weekend udało mi się dołączyć do akcji Wypiekanie na śniadanie, której tematem był chleb z TEGO przepisu. Zdecydowałam się bo akurat byłam u rodziców, miałam wolne popołudnie, a chleb na sodzie z jabłkami i rozmarynem wydawał się bajecznie prosty. Dodatkowo zachwyciły mnie zdjęcia innych uczestników akcji, którzy kusili nimi już od piątku. Chlebek roztacza niezwykły aromat, moi rodzice stwierdzili
Pasja SmakuTydzień mija za tygodniem a u mnie tak jakoś wyszło, że pominęłam kilka tematów Wypiekania na śniadanie. Tym razem byłam ciekawa jak smakuje chleb, który jest tematem tego tygodnia. Szczerze powiem, że wolę jednak z innymi dodatkami bo ten wyszedł bardziej na słodko niż wytrawnie. Ale z domowym dżemem jeżynowym smakował dość dobrze. Nie miałam świeżego rozmarynu
Ewa w kuchniroku Wielkanoc jest bardzo wcześnie więc najwyższa pora na propozycje wielkanocnego menu. Jajka faszerowane cebula mają smaczny słodkawy posmak. W formie sowy będą miłym towarzyszem nie tylko wielkanocnego śniadania. Składniki: 6 jajek średnia cebula łyżeczka masła 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz do dekoracji: marchew, oliwki (najlepiej faszerowane) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki
Pyry na GazDzisiaj zachęcam Was do przygotowana wegetariańskiej sałatki na bazie kaszy kuskus. Poniższa sałatka składa się z łatwo dostępnych warzyw: pomidorków, ogórka i zielonej pietruszki. Sałatka idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 1/2 szklanki kaszy kuskus (100 g) 1/2 długiego ogórka 100 g pomidorów koktajlowych zielona pietruszka (kilka gałązek
Ugotowaćwww.codogara.pl/5182/tradycyjna-slaska-rolada-wolowa/ , gdzie znajdziecie prosty przepis. Pyzy z gzikiem – Wielkopolska Tradycyjne pyry z gzikiem to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej zwłaszcza poznańskiej, które smakuje doskonale jako przekąska, lunch lub śniadanie. Ziemniaki z puszystym twarożkiem zdobywają uznanie od XIX i podawane są w knajpach także poza Wielkopolską. Warte spróbowanie lekkie i pożywne danie. Zupa z rybich głów – Kaszuby Leżące nad morzem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Idealna do obiadu czy nawet śniadania. Mój mąż zachwyca się nią za każdym razem i zjada zawsze ogromną porcję. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, nawet jeśli robimy to bez pomocy robota kuchennego. Składniki: 1/3 kapusty czerwonej
Gotowanie i blogowanieTaką pastę można zrobić na śniadanie czy kolację ale też na zbliżające się Święta Wielkanocne. Oczywiście świąteczną wersję można wzbogacić dodatkowymi składnikami albo większą ilością jajek ale w sumie takie połączenie jest też smaczne. Jest to tańsza wersja pasty z racji tego, że jest w niej konserwa tyrolska ale nie zawsze musi być szynka. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniponiedziałkowym cyklu "fit" chciałyśmy zaproponować Wam coś idealnego na II śniadanie. Chociaż przyznam, że taki słodki deser będzie również pyszny. Twarogowe placuszki w połączeniu z wanilią i cynamonem skomponowały idealny smak. Placuszki są proste w wykonaniu i nie pochłoną wiele czasu. Twarogowe placuszki z wanilią i cynamonem SKŁADNIKI : 1 duże jajko 250 g twarogu chudego 1 łyżeczka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPudding chia z kawą i kakao - czyli idealne poniedziałkowe śniadanie. Ferie i po feriach. Wydaje się, że te czternaście dni to stosunkowo długi okres, a jednak mija w okamgnieniu. Szczerze mówiąc ciągle mam wrażenie, że dopiero rozpoczął się rok szkolny... Rzucam sobie wyzwanie, będę pojawiać się tu codziennie, aż do świąt. Przepis: własny / 1 porcja/ 2 łyżki nasion
tost z dżememProste klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Takie właśnie idealne na śniadanie ze szklanką mleka lub kakao. Smak mojego dzieciństwa, kiedy właśnie moja babcia takie piekła. Bardzo często była u niej blaszka ciasta drożdżowego. Smarowało się masłem czy dżemem.... I takie właśnie mam z tym ciastem wspomnienia. Dzisiaj też jestem mamą i babcią i piekę swoim dzieciakom drożdżówkę. Mięciutką, puszystą
O kuchni z uczuciemZastanawiałam się czy upiec ten chlebek w ramach Wypiekania na śniadanie ..no i tak sobie pomyślałam..a co mi szkodzi?..szybko się robi taki chlebek i tak więc chlebek był i szybko zrobiony i szybko zjedzony..Ja nie miałam świeżego rozmarynu, dałam więc suszony..w sumie to troszkę obawiałam się tego dodatku, ale rozmaryn nie był wyczuwalny w chlebku
Moje domowe kucharzenieMocno cynamonowe, pyszne i bardzo proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki to idealna propozycja na deser lub podwieczorek do popołudniowej kawy. Będą również znakomitym pomysłem na drugie śniadanie lub przekąskę do pracy. składniki na 12 bułek ciasto 500 g mąki pszennej
Smakowite Daniawarto także piec tego chleba na zapas bo szybko traci świeżość - najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Następnego dnia to już nie to. Chlebek powstał w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie , ale w stosunku do pierwotnego przepisu poczyniłam wiele zmian. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadżemem truskawkowym z białą czekoladą i bananem jak dopracuję jeszcze trochę proporcje to dodam przepis :) kolejne warzywo które zagości u mnie na stałe... w śniadaniach
More food, love and dreamsDzisiaj przedstawiam przepis lekką sałatkę, idealną na drugie śniadanie lub kolację. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania, a do tego bardzo zdrowa. To doskonała przekąska dla osób będących na diecie. SKŁADNIKI: 1 grejpfrut czerwony, 1 wędzony filet z kurczaka, 5 liści sałaty masłowej, 50g orzechów nerkowca, 5 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka
Tradycyjna kuchnia Kasi