końca jestem przekonana do wszystkich indyjskich przypraw, to kurczak przyrządzony w tej sposób bardzo mi smakuje. Same mięso jest soczyste i aromatyczne no i ten sos... mmm.. pomidorowo-jogurtowy, pachnący papryką, curry, kolendrą ... Jak widzicie z nazwie napisałam "Mój kurczak tikka masala", gdyż zdaję sobie sprawę, że przepis odbiega od oryginału i podanie takiego "niekompletnego" przepisu pewnie zaraz(...)dziś kurczak tikka masala w ... walijskim wydaniu :)Składniki:2 piersi z kurczaka3 łyżki jogurtu greckiego2 cebulepuszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym2 łyżki śmietanki kremówki2 ząbki czosnku2 małe papryczki chiliisłodka paprykacukierostra paprykacurrykolendraświeżo mielony pieprzsólolejWykonanie:Przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z curry, ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą i kolendrą. Pierś kroimy na spore kawałki, obtaczamy w marynacie. Chowamy do lodówki
Walijskie Pichceniegrzybków mun 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 40 g imbiru 1 i 1/2 łodygi trawy cytrynowej 10 g papryki chilli 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek bulion warzywny Przygotowanie: - grzyby zalewamy zimna woda na 20 minut - tofu kroimy w 0,5 cm kostkę - imbir, cebulę(...)siekamy na drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek przez ok 3 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy kumin i curry podsmażając kolejne 2 minuty. Na koniec dokładamy tofu i smażymy mieszając przez około 5 minut (tofu jest bez smaku więc podczas smażenia przyjmie smak
Pora na pora i pomidoradomu. Poniżej znajduje się przepis i lista składników. Składniki na ryż z kurczakiem w curry (2 porcje) torebka białego ryżu -> zobacz jak gotowa ryż 1/2 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 filet z kurczaka 150g fasolka szparagowa (może być mrożona) 1 duża marchewka 1 łyżka sosu sojowego 100 ml bulionu 1 cebula 1/4 kapusty pekińskiej pieprz olej do smażenia Przepis(...)kosteczkę i szklimy na patelni. Jak będzie już szklista dodajemy kurczaka i chwilę go podsmażamy. Dodajemy pastę curry i smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy marchewkę, fasolę i smażymy ok. 2-3 minut. Jak warzywa delikatnie zmiękną podlewamy wszystko bulionem, dodajemy sos sojowy, doprawiamy do smaku solą i smażymy aż bulion trochę odparuje. Dodajemy posiekaną kapustę pekińską i całość dusimy razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!papryczka chili 3 cm korzenia imbiru 2 garście liści młodego szpinaku 3 listki kafiru 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1-2 łyżki zielonej pasty curry 1 łyżka cukru trzcinowego 300 ml mleka kokosowego sok z limonki świeże listki kolendry do podania ryż jaśminowy Przygotowanie: Zaczynamy od pokrojenia składników: mięso kroimy(...)papryczkę chili drobno siekamy. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka, pastę curry, szalotkę, imbir, chili i czosnek. Po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy około 7 minut. W razie potrzeby możemy dodać 1/2 szklanki wody. Następnie dodajemy liście kafiru, sos rybny i sojowy, cukier. Na sam koniec dodajemy groszek, cukinię i szpinak. Warzywa powinny "złapać" temperaturę
Smakowity Blog Kulinarnyceramicznej formie dłużej utrzymuje ciepło. Główne składniki dzisiejszego quiche to jarmuż, ananas i orzechy nerkowca, zatopione w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego. Sos jest lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę: czosnkiem, imbirem, curry i papryczką chili. To znakomite "towarzystwo" dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa jest wyjątkowo pyszna. Kruche ciasto przygotowałam z ciemnej mąki orkiszowej(...)podprażonych, solonych orzechów nerkowca 200 g ananasa+150 ml wody+ 2 łyżki cukru+ 1 łyżka soku z cytryny Składniki na sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 g imbiru 1-2 papryczki chili 2 płaskie łyżeczki curry 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka masła ghee 200 ml mleka kokosowego 3 jajka Wykonanie: składniki na kruche ciasto umieścić w misce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka zielonej pasty curry świeża trawa cytrynowa 1 puszka pomidorów (400 ml) 400 ml mleka kokosowego sos sojowy sok z limonki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju kokosowego 150 g szpinaku baby kilka pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Szalotki, czosnek, imbir(...)chili drobno siekamy. W woku lub garnku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy posiekane warzywa. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, trawę cytrynową, kurkumę. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę i mleko kokosowe. Gotujemy około 10 minut, po czym doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i dodajemy liście świeżego szpinaku. Wszystko razem mieszamy i na koniec dodajemy przekrojone na połówki pomidorki
Smakowity Blog Kulinarnymieszanki warzyw chińskich 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżka masła do smażenia 1 pojedynczy filet Mięso pokroić w kostkę. Obsmażyć na maśle tak jak na sos i dodać 1 łyżeczkę czerwonej pasty curry. Rozmieszać. Co jakiś czas podlewać wodą. Dodać chińską mieszankę warzyw i dusić pod przykryciem do dopóki bambus będzie miękki. Między czasie ugotować ryż. Jak wszystko będzie
Blondynka Gotujebloga,polubiłam smak delikatnego mięsa kurczaka czy schabu ze słodkimi owocami z domieszką pikantnych przypraw.Mięso jest przepyszne,delikatne,rozpływające się w buzi przy kosztowaniu,a sos lekko pikantny ze względu na curry i słodki z powodu ananasa.Cudowna feria smaków.Zapraszam i polecam. 2 piersi kurczaka 150 ml.sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 cebula
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiktórej ostrość przełamuje mleczko kokosowe. Polecam gorąco :) SKŁADNIKI 1/2 kg piersi kurczaka 1 cebula 2 dymki 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki zielonej pasty curry 100ml bulionu drobiowego 400ml mleka kokosowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego pół limonki olej do smażenia 2-3 woreczki ryżu jaśminowego lub basmati PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka(...)grubą kostkę i dodajemy do wrzącego mleka. Mieszamy przez około 10 minut, aż kurczak będzie miękki. Na koniec dodajemy sos sojowy i sok z limonki. Mieszamy składniki. Podajemy z ryżem - najlepiej jaśminowym, ale może być też basmati. Przepyszne tajskie curry gotowe :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeoliwek Sól Pieprz czarny Zioła prowansalskie (ilość składników zależy od półmiska na którym będziemy wydawać sałatkę, Mój nie był duży) Sos czosnkowy Jogurt grecki (może być jogurt naturalny) 2 ząbki czosnku Przyprawa Tzatziki Zioła prowansalskie Przeprawa curry Koperek (suszony, lub świeży) Pieprz ziołowy Szczypta soli i pieprzu czarnego Zabieramy się do przyrządzania sałatki !!! Pracę rozpoczynam(...)szybko i zawsze wychodzi. Do jogurtu dodaję obrany i wyciśnięty czosnek, 2 łyżeczki przyprawy tzatzyki, do smaku zioła prowansalskie, koperek suszony (w sezonie świeży), curry, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu czarnego, wszystko dokładnie mieszam. Sos można przygotować wcześniej, aby smak był bardziej intensywny. Gdy wszystkie składniki są już przygotowane, możemy uwolnić wodze fantazji, i ułożyć Swoją
Zdrowo i kolorowozmięknie. Mięso oczyścić z błonek i tłuszczu, pokroić na cienkie paseczki. Wrzucić do woka i smażyć mięso, aż straci kolor surowizny. Co chwilkę mieszać. Dodać pastę curry, mleczko kokosowe, pokrojoną paprykę,przecier pomidorowy, sos rybny tajski, sok z cytryny, wołowy wywar, Wymieszać i zagotować. doprawić do smaku solą, jeśli nie jest wystarczająco doprawione. Zmniejszyć gaz i gotować, aż mięso będzie
Kuchnia Pokoleńboczniaków 1 litr wody 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 3 arkusze nori 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1/3 szkl. octu 4 łyżki musztardy 10 łyżek mleka kokosowego 1/2 cebuli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki + 1/2 szkl oleju do zalewy sól, pieprz Przygotowanie: Wlej wodę do garnka, dodaj liście(...)kilku dniach marynowania odcedź boczniaki z zalewy. W misce wymieszaj musztardę z mlekiem kokosowym i drobno pokrojoną cebulą. Dodaj gorczyce, curry i cukier. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Przełóż boczniaki do sosu i dokładnie wymieszaj. * Grubsze kawałki boczniaków najlepiej utłuc tłuczkiem. Smacznego
wegujemypomidora, ogórka gruntowego lub groszek konserwowy. Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka sałata pekińska puszka kukurydzy przyprawa curry 1 papryka czerwona 1/2 połowy sera feta 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe dymka oliwa Składniki na sos: mały jogurt naturalny ogórek konserwowy(...)Przygotowanie Sałatę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Paprykę, ogórka, cebulę kroję w kostkę,dodaję do sałaty, wsypuję kukurydzę. Kurczaka przyprawiam curry i smażę kilka minut na oliwie. Miedzy czasie przygotowuję sos łączę jogurt naturalny z ogórkiem startym na tarce. Przestudzonego kurczaka przekładam do sałatki,polewam sosem pokrojoną cebulą dymką i pokruszonym serem feta
Kukuleczkiidealne danie dla Was. Zwłaszcza podane z aromatycznym sosem paprykowym. Roladki: 2 duże filety z kurczaka słodka papryka w proszku curry suszony czosnek woreczek suszonych moreli olej do smażenia sól, pieprz Sos: 2 czerwone papryki niewielka czerwona cebula 4 duże ząbki czosnku olej sól, pieprz wędzona papryka w proszku (2 łyżki) Papryki umyć, przekroić na pół, wyjąć(...)duży prostokąt folii aluminiowej, polać odrobiną oleju. Oba filety pokroić na 3 płaty mięsa. Rozbić dość cienko przez foliowy woreczek. Z obu stron przyprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i curry. Morele sparzyć. Na każdym płacie mięsa ułożyć po 3 morele, zwinąć każdy płat mięsa w roladkę. Spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na rumiano na oleju z każdej strony. Mięso przełożyć
Czerwień i błękitmarchewka odrobina koperku 1 jajko ok 1/2 szklanki bułki tartej majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie 1,5 l bulionu Składniki na sos: 3 marchewki pietruszka 1/2 selera 1/2 cukinii mały por majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie łyżeczka masła łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1.Mięso włożyć do sporej miski. Zetrzeć cukinię i marchewkę na najmniejszych oczkach(...)wypłynięcia pulpetów na powierzchnię wody. Wybierać partiami i gotować kolejne. U mnie było na 3 razy. 4. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach warzywa na sos. Por drobno pokroić. Rozgrzać na patelni masło i podsmażyć wszystkie warzywa oprócz cukinii. 5. Po wyjęciu ostatniej porcji pulpetów wrzucamy do garnka warzywa na sos i gotujemy do totalnej miękkości
Mama z miasta