smalec przepis - 3000 przepisów (strona:138/200)

Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 642

sporo soli i czarnego pieprzu do smaku mąka lub bułka tarta do obtaczania kotletów (ja używam wyłącznie mąki) 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub pół na pół oleju i smalcu 1. Bułkę moczymy w ciepłym mleku aż będzie całkiem miękka, należy to zrobić 2-3h wcześniej przed robieniem kotletów. Następnie odciskamy bułkę w dłoniach; mleko możemy zachować do zrobienia naleśników

Kuchnia Prezydentowej
Kotlet drobiowy z pieczonego kurczaka z kapustą kiszoną i grzybami 146

garść suszonych grzybów 150 g kapusty kiszonej liść laurowy jajko bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie   Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Grzyby gotujemy ,osączamy i kroimy w paski. Kapustę zalewamy szklanką wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy przez godzinę na średnim ogniu

R'n'G Kitchen
Schabowe roladki z kaszanką 127

Pyszne roladki schabowe z moją ulubioną białą kaszanką. Składniki 4 kotlety schabowe 2 pętka białej kaszanki 4 ząbki czosnku majeranek 2 jajka mąka bułka tarta sól ,pieprz smalec do smażenia Przygotowanie Kotlety nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z solą i pieprzem ,cienko rozbijamy. Z jednej strony oprószamy majerankiem ,kładziemy pół kaszanki i zawijamy. Roladki obtaczamy w mące ,rozbełtanym jajku

R'n'G Kitchen
Domowy chleb żytni na mleku 142

Przepis dostałem od mojej znajomej z pracy ,Gosi. Chleb jest miękki i smaczny. Podałem go ze smalcem z przepisu Wiesi...pycha!!! Składniki 500 g mąki żytniej 300 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko 1 żółtko 50 ml oleju łyżeczka cukru łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy ,dodajemy sól ,olej ,jajka

R'n'G Kitchen
Duszona marchew 124

nowo :D Orzeźwiający anyż połączony z czosnkiem daje niesamowity aromat. Składniki 3 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 łyżki smalcu gęsiego 3 łyżki bułki tartej 120 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki obieramy i kroimy w julienne (słupki). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy

R'n'G Kitchen
Chleb 168

takiej upalnej temperaturze ciasto bardzo szybko wyrosło..polecam..bo chlebek pyszny..przepis pochodzi stąd .. ja użyłam świeżych drożdży..i tak podaję w przepisie..Pyszny chlebek..a do chlebka domowy smalec [ przepis też będzie]..i ogórki małosolne.. ..pycha... 650 gram mąki pszennej  2 łyżeczki soli  2 łyżki oliwy  425 ml ciepłej wody  25 g drożdży świeżych

Moje domowe kucharzenie
Sos pieczeniowy i gulasz z łopatki (2 w jednym) 250

proszku. Można go zamrozić  i dodawać do potraw. Przepis jest na około 6 porcji gulaszu, oraz około 1 litra sosu. - około 60 dkg łopatki - 3 cebule, olej lub smalec do smażenia - 2 marchewki, pietruszki - kawałek selera i pora, 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy - łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół szklanki wina czerwonego

Pasje Jolki
Kruche babeczki z budyniem anansem i truskawkami 212

znów, bardzo prosto i klasycznie - kruche babeczki z budyniem, kawałkami ananasa i truskawkami. Prezentują się elegancko, robią szybko, a smakują jeszcze lepiej. :) Składniki: 3 3/4 szklanki mąki 10 łyżek smalcu 1/2 margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 1/2 szklanki cukru opakowanie budyniu waniliowego 1/2 litra mleka ananas truskawki Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie rozwałkowujemy

Cynamonowe szczęście
Rabarbar z truskawkami zapiekany pod kruszonką 128

słodkich lodów. Składniki: 4 duże łodygi rabarbaru 600 g truskawek 8 - 10 łyżek cukru kruszonka: 150 g mąki 75 g cukru pudru 75 g masła 1,5 łyżki smalcu Wykonanie: Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić na pół lub na ćwiartki. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze części. Rabarbar i truskawki wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać

Mama Gotuje
Pączki z konfiturą różaną, cytrynowym lukrem i migdałami 215

jeszcze rosną i jeśli będą słabo sklejone to po prostu pękną w tym miejscu. Gotowe pączki odkładamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej lub smalec (smażyłam pączki na oleju rzepakowym) do temperatury 175 stopni (użyłam termometru cukierniczego, który pomógł mi utrzymać stałą temperaturę przez cały proces smażenia). Temperatura smażenia pączków jest bardz ważna jeśli będzie

DefinicjaSmaku
Pączki nadziewane kajmakiem i obtaczane w cynamonowym cukrze 234

ciasto na grubośc 1-1,5 cm i wycinamy koła o średnicy 6 cm. Wycięte pączki odkładamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej lub smalec (smażyłam pączki na oleju rzepakowym) do temperatury 175 stopni (użyłam termometru cukierniczego, który pomógł mi utrzymać stałą temperaturę przez cały proces smażenia). Temperatura smażenia pączków jest bardz ważna jeśli będzie

DefinicjaSmaku
Kotlety z karkówki, panierowane 371

robi się szybko. Moczenie w mleku i cebuli powoduje że mięso jest soczyste i delikatne.  składniki 2 kotlety z karkówki wieprzowej mąka,  jajko, tarta bułka sól pieprz smalec lub olej do smażenia do namoczenia: cebula, pokrojona w plasterki 1/2 szklanki mleka sól pieprz przygotowanie Kotlety opłukać,  osuszyć, lekko rozbić pięścią. W misce ułożyć warstwę cebuli na niej

Stare Gary
Pączki 109

samych żółtek (ok. 11szt.) 1 kostka masła lub margaryny (200g) 2 szklanki mleka 100g drożdży 2 łyżki spirytusu lub rumu marmolada (najlepiej twarda) szczypta soli 0,5kg smalcu i 0,5l oleju do smażenia Wykonanie: Roztopić masło lub margarynę. Jajka ubić z cukrem na parze * . Mąkę przesiać, dodać ubite jajka, mleko, sól, roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, aż będzie odstawać

Mania Wypiekania
Faworki (Chrust) 132

żółtek 1 łyżka masła 400 ml śmietany 12 lub 18% 2 kieliszki wódki cukier puder i cukier waniliowy do obtoczenia (posypania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj olej i/lub smalec do smażeniu  Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. 20 min.). Jeśli ciasto będzie za rzadkie

Mania Wypiekania
Chrust lany 412

gości nowym karnawałowym przysmakiem Składniki: 3 jajka mała torebka cukru waniliowego (16g) 150ml mleka 200g mąki pszennej łyżka wódki cukier puder (do oprószenia) tłuszcz - u mnie pół na pół smalec z olejem (do smażenia) Wykonanie: Żółtka wraz z cukrem waniliowym ucieramy mikserem na jasną masę (prawie do białości). Wlewamy mleko i wódkę, dosypujemy mąkę. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę

Mania Wypiekania