Pasta jajeczna to doskonały pomysł na śniadanie. Można ją przygotować na setki sposobów i nigdy się nie znudzi. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, jogurtem i musztardą ma jeszcze jedną zaletę - jest zdecydowanie mniej kaloryczna niż z dodatkiem majonezu. Składniki - proporcje na dwie osoby 4 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki gęstego jogurtu 1 lub 2 łyżeczki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj zapraszam na drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepsze są jeszcze ciepłe z lekko płynną mleczną czekoladą. Składniki: 50 dag mąki 5 dag drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 3 całe jajka 2 żółtka 10 dag cukru 8 łyżek masła sól mleczna czekolada Drożdże mieszamy z łyżką mąki i 4 łyżkami mleka (zaczyn
Pyszności SłodkościKolejny tydzień i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] a tym razem Monika wybrała bułki kardamonowe. Muszę się przyznać że jak zobaczyłam przepis to byłam sceptycznie nastawiona do wypieku bo.....czy ja lubię aż tak bardzo kardamon? Kardamon jest bardzo aromatyczną przyprawą i wydawało mi się że jest w przepisie jego za dużo. Dobrze jednak że się zdecydowałam
Moje Małe CzarowanieBardzo puszyste, bardzo smakowite i bardzo zdrowe. Takie placuszki to bardzo dobry start, czyli pyszne śniadanie które doda nam energii na zimowy dzień. Do zrobienia placuszków najlepsze są tutaj bardzo dojrzałe banany, takie ciemnobrązowe, są kremowe i mają najlepiej przyswajalny cukier. Zachęcam do pieczenia. Placuszki jaglano - owsiane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś zapraszam Was na obłędne szwedzkie bułeczki kardamonowe (kardemummabullar), które upiekłyśmy w tym tygodniu w naszym cyklu Wypiekaniu na śniadanie . Przepis z bloga Moje wypieki podsunęła Monika z bloga Matka wariatka . W pierwszej chwili chciałam odpuścić nasze wspólne pieczenie, bo miałam inne plany, ale po tym jak Monika wrzuciła fotki swoich bułeczek, pomyślałam
Kulinarne przygody GatitySodziaki z jabłkami to smak z mojego dzieciństwa. Często moja mama robiła nam na śniadanie lub na kolację. Jedliśmy z dżemem, ze śmietaną lub cukrem pudrem. Teraz ja raczę swoje dzieciaki plackami. Przygotowałam je z jabłkami, ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce i posypałam cukrem pudrem. Najprostsze i smaczne placki. Jeśli nie próbowaliście to polecam. Składniki
O kuchni z uczuciemwypróbowanych przepisów z książki "Pieczywo siostry Marii", którą sprezentował mi Mikołaj :) Szybkie w przygotowaniu - wystarczy zarobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia, potem uformować bułeczki. Smakowity wypiek np. na weekendowe śniadanie. Zdecydowanie najlepiej smakują w dniu pieczenia, potem czerstwieją, choć na drugi dzień lekkie podgrzanie w mikrofali pomaga odzyskać im świeżość. Przepis lekko zmodyfikowałam, gdyż bułeczki posypałam klasyczną kruszonką (w przepisie
Moje Qulinariaprawda są dosłodzone, na szczęście niezbyt dużo. Cała porcja jogurtu 120g ma około 100 kalorii w każdym z wariantów smakowych. Bardzo mi to odpowiada! Jadam je na drugie śniadanie, zaspokajają głód aż do obiadu. Spróbowałam już wszystkich smaków a moim zdecydowanym faworytem jest jogurt z warstwą suszonych śliwek. Nie pomyślałabym o takim połączeniu, cieszę się więc, że Activia zrobiła
Szefowa kuchniZdrowy, sycący, bez dodatku cukru jak i nabiału - koktajl z burakami, grejpfrutem i jabłkiem. Pyszny i gęsty :) Świetna alternatywa na drugie śniadanie. Jeżeli macie ochotę na inne koktajle to zajrzyjcie tutaj . Składniki na 2-3 porcje: 4 podłużne, ugotowane buraki 1 duży grejpfrut 2 jabłka 1-1,5 szklanki wody Buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki
Ugotowaćmożecie użyć dowolnego, ulubionego jogurtu. Z jogurtem greckim mango lassi jest puszyste i kremowe, właśnie bardziej w stylu deseru do jedzenia łyżeczką niż napitku Świetne na pierwsze lub drugie śniadanie. Jeśli macie niezbyt dojrzałe mango możecie dosłodzić całość miodem. Możecie użyć również puree z mango z puszki. Wtedy smak jak i kolor potrawy jest bardziej intensywny, ale moim zdaniem
Mieszam w Garnkuciasta drożdżowego z brązowym cukrem, konfiturą z malin i posiekanymi migdałami, kubek gorącego kakao. Czy wyobrażacie sobie tak poranek w weekend? Ja zdecydowanie tak! Uwielbiam takie dni, uwielbiam takie śniadania i właśnie jutro postanowiłam przygotować takie śniadanko. I wcale nie zraża mnie fakt, ze będę musiała wcześniej wstać, zagnieść ciasto, potem czekać i patrzeć jak rośnie, jak podwaja
SMYKWKUCHNIudał się najbardziej. Ciasto nie jest bardzo wilgotne i o to mi chodziło. Pyszne dodatki fajnie uzupełniają całość. Ciasto nie zawiera dodatku cukru i świetnie nadaje się nawet na śniadanie —>KLIK :) 50 g mąki jaglanej 50 g bezglutenowej mąki owsianej 20 g skrobii z tapioki 30 g mąki kokosowej łyżeczka sody 80 g miękkiego masła 3 dojrzałe
Mienta blogjuż pisałam Wam ostatnio Churros to hiszpańskie słodkości z ciasta parzonego. Podawane w Hiszpanii dosłownie wszędzie – zarówno na śniadanie, jak i deser czy też przekąskę. Obsypane cukrem pudrem czy też zanurzone w czekoladzie – zawsze smakują obłędnie! Ostatnio jedliśmy te Zakręcone Churros – bezglutenowe , a dziś mam dla Was ich oryginalną wersję! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna
Ostra na SłodkoSzybki omlet polecam na śniadanie. Słodycz persymony ( kaki ) idealnie komponuje tutaj z serem pleśniowym dlatego jeśli ktoś lubi omlety to polecam taką wersję. Omlet z persymoną i serem pleśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLekka i smaczna sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami, polana sosem miodowo-musztardowym. Jest szybka do przyrządzenia, polecam na drugie śniadanie do pracy lub na kolację. Do sałatki użyłam sosu musztardowo-miodowego od firmy Fanex , mieso doprawiałam przyprawą Rafex . Składniki: 1 pierś z kurczaka Przyprawa Chicken Masala Rafex 1 łyżka oleju 1 opakowanie mix sałat 1 duża pomarańcza Garść
Bajeczna Kuchnia