Bardzo lubię kuchnię śródziemnomorską, a w szczególności bałkańską. Kiedy byłam jeszcze panienką (jak mówiła moja babcia), często wyjeżdżałam nad Morze Śródziemne, czy Egejskie
Rozpustne gotowanieDawno nie jadłam tak dobrego chleba. Naprawdę! Mięciutki, puszysty, ze zdrowymi dodatkami, i ten bajeczny kształt! Nawet synkowi smakował, choć ma dopiero 2
Rozpustne gotowanieZnacie już pewnie moją miłość do ciasta drożdżowego ;), której już z resztą blisko do uzależnienia. A wiecie, że ciasto drożdżowe i rabarbar to
Rozpustne gotowanieDziś kolejny przepis na bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, tym razem z truskawkami, choć każdy inny sezonowy owoc będzie tutaj pasował
Rozpustne gotowanieRyby to bardzo ważny, zdrowy składnik diety- dorsz w chrupiącej panierce, pyszne śledziki czy ryby w zalewie-kto ich nie lubi. Dlatego polecam na śniadanko pyszną
Kuchnia BeatyNa blogach i straganach króluje bób (podstawowe wiadomości na jego temat znajdziecie tutaj - bób garść przydatnych informacji ). Gdy już się nim przejecie i nie będziecie wiedzieli
Powiedz dietom niePrzyznaje się od razu, przesadziłam z rabarbarem! :) Brioszki chodziło za mną od dawna, piękne puszyste wypieki, pachnące masłem i... słońcem ;) Zawsze najbardziej podobały mi się
Spektrum SmakuMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Galettes to bretońskie gryczane naleśniki. Te naleśniki są bretońskim daniem regionalnym (jak nasz bigos, czy pierogi). Serwuje się je w …
My Blueberry CornerPost zacznę od smacznej, żeby nie powiedzieć PYSZNEJ recenzji ;) pod mój "nóż" trafiło masło migdałowe firmy Primavika Najpierw podstawowe informacje :) Składniki: migdały prażone 99%, sól
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWczoraj robiłam omlet ze szpinakiem i serem feta . Od razu przygotowałam całe opakowanie szpinaku, a zużyłam pół, więc dziś trzeba wykombinować coś z drugą połową. Szpinak
Pyza i SurówkaKiedy na dworze jest tyle ciepłego słońca - Báthory nie przestaje się uśmiechać :) Ze wszystkiego i do wszystkiego i bez powodu i nieświadomie i bez przerwy
Spektrum SmakuDziś dzielnie trwa w postanowieniu "koniec ze słodyczami" :) póki co jest łatwo, oby tak dalej. Na przekór moim postanowieniom dzisiejszy post to przepis na delikatne biszkoptowe
Spektrum SmakuMarzenie o biscotti towarzyszy mi od miesiąca. Właściwie, to marzenie o Toscanii, Biscotti di Prato i deserowym Vin Santo. No ale cóż, mamy grudzień i święta
Spektrum SmakuW dni tak upalne, jak dzisiejszy - nie zapominajcie o napojach i nawadnianiu organizmu! :) Ja jestem wierną fanką domowej lemoniady, cudownie orzeźwiającej, z ogórkiem, cytryną i miętą
Spektrum SmakuJak słusznie zauważyła moja mama, lato niestety dobiega końca. Dziś w ramach protestu - NA OBIAD - zjadłam lody :)) Ale lody to nie byle jakie! Domowej roboty malinkowe
Spektrum Smaku