awokado może stanowić samodzielną ,bardzo pożywną przekąskę. U mnie dzisiaj zastąpiło jarzynkę do makaronu w cytrynie i śmietanie. Składniki. 1 awokado 40g sera Gorgonzola Dolce 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanych pistacji pieprz do smaku Wykonanie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę ,skropić sokiem z cytryny. Delikatnie wydrążyć miąższ ,najlepiej łyżeczką. Przełożyć do miseczki. skropić
Kulinarny karnet Christopheralato ... Składniki: 0.5kg truskawek 0.5 szklanki cukru odrobina wody(2-3 łyżki) 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Wykonanie:Truskawki zmiksować blenderem wraz z sokiem z cytryny. Z cukru i 2 łyżek wody zagotować syrop. Wystudzić go i wymieszać z truskawkami. Wstawić do zamrażalnika na ok 3h, co pół godziny wyjąć i dobrze przemieszać
Walijskie Pichcenie3 ziemniaki szczypiorek 2 łyżeczki żurawiny w miodzie Przyprawy : pieprz czosnkowy koperek suszony Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w nim każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czosnkowym i wcieramy w mięso 2 łyżeczki żurawiny w miodzie. Odstawiamy plastry schabu na godzinę. Ziemniaki obieramy
Parowar Facetakrem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru65 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny bio, lub parę kropli olejku cytrynowego 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: truskawki kaszubaskie, nektarynki, kiwi Krem: W mało przypalającym się garnku podgrzewamy bardzo mocno mleko (nie dopuszczamy do zagotowania). Do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W misce(...)przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min). Czesto mieszamy aby się nie przypalił. Do ugotowanego budini dodajemy sok z cytryny. Studzimy. Ostudzony krem przekladamy na spód tarty. Dekorujemy owocami wg gustu. Przygotowujemy polewę żelujacą zgodnie z instrukcją i przy pomocy pędzelka nanosimy równomiernie na owoce. Ciasto wstawiamy
Mia Cucina Sofietamarynaty:- ciemny sos sojowy- czosnek- wędzona papryka w proszku- płatki chilli- świeżo zmielony pieprz kolorowy- olej sezamowy- sok z cytryny Dzień wcześniej piersi drobiowe skrapiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Posypujemy przyprawami – czosnkiem, wędzoną papryką, chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mięso nacieramy powstałą marynatą, i zamknięte odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi(...)pokrywką i smażymy przez 15 minut, w połowie czasu obracając mięso. Gdy są gotowe, rozcinamy papier, wykładamy na deseczkę, ale kroimy dopiero po 5 minutach, aby mięso zdążyło wchłonąć soki. Tak przygotowane piersi - drobiowe w domowym „papirusie” są soczyste i kruche. Podałam je ze smażonym ryżem z warzywami, przybrałam gałązką koperku. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Piersi drobiowe
mojewypiekiinietylkołososiem. SKŁADNIKI: 100 g wędzonego łososia atlantyckiego 250 g serka śmietankowego 2 łyżki drobno posiekanego koperku lub szczypiorku 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki śmietany 30 % lub jogurtu naturalnego (u mnie jogurt) świeżo zmielony czarny pieprz, sól (do smaku) WYKONANIE: Serek utrzeć ze śmietaną, sokiem i skórką z cytryny
Kuchnia Beatyrozpuszczonej w zimnej wodzie 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wodzie 1 łyżka soku z cytryny 500 g serka mascarpone Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy malin mrożonych należy odlać wodę, która powstała, ponieważ rozrzedzi ona mus. Całość miksujemy na gładki przecier
Chocolate Muffin Blogupodobań smakowych. Do/lub zamiast cebulki, można dodać podsmażony boczek, jako okrasę do ziemniaków. Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny. Nie należy rezygnować z dodatku octu czy soku z cytryny, gdyż to one zapewniają barszczowi piękny kolor. Ziemniaki należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem zupy. Ilość octu/soku z cytryny można dowolnie zmieniać. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskadodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych… i nie tylko. Składniki: - ok. 300g jogurtu greckiego- kawałek świeżego ogórka- czosnek (1 większy ząbek)- 1 łyżka oliwy- trochę soku z cytryny- sól, pieprz- koperek(...)świeży (opcjonalnie) Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (u mnie obrany, ale można ze skórką), lekko solimy i odstawiamy na 10 minut. Jogurt mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, odciśnięty z soku ogórek i posiekany koperek – mieszamy. Podajemy schłodzony.Dla mnie sos tzatziki doskonale nadaje się do wszystkich
mojewypiekiinietylkopirosiarczynu sodu. Prezentujemy chrzan chyba w najbardziej klasycznej postaci, gdzie jedyną fanaberią jest wspomniana już skórka z cytryny. Składniki: Korzeń chrzanu (masa po obraniu ok 180g), sok z cytryny + skórka z jednej cytryny, sól, cukier. Korzeń chrzanu moczyć w wodzie przez co najmniej godzinę, następnie obrać i utrzeć ręcznie na małych oczka głęboko oddychając i nie wstydząc(...)jest jeszcze bardziej skuteczna, choć niekoniecznie przyjemna dla wszystkich - dzieci zażyły i im sie miny wykrzywiły, ale potem miały z siebie niezły ubaw. Na końcu dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, solimy i słodzimy wg uznania i po wymieszaniu odstawiamy do lodówki. Z tego jednego korzenia wyszło ponad 200 ml chrzanu, który
Delicious Titbitsmleka 3,2%- 3 łyżeczki żelatyny- laska wanilii- 3 łyżki cukru z wanilią- 2 łyżki zimnej wodyDodatkowo:- 1 owoc granatu- 2 łyżki syropu (dałam z wiśni)- 1/2 łyżeczki soku z cytryny- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (odrobina wody do rozrobienia) Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody (aby napęczniała). W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z kuchni i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie(...)Lekko ją podważamy i bez problemu wyjmujemy ziarenka. Jest to jeden z prostszych sposobów „wydobywczych”, ale i tak trzeba uważać, bo jednak sok pryska. Przekładamy do rondelka 2/3 ziarenek, dodajemy 2 łyżki syropu, ½ łyżeczki soku z cytryny, stawiamy na gaz. Rozgniatamy tłuczkiem ziarenka, aby puściły sok. Gdy zacznie wrzeć, chwilę gotujemy do połączenia smaków. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć
mojewypiekiinietylkocukru,laska wanilii,szczypta cynamonu,2 łyżki brandy(winiaku lub rumu),Przygotowanie:Gruszki myjemy, obieramy usuwamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do dużego płaskiego rondla. Dodajemy wino i sok z 1/2 cytryny. Gotujemy ok 30 min. mieszając aż gruszki będą miękkie. Owoce miksujemy, dodajemy cukier, przeciętą wzdłuż wanilie, cynamon oraz pokrojoną w plasterki wraz ze skórką cytrynę. Smażymy(...)zgęstnieje. Wyjmujemy wanilię i plasterki cytryny. Dodajemy sok z pozostałej połówki, cytryny oraz brandy, mieszamy. Gorący mus wkładamy do gorących, wyparzonych słoików i szybko zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 min.:) lisek
Anioły w kuchnischłodzonym ciastem wylepić równo dno formy, nakłuć gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzićMUS WIŚNIOWY- wydrylowane wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, gotować kilka minut do zmięknięcia owoców i lekkiego zredukowania soku, który się wytworzył- wiśnie zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na mus, ponownie podgrzać na małym ogniu- mąkę ziemniaczaną
Smakołyki Berenikiprzykleiła się do ciasta. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier wsypałam do miseczki, dodałam wodę i sok z cytryny i ucierałam do momentu powstania lukru. Co zrobiłam z pozostałymi czterema białkami? Zamroziłam na bezy, które zrobię w przyszłości :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesałaty masłowej 1 garstka rukoli 250 g truskawek 1 cytryna 3 łyżki octu truskawkowego 2 łyżki oliwki Wykonanie. Cytrynę sparzyć i zeskrobać skórkę. Ja posiadam specjalny przyrząd do tego celu. Oliwkę i ocet truskawkowy zmiksować. Można dodać trochę soku z cytryny, soli i pieprzu. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę masłową i rukolę. Ogórek pokroić w cienkie plasterki i ułożyć(...)sałacie. Dodać pokrojone truskawki polane sokiem z cytryny. Każdą porcję sałatki polać sosem i posypać skórką cytrynową. Sałatka karaibska. Składniki. 1 papaja 1 granat 1 mango 1 karambola 3 plastry pitai 3 kiwi 3 brzoskwinie 20 dag truskawek Wykonanie. Brzoskwinie zanurzyć na chwilę we wrzącej wodzie i następnie ostrym nożem ściągnąć skórkę. Pokroić na cząstki. Dojrzałą papaję
Kulinarny karnet Christophera