sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:313/429)

Sałatka brokułowa z fasolką szparagową 171

powstała jednolita konsystencja. Jeśli użyjemy świeżego czosnku, należy go obrać i przecisnąć przez praskę. Sałatka ze świeżym czosnkiem będzie miała bardziej intensywny smak czosnkowy, z suszonym jest zdecydowanie łagodniejsza Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Soli zbyt dużo nie dodawać, gdyż ser feta jest dość słony. Zobacz również: kurczak curry z fasolką

Kuchcik gotuje
Sałatka CEZAR 180

Sałatka CEZAR to pomysł na smaczną i przygotowaną z niewielkiej liczby składników przekąskę na słono. Poniższa sałatka jest mocno czosnkowa w smaku. Ciekawym elementem jest dodanie startego sera do sosu, który podkręca smak całej sałatki. Grzanki możecie samodzielnie przygotować - wystarczy kromki czerstwego pieczywa pokroić w kostkę, polać olejem (np. smakowym - z dodatkiem chili) i zarumienić na suchej patelni. Składniki

Ugotować
Indyk w sosie tajskim z makaronem ryżowym 216

Bardzo dobry lekko egzotyczny sos. Smaczne danie. Do woka lub na patelnię wlać olej czosnkowy, rozgrzać. Jeśli nie macie oleju czosnkowego to do mięsa dodać 1 ząbek czosnku drobno posiekany. Mięso indyka pokroić w cienkie paski i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, imbirem. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, dodać posiekaną chilli, listki keffir ( liście

Kuchnia Pokoleń
Lekka surówka z cukinii, pomidorów w otoczeniu szynki 136

zaszalałam i kupiłam  kawałek)  ale można ją zastąpić np. szynką szwardzwaldzką lub podobną. Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej ) 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm ) Sos : 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok ½ ) Cukier, sól Zioła ( bazylia, oregano ) Wykonanie: Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy  paski

Smaki Ewy
TU I TAM nr 19. Pasta nie jedno ma imię. Pappardelle e maltagliati. List o szczęściu. 196

oprzeć wrażeniu, że ciasto przypomina piękny arkusz papieru czerpanego ... Chciałam, żeby pasta była najważniejsza, a dodatki jedynie podkreślały jej wyjątkowość. Dlatego zrezygnowałam z przygotowania sosu.  Grube wstążki pappardelle podałam z oliwą zmieszaną z łyżką czosnkowego confit ( przepis tu - klik ), posypałam kaparami, świeżo startą skórką z cytryny oraz odrobiną parmezanu. Cudowne, rześkie, uzależniające! Płaty maltagliati skropiłam obficie oliwą, w której

KUCHARNIA
Tortilla z kurczakiem i sałatką serowo- pomidorową 188

kurczaka 50 g suszonych pomidorów gałązka rozmarynu ok 10 pieczarek 1 łyżka margaryny 1 łyżka oleju czosnkowego 1 łyżeczka przyprawy "kebab-gyros" pieprz do smaku 2 duże pomidory 1 op. sera sałatkowego (270g) 1 łyżeczka mieszanki włoskich przypraw 4 łyżeczki oleju rzepakowego Sos: 3 ząbki czosnku 2 duże łyżki majonezu 2 duże łyżki ketchupu pikantnego 2 duże łyżki jogurtu naturalnego(...)czosnkowego z dodatkiem przyprawy kebab- gyros, z posiekanymi drobniej suszonymi pomidorami oraz gałązką rozmarynu. Na osobnej patelni rozpuszczamy łyżkę margaryny i opiekamy pokrojone na pół i lekko osolone pieczarki na złoty kolor. Dodajemy do kurczaka wyciągając jednocześnie gałązkę rozmarynu. 2. Pomidory kroimy w kostkę, podobnie ser. Mieszamy wraz z mieszanką włoskich przypraw oraz szczyptą pieprzu.  3. Składniki na sos

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka prawie grecka 137

Sałatka „prawie grecka” to szybka do przygotowania propozycja na lekką kolację, kiedy odwiedzą nas znajomi. Idealnie do tej sałatki pasują grzanki z masłem czosnkowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ziołowo czosnkowe drożdżowe węzełki z sosem marinara 136

Sos marinara to tradycyjny włoski sos na bazie dojrzałych pomidorów i ziół. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jest wyśmienity pod warunkiem, że użyjemy dobrych pomidorów

Tajemnice Smaku
Grillowana ośmiornica 222

przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszałem przy użyciu widelca. Bagietkę pokroiłem w lekko ukośne kromki o grubości około 2 cm, a następnie każdą kromkę posmarowałem masłem koperkowo - czosnkowym. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni i umieściłem w nim posmarowane masłem kromki bagietki. Podgrzewałem przez 5 minut, aby masło się rozpuściło. Na talerzach rozłożyłem po kilka garści rukoli(...)około minutę z każdej strony. Po tym czasie zdjąłem kawałki ośmiornicy z grilla i ułożyłem na wierzchu wcześniej przygotowanej sałatki. Całość polałem przygotowanym wcześniej sosem z zawartością miodu i podałem z bagietką z masłem koperkowo - czosnkowym oraz ćwiartką cytryny położoną z boku

Wyprawy kulinarne
Sałatka z kalafiora i ogórka 965

koperku wspaniale podkreśla jego przyjemny smak. Składniki połączył sos z jogurtu z odrobiną czosnku. Czosnek, aby nie był zbyt intensywny, polałam oliwą. Czosnku do sosu dawać nie więcej niż 1 - 2 ząbki, gdyż sałatka będzie czosnkowa, a nie kalafiorowa. Kalafior do sałatki może być surowy, chociaż ja kalafior poddałam krótkiemu gotowaniu, gdyż surowy nie wszyscy u mnie lubią. Jeśli(...)posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i zalać oliwą. Do jogurtu dodać czosnek z oliwą, nieco soli i pieprzu, wszystko dokładnie wymieszać. Do pokrojonych składników dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Składniki mieszać z sosem tuż przed podaniem, gdyż po pewnym czasie smak czosnku nieco wietrzeje. Ilość sosu dopasować do swoich upodobań

Kuchcik gotuje
Wiosenny sos do mięs. 169

Jest pyszny, kremowy, intensywnie czosnkowy, a dodatek nowalijek nadaje mu wiosennego charakteru. Jest idealnym dodatkiem do mięs pieczonych, ale przede wszystkim wspaniale komponuje się ze smakiem mięs grillowanych. Jeśli zastanawiacie się jaki sos podać do grillowanej karkóweczki, cevapcici lub innych mięs przygotowanych na grillu polecam ten, bo jest pyyyszny!!!! Składniki na wiosenny sos do mięs 150 ml serka homogenizowanego

Rozpustne gotowanie
Dip czosnkowy z chilli 183

Dip czosnkowy z chilli to rozbudowana wersja tradycyjnego dipu czosnkowego. Podczas przygotowania podstawowej wersji dipu tuż przed schłodzeniem go w lodówce, przełożyłam kilka łyżek do drugiej

Magiczny Garnek
Kimchi z ogórków 122

gochugaru 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru, ćwierć czerwonego jabłka startego na tarce, 1 łyżka miodu lub cukru  1 łyżka sosu rybnego,  opcjonalnie prażone nasiona sezamu. Przepis na ogórkowe kimchi  1. Przekrój ogórki wzdłuż na 4 części, a następnie pokrój  na kawałki o długości około(...)Ponadto w skórce i bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej witamin i przeciwutleniaczy.  Szczypiorek - w Korei do tego kimchi używa się najczęściej szczypiorku czosnkowego, ale z powodzeniem możesz go zastąpić szczypiorkiem z cebuli dymki. Sos rybny - kupisz w większych marketach, możesz go też zastąpić jasnym sosem sojowym. Przepisy na ogórki tradycyjne ogórki małosolne suszone ogórki kiszone   ogórki kiszone

Cztery Fajery
,,Duet warkoczy rybnych” 130

jednocześnie bardzo eleganckie i wielce smakowite danie idealne na kolację wigilijną, rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie przyjaciół. Warkocze podane z sosem śmietanowo- chrzanowym oraz cytryną będą smakowały każdemu! Dobrym połączeniem do ryby będą stanowić również bagietki czosnkowe lub pieczone ziemniaczki. Gorąco polecam!   Składniki: • filet z łososia • filet z halibuta • przyprawa do ryb • 2 ząbki czosnku • 2 plasterki cytryny

Podróż w kulinaria
Kurczak w sosie sojowym z puree z ziemniaków i pieczonego czosnku 247

udka z kurczaka i 2 pałki (mogą być 4 pałki lub 4 udka) 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili zielona 100 ml sosu sojowego ciemnego pół limonki 2 łyżki miodu sól Składniki na puree ziemniaczano – czosnkowe z nuta tymianku: 600 g ziemniaków suszony tymianek 3 łyżki masła 1 główka czosnku oliwa z oliwek sól Składniki na surówkę z białej(...)naciowego garść suszonej żurawiny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół cytryny pieprz ziołowy cukier sól Przygotowanie: MARYNATA DO UDEK Do naczynia, w którym będziemy marynować mięso wlewamy: sos sojowy, sok z wyciśniętej limonki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz chili pokrojone w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy i w płynie zanurzamy udka – najlepiej na całą noc lub dzień

Kierunekuchnia