sok - 13499 przepisów (strona:362/900)

Sałata z sosem mango (bez glutenu, bez laktozy) 167

Przepyszny sos do sałaty. Kombinacja do lunch boxa. potrzebujemy: - zieloną sałatę - 1 świeże mango - łyżkę musztardy Dijon - kawałek papryczki chilli drobno posiekanej (bez ziaren) - odrobina słodkiego soku (gdy sos będzie za gęsty) Mango obrać i pokroić na kawałki. Owoc, musztardę, papryczkę chili i sok zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Schłodzić w lodówce przez noc - sos się przegryzie i zniknie musztardowy

Szybko Tanio Smacznie
10 powodów, dla których warto zacząć dzień od szklanki wody z cytryną 163

niedawna moim faworytem w tej kategorii stała się ciepła (czasem nawet wrząca, choć wtedy niestety traci swoje właściwości) woda z cytryną. Przepis jest banalny - do szklanki letniej wody wyciskamy sok z połowy cytryny, można dodać świeży, starty imbir i odrobinę miodu. Najlepiej pić rano, na czczo, 15-20 minut przed śniadaniem. Jak się okazuje, taka woda jest nie tylko smaczna(...)odczyn zasadowy, dzięki czemu silnie alkalizuje organizm.   Równowaga kwasowo-zasadowa ma dla nas ogromne znaczenie, dlatego warto zadbać o obecność w jadłospisie produktów zasadowych, takich jak właśnie sok z cytryny.  3. Poprawia nastrój, relaksuje, odstresowuje. Jeśli nie jesteś rannym ptaszkiem i pobudka to dla Ciebie koszmar, zacznij dzień dobrym śniadaniem   i napojem, który doda Ci energii oraz

Powiedz dietom nie
Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout 219

średnich pieczarek, pokrojone w kostkę (lub więcej jeśli lubisz) 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 1 grzanka z chleba, pokruszona 1 cytryna. sok i do dekoracji sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Skrop pstrągi wyciśniętym sokiem z cytryny i dopraw dokładnie z każdej strony solą i pieprzem. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię, wrzuć boczek

karmelowy
Domowy batonik z ziarnami 302

nerkowca, pestki dyni), 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Migdałowy Zakątek Ziarenkowo ( słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe), 200g białej czekolady,  3 łyżki sproszkowanego wafla andruta, 2 łyżki soku z grejpfruta,  2 łyżki mleka.  Wykonanie Płatki kukurydziane pokruszyć i zalać sokiem z grejpfruta. Czekolady stopić z mlekiem na parze, od razu dodać pokruszone płatki, andruty oraz posiekane

Z miłości do słodkości
Naleśniki w winnym sosie z mandarynek i mango pod serkiem z sosem czekoladowo - migdałowym. 193

Może Wam to pomoże, mi na szczęście naleśniki będzie dalej robić Żona Ma. Sos owocowy: -połowa mango posiekana -kilka cząstek mandarynek z syropu -wino białe półwytrawne 1/2 szklanki -łyżka soku z cytryny -łyżka cukru pudru -łyżeczka masła Topimy masło w rondelku, wrzucamy owoce, podsmażamy i zalewamy winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy cukier i sok z cytryny. Podsmażamy do zgęstnienia

BaRepas
Ciasto cytrynowe. Wypieki robione razem z dzieckiem. 171

ciasto cytrynowe. Ma dość mocny kwaskowaty smak, ale mi bardzo smakuje. Potrzebne nam będzie : 150 g cukru, 2 jajka, 125 g mąki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny, ewentualnie starta skórka cytrynowa. Przepis: Dokładnie rozmieszać cukier z 2 żółtkami. Dodać sok z cytryny (i ewnetualnie startą skórkę cytrynową). Dorzucić mąkę i oliwę z oliwek. Jeżeli ciasto

MODA NA BIO
Ryż z łososiem i zielonymi warzywami 227

porcje: 2 woreczki ryżu parboiled Puszka łososia w wodzie w kawałkach lub kawałek pieczonego z obiadu Pół brokuła Szklanka mrożonego zielonego groszku 1/2 małej cukinii 1/3 natki pietruszki Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła, groszek i cukinię ugotować do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru, by warzywa nie straciły zielonego(...)koloru. Pokroić drobno warzywa, wymieszać z ryżem. Dodać następnie łososia z puszki rozdrobnionego na mniejsze kawałki. Posypać natką pietruszki. Wycisnąć odrobinę soku z cytryny. Wymieszać wszystko ze sobą. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Ciasto pomarańczowo - kakaowe bez pieczenia. 524

pomarańczy o grubej skórce 2 galaretki cytrynowe 450 g herbatników kakaowych Przygotowanie:  Ze sparzonych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka) i wyciskamy sok. Obie mąki oraz żółtka łączymy  z 200 ml mleka. Resztę mleka mieszamy ze skórką oraz sokiem z pomarańczy i zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy

Symfonia smakowa
Quesadillas z guacamole 166

Podajemy z guacamole. Guacamole Składniki: 2 dojrzałe owoce awokado pół cebuli czerwonej 6 pomidorów koktajlowych odrobina papryki ostrej 1 łyżeczka świeżej posiekanej kolendry sól, świeżo zmielony pieprz czarny sok z 2 limonek Wykonanie: Awokado obieramy usuwamy pestkę kroimy w grubszą kostkę skrapiamy obficie sokiem z limonek Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Cebulę obieramy kroimy również w grubszą kostkę Wszystkie

kgwjanczewo
Cynamonowe jabłka z herbatnikami i granolą/deser 138

niż 10 -15 minut. /zależy od gatunku jabłek/ Składniki: /2 porcje/ 3-4 jabłka  laska cynamonu  /najlepiej ile kto lubi.../ 1/4  łyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny 2  łyżki  miodu ½ szklanki bakalii/u mnie rodzynki i pokrojone figi/ kilka  pełnoziarnistych herbatników 4  pełne łyżki orzechowej granoli owoce goji /do dekoracji/ Wykonanie: -Jabłka(...)obrać ze skórki ,  pokroić  w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka. -Wycisnąć  sok z cytryny, polać nim  jabłka. -Dodać cynamon , kardamon i  podlać kilkoma  łyżkami wody. -Dusić pod przykryciem /od czasu do czasu mieszając/  do momentu, aż jabłka będą miękkie/ ale nadal jędrne/. -Pod koniec dodać rodzynki i pokrojone figi. -Jabłka

Zakamarki mojej kuchni
Owocowy koktajl witaminowy 274

odporności naszego organizmu. Koktajl witaminowy powinien znaleźć się w diecie osób, które dbają o piękny wygląd swoich włosów, skóry oraz paznokci. Składniki: - kiwi - 2 sztuki - gruszka - 2 sztuki  - sok z 1 pomarańcza  - zielona pietruszka - 3 łyżki  - bazylia świeża - 3 łyżki  - miód - 1 łyżeczka  Sposób przygotowania: Gruszkę oraz kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostkę(...)Dodać sok z pomarańcza, miód oraz drobno posiekaną zieloną pietruszkę i bazylię. Wszystkie składniki razem zblendować.  Smacznego

Fit-amina
Zarzutka z zasmażką 204

kwaśna zupa z kapustą kiszoną, ziemniakami i wędzonym boczkiem :) Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 6 osób: 1 ubita szklanka kapusty kiszonej 1/2 szklanki soku z kapusty 200 g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 mała cebula 1 łyżeczka mąki 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól gruboziarnista pieprz świeżo mielony maggi(...)kostkę lub paski. 2. Do garnka wlewamy litr wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dużą szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziemniaki i marchewkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy sok z kapusty i kapustę, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej pod przykryciem. 3. W czasie, gdy nasza kapusta już się gotuje, na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy cebulkę

My Culinary Art
Hummus 227

lepszy sprzęt, bo mój blender prawie wyzionął ducha przy walce z hummusem.  Składniki: 2 puszki cieciorki 6 ząbków czosnku ok. 200 ml tahini   1/2 szkl. zimnej wody sok z 1/2 cytryny  1/3 szkl. oliwy dodatkowo: oliwa, słodka papryka Wykonanie: Cieciorkę odsączyć i zmiksować razem z tahini, sokiem z cytryny i czosnkiem na gładką masę. Następnie powoli wlać

Pasja Smaku
Barszcz czerwony 233

szklanki drobnej fasoli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majeranku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól śmietana  szczaw opcjonalnie wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy(...)soli i imbiru. Jeśli mamy szczaw, to warto go dodać, tak z 1 łyżkę marynowanego lub 2 garście świeżego drobno pokrojonego. Gdy będziemy dodawać szczaw to należy zrezygnować z soku z cytryny lub octu, gdyż kwaśny smak będzie ze szczawiu. Gotować do miękkości buraka i fasoli, ewentualnie dolewać przegotowanej wody, jeśli zbytnio się wygotuje.  Na koniec dodać imbir

Kuchcik gotuje
ryż z jabłkami 356

Jabłka myjemy, obieramy ze skorki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon i wszystko razem mieszamy (jabłek nie odsączamy z soku).  Jeśli chcemy by nasze jabłka nie ściemniały skrapiamy je sokiem z cytryny.   5. Przystępujemy do robienia naszego tortu ry żowo -jabłkowego. Na samo

Kulinarnie z Polką na Kresach