Biszkopt :2 duże wiejskie jajka2 łyżki mąki pszennej typ 5001 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki cukruŚmietana :300 ml śmietany 30%1 śmietan fix2 łyżki cukruGalaretka :1 szk mrożonych jagód3/4 szk wody1 galaretka agrestowaRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniłyżeczki imbiru2 czubate łyżki cukru-nadzienie:150g dyni pokrojonej w średniej wielkości kostkę3 łyżki wody2 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)cynamon, imbir - do smakunasiona z jednej laski wanilii1 łyżka śmietany 18% 200g twarogu półtłustegokruszonka:50g mąki20g cukru25g masła 82% tłuszczu5 g cynamonuPrzygotowanie:Całą pracę rozpoczynamy od sporządzenia zaczynu. Do dość głębokiej miski dodajemy drożdże i cukier. Składniki łączymy(...)oraz suszony imbir, całość finalnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia w chłodne miejsce. Gdy kostki dyni wystygną łączymy ją z nasionkami wanilii oraz twarogiem przedwcześnie wymieszanym z 1 łyżką śmietany oraz z łyżką cukru (my pominęłyśmy cukier, jednak niektórzy z nas wolą słodsze nadzienia). Nadzienie odstawiamy do lodówki i zabieramy się za sporządzenie ciasta drożdzowego.Do głębokiej miski przesiewamy pozostałą
Symfonia Smakówciasto proponuje zrobić nawet już dziś :) Możemy je przechować do Świąt i nie straci nic na swej świeżości. Może warto wypróbować.Składniki :3 łyżki kakao20 dag cukru3/4 szklanki śmietany 30 %12,5 dag masła2 jajka17,5 dag mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Do rondelka wlać śmietankę, dodać 10 dag cukru i kakao, ubić i zagotować ciągle mieszając(...)lodówce :)Glazura kakaowa na ciasto:5 dag cukru pudrułyżka kakaołyżka lub dwie wrzątkuDo cukru i kakao wlać ostrożnie gorącą wodę i ucierać łyżką. Polewa ma mieć konsystencję gęstej śmietany
Proste Potrawywody1/2 szklanki brązowego cukru4 łyżki miodu1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonego cynamonuSkładniki na gorącą czekoladę:2 szklanki mleka3 łyżki syropu piernikowego1/2 szklanki dobrej jakości mlecznej czekolady, posiekanejcukier (opcjonalnie)bita śmietana, do podaniapokruszone ciasteczka, do podaniaPrzygotowanie:W celu przygotowania syropu, w małym rondelku wymieszaj wodę, cukier brązowy, miód, imbir i cynamon. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu wrzenia, po czym zmniejsz(...)czekoladę i gotuj mieszając aż się całkowicie rozpuści. Następnie wmieszaj syrop piernikowy i dodaj cukier jeżeli uznasz napój za mało słodki. Przelej czekoladę do kubków i podaj z bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.*Rada: Zamiast mlecznej czekolady możesz wykorzystać gorzką jeżeli ją bardziej lubisz.Smacznego!English versionGingerbread hot chocolate(2 porcje)Prep:10 minutesIngerdients for the gingerbread
karmelowyserka kremowego w temperaturze pokojowej (np.: serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla lub Philadelphia)600 ml śmietany 30-36%1. Ciastka rozdrobnić a masło rozpuścić w rondelku. Ciepłe masło wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami i taką masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawić tortownicę na około(...)pozwolić, żeby się zagotowało. Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, przestudzić. 3. Przestudzone puree z żurawiny zmiksować z serkiem kremowym. Można zostawić około 100 ml żurawinowego puree do dekoracji wierzchu. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą serowo-żurawinową. Wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu wylać żurawinowe puree tworząc różnej wielkości okręgi. Patyczkiem robić kreski na wierzchu ciasta od środkowego okręgu
UgotujmyTo.plMurzynek z dżemem i herbatnikamiKlasyczny murzynek. Kto go nie lubi :) ? W początkowym zamiarze miał być przekładany bitą śmietaną i herbatnikami. Przyznam się, że zapomniałem kupić śmietany a że miałem dżem to skorzystałem :). Składniki:(na podłużną blachę o długości ok. 30 cm)- kostka masła - 1,5 szklanki cukru - 2 szklanki mąki - 4 łyżki kakao
Gotuj Z Muzykąodrobinę czerwonego wina i tymianku, a sos staje się naprawdę wyjątkowy… Serdecznie zapraszam Kurczak w sosie pieczarkowymPotrzebne będą:2 piersi z kurczaka200-250 g pieczarek1 cebulaok. 200 ml śmietany 36%1-2 łyżki masła4-5 ząbków czosnkutymianek (suszony lub świeży)ok. 100 ml czerwonego winasól, pieprz, oliwa do pieczenia Piersi z kurczaka myję osuszam, doprawiam solą i pieprzem(...)smażę kilka minut aż cebulka zmięknie. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek.Jak pieczarki odparują podlewam winem i dorzucam tymianek.I czekam aż odparują…Dopiero wtedy dolewam śmietanę i jeszcze chwilkę smażę.Podaję upieczonego kurczaka polanego tym wyjątkowym sosem pieczarkowym… SmacznegoPost Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plSerdecznie zapraszam na włosko-polskie danie! Makaron z kurczakiem z brokułami – składniki:ok. 200 g makaronu rurki1 pierś kurczaka1 brokuł1-2 białe części pora2 łyżki masłaok.100 ml śmietany 30%parmezan do posypaniasól, pieprz, paprykaoliwa do smażenia Brokuł kroję na mniejsze kawałki i gotuję w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Jak już jest miękki odcedzam, przelewam zimną wodą(...)kostkę. Doprawiam solą, pieprzem i papryką. Smażę na oliwie na złoty kolor i na koniec dodaję ugotowany brokuł i uduszony por.Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję ugotowany al dente makaron.Dolewam śmietanę i mieszam wszystko jeszcze 1-2 minuty. Podaję makaron posypany parmezanem.Smacznego Post Makaron z kurczakiem i brokułami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plszukają prostych i pysznych dań… nie może nie wyjść… i jak smakuje! Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym – składniki:2 piersi kurczkaok. 400 g pieczarek1 cebula200 ml śmietany 30%sól, pieprz, papryka50 ml wodynatka pietruszkioliwa do smażenia Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Cebulę obieram i kroję w piórka. Pieczarki myję i kroję w plasterki(...)kolor i dorzucam do cebuli.Pieczarki przesmażam przez 1-2 minuty tylko żeby lekko zmiękły i dokładam do kurczaka i cebuli.Doprawiam solą i pieprzem. Dolewam ok 50 ml wody i śmietanę. Całość gotuję kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaję poszatkowaną natkę. Podaję z pieczywem, ryżem lub pure ziemniaczanym.Smacznego Post Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym pojawił
UgotujmyTo.plZapiekanka z łososiem – składniki:500 g świeżego filetu z łososia norweskiego1 kg ziemniaków250 g szpinaku (u mnie świeży)1 brokuł2-3 ząbki czosnkusok z połowy cytryny300 ml śmietany (gęstej)2 jajkasól, pieprz, oliwa Łososia myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. (Najlepiej wstawić go do lodówki na kilka godzin.)Ziemniaki(...)oliwy z posiekanym czosnkiem.W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym wykładam 1 warstwę ziemniaków, które oprószam solą i pieprzem. Na to wykładam kawałki łososia. Na łososia wykładam cząstki brokuła i szpinak.Śmietanę mieszam z jajkami, doprawiam solą i pieprzem i wylewam na warstwę brokułowo-szpinakową. Na wierzch wykładam drugą warstwę ziemniaków i wierzch smaruję oliwą i lekko oprószam solą.Piekę w temperaturze
UgotujmyTo.plczerwonych cebul-około 150 g sera pleśniowego-3 łyżki ciemnego cukru (najlepiej muscovado)-1 łyżeczka tymianku-4 łyżki octu balsamicznego-2-3 łyżki masła-sól, pieprz-200 ml gęstej śmietany-2 jajka Spód przygotowujemy tradycyjnie – zobacz np. tutaj: Tarta z łososiem. Jedyna różnica to odrobina ziół prowansalskich dodana do ciasta na spód w tym przepisie.Cebule obieramy, kroimy(...)tymianku. Jak już zacznie się robić miękka dodajemy ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu i dusimy do miękkości.Na upieczony spód wykładamy przestudzoną cebulę, kruszymy ser i zalewamy śmietaną zmieszaną z jajkami.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut.Smacznego Post Tarta cebulowa inaczej pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plosobę) 1. Boczek drobno pokroić i usmażyć na patelni. Wcisnąć obrany czosnek i chwilę całość smażyć.2. Dodać ugotowany makaron, doprawić dużą ilością pieprzu i ziół prowansalskich.3. Wlać śmietanę i całość mieszać 1-2 minuty aż śmietana odparuje i zgęstnieje. Podawać posypane parmezanem.Smacznego Post Makaron carbonara a la Dorota… pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plCiasto:150 g mąki100 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)50 g cukru1 żółtko1/2 łyżeczki esencji waniliowejNa masę:150 g masła200 g gorzkiej czekolady3 jajka30 g cukru100 ml śmietany kremówki1. Mąkę z masłem rozetrzeć na okruszki. Dodać cukier i wymieszać. Dodać żółtko zmieszane z wanilią i zagnieść wszystko, a jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać 1-2 łyżki(...)zrobi się gęsta.5.Wylać masę na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W trakcie studzenia masa stężeje. Podawać z owocami i/lub śmietaną. Oprószyć kakao.Smacznego źródło: Baking, C.BrethertonPost Tarta czekoladowa pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpleśniowegoSkładniki: (na 2 porcje)200 g makaronu300 g dyni (upieczonej, ugotowanej na parze lub w wodzie) u mnie dynia piżmowa50-100 g świeżego szpinaku100-150 g sera pleśniowego100 ml śmietany (u mnie 30-36%)4 ząbki czosnku2-3 łyżki oleju rzepakowegopieprz, tymianek, sól1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale wyjąć go ZANIM ugotuje się al dente (przegryziony musi(...)Doprawić tymiankiem i pieprzem (uwaga: raczej bardzo uważać na sól bo ser pleśniowy jest bardzo słony) Całość mieszać chwilę aż szpinak zwiotczeje. 3. Odcedzony makaron dorzucić do sosu. Dolewać śmietanę i pokrojony na kawałki ser pleśniowy (lepsze są mniejsze kawałki bo szybciej się rozpuszczą) Mieszamy całość -na małym ogniu- aż sos zgęstnieje. Smacznego Post Makaron z dynią i szpinakiem
UgotujmyTo.plcoś rozgrzewającego. Dzisiaj będzie to zupa krem z pora…. gęsta, sycąca i dzięki dodatkowi pieprzu kajeńskiego bardzo rozgrzewająca ;)! W zależności od upodobań można dodać około 200 ml śmietany kremówki do kremu ale bez tego też jest bardzo smaczny :)! Zupę-krem z pora można podawać z grzankami lub pieczywem. Zapraszam :)!Zupa krem z poraSkładniki:około 700 g pora (biała część(...)pora aż będzie miękki. Dolać bulion i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem lub ziołami prowansalskimi. Gotować jeszcze około 30 minut. Zdjąć z ognia. Zmiksować na krem. Można dodać więcej śmietany do kremu przed zmiksowaniem lub odrobinę przed podaniem. Ja doprawiam jeszcze krem z pora pieprzem kajeńskim żeby nadać mu odrobinę pikanterii ale to już dowolnie…Smacznego Post Zupa krem
UgotujmyTo.pl