sok - 13499 przepisów (strona:619/900)

Gulasz indyczy z grzybami leśnymi i kaszą. 178

mięsa. Ściągamy mięso z rondla. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy paprykę, cebulę i pieczarki i posiekany ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy, podsmażamy chwilkę, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy soki puszczą dorzucamy mięso, dodajemy sporą łyżeczkę papryki, czosnek staropolski, grzyby i zalewamy wywarem z moczonych grzybów. Wcześniej odsączone grzyby siekamy. Dusimy pod przykryciem do zgęstnienia sosu. Pod koniec można dodać

BaRepas
Pajata – rzymski przysmak przyprawiający o dreszcze 408

dalekie od próbowania tak kontrowersyjnych, lokalnych specyfików. Zgodnie ze sztuką kulinarną, jelita są tylko wstępnie oczyszczane, jednak pozostawia się w ich wnętrzu chymus – papkę pokarmową wypitego mleka z sokami trawiennymi. Pajata jest podstawą jednej z tradycyjnych potraw Wiecznego Miasta – Rigatoni con la pajata . Dla jego sporządzenia jelita są cięte na ok. 20-30 cm kawałki i łączone nicią

Bon Ton Italia
Sernik dyniowy bez cukru (z żurawiną i polewą z białej czekolady) 218

wodnej) Taki spód wstawiamy do lodówki aby zastygł na czas robienia masy serowej. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu na sernik 3 całe jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 500 g puree z dyni 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika LUB po 1/2 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru i gałki

Jedzeniomania
Kokosowe nuggetsy (z dipem ananasowym) 365

prostu wersja bez wiórków kokosowych) Składniki na dip: puszka ananasa  2-3 łyżki wiórków kokosowych (jeśli chcemy sam dip kokosowy to nie dodajemy ich) Ananasa odsączamy (soku nie wylewamy!!). Kroimi go na kawałki i blendujemy dokładnie. Dodajemy 3 łyżki syropu, który został po odsączeniu, oraz wiórki kokosowe (chyba że robimy wersję tylko ananasową to pomijamy wiórki) i dokładnie mieszamy

Jedzeniomania
Rozgrzewająca tajska zupa kokosowa (wegańska) 194

oliwek. Następnie dodajemy kurkumę i kmin i podsmażamy kolejną minutę. - Wrzucamy podsmażone składniki do wywaru - Dodajemy do wywaru mleko kokosowe i mieszamy - Dodajemy sos sojowy, pastę curry, cukier, sok z połowy limonki - Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, jeśli mamy ochotę na tofu to dodajemy je w tym momencie - Gotujemy wybrany makaron i dodajemy do zupy. Pamiętajmy jednak

Pora na pora i pomidora
Kotlety z awokado 180

sezamu 1 łyżka bułki tartej tymianek (najlepiej świeży) sól Przygotowanie (15 minut): - płatki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż nasiąkną - miąższ awokado rozgniatamy widelcem i dodajemy sok z cytryny - dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek oraz cieciorkę. Ponownie dokładnie rozgniatamy - słonecznik i sezam prażymy delikatnie na patelni (bez oliwy) - dodajemy nasiąknięte płatki

Pora na pora i pomidora
Kolorowy hummus - czerwony, zielony i żółty 185

Opis tahiny <klik>                   sok z 1/2 cytryny 4 łyzki oliwy z oliwek 1 szczypta soli 1 łyżeczka cząbru łyżka oliwy do dekoracji Przygotowanie: - wszystko ze sobą miksujemy do momentu osiągnięcia jednolitej masy - na koniec delikatnie polewamy oliwą SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
GRANAT WITAMINOWY = Mango + granat + malina + banan + szpinak ( smoothie ) 189

sklepu po te owoce.   Smak przełamany został szpinakiem, do tego granat, który śmiesznie chrupie przy rozgryzaniu (; Jeżeli nie chcemy żeby nam coś chrupało zgranatu wystarczy wycisnąć sok. Składniki: 1/2 grantu 1/2 mango 1/2 szklanki mrożonych malin 1 banan 1 szklanka szpinaku (dobrze wypełniona) 1/4 szklanki wody Przygotowanie (20 minut): - wyciągamy pestki z granatu, resztę owoców kroimy - miksujemy szpinak

Pora na pora i pomidora
Woda limonkowa z nasionami chia - meksykański energy drink 165

Opis nasion chia <klik> 1/2 litra wody Przygotowanie (3 minuty): - wyciskamy sok z limonki - wszystkie składniki mieszany w słoiku zamkniętym nakrętką trzęsąc mocno przez ok minutę w górę i w dół aby nasiona się nie posklejały - odkładamy an 10 minut NA ZDROWIE

Pora na pora i pomidora
Delikatny sernik z owocami i bezą 224

pieczenia, budyń oraz stopione i przestudzone masło, a następnie dokładnie mieszamy mikserem na najwolniejszej szybkości. Gotową masę przekładamy do tortownicy, na wierzchu równomiernie rozkładamy wcześniej roztopione i odsączone z soku wiśnie. Na samym końcu na sztywną pianą ubijamy białka z cukrem. Gdy cukier w pianie pod wpływem mieszania mikserem rozpuści się i jego ziarnka nie będą chrobotały, dodajemy mąkę ziemniaczaną

Taste Of My Day
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 198

rosołowa 1 łyżka masła pęczek koperku sól, pieprz olej do smażenia (opcjonalnie 2 łyżki śmietany) Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na kilka minut. Następnie zagnieść i odcisnąć nadmiar soku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Do kapusty dodać mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować

Trzeci talerz
PÓŁMISEK MIĘS … PIECZONE ZIEMNIAKI … SERNIK I SZARLOTKA czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W C.K.BROWAR 226

serze , frytki , ziemniaki zapiekane , ziemniak chilijski ) DESERY: JA : Apfelstrudel z sosem waniliowym BASIA: Sernik wiedeński z owocami ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową ucztę wraz z winem i świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy w cenie 69,99 zł zamiast 134 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/dealbank_pl_pl/ck-browar-3/55456685 ______________________________________________________________________________________________________ JAK SMAKOWAŁO? Rozpisywać się tutaj za dużo nie będę nad jedzeniem, ponieważ

Ostra na Słodko
LEMON CURD / KREM CYTRYNOWY 182

banalnie łatwy, efektowny, a do tego wszechstronny. Nadaje się do naleśników, placków, kanapek, a nawet jako nadzienie do tarty cytrynowej z bezą. LEMON CURD /zmodyfikowany przepis z: Moje Wypieki / sok i skórka z 4 cytryn 2 całe jajka 2 żółtka 200g ksylitolu 1 czubata łyżka mąki jaglanej 1 łyżeczka oliwy Jajka roztrzepuję z żółtkami, dodaję cytrynę, cukier i mąkę. Wszystko

W kuchni Karmel-itki
lekka i pyszna sałatka grecka – idealna na przyjęcia 584

przekładamy do miski i delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. składniki na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie: W miseczce mieszamy wszystkie składniki

Domowy Smak Jedzenia
Rabarbar z jabłkami pod wegańską migdałową kruszonką 228

kompot!). Ich orzeźwiający, kwaskowaty smak idealnie sprawdza się w słodkich deserach. Dziś kawałki rabarbaru w godnym towarzystwie jabłek postanowiłam posypać grudkowatą migdałową mieszanką. Gorące, wydobywające się podczas pieczenia owocowe soki wspaniale smakują się ze słodkimi grudkami kruszonki. Uważam, że dodatek słodkiej, roślinnej śmietanki (w celu dopełnienia całości najlepiej migdałowej) to obowiązek, a nie kwestia widzimisię!  Składniki: 6-7 łodyg

Roślinna - blog wegański