sos do jajek - 5296 przepisów (strona:141/354)

Zapiekanka ziemniaczana z burakami 279

piórka i podsmażamy na patelni. Przestygnięcie ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, tak samo robimy z burakami. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: 1/2 ziemniaków 1/2 cebuli 1/2 buraków 1/2 sosu śmietanowego Czynność powtarzamy z drugą połową składników. Wierzch posypujemy żółtym serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 25 minut w temp 180C

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 213

bieżącą wodą, kroicie w plasterki i podpiekacie na suchej patelni grillowej. Cebulę kroicie w piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki i gałkę mieszacie w szklance lub w słoiku, robiąc sos. Przyprawiacie go solą i pieprzem. Warzywa układacie w małych naczyniach do zapiekania, zalewacie sosem i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

GRUBY WAŁEK
Chrzan z jajkiem. Domowy prosty, szybki przepis. 242

Dziś zapraszam Was na pyszny, bardzo prosty w wykonaniu domowy chrzan z jajkiem. Co prawda Święta już dobiegają końca, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby

Kuchnia z widokiem na ogród
Dietetyczna sałatka z anchois! 272

pomijajmy też faktu, że robimy go max 15 minut ;-))) Do dzieła! Składniki: - 3 garście roszponki - 3 rzodkiewki (kroimy w plasterki) - 2 jajka ugotowane na twardo - kilka czarnych oliwek - kilka filetów anchois - 1/2 ogórka zielonego - plaster łososia wędzonego SOS: -1-2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki musztardy pomarańczowej - 1/2 łyżeczki miodu - łyżeczka octu winnego jabłkowego Składniki mieszamy ze sobą

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką + film 150

układamy resztę ziemniaczanych talarków. Zapiekankę pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. W  tym czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę całość lekko solimy i dokładnie mieszamy. Po 20 minutach pieczenia zapiekankę polewamy przygotowanym sosem jajeczno- śmietanowym i pieczemy kolejne 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C

Smakowite Dania
Zapiekany camembert 324

warto chociaż spróbować. Zrobiłam wersję podstawową, ale smacznym dodatkiem będzie sos żurawinowy. Najlepiej podawać z frytkami i sałatą lodową z sosem winegret. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 sery typu camembert (np. Turek 120 g) 1 jajko bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia WYKONANIE Jajko roztrzepać w misce lub głębokim talerzu. Do kolejnego wsypać bułkę tartą. Sery obtoczyć najpierw

Passions hobbies life
Jak zrobić kluseczki do zup? 177

Bardzo lubię kluseczki. Do zup, sosów. Tak mnie jakoś naszło i szybko dziś zrobiłem do mojej zupy paprykowej. Jak je przygotować? -jajko -100 gram mąki TYP550 -woda, dwie łyżki -sól -olej rzepakowy -szczypta kurkumy Możecie zrobić większą ilość, pamiętajcie tylko, że na 100 gram mąki trzeba użyć jednego jajka. Do przesianej mąki ze szczyptą soli i kurkumy wbijamy jajko

BaRepas
Kolety z kaszy jaglanej 314

Doskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek  z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek. Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej  6 jajek ugotowanych na twardo  1 jajko  1 średnia cebula  5-6 średniej wielkości pieczarek pół czerwonej papryki  pół pęczka kolendry 2 łyżki płatków owsianych 1 duży ząbek czosnku

kgwjanczewo
Placki z cukinii (wykorzystanie żółtek) 159

Placki z cukinii robi się identycznie jak placki ziemniaczane. Tym razem jednak nie dodałam całego jajka, ale dwa żółtka, które zostały mi z przepisu na  pasztet drobiow y.  Placki podaję z sosem tzatziki, natomiast moja córka lubi ze śmietaną i cukrem. Składniki: 1 cukinia 2 żółtka 4-5 łyżek mąki Cukinie obrać i przełożyć do malaksera Dodać żółtka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placki ziemniaczane z cukinią 143

również ścieramy. Wodę z ziemniaków odlewamy, zostawiając jedynie skrobię która zgromadziła się na spodzie. Ziemniaki mieszamy z cukinią, dodajemy mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron na gorącym oleju. Podajemy ze śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego

KasiekGotuje
Placki z zielonego groszku 135

Zielone placuszki z groszku to fajny pomysł zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Dobrze komponują się z sosem czosnkowym, koperkowy lub po prostu posypane koperkiem :) ~  Placki z zielonego groszku  ~ Składniki: puszka zielonego groszku jajko łyżeczka mąki pełnoziarnistej sól, pieprz, czosnek Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Małe porcje przekładamy łyżeczką na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnię i formujemy placuszki. Smażymy

Kuchenny Skrawek Nieba
Oponki 139

Składniki: - 0,5kg twarogu półtłustego (2 kostki) -0,5kg mąki pszennej  -1 szklanka cukru  -2 żółtka - 1 całe jajko  -pół szklanki śmietany -1 cukier waniliowy  - 2 łyżeczki sody  - na posypkę,dekoracje : cukier puder, kakao, sos czekoladowy lub inny itp. - do smażenia: 2-3 kostki smalcu , obrany ziemniak przekrojony na 3 części Sposób przygotowania: 1. Wszystkie

Gotuj Z Muzyką
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 234

żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno.  Wybór dodatków dowolny.  Koniecznie wypróbujcie przepis! Składniki: 5 ziemniak ów 1 cebula 1 jajko 2 duże marchewki sól pieprz 2 czubate łyżki mąki olej do smażenia Wykonanie:  Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce

Walijskie Pichcenie
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 437

tuńczykiem . Dzisiaj zapraszam na sałatkę ryżową z tuńczykiem , pyszna i prosta . :)  Składniki : 2 woreczki ryżu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym kawałek pora 1 cebulka 1 puszka kukurydzy Majonez sól, pieprz, kilka ogórków korniszonych  2 jajka Wykonanie; Ryż ugotować i odstawić do przestygnięcia. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w w paseczki

Sama słodycz i szczypta chili
Chrupiący makaron - Paccheri. 169

ugotować  al dente, w osolonej wodzie. Zahartować . Mięso, ser i pozostałe składniki wymieszać. Powstałą masą nadziewać makaron. Panierować w bułce, jajku, bułce. Smażyć we frytkownicy ew. na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym

Kulinarny karnet Christophera