śmietanowie - 6000 przepisów (strona:323/400)

Drożdżowe brioszki z konfiturą i wiśniami 246

godziny Składniki:Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka śmietany Nadzienie: 5 łyżek konfitury wiśniowo-rabarbarowej z kardamonem 3/4 szklanki wiśni nadwiślanki płatki migdałów Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki z cukinii z fetą 298

Pooglądałam sobie u niej na blogu różne ich wersje i wybrałam tę z fetą. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Podałam je ze śmietaną, ale możemy też do ich podać sos feta, sos jogurtowo-ziołowy lub tzatziki.  Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku

Kulinarne przygody Gatity
Szwajcarskie rosti 190

Placek zazwyczaj smażony jest na całej patelni , ale można smażyć i pojedyncze placki..Moje placki są z surowych ziemniaków z dodatkiem sera i pomidora.,,po usmażeniu polane kwaśną śmietaną. ziemniaki ser żółty pomidor sól, pieprz szczypiorek  tłuszcz do smażenia  Umyte oraz obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na chwilę do zimnej wody.Osączyć

Moje domowe kucharzenie
Kruche babeczki z dżemem malinowym! 241

kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%... - lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje niezastąpiony smak... - kruchość ciasta wzmagają żółtka... - śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu... - istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy - pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni

SMYKWKUCHNI
Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli 214

sałat lub np. rukoli garść świeżej mięty 6 świeżych fig pokrojonych na ćwiartki 100 g boczku lub Prosciutto pokrojonego w słupki na sos: 80 g sera gorgonzola, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku opcjonalnie oliwa do smażenia Prosciutto Przygotowanie: Składniki sosu umieść w pojemniku blendera i krótko zmiksuj. Spróbuj

Chilli Czosnek i Oliwa
CHICKEN BURGER Z SOSEM BARBECUE 446

głębokiego talerza wsypujemy 1 łyżeczkę mąki, pół łyżeczki curry oraz szczyptę soli. Dolewamy 2 łyżki wody i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 4. PANIEROWANIE (1 min) pierś z kurczaka pokrywamy ciastem, a później dokładnie obtaczamy w pokruszonych płatkach. 5. SMAŻENIE (8 min) na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu smażymy kurczaka

Nerds Kitchen
SERNIK REWELACJA 29745

piekarnika nagrzanego do 160*C , pieczemy ok. 80-90 minut. Po wyjęciu boki okroić nożem i pozostawić do wystygnięcia.Mój serniczek dodatkowo polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym rozrobionym ze śmietaną i posypałam płatkami czekoladowymi bez cukru (z ksylitolem). Wyszedł pyszny, puszysty i wart powtórzenia. Nie dodałam rodzynek do ciasta gdyż mi nie pozwolono...(bunt rodzinki). A byłyby tu bardzo wskazane. Mimo

Smaczne Zdrowe
Szybka i prosta kremówka 721

The post Szybka i prosta kremówka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Obiad. Makaron. Spaghetti a'la carbonara 2483

Włoch. Oryginalny przepis zawiera sos z samych żółtek albo całych jaj, oczywiście na boczku, z dodatkiem parmezanu lub pecorino i pieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też tacy, którzy idą dalej dodając czosnek, cebulę albo inne warzywa czy nawet grzyby. Każdy niech zrobi sobie tak jak lubi, ale warto znać oryginał

Smaczna Pyza
Makaron z kurkami 190

oleju podsmażyć posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy cebulką ładnie się zeszkli dodać oczyszczone i umyte kurki (większe pokroić). Dusić, aż grzyby będą miękkie. Podlać gorącym bulionem, dodać zahartowaną śmietanę oraz starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści.  Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron polany sosem

Z miłości do słodkości
Całuski drożdżowe 207

Pulchne, a zarazem kruche i nie bardzo słodkie całuski drożdżowe. 70 dag mąki4 dag drożdży4 łyżki cukru200 g gęstej śmietany4 dag masła2 jajka2 żółtkacukier wanilinowyszczypta solidowolne

Praktyczna pl
Babka czekoladowo - migdałowa 332

około 3-5 łyżek mleka, dodajemy migdały lub zmielone orzechy Ubijamy białka na pianę i mieszamy ostrożnie do momentu, aż wszystkie składniki się połączą Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany Przekładamy do natłuszczonej foremki z kominem Pieczemy w temp. 180-200 stopni C. przez 50-60 min. Składniki na polewę czekoladową: 4 łyżki łyżki kakao, 2-3 łyżki gorącej wody

Proste Potrawy
Chleb na zakwasie - krok po kroku 201

zakwasu, mąki żytniej ( około 650 g)ok. 800 ml lekko letniej wody.W wysokim szklanym lub emaliowanym naczyniu umieszczamy zakwas, który mieszamy z mąką i wodą. ( Mamy uzyskać konsystencję gęstej śmietany ).Naczynie przykrywamy ściereczką i dodatkowo ręcznikiem.Zostawiamy na noc w ciepłym miejscu.Robiąc zaczyn, musimy pamiętać, aby zawsze zostawić trochę zakwasu. Do pozostałego na zaś zakwasu dodajemy 2 łyżki mąki

Proste Potrawy
Brazylianki z kukurydzą 196

znów wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej formy (u mnie foremki na muffinki].Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. [ muffinki krócej].Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem lub bitą śmietaną

Moje domowe kucharzenie
Chałka drożdżowa 194

jajaszklanka wodyodrobina solitrochę makuZrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić, jeśli jest zbyt gęste dodać ciepłej wody, smalec i masło podgrzać i wlać do ciasta, i jeszcze wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Praktyczna pl