słonecznik - 8260 przepisów (strona:337/551)

CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ 194

chlebowej ( typ 720 ) 45 g wody 8 g soli 270 g łamanego żyta moczonego przez noc ( 135 g łamanego żyta i 135 g wody ) – u mnie mieszanka ziaren: słonecznik, siemię lniane i sezam 90 g suszonych porzeczek ( u mnie suszona żurawina ) W robocie z hakiem mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem porzeczek ( u mnie żurawiny ) 10 minut na pierwszym biegu

Pieguskowa Kuchnia
PROSTY CHLEB Z GARNKA 195

łyżeczka soli (dałam 1,5 ) 1,5 łyżeczki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 szkl ciepłej wody ( nie gorącej ) opcjonalnie 1 szkl ulubionych ziaren: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam Drożdże rozkruszyć i włożyć do miseczki, zasypać cukrem i rozetrzeć. Dodać łyżeczkę mąki pszennej, połowę ciepłej wody i wymieszać. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia

Pieguskowa Kuchnia
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki 165

bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce. Przepis na to ciasto chlebowe możecie tak naprawdę potraktować jako bazę do własnych pomysłów na wypiek: możecie oczywiście dodać inne ziarna np. słonecznika, dyni, lub podsmażone skwarki z boczku, podsmażoną cebulkę - więc korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go! Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI: 450g mąki pszennej chlebowej typ 650 3 kopiaste łyżki mąki

Moja Książka Kucharska
Granola z olejem i cukrem kokosowym 166

chyba moja ulubiona granola! Składniki (na 1 duży słoik): 2 szklanki płatków owsianych górskich  1 szklanka mieszanki orzechów np. włoskich, laskowych i nerkowca  1/2 szklanki pestek słonecznika lub dyni albo mieszanki jednych i drugich  3-4 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki sproszkowanego korzenia maca 3 łyżki otrąb owsianych  1 szklanka ulubionych suszonych owoców, ja użyłam

Mango Papaja
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 236

typu 450, 480 lub 550 1 płaska łyżka soli 400 ml letniej wody 1 łyżeczka suszonych drożdży 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu lub pestek dyni 50 g słonecznika Sposób przygotowania: 1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie

Kuchnia domowa Ani
Koktajl mandarynkowo-bananowy. 135

Składniki : 2 mandarynki 1 dojrzały banan 1/4 szklanki mleka ryżowego 3 łyżeczki słonecznika łuskanego szczypta mielonego cynamonu Sposób wykonania :   M andarynki i banana obierz ze skórki. Banana pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć wszystkie składniki do blendera, zmiksuj. Rozlej do szklanek, wypij.   Z amiast kawy na śniadanie wypij koktajl owocowy

Przepisy i porady kulinarne
Chleb fasolowy z rozmarynem 245

Najczęściej pieczemy chleby z dodatkiem różnych nasion - słonecznik, dynia , siemię lniane lub czarnuszka . Często dodajemy otręby lub zioła. Takie dodatki nadają chlebom zarówno unikalny smak, jak i specyficzną teksturę. Dodajemy też ziemniaki , zarówno gotowane jak i pieczone. Jeden z moich ulubionych dodatków - to pieczony czosnek . Można dodać ugotowane kasze - jaglaną , gryczaną lub jęczmienną, także kuskus lub ryż . Ciekawe smaki pieczywa

Grahamka, weka i kajzerka
sałatka niespodzianka :) 184

główka sałaty/u mnie zwykłej/ 1 czerwona papryka 2 ogórki 20 dag pomidorów koktajlowych 2 cebule ja dałam zwykłą ale lepiej dodać czerwoną 1 ser fetta -ulubiony garść prażonego słonecznika 10 oliwek Wykonanie

Ugotujmy Coś
Domowy chleb z otrębami żytnimi. 175

mąki pszennej typ 2000 4 łyżki otrębów żytnich, owsianych lub innych 400 ml wody 1 łyżka cukru lub miodu 1 łyżeczka soli  3 dkg drożdży 1 łyżka ziaren słonecznika do posypania Sposób wykonania :   W odę wlej do miski, podgrzej na ogniu tak, aby była letnia. Dodaj do wody cukier, sól, drożdże, wymieszaj wszystko razem. Wsyp mąkę i otręby

Przepisy i porady kulinarne
Chleb graham z foremki 221

Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około

Smak mojej kuchni
Pieczone kotlety kalafiorowe 181

teraz zaparłam się i są. No, no, po prostu pysznie. Potrzebujemy: 1 kalafiora 1 jajko 1 saszetka kaszy jaglanej sól pieprz zioła (z przewagą estragonu) suszona papryka ziarna słonecznika 1 starta marchewka Woreczek z kaszą jaglaną płuczemy pod zimnym strumieniem wody i potem gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu dodajemy starty kalafior, marchewkę, zioła, jajko i przyprawy. Formujemy kotleciki

Tylko pysznie
Sałatka z grillowanym serem halloumi 171

przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy: - 2 duże garście szpinaku oraz rukoli - 250 g sera halloumi - 2 żółte pomidory - 1 małą cukinię - 4 łyżki mieszanki nasion (u mnie słonecznik, migdały, pestki dyni) Do przygotowania marynaty do cukinii potrzebujemy: - po 2 łyżki oleju sezamowego oraz oliwy z oliwek - 1 łyżkę sosu sojowego - 1 łyżeczkę miodu - szczyptę soli i pieprzu

Bez Cebuli
Krem szpinakowo-brokułowy 186

łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru przez 5 minut. Po przestygnięciu dorzuciłam brokuła do bulionu z warzywami i wszystko zmiksowałam na gładką masę. Krem podawałam z uprażonym słonecznikiem, olejem lnianym i łyżką śmietany. Smacznego

Receptura smaku
Marchewkowe kule mocy (bez glutenu, laktozy, cukru i pieczenia) 169

spędzania czasu z rodziną!   Dla kogo: dla alergików dla szukających zdrowej przekąski dla chcących miło spędzić czas z dzieckiem Składniki: 2 marchewki szklanka płatków owsianych górskich 3/4 szklanki słonecznika pół szklanki daktyli (można ewentualnie dać rodzynki) łyżka masła orzechowego łyżka oleju kokosowego szczypta cynamonu wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie tradycyjne: Daktyle (lub rodzynki) namoczyć we wrzątku na co najmniej

Mania Wypiekania
Sałatka z buraka, rukoli i sera pleśniowego 316

smakuje 🙂 Polecam! Sałatka z buraka, rukoli i sera pleśniowego. Składniki dla 2 osób: 2 garści rukoli 1 duży pieczony burak 100 g sera pleśniowego posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie prażony słonecznik) Składniki na dressing do sałatki z buraka: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu jabłkowego ½ łyżeczki miodu sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Oliwę, ocet i miód mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania