siebie! Jak zapamiętacie kończący się rok? Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka(...)kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka
Moja smaczna kuchniaCałość smakuje naprawdę rewelacyjnie, ciasto jest lekkie, orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na wiosnę. Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 100 g drobnego cukru lub 80 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej ½ szklanki kompotu z wiśni 10 ml wiśniówki (opcjonalnie) Galaretka pomarańczowa: 2 galaretki wiśniowe(...)czasie mieszamy wszystko do momentu roztopienia się czekolady. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. W misie miksera ubijamy na sztywno pozostałe 200 ml śmietany. Następnie stopniowo, do ubitej kremówki dodajemy sos czekoladowy, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia. Mus czekoladowy wykładamy na galaretkę, schładzamy w lodówce przez około 3 godziny
Mania Gotowaniasię pielmieni, rosyjskie pierogi. Na początek zamówiłem ukraińskie piwo. Od razu do piwa dostałem paluszki, a chwilę później dwa kawałki ciemnego chleba i grubo krojony ząbek czosnku. I jakiś sos do maczania chleba chyba. Chleb z czosnkiem był tak pyszny, że od razu pochłonąłem. Dostałem więc kolejne dwa kawałki chleba. Wszystko w cenie jednego piwa. Jak popiłem(...)własne. Któregoś dnia wróciłem z pracy i już czekały na stole. Madzia zrobiła. Okazały się równie dobre jak te z Lwowianki. Potrzebujemy: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/4 szklanki wody sól Na farsz: 0,5 kg mięsa wołowo- wieprzowego 2 średnie cebule 1 jajko sól, pieprz do smaku Jeżeli kupujemy mięso już zmielone to cebulę ścieramy
Marder&Marder Manufacturesmakami całego świata, łącznie 56 pomysłów. Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka(...)kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka
Moja smaczna kuchniaupieczenia tego ciasta zainspirowała mnie znajoma. Zapytała czy nie upiekę jej ciasta bez nabiału, masła, jajek, mleka. Zanim powiedziałam tak, musiałam sama przetestować przepis, gdyż przyznaje, iż z racji braku jakichkolwiek nietolerancji pokarmowych nigdy wcześniej nie popełniłam takiego ciasta. I już żałuje Przede wszystkim ciasto jest bardzo proste i zaskakująco dobre. Jest wilgotne, sycące, ala murzynek, przełożone dżemem porzeczkowym(...)Śmietanę wlewamy do garnka. Stawiamy na palniku i doprowadzamy prawie do wrzenia. Zdejmujemy z palinka, wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy całość do powstania gęstego sosu. Odstawiamy na około 15 minut. Następnie polewamy nią ciasto. * śmietanki kokosowej używamy w zastępstwie śmietanki kremówki, by ciasto było w całości bez nabiału Źródło: Sweet Little Bluebird The post Ciasto
Made By Mom And SonDziś dla odmiany a także dla tych, którzy używają mąki pszennej przepis na idealne ciasto na pizzę. Ciasto jest puszyste, nie klejące więc nie
Smaczne Zdrowepietruszkę zetrzeć na grubej tarce, por drobno pokroić. Wątróbki umyć, poodcinać wszystkie żyłki, drobno pokroić. Rozdusić dodatkowo nożem. Do miski z warzywami dodać wątróbki, odciśnięte bułki oraz 2 jajka, dodać także sól oraz pieprz ( później będziemy jeszcze całość doprawiać). Całość dokładnie wyrobić rękoma. Nasoloną tuszkę ( w moim przypadku indyczki) dokładnie napełnić przygotowanym nadzieniem, dociskając by weszło go jak najwięcej . Napełniany(...)apetycznie ale zapewniam Was, że w smaku jest boskie. Moja rodzinka je po prostu uwielbia. I tylko żal , że zbyt rzadko pojawia się na naszym stole. Bardzo rzadko przygotowuję sosy ale do takiego dania to mus. W tym celu odlewam nadmiar tłuszczu a samą esencję ( czyli to podpieczone) zalewam wodą wówczas lepiej się rozpuszcza i zagęszczam skrobią kukurydzianą. Powstanie pyszny
Smaczne ZdrowePieczarki w majonezie na ciepło... Plasterki podduszonych na maśle pieczarek. Kawałki zeszklonej cebuli. Wszystko oblepione majonezem. Mocno przyprawione pieprzem. Pyszny i szybki dodatek do obiadu. Smacznego
Gospodyni Miejskarodzinny obiad. Wspaniałe rozwiązanie na ciepłe i gorące dni. Do dzieła kochani... Gotujemy :) ! Składniki: (na około 40 sztuk- małych knedli) 500 g ziemniaków 350-450 g mąki 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Farsz: około 40 sztuk małych i średnich truskawek Sos/Polewa: 100-150 ml śmietany 18% 100-150 ml jogurtu gęstego 6-10 łyżek cukru pudru do smaku(...)podczas gotowania. Gdy będą gotowe wyławiać i odcedzać za pomoca łyżki cedzakowej. Polewa/Sos 1. Połączyć wszystkie składniki dodając ilość cukru do smaku. Podawać ostygnięte, mogą być odrobinę schłodzone. Polewać sosem, dekorować szczyptą cynamonu, świezymi listkami miety i świeżymi truskawkami. Można opcjonalnie polać śmietaną i posypać białym cukrem w krysztale omijając dekorację. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinypuszka fasoli czerwonej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketczupu Śledzie pokroić w paseczki .Wsypać osączoną i przepłukaną na sicie fasolę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki oraz jajka ugotowane na twardo. Przecier wymieszać z ketczupem, dodać do sałatki i wszystko wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Sałatka musi się dobrze "przegryźć". Jeżeli mamy taką potrzebę, to możemy(...)zwinąć w ruloniki. Plasterki jabłek skropić cytryną i ułożyć na nich ruloniki śledziowe. Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną śmietanę, cytrynę, sól, pieprz kajeński i cukier do smaku. Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy 6% 2 szklanki wody 2 liście
Kulinarny karnet ChristopheraTradycyjny wiedenski strudel,popularny zwlaszcza w Austrii,a uwielbiany przez Niemcow.Najlepiej smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej bez zadnych dodatkow.Zamiast pieczenia pierniczkow,za ktorymi nie przepadamy ,upieklam strudel.Przepis wypatrzylam juz dawno temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam zyczenie meza(...)wolny 2-4 cm rand. Boki ciasta zalozyc do srodka i od dluzego boku zrolowac. °Studel ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia na przekatnej,zlaczeniem do dolu..Posmarowac jajkiem rozbeltanym z 1 lyzka mleka. °Piec 40 -45 minut w 180°C,az sie ladnie zrumieni.Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.Zycze smacznego! Calosc to 12 porcji: 1 porcja to 330 kcal
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy nie mogło i u nas zabraknąć tego przysmaku. Bowiem cała Rodzinka bez wyjątku, wręcz ją uwielbia. Dla dzisiejszego
Smaczne Zdroweznać jak skończę... - Lejąca mi wyszła raczej... - Ale nie może się lać! - No to walnę ją jeszcze raz! - Walnij! - A może winne są czeskie kury? - Akurat mam polskie wiejskie jajka! - No to bij ją ręką! - Ok, idę do panny zerknąć. - Wybitnie mi ten grapefruit tam nie pasuje..., może z czerwonym czymś, czerwone mi do panny pasuje. - Basia ja jakoś(...)karmelki z brandy po sześciopiętrowy tort grapefruitowy. Jej ostateczną propozycją okazał się jednak Grapefruit Fluff skomponowany z grapefruitowej bezy, na której spoczywa waniliowa panna cotta, całość otula lekko solony sos karmelowy z brandy, a smak słodyczy przełamują cząstki grapefruita. Październik 2010 - przepis na Grapefruit Fluff ukazuje się w New York Times , w prowadzonej przez Amandę Hesser rubryce Recipe Redux
KUCHARNIAbezglutenowe, amarantusowo-owsiane gofry... migdałowe! Smaczne, zdrowe, chrupiące i bosko pachnące gofry... dżemem malowane. To był smaczny dzień. To była pyszna pobudka. SKŁADNIKI: - jajka, 4 (w przypadku nietolerancji - 8 jajek przepiórczych), - mąka amarantusowa prażona, pół szklanki, - mąka owsiana, 4-5 łyżek, - migdały mielone , 3/4 szklanki, - bezglutenowa mąka chlebowa, 2-3 łyżki (gdy są zbyt kruchutkie), - amaretto, do smaku, - śmietana/serek(...)Skworcu. "MĄKA Z MIGDAŁÓW są to dokładnie rozdrobnione orzechy migdałowca. Jest to bezglutenowy produkt z przeznaczeniem do wypieków cukierniczych i nie tylko. Sprawdzi się w zagęszczaniu zup i sosów, przygotowaniu pasztetów i farszów. Można nią zastąpić bułkę tartą w panierce. Mąka z migdałów, dzięki wysokiej zawartości białek, jest doceniana w kuchni wegetariańskiej. Produkt ten zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy
Wypisz Wymalujupychamy w piersi, dzięki czemu nie będą one zbyt wysuszone. Moje nadzienie składało się z mięsa mielonego. Przygotowałam je standardowo jak na kotlety mielone, czyli mięso wymieszałam z jajkiem, 1/2 startej cebuli, 1 startym ząbkiem czosnku, przyprawami, bułką tartą. Niestandardowo dodałam 1/2 startej brukwi i garść rodzynek (uprzednio wymoczonych we wrzątku, tak 5-10min.). Wszystko dobrze wymieszałam(...)Jeśli jednak już tak się stanie, spokojnie można przykryć go folią na czas dalszego pieczenia i zdjąć ją pod sam koniec. Wytworzony w trakcie pieczenia tłuszczyk wykorzystałam na zrobienie sosu. Zlałam go z brytfanny do garnka, podgrzałam, po czym zagęściłam 1 łyżką mąki rozrobionej w szklance bulionu. Gdy sos zaczął gęstnieć, przelałam go przez sitko do sosjerki. A teraz
bastalena