Racuchy z rodzynkami i bananem 214Drożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
Bullio
Placki razowe 217Placki z mąki razowej. Z podanej porcji wychodzi około 15 małych placków. Są dość delikatne (ze względu na pianę z białek), dlatego trzeba bardzo ostrożnie przekręcać
Bullio
Bułki w stylu francuskim 244Pszenne bułki z dodatkiem mleka. Miękkie i delikatne. Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości bułek. ok. 410 g mąki + kilka łyżek przy drugim wyrabianiu 2 łyżeczki
Bullio
Bułeczki ziołowe 255Pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne bułki ziołowe do odrywania. Przepięknie pachną podczas pieczenia. 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 15 świeżych drożdży
Bullio
Serniczki z patelni 5083Placki z białego sera, smażone na oleju na patelni. Podaję je z dodatkiem sosu np. truskawkowego lub świeżych owoców. Można również posypać cukrem pudrem. Serniczki są
Bullio
Hummus 176Pasta z ciecierzycy i tahini. Dla mnie koniecznie musi być z dodatkiem kminu rzymskiego. Jest dość łatwa do wykonania, ale czasochłonna. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania (najlepiej
Bullio
Placki z sera twarogowego i jogurtu greckiego 468Delikatne placuszki z kremowego sera twarogowego i jogurtu greckiego. U mnie w wersji wytrawnej (podawane z łyżką jogurtu greckiego i kiełkami), ale równie dobrze smakują na
Bullio
Labneh (ser z jogurtu greckiego) 216Pyszny, kremowy serek z jogurtu greckiego. Ser uzyskujemy poprzez odcedzenie serwatki. Proces zajmuje kilka dnia. Takim serkiem, po dodaniu soli można smarować kanapki, ale można również
Bullio
Pasztet z dyni i soczewicy 269Jesienny, wegetariański pasztet Ma jedwabistą, zwartą konsystencję, co dla mnie jest podstawą udanego pasztetu. Ma wspaniały kolor i łatwo się kroi. Dynia w połączeniu z soczewicą
Bullio
Smażony ryż z jabłkiem i cynamonem 346Dziś zapraszam Was na szybkie danie – smażony ryż z jabłkiem i cynamonem. Idealny na jesienną szarugę. Ciepły, szybki, a za sprawą cynamonu i dodatku miodu
Słodkie okruszki
Domowa bułka tarta z ziołami 177Od dawna nie kupuję gotowej bułki tartej. Wolę taką domową, bo wiem dokładnie z czego jest przygotowana. Nie marnuję żywności. Jeśli tylko zostanie mi np. połówka
Moja smaczna kuchnia
Proziaki 200Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon Appetit
Pasta z zielonego groszku 173Składniki (na 4 porcje) - 200 g mrożonego zielonego groszku, - ½ cytryny (ok. 30 g), - ząbek czosnku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - 2 łyżki koperku (ok
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
16 przepisów z orzechami 178Chrupiące, smaczne nie tylko w słodkich połączeniach. Orzechy świetnie sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do dań makaronowych, ale nie tylko. Niezastąpione w jesiennych ciastach marchewkowych
Moja smaczna kuchnia