dorsza trocha m ōnki pszynnyj puszka mlyka kokosowego ze 3 łeżki mōnki kukurydzianyj (abo, jak niy mołcie, to moge być i pszynno) 1 jajco 1 łeżeczka garam masala ździebko chili łolyj 3 do pieczynia Zōłza: 2 banany połra łeżek jogurtu greckego połra gołōnzk ōw kolyndry zaft ze jednyj citrōłny Na pocz ōntek sie zrōbcie ta zōłza. Wszystke składniki wciepcie(...)olej 4 gotowe 5 zaraz 6 jej 7 goście 8 udławić 9 rzadkie 10 dorzućcie 11 wysypcie 12 przyrumieni 13 gotowe 14 zjeść Artykuł Dorsz we kokosie (Z bananowym sosem ;) ) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnitarty wylałem 3 łyżki oliwy, a na niej ułożyłem półcentymetrowej grubości plasterki białej cebuli. Na cebulę wyłożyłem zamarynowane mięso, 4 liście laurowe, 3 przekrojone na połowy zielone papryczki chili, 50 gram rodzynek i 10 suszonych fig. Całość podlałem około 150 ml wody, a na wierzch ułożyłem łyżkę masła. Naczynie do tarty owinąłem dookoła folią aluminiową, której górne krawędzie zawinąłem(...)minut. Po tym czasie dodałem do kaszy łyżkę masła i przemieszałem ją widelcem. Wyłożyłem gotowy kus-kus na talerze. Wyłożyłem mięso wraz owocami i warzywami i obficie polałem sosem, który wytworzył się w naczyniu, w którym piekło się mięso. Całość posypałem czarnym świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością listków świeżej natki kolendry. Zapraszam do spróbowania i życzę smacznego
Wyprawy kulinarnekurczaka. Zioła i przyprawy można razem zmielić w młynku do kawy lub przygotować w moździerzu. Pierwsze rozgniatamy pieprz z solą i zielem angielskim. Dodajemy rozkruszone liście laurowe, papryczkę chili, cząber, miętę, paprykę wędzoną i słodką, całość rozcieramy w moździerzu. Kurczaka wyciągamy z wody, suszymy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy cytryną. Następnie wklepujemy przygotowaną mieszankę przypraw. Kurczaka wkładamy do rękawa(...)smarujemy masłem i pieczemy na złoty kolor jeszcze ok. 15 min. Kaszę jęczmienną pęczak gotujemy w wodzie bez soli i odcedzamy. Kurczaka wyciągamy, do pojemniczka zlewany część powstałego sosu, a do upieczonych (powinny wyjść al dente) dodajemy pęczak, mieszamy i wstawiamy na kilka min do piekarnika. Kurczaka podajemy z kaszą jęczmienną pęczak z warzywami. Smacznego
Moniki Smakołykiczując te aromaty wydobywające się z piekarnika… Do zjedzenia w formie kanapki – pokrojona na trójkąty i przecięta na pół, będzie świetna z kozim serem, figami. Z szynką serrano, sosem balsamicznym i sałatą. Świetna baza do bruschetty. Nada się też na grzanki do sałatki Cezar. Albo sama, jeszcze lekko ciepła, podana z oliwą wymieszaną z ziołami, z kieliszkiem zimnego wina(...)piekarnik do 210⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Oba placki smarujemy mocno oliwą, bo to ona wytworzy chrupiącą skórkę, a następnie posypujemy równomiernie delikatnie solą i mieszanką ziół, chili i skórki cytrynowej. W plackach robimy palcem wgłębienia – do wysokości połowy każdego placka. Od razu wstawiamy focaccie na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 210⁰C przez
Karo in the KitchenPoliczki wieprzowe to wydaje mi się nadal rzadko spotykany na polskich stołach widok. Ja postanowiłam to zmienić! Już jakiś czas temu zakochałam się w policzkach wieprzowych
Ostra na SłodkoKolejne odkrycie tego roku, czyli bałkańska pasta na bazie papryki, bakłażana i pomidorów, która może występować w wersji łagodnej lub ostrej. Ja swoją przyrządziłam na pikantnie
Fabryka pomysłówwczoraj wyciągnęłam z zamrażalnika, a rano ciasto było tak samo miękkie i elastyczne jak w dniu przygotowania. To wpływ dużej ilości tłuszczu. Farsz to truskawki obtoczone w cukrze i sos ze śmietany 36 % i sok z poduszonych truskawek. Hotel KASKADA nad urokliwym jeziorem Kierskim w Poznaniu gościł nas przez weekend , a wszystko za sprawą Moniki K, która prowadzi bloga(...)pierogi, były orientalne. Do ciasta dodana została kurkuma, która nadała ciastu żółty kolor. Nadzienie składało się z ugotowanych krewetek, ugotowanej w mleku kokosowym kaszy quinoa, posiekanej kolendry, posiekanych papryczek chili, soku z limonki i pasty TOM KHA . Ja ulepiłam je jak tradycyjne uszka. Niektórzy zrobili jeszcze pierogi na słodko, z rabarbarem. Ja jednak wiedziałam, że to nie jest moja pierogowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKupiłam niedawno w tureckim markecie kiszone liście winogron. Pamiętam, że jadałam je kiedyś z siostrą w jakiejś warszawskiej restauracji i bardzo mi smakowały. Podane
Sajkofanka smakuMoja wersja pikantnych pierogów, którą uwielbiam. Mielona wołowina z pomidorami, wolno duszona w czerwonym winie oraz suszone pomidory, chilli i ser pleśniowy… Wszystko razem tworzy
Oryginalny smakkwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6) oraz: - Chili jest bogatym źródłem witaminy A, wspomaga układ krążenia oraz układ pokarmowy, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Kapsaicyna zawarta w chili posiada właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i przeciwbólowe.- Pietruszka, której wartości lecznicze porównuje się m.in. do działania czosnku. Szczególnie natka jest cennym produktem spożywczym i leczniczym dzięki bogactwie witaminy C oraz prowitaminy(...)spoiwo. To nasza ulubiona pizza.Smak zdecydowanie odbiega od pizzy tradycyjnej, ale jedno pozostaje. Ona - jak i inne - zdecydowanie najlepiej smakuje z domowym dipem czosnkowym. Co prawda zastępuje on pomidorowy sos już od podstaw (przypominamy, że ciasto jest nim posmarowane), ale jest również (przynajmniej według nas) obowiązkową opcją również "od góry". Zresztą - czosnku nigdy dość! Pizza ma tak charakterystyczne smaki
Wypisz WymalujBEZGLUTENOWY NIE ZNACZY ZŁY. MĄKA Z TAPIOKI:"Produkt skrobiowy otrzymany z manioku, bez smaku i zapachu.Skład: mąka z tapioki* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).Zastosowanie: do zagęszczania zup, sosów, musów oraz napojów. Może być również stosowana do przygotowania kisieli, puddingów, budyni." (Opis: sklep.)Kupisz ją tutaj: kliknijJest to produkt bezglutenowy. Mąka uważana za najlepszą do wyrobu bezglutenowego pieczywa(...)Ziarenkowo).Kupisz je tutaj: kliknij.Wspaniale chrupią! O walorach smakowych i aromatycznych, nawet się nie ma co rozpisywać bo... przecież to oczywiste. :)ZIARNA "PIEKŁO-NIEBO":Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek "Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa
Wypisz WymalujDzisiaj kulinarna podróż do Indii. Jeżeli nie robiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy
Oryginalny smakZwierzenia zacznę od tego, że nigdy w życiu nie jadłam karpia... Muszę powiedzieć, że jakoś nie żałuję. Każdy niech sam wybiera, ale ja nie lubię widoku
Corner With Recipeszdrowe propozycje na ekspresowy obiad. Zobaczcie sami! Wystarczy dodać 150 g makaronu na osobę i mamy gotowy posiłek, który zrobimy, kiedy makaron będzie się gotował. Gotowe sosy można też przechowywać w lodówce parę dni. U mnie ostatnio króluje makaron orkiszowy lub żytni, choć domowej roboty pszenny jest zdecydowanie najsmaczniejszy. Pesto można też wykorzystać do ryby, mięsa(...)smaku · odrobina Parmezanu do posypia na wierzchu Miksujemy wszystkie składniki kilkanaście sekund. Wersja 3: Ostre czosnkowe pesto z jarmużu z nutą chili 3 porcje Wartość kaloryczna: 570 kcal / 190 To pesto polecam wszystkim pragnącym wzmocnić odporność - sporo w nim czosnku niepoddanego obróbce termicznej. Składniki
Bazując na smakuobsmażane na smalcu, wędzonej słoninie lub oleju słonecznikowym (podróż przez Węgry to była jazda przez pola pełne słoneczników). Pomidory dodawane są na koniec smażenia i mają stworzyć zagęszczający całość sos. Węgrzy bardzo chętnie dla zaostrzenia smaku używają swoich własnych ostrych odmian papryki (tak, zgadnijcie co przywiozłam jako souveniry znad Balatonu ) Co ciekawe, leczo jest uważane za tradycyjne jedzenie również(...)lubicie. Moje leczo jest naprawdę mocno paprykowe, piękne w kolorze. Ta wersja jest delikatna – letnia. Jeśli tylko macie ochotę, do leczo możecie dorzucić suszoną ostrą paprykę chili. Leczo z tego przepisu, przygotowane bez kiełbasy i kabanosów, możecie również zawekować w czystych, wypieczonych słoikach by móc się nim cieszyć w zimie. Przelejcie gorące leczo do naszykowanych słoików, zakręćcie wygotowanymi zakrętkami
Karo in the Kitchen