śmietanowie - 6000 przepisów (strona:273/400)

Miodownik. 157

porcjami kaszę cały czas miksujemy lub ucieramy, na jednolitą masę, Na koniec dodajemy sok z cytryny. POLEWA: 100 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka wody ok. 60 g orzechów włoskich posiekanych.  WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając, gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta

Kuchnia Beaty
Strogonow z polędwiczki wieprzowej. 274

dodajemy pieczarki do usmażonej polędwiczki, na patelni przesmażamy pokrojone w słupki ogórki, dodajemy do poprzednich składników, koncentrat mieszamy z wodą (około 1 szkl.) wlewamy do produktów i dodajemy zahartowaną śmietaną, gotujemy wszystko razem na bardzo małym ogniu do miękkości produktów, ewentualnie doprawiamy w razie konieczności. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Krem z pora. 244

pozostałe pokrojone w kostkę warzywa   w garnku zagotować bulion, dodać zeszklony por i warzywa, gotować do miękkości, doprawić do smaku, zmiksować,  udekorować plastrem łososia wędzonym, ewentualnie kleksem śmietany kwaśnej

Kuchnia Beaty
Creme brulle. 237

się z tym kremem! SKŁADNIKI: 500 ml. śmietanki 36% 5 żółtek 1/5 szkl. cukru laska wanilii WYKONANIE: Do garnka wlewamy śmietankę, rozcinamy laskę wanilii, wyjmujemy nasiona, całość wkładamy do śmietany i podgrzewamy na wolnym ogniu,   w tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 140 stopni, przygotowujemy blaszkę, na dno kładziemy ręcznik, żółtka mieszamy z cukrem, tak aby zrobiły się

Kuchnia Beaty
Drożdżowe rogale na śniadanie 214

masło, którego akurat nie miałam. I zrobiłam jeszcze jedną rzecz...jak się zabrałam za wszystko to uświadomiłam sobie, że w lodówce, to co wydawało mi się jogurtem naturalnym , było śmietaną. A jedynym jogurtem był...jogurt truskawkowy ! Zrobiłam eksperyment, zaryzykowałam mocno i rogal niejeden mi wyszedł!  Użyłam również drożdży sypkich, bo jakbym wyszła do sklepu to...bym wróciła z kilkoma

Z Kuchni Do Kuchni
placki ziemniaczane 357

się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące. Placki te, idealnie komponują się, podawane ze śmietaną, gulaszem, czy tez rożnymi sosami, np z sosem grzybowym. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kruche rogaliki z marmoladą 198

Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 zimnego masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru lub zwykłego 2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany marmolada bądź czekolada (najlepiej zetrzeć na tarce) Przygotowanie: Mąkę z masłem wyrobić. Ja to robię za pomocą tłuczka do ziemniaków, ponieważ dłońmi zbyt szybko ogrzejemy margarynę. Dodajemy pozostałe składniki

Amatorka kuchenna
Tort Zygzak mcqueen 191

postaram się wrzucić przepis :) Składniki:       biszkopt z 8 jaj       biszkopt z 4 jaj       1l śmietany kremówki 30%       2 żelatyno - fixy       1 łyżka kakao       2 łyżki cukru pudru

Amatorka kuchenna
Zupa serowa 213

bulionu i w nim rozpuścić serki topione dokładnie mieszając. Rozpuszczone serki dodać do bulionu. Zupkę doprawić solą i pieprzem. zagotować zupę. Śmietankę zahartować w odrobinie zupy aby podczas wlewania śmietany do zupy nie zważyła się. Gdy w zupka jest już gotowa wystarczy dodać starty ser żółty. I mamy szybką, łatwą i smaczną zupę serową. Ja osobiście taką zupę podaję

Amatorka kuchenna
Czekoladowa pychotka 183

jajko       2 żółtka       1 szklanka cukru pudru       2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany          150g czekolady       1 czubata łyżka kaszki kukurydzianej       1 łyżka mąki       1 i 1/4 szklanki cukru

Amatorka kuchenna
Ciasteczka góralskie 228

się nimi dzieci :) Składniki:    2 szklanki mąki    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej    2 duże lub 3 małe żółtka    2 łyżki kwaśnej śmietany    2/3 szklanki cukru pudru    1 łyżeczka proszku do pieczenia    250g masła    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie:    Wszystkie składniki szybko zagnieść

Amatorka kuchenna
Chrusty (faworki) 205

bardzo kruche, wręcz rozpływają się w ustach :) Składniki:     2 i 2/4 szklanki mąki     6 dużych żółtek     6 łyżek kwaśnej śmietany     2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia     2 łyżki spirytusu (ja dałam rumu)     szczypta soli     olej do smażenia Przygotowanie

Amatorka kuchenna
Zebra z białek 190

Tłustym Czwartku pozostała mi duża ilość białek. Mogłam upiec bezy z frużeliną i bitą śmietaną, ale tym razem chciałam upiec coś innego z białek. Przeszukałam wzdłuż i wszerz internet i znalazłam przepis na zebrę z białek (link do przepisu tutaj ). Podwoiłam składniki, ponieważ miałam więcej białek niż było w przepisie. Co do samej zebry to ładnie wyrosła i jest bardzo

Amatorka kuchenna
Domowe czekoladki z nadzieniem pomarańczowym 200

każda warstwa musi zastygnąć. Ale jakie pyszne w smaku :) Tym razem nadzienie zrobiłam o smaku pomarańczowym, które nie było twarde jak w kupnych pralinkach. Nadzienie było o konsystencji kwaśnej śmietany. Jak dla mnie bajka. Składniki:      2 tabliczki gorzkiej czekolady      1 tabliczka mlecznej czekolady      7 łyżek soku wyciśniętego

Amatorka kuchenna
Krokodyl z kiszonego ogórka i rzodkiewki 147

robimy podobnie jak zęby ale dodatkowo nakładamy na serek po jednym zielonym groszku Kroimy drobno szczypiorek lub dymke Wysypujemy na półmisek groszek, kukurdze i szczypiorek/dymkę Całość można polać śmietaną, jogurtem lub majonezem Dla dzieci ogromna frajda, bo mają z kim porozmawiać :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com