sok z cytryny - 1500 przepisów (strona:80/100)

Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko 200

pieczenie pozostał.  Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry)Marynata:- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 4 łyżki miodu lipowego- 4 łyżki powideł z węgierek- sok z połowy cytryny- 3 łyżki oleju sezamowego- sól, świeżo zmielony pieprz- chilli w płatkach (dałam sporo)- papryka wędzona Wszystkie składniki marynaty dodajemy do rondelka i mieszając zagotowujemy, a następnie studzimy(...)miseczki i, w czasie pieczenia, mięso dwukrotnie polewamy ( zużywając całość). Po 25 minutach wyjmujemy filety i odkładamy  na deseczkę (zanim pokroimy) na ok. 7  minut, aby mięso wchłonęło soki. Po niecałych 20 minutach wyjmujemy również udka.Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko, to  kompozycja smaków –  słodkiego, kwaśnego, słonego i ostrego. Smaki jednak na  tyle się równoważą

mojewypiekiinietylko
Wakacje :) 120

pomidory 1 większy ogórek gruntowy 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli oliwki (my lubimy zielone z papryką, ale mogą być inne) 3 łyżki oliwy z oliwek  1/2 cytryny Placuszki : Do miski, po uprzednim umyciu w ciepłej wodzie, ścieramy cukinie (przez większe oczka tarki). Dodajemy rozdrobniony twaróg, wbijamy 2 jajka, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem odrobiną soli(...)pokrojone w półplasterki pomidory i ogórek. Cebule kroimy w cieniutkie płatki (półplasterki), dodajemy kukurydzę i oliwki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Całość polewamy oliwą z oliwek i obficie skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Wszystko mieszamy i mamy gotową sałatkę. Mamy nadzieję, że poczujecie się choćby odrobinę jak na Korfu i będziecie częściej wracać do tego wspaniałego dania. Smacznego :) Dziś polecała

vegetanie
Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego 198

Składniki dla 2 osób:1 szklanka kaszy pęczak250 g wyłuskanego bobu 6 ćwiartek karczochów w oleju suszone pomidory w oleju ½ szklanki czarnych oliwek, tymianek cytrynowy skórka i sok z połowy cytryny eko olej rzepakowy sól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra) Kaszę dokładnie  płuczemy w zimnej wodzie.  Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę(...)kosteczkę, a oliwki w krążki. Warzywa dodajemy do ugotowanej kaszy i delikatnie mieszamy. Do  miseczki (u mnie mały słoiczek z pokrywką) wlewamy 3 łyłki oleju rzepakowego, skórkę i sok z cyrtyny, dodajemy sól, czosnek, paprykę, umyte i osuszone listki tymianku cytrynowego.  Całość  mieszamy.  Ja zakręciłam słoiczek i dobrze nim potrząsnęłam.  Gotową sałatkę polewamy dressingiem

Mia Cucina Sofieta
Rewelacyjny hummus z pieczonymi burakami 191

również jako smarowidło na kanapki i jako dodatek do potraw.  Składniki: - 200g suchej ciecierzycy (ok. 400 po ugotowaniu) - 2 średnie, ugotowane buraki - 2 łyżki tahini - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy   Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia

Be Fit Be Strong
Tarta z gruszką i szpinakiem 182

tarty Składniki: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła ( z lodówki) 1 jajko Szczypta soli Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj jedno opakowanie) 2 jajka 2 gruszki 150g szpinaku ½ cytryny ¼ śmietanki kremówki 30% ¼ szklanki cukru 2 łyżki masła Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również(...)ponownie na około 13-15 minut, aż nabierze złotego koloru. Przygotowania farszu: Gruszki myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą oraz dodajemy cukier i sok z połowy cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy gruszki aby ostygły. Szpinak myjemy oraz odrywamy ogonki liściowe. Osuszamy i umieszczamy na rozgrzanej

Kolizje Smaków
Sorbet Truskawkowy 166

też, że w ogóle jest nie wyczuwalny. Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Kurcze, robienie lodów uzależnia :) Składniki: 800 g truskawek (mogą być mrożone) 2/3 szklanki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy na gładki mus, który następnie wstawiamy do lodówki do porządnego schłodzenia. Ja użyłam mrożonych truskawek

Blondynka Gotuje
Bułgarska banica 193

typu bałkańskiego, 4 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej typ 450, 4 jajek, 500 gram pomidorów koktajlowych, 100 gram zielonych oliwek, pęczka świeżej bazylii, pęczka świeżej natki pietruszki, 1 cytryny, 100 gram masła, główki sałaty rzymskiej, oliwy, 1 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Kluczem do przygotowania dobrej banicy są dwie rzeczy: dobrze doprawiony farsz(...)nich 500 gram pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych, 100 gram zielonych oliwek oraz 15 porwanych na mniejsze części listków świeżej bazylii. Do szklanki dodałem 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, łyżeczkę musztardy, 2 łyżeczki miodu, niewielką ilość soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie wymieszałem całość dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowa banica powinna być lekko

Wyprawy kulinarne
55. Tarta z groszkiem i awokado na spodzie z kaszy jaglanej 242

każdym miejscu). Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Składniki na farsz: - 450g groszku mrożonego lub świeżego (w tym 50g do dekoracji) - 1 awokado - 1 ząbek czosnku - sok z 1/2 cytryny - 10 listków świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej - 3 łyżeczki suszonego majeranku - 1 łyżeczka papryki ostrej *opcjonalnie do dekoracji: 50g groszku uwzględniony w składnikach, kostki sera koziego, cebula

Be Fit Be Strong
Nogi z gęsi pieczone w cydrze 163

gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, 4 łyżek octu jabłkowego, 50 ml czystej wódki, 20 gram masła, oliwy, soli,  czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa(...)dziecinnie łatwe - skórka z gorących ugotowanych buraków sama odchodzi. Następnie pokroiłem je w kostkę o boku około 1,5 gm i przełożyłem do misy. Do buraków dodałem wyciśnięty sok z jednej cytryny, świeżo zmielony czarny pieprz i jedną łyżeczkę drobno posiekanego świeżego tymianku. Całość dokładnie wymieszałem. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków

Wyprawy kulinarne
Domowy napój izotoniczny, czyli poranny zastrzyk energii 1081

podobnych. Zapewni on Wam poranny zastrzyk energii. Domowy napój izotoniczny, czyli poranny zastrzyk energii Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500 ml przegotowanej wody  sok z 1/2 cytryny szczypta soli 3 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej butelce lub słoiku. Potrząsamy, aby składnik się wymieszały i chowamy na noc do lodówki. Rano

Kulinarne przygody Gatity
Burgery z indyka, z cukinią, dynią w towarzystwie grillowanych warzyw i jabłka 143

cukinia Sos pietruszkowy lub z rukoli - 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini - 1 łyżka stołowa oliwy - ząbek czosnku - ponad pół szklanki natki pietruszki lub rukoli szczypta soli i sok z pół cytryny Mięso włóż do naczynia, dopraw solą. Dodaj rozdrobnioną różową cebulę. U mnie obeszło się bez płaczu i błyskawicznie. Użyłam mojego Nowego Pomocnika Kuchennego -blendera ręcznego  Desire

Z Kuchni Do Kuchni
Lekka sałatka warzywna z fetą i i cytrynowym dressingiem :) 147

gruntowy 1/2 średniej papryki czerwonej 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku  ok. 60 g sera feta Dressing: 1 łyżka oleju arganowego Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) 1 łyżeczka soku ze świeżej cytryny szczypta pieprzu ziołowego i prawdziwego Przygotowanie: Na talerz wyłóż porcję sałaty, dodaj pokrojone pomidorki, paprykę, ogórka. Oprósz szczypiorkiem i ułóż kostki fety. Całość polej dressingiem (wszystkie składniki

Zdrowie na języku :P
Stek ze szparagami 149

oliwy z oliwek 1/2 pęczka szparagów 2 steki z polędwicy wołowej 1 łyżka masła sól gruboziarnista pieprz świeżo mielony Składniki na marynatę: 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżka drobno posiekanych igieł rozmarynu pieprz świeżo mielony do smaku Składniki na sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM

My Culinary Art
Surówka z młodej kapusty 204

pietruszka i tak oto przez przypadek powstała pyszna kapustka z pietruszką. Smakowitości niewątpliwie surówce nadał sos Składniki: 1/2 główki średniej młodej kapusty 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego 4 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól (u mnie 1/2 łyżeczki) młoda kapusta sos surówka Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć

Kuchcik gotuje
Cukinia z kaszą Bulgur :) 114

pestkami dyni (4 osoby) Składniki: 3 młode średniej wielkości cukinie 1/2 szklanki kaszy Bulgur garść pestek dyni 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka ryżu basmati 2 duże marchewki sok z połowy cytryny cukier pieprz, cayenne, estragon, sos sojowy Zaczynamy od zagotowania wody i zrobienia jednej szklanki bulionu warzywnego. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki kaszy i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy

vegetanie