wywaru warzywnego 1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości 120 g czerwonej soczewicy 1/2 kg pieczarek oliwa z oliwek szalotka czosnek (1 główka średniej wielkości) 1 łyżeczka pieprzu cayenne (chilli) pieprz i sól do smaku Na oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną szalotkę (lub zwykłą cebulę), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i dorzucamy na patelnię(...)wody na środek liścia nakładamy porcję nadzienia (ilość zależna od wielkości liścia) i zawijamy w zgrabne gołąbki :-) . Gołąbki układamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Podlewamy odrobiną bulionu lub dowolnym sosem (najlepiej pomidorowym lub szpinakowym) i zapiekamy przez 20 min, w 190 st. C. Filed under: Dania wegetariańskie
kuchcikowniaDomowy serek labneh smakuje świetnie nie tylko rozsmarowany na świeżym pieczywie (mniam!), jest też doskonałym dodatkiem do sałatek. Dziś prezentuję Wam moją wersję fattoush , arabskiej sałatki
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam was zainspirować do przygotowania lekkich i aromatycznych dań z naszej poczciwej fasolki szparagowej. Dań, w których nie będzie ona jedynie dodatkiem, ale
Chilli Czosnek i Oliwaśrednia cebula, 2-3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, 1 łyżka majeranku, 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 płaska łyżeczka rozmarynu, szczypta chilli lub pieprzu, 1-2 łyzki oleju, sól do smaku, ok. 0,5 litra wody Sposób przygotowania : 1.Ściągamy skórę z udek , Myjemy mięso i osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy(...)użyłam 500 ml wody,ale zależy od tego , jakiego użyjemy rondelka, ) i gotujemy ok. 30-40 min do miękkości. 2. Oczyszczamy wątróbkę z błon , płuczemy i wrzucamy do sosu , zaraz po wyjęciu udek z rondla. Dusimy wątróbki maksymalnie 5 minut. 3. Obieramy udka z mięsa. Wątróbkę i warzywa przecedzamy na sicie, a w pozostałym sosie, ( jest go niewielka ilość ) rozmiękczamy
Pysznosci Babci BasiPlacek po węgiersku to chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem. Idealny pomysł na sycący i pożywny obiad. Osobiście przepadam za tym daniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze
Oryginalny smakprzyrumienionych na patelni 1 łyżka brązowego cukru sól Przygotowanie : Szalotki obierz i pokrój na mniejsze kawałki - wrzuć do miksera, dodaj obrane ząbki czosnku, pokrojone i pozbawione pestek papryczki chilli, obrany i pokrojony na mniejsze cząstki imbir, i rozgnieciona i pokrojona łodygę trawy cytrynowej dosyp kurkumę. Wszystko dokładnie zmiksuj, aby powstała w miarę jednolita masa. W woku lub na głębokiej(...)kokosowe i cukier - dokładnie wymieszaj, przykryj i duś na małym ogniu przez około 60 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odkryj patelnie i gotuj dalej aż sos zgęstnieje, a mięso będzie mięciutkie. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą. Podawaj z ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowaniełyżki oliwy z oliwek i innego oleju roślinnego 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli cayenne 400 g puszka krojonych pomidorów 5 liści curry 250 ml bulionu rybnego lub drobiowego 200 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z 1 limonki 900 g fileta(...)wraz z mlekiem kokosowym. Gotuj, często mieszając, przez 10 minut, następnie dodaj sok z limonki i cukier i gotuj przez kolejne 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj do sosu łososia i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 5 minut, aby łosoś doszedł w cieple sosu. Dopraw solą i pieprzem
karmelowyporcje): ok. 1-2 l oleju do głębokiego smażenia 140 g mąki kukurydzianej (3/4 szkl.) 185 g mąki pszennej (1 szkl.) 25 g cukru (1/4 szkl.) 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy dla koloru (opcjonalnie) pieprz do smaku 1 jajko 400 g maślanki 8 dobrej jakości parówek CZAS PRZYGOTOWANIA(...)dogi na raz, żeby tłuszcz nie stracił temperatury). Smażymy 3-6 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyciągamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego
My Culinary ArtBrokuła podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić na sicie i posiekać na drobno nożem. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Sól, pieprz, chilli i paprykę słodką wymieszać i wsypać do mięsa. Dokładnie wymieszać mięso z przyprawami i usmażyć na maśle na rumiany kolor z każdej strony. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę(...)drugą połową. Sklejamy pieroga i odstawiamy na blaszce do wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach C do momentu aż pizza będzie rumiana. Mi to zajęło 20 minut. Podawać z ulubionym sosem. Ja podałam z sosem czosnkowym pizza calzone
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI: 6 ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli z przyprawami (ja do młynka z solą dodałam jagody goi, pieprz, chilli, ususzone liście curry i rozmaryn) 1 cebula czerwona 1/2 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżeczki jogurtu greckiego świeżo mielony pieprz sok z 1 cytryny garść(...)Podczas smażenia obrać cebulę i pokroić w piórka. Czosnek posiekać, Natkę posiekać. W słoiczku wymieszać 4 łyżki oliwy, jogurt, czosnek, sok z cytryny i pieprz. Będzie to super aromatyczny sos. Gdy ziemniaki będą już gotowe przekładamy je na talerz, posypujemy cebulą, oliwkami, skrapiamy sosem i na sam koniec dodajemy posiekaną natkę oraz ser. Szybko, prosto i niebywale smacznie
ClauditteMissCookingcurry, mleczkiem kokosowym i zieloną fasolką. Ostra pasta curry jest bardzo aromatyczna, nadaje się idealnie do drobiu. W jej skład wchodzą min: trawa cytrynowa,szalotka,suszone papryczki chilli,proszek curry,kolendra, kurkuma, kmin rzymski,goździki,anyż,imbir,cynamon,kardamon. Danie naprawdę proste w wykonaniu. Z paru składników można wyczarować naprawdę pyszny i szybki obiad. Składniki: pierś z kurczaka(...)starty imbir. Gdy się podsmażyła, połączyłam ją z fasolką. Wymieszałam. Wlałam mleczko kokosowe. Przykryłam i dusiłam przez około pół godziny. Dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gdy uznacie,że sos za bardzo zgęstniał i wyparował to można wlać szklankę bulionu. Jeśli nie przeszkadzają wam kalorie dodajcie również albo zamiast bulionu śmietanę. . Podawałam z ryżem. Na wierzch można posypać natkę pietruszki
potrawyregionalnepaczki makaronu ryżowego 1 puszka mleka kokosowego 2 paczki mrożonych krewetek tygrysic lub ok 20 szt swieżych 1 plat łososia 1 zabek czosnku zielona cebulka 1 czerwona papryczka chilli mała szczypta soli pół łyżki oleju kokosowego 1 limonka 1 cebula mala Oczyścic krewetki, usunać sliczne główki. Wode osolic i wrzucic do wrzacej wody, wycisnac polowke limonki i gotowac(...)krewetki oraz losoś nie straciły swojej soczystości. Pod koniec dodać mleko kokosowe, zagotować i zdjać z "ognia". Doprawić sczypta soli do smaku. Na talerz nakładamy porcję makaronu, dodajemy sos z owocami morza. Na wierzch posypujemy od serca posiekana swieża zielona cebulka oraz delikatnie papryczka chili. Calość skropić sokiem z limonki. Gotowe :) Smacznego
Lajtkraft food intoleranceKolejny odhaczony punkt z mojej listy do zrobienia :) Przepis wzięłam stąd , trochę pozmieniałam, bo ocet spirytusowy i taaaakie ilości cukru mnie przerażały, dodałam odrobinę pikantności
chwile dla mnieSkładniki: -500g dowolnego mięsa mielonego -jedna lub dwie cebule -puszka kukurydzy -puszka czerwonej fasoli -chilli w proszku -sól, pieprz -dwie łyżki oleju do smażenia -4 gotowe tortille (można kupić w większości sklepów bez problemu) Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zeszklenia a następie dorzucamy do niej mięso. Smażymy razem do momentu aż mięso(...)środek tortilli i zawijamy ją w kopertę. Po zawinięciu można ją dodatkowo zapiec na grillu elektrycznym ale nie jest to konieczne. Podajemy samo, z dodatkiem sałatki, lub z sosami na bazie śmietany/jogurtu mającymi złagodzić pikantny smak burrito. Z podanych składników otrzymujemy 4 całkiem spore porcje. Na zdjęciu burrito przed zawinięciem Koszt porcji
Tanie przepisy studenckiektóre w szczególności występują na tamtych ziemiach. Najczęściej znajdziemy w tych miksach takie składniki jak: kurkuma, kmin rzymski, znajdziemy goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra, imbir, pieprz czarny, wiele odmian chilli et cetera, et cetera. Różnorodność smaków czyni kuchnię indyjska rozpoznawalną i lubianą na całym świecie. Podobno w Londynie jest więcej restauracji indyjskich niż w Bombaju i Delhi. Między innymi przez(...)problemu zdjęcia znanych osób, które odwiedziły to miejsce. Zatem posiedzieć to i tam można ale zjeść... Jedzenie: Spróbowaliśmy, bo nie można powiedzieć "zjedliśmy" kawałki koziny z cebulą w sosie z mieszanki orientalnych przypraw oraz grillowaną jagnięcinę z sałatką z mango i sosem miętowym. Pierwsze danie fakt, do licha, było porządnie doprawione i mega aromatyczne jednak ten tłuszcz... Jak nie machało
Right Behind The Kitchen