dodatek dobrze się prezentuje. Taka właśnie jest dzisiejsza sałatka. Jesienna kompozycja aromatycznych, pełnych smaku pieczonych warzyw, delikatnej kaszy kuskus i rozgrzewających przypraw. Do tego garść prażonych ziaren słonecznika i z tak przygotowanym talerzem można zaszyć się pod kocem, żeby obejrzeć ulubiony serial. A jeżeli będziecie mieli odrobinę szczęścia i coś zostanie na następny dzień, możecie zabrać ze sobą do pracy(...)porcje): 1 szklanka (200 g) kaszy kuskus 1 machewka 1 pietruszka 1 średni burak czerwony kawałek (ok. 50 g) selera kilka (ok. 300 g) różyczek kalafiora 1/2 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju Sos: 4 łyżki oleju 2 łyżki syropu z agawy lub miodu 2 łyżki soku cytryny 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki chili
Fitsweet.mekaszą jaglaną. Z czymś jednak trzeba jeść kanapki, bo nie samym curry i ciastem człowiek żyje. Moim ulubionym wytrawnym kremem/pastą na kanapki jest właśnie ta na bazie słonecznika. Robię kilka wariantów smakowych, ale przedstawiam Wam pomidorowy jako pierwszy, z bajglami smakuje wyśmienicie. ps. W lodówce wytrzyma spokojnie tydzień a nawet dłużej. Składniki: 200 g nasion słonecznika 50 g suszonych(...)pomidorów 50 g koncentratu pomidorowego łyżeczka suszonego czosnku 2 łyżki syropu klonowego pół łyżeczki soli około 30 ml oleju (u mnie lniany) Słonecznik dzień wcześniej wypłukać na sicie pod bieżącą wodą, a następnie moczyć najlepiej przez całą noc. Namoczony słonecznik ponownie przepłukać, umieścić wszystkie składniki z misce i zblendować, pomidory suszone wedle gustu, ja nie blendowałam, tylko dodałam na samy
greenscarfpropozycja na pyszne ciasteczka bez użycia jajek. Poniższe składniki wystarczą na zrobienie ok. 10 sztuk. Polecam również inne ciasteczka owsiane, na które przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące ciasteczka owsiane ze słonecznikiem i sezamem @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)100g)* 2 czubate łyżki masła orzechowego (ok. 100g) 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 40g) 2 łyżki wiórków kokosowych (ok. 16g) 2 łyżki ziaren sezamu (ok. 18g) 2 łyżki pestek słonecznika (ok. 22g) *szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fit ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i bananami – Wykonanie: Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem na jednolitą papkę. Suszoną żurawinę
Kulinarne PrzebojeSałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i prażonym słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół to proste i szybkie danie, idealne na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Prażony słonecznik idealnie komponuje się ze słoną fetą, dlatego go nie pomijajcie. Nie pomijajcie również prażenia, czyli podpiekania słonecznika na suchej, nieprzywierającej patelni. The post Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem appeared first
Moja Delicjasoku wyciśniętego z cytryny; 5 średnich ogórków gruntowych; 5 średnich rzodkiewek; Pęczek szczypiorku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - po jednym na każdy talerz; 2 czubate łyżki ziaren słonecznika. Sposób przygotowania: Ogórki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę. Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Słonecznik uprażyć na złoty kolor, na suchej(...)pieprzem do smaku. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około1 godzinę, aby smaki dobrze się połączyły. Chłodnik podawać schłodzony, z ćwiartkami jajka i oprószony ziarnami prażonego słonecznika. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,125 litra chłodnika. Ilość soku z cytryny można zwiększyć. Można go także zastąpić octem spirytusowym 10 %. Chłodnik nie jest bardzo gęsty
Gospodyni Miejskadodatkiem pestek słonecznika SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego (z 2 kostek lub według własnego przepisu) 450 g mrożonego groszku 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek odrobina masła garść zieleniny (pietruszka, koperek) sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, chili cayenne - do smaku garść pestek słonecznika śmietana 12 % SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W litrze bulionu gotujemy groszek oraz pokrojoną cukinię(...)Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz chili cayenne. Przed zmiksowaniem można wydobyć z zupy garstkę groszku do udekorowania. Całość miksujemy za pomocą blendera. Na oddzielnej patelni podsmażamy słonecznik. Przygotowaną zupę podajemy z dodatkiem śmietany oraz posypując wierzch słonecznikiem
wege i kropkaJeżeli złapie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do upieczenia domowych ciasteczek owsianych wraz z dodatkiem zmiksowanych orzechów, nasion słonecznika i gorzkiego kakao. Warto dodać, że do ich przygotowania nie będziecie potrzebować: zwykłej mąki, jajek czy cukru :) Ciasteczka od razu po upieczeniu są miękkie, ale po wystudzeniu mają chrupiące brzegi i lekko miękki środek. Ponadto są bardzo sycące. Szczerze(...)polecam! Składniki na porcje dla 4-6 osób: 2 szklanki płatków owsianych (220 g) 1/2 szklanki orzechów włoskich (50 g) 1/2 szklanki orzechów laskowych (70 g) 1/2 szklanki nasion słonecznika (80 g) 3-4 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka oleju kokosowego 4-5 łyżek miodu, np. rzepakowego około 1/2 szklanki wody Płatki owsiane przesypać do blendera i zmiksować
Ugotowaćjeszcze nie robiłam. Delikatny, cienki biszkopt , a na nim warstwa jabłek z galaretką, kajmak, herbatniki, bita śmietana, a jakby tych wszystkich dobroci było mało to jeszcze całość posypana prażonym słonecznikiem. Jeśli lubicie takie przekładańce spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej(...)zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę, mieszamy i rozsmarowujemy na herbatnikach. Prażony słonecznik: 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 300 g słonecznika Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy słonecznik i prażymy na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wykładamy na warstwę
Cynamonowe szczęścieblogu przetwory z czosnku , niedźwiedzie pesto , zupa , będzie pasta, chleb… i nie nie wiem co jeszcze. Pasta z czosnku niedźwiedziego. Składniki: - spora garść liści czosnku niedźwiedziego - 1 szklanka słonecznika łuskanego - olej z pestek winogron (w oryginale oliwa) - różowa sól himalajska (do smaku) - sok z cytryny (do smaku) Słonecznik płuczemy, zalewamy ostudzoną przegotowaną wodą i pozostawiamy na noc. Odcedzamy(...)sitku. Liście drobno kroimy razem z łodyżkami. Porcjami wkładamy do blendera słonecznik, liście, olej i miksujemy na gładką masę. Pod koniec dodajemy do smaku sól himalajską oraz sok z cytryny. Gotową pastę przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków. Wierzch pokrywamy warstwą oleju z pestek winogron, słoiczki zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. RADY: Mój blender „nie pociągnął” całości składników na raz, więc
mojewypiekiinietylkoPieczone buraki to dodatek idealny do sałatek. Dzisiaj zachęcam do przygotowania bardzo prostej i smacznej sałatki z mieszanką sałat, burakami, czerwoną cebulą, prażonym słonecznikiem oraz jajkami na twardo. Całość polałam domowym sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej. Pycha! Składniki na 3-4 porcje: 3-4 garście mieszanki sałat 3 średniej wielkości buraki 1/2 czerwonej cebuli 3 jajka(...)łyżki ziaren słonecznika sos sok z 1/2 małej cytryny 4 łyżki oleju 2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz (do smaku) Buraki umyć, odciąć końcówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180ºC (aż do miękkości buraków). Ostudzić. Sałatę rozłożyć na talerzach. Buraki obrać ze skórki, przekroić na pół, a następnie
UgotowaćSelerowa zupa krem z dodatkiem prażonego słonecznika polecana jest szczególnie osobom odchudzającym się i dbającym o swoją linię. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu - zaledwie 30 min. i zupka gotowa! Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw. Dostarcza do organizmu wiele witamin i składników mineralnych takich jak: fosfor, cynk, potas, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy: C, B kompleks, E, kwas(...)jabłko 1 ziemniak średniej wielkości 1 średnia cebula 1-1,2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku szczypta chili 50 g słonecznika łuskanego natka pietruszki Wykonanie: Selera, jabłko, ziemniaka i cebulę obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy tymianek
Kuchnia MagdaLenyteraz szaleję w kuchni 😉Oto moja propozycja... Bardzo zdrowa sałatka, a do tego prosta w wykonaniu. Potrzebujemy zaledwie 4 składniki! Sałatka z rukoli z dodatkiem buraków, oscypków i ziaren słonecznika z sosem winegret. Jak nie macie oscypków to można zamienić je na ser feta. Wspaniały smak, znika ze stołu momentalnie, a do tego zawiera mnóstwo właściwości odżywczych. Główną rolę(...)właściwości lecznicze. Powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej. Składniki: 1 op. rukoli (100-125 g) 2-3 małe buraki 4 małe oscypki (ja dałam niewędzone) garść nasion słonecznika 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu szczypta papryki ostrej sól, pieprz Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skóry. Umyte buraki osuszamy
Kuchnia MagdaLenyciacha z piekarnika. Na szczęście Miśki nie zjadły wszystkiego, i faktycznie coś zostało, może wystarczy do środy. Ciastka są kruche, idealne do transportu w śniadaniówka, smaczne i pożywne. Prażony słonecznik i podprażone płatki nadają tym ciachom wyjątkowego smaku. Gwarantuję, że będą dobre minimum tydzień. Składniki na około 40 sztuk: 300 g mąki pszennej 200 g płatków owsianych 250 g ziaren(...)słonecznika 200 g oleju roślinnego (polecam w tym przypadku szczególnie kokosowy) 100 g gęstego mleka kokosowego z puszki 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cukier, mleko kokosowe oraz olej utrzyj na puszystą masę. Na suchej patelni podpraż słonecznik, a potem na tej samej patelni przez chwilę podpraż płatki owsiane. Możesz płatki po podprażeniu lekko zblendować
greenscarfPaluchy z lekkim aromatem oregano oraz ziarnami sezamu i słonecznika. Idealne na śniadanie oraz na przekąskę w domu i do pracy. Paluchy mają chrupiącą skórkę, a w środku są miękkie i puszyste. Składniki (8 sztuk): 10 g świeżych drożdży 190 g mąki pszennej, typ 650 90 g mąki żytniej, typ720 płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru 2 łyżki(...)oliwy z oliwek extra vergine 1 płaska łyżeczka oregano 2 czubate łyżeczki sezamu 2 czubate łyżeczki słonecznika (u mnie ziarna Skworcu ) 220 ml ciepłej wody -------------------------------------- około 2 łyżeczki sezamu i 3 łyżeczki słonecznika do posypania paluchów Wykonanie: Składniki na paluchy umieszczamy w misce i wyrabiamy robotem kuchennym przez 10 minut (końcówkami do ciasta drożdżowego).Ciasto będzie kleiste. Miskę
Smak mojego domuilość ziaren i banan. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 9 sztuk Składniki: 50 g otrębów żytnich 1 duży dojrzały banan 25 g pestek dyni 25 g pestek słonecznika Przygotowanie: Wymieszać otręby, dynię i słonecznik i wgnieść do nich banana. Uformować za pomocą łyżeczki małe ciasteczka o grubości około(...)stopniach. Krok po kroku: 1. Połączyć wszystkie składniki 2. Uformować ciasteczka Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasteczka otrębowe z pestkami dyni i słonecznika Artykuł Ciasteczka otrębowe z pestkami dyni i słonecznika pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pl