słoik - 12348 przepisów (strona:720/824)

PRZETWORY - Sałatka z zielonych pomidorów z papryką i papryczką chili 185

goździki, pieprz, cukier, pozostałą sól i strączki mini papryczki chili ponakuwane wcześniej wykałaczką zagotować, dodać odciśnięte warzywa i gotować razem 10 minut.  Gorącą sałatką napełniać wyparzone słoiki i dokładnie zakręcać. Pasteryzować 10 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Grzyby marynowane z chili 164

obrać i pokroić w piórka. Do garnka wlać ocet i wodę, dodać pokrojoną cebulę, cukier, sól i przyprawy. Całość gotować około 15 minut. Ostudzone grzyby przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, do każdego słoiczka włożyć połówkę chili. Wszystkie grzyby zalać gorącą zalewą z przyprawami, tak aby grzyby były zakryte. Szczelnie zakręcić i  odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów 146

wartości w przypadku wędzonej wersji makreli, niemniej smak proponowanej poniżej wariacji z pewnością zbilansuje tą stratę;) Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów Składniki: 1 wędzona makrela 1 mały słoik suszonych pomidorów w zalewie (polecam te z domowej spiżarni:) 2 jajka 1/2 cebuli pieprz Z makreli usunąć ości i skórę. Jajka ugotować na twardo, posiekać. Pomidory wyjąć z zalewy, drobno

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z tortellinii i suszonych pomidorów 2210

szybko, zwłaszcza jeśli w ograniczonym czasie potrzebuję przygotować ich kilka;) Poniższa jest efektem ostatnich eksperymentów: Sałatka z tortellinii i suszonych pomidorów Składniki: 250 g tortellinii 1 średni słoik suszonych pomidorów w zalewie 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka suszonej bazylii Do ugotowanego tortellinii dodać pokrojone na połówki suszone pomidory i cebulę posiekaną w kostkę. Zalać zalewą z pomidorów, posypać bazylią

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb na zakwasie 158

pozostałej połowie szklanki wody rozrobić drożdże i dodać do całości. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i zostawić na dwie godziny. III ETAP Z tego ciasta odłożyć do słoika 2 łyżki (można przechowywać 2 tygodnie w lodówce). Blachy (dwie keksówki) wysmarować olejem, wyłożyć ciasto do foremek, przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny. Piekarnik rozgrzać do 195-200 stopni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pieczone jabłka - szybki, prosty i zdrowy deser 270

jabłek i wstawiłam do piekarnika. Gdyby do tych pachnących, gorących jabłek znalazły się jeszcze lody waniliowe, byłaby pełnia szczęścia;) Pieczone jabłka z żurawiną Składniki: jabłka żurawina (dżem ze słoika) Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek (od strony ogonka) i nożem wydrążyć gniazda nasienne.  Owoce ułożyć w naczyniu do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec około 25 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jajka marynowane w buraczkach / Eggs marinated in beetroot 193

sięgnęłam po słoiczek z buraczkami , zamarynowanymi jesienną porą  octem winnym. Teraz wystarczyło tylko wyjąć buraki z zalewy, w ich miejsce umieścić ugotowane na twardo i obrane jajka, zakręcić słoik i odstawić go na 2 dni do lodówki. Można je również przygotować w zalewie ze świeżo ugotowanych buraczków - potrzebować wówczas będziesz: 6 małych, całych ugotowanych buraczków 1 cebulę pokrojona

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską / Pasta salad, sun-dried tomatoes and prosciutto 387

która kryje pyszny smak suszonych pomidorów i szynki parmeńskiej. Wypróbuj! Sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską Składniki: 200 g makaronu typu kolanka 200 g szynki parmeńskiej 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (285 g) garść czarnych oliwek 1 czerwona cebula 1 łyżka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Makaron ugotuj al dente. Do przestudzonego dodaj podzielone

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Przetwory - sałatka z cukinii 279

pokroić: cukinię w kostkę, cebulę w półplastry, paprykę w paseczki. Pokrojone warzywa wymieszać z kurkumą i zalać letnia zalewą. Wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin. Potem przełożyć do słoików i pasteryzować   10-15 minut od zagotowania

Monia miesza i gotuje
Przetwory - cukinia a'la ananas 174

Dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wszystko zagotować i gotować ok 15-20 minut w zależności od cukinii musi byc taka prawie miękka. Przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut. Pyszna kwaskowa cukinka w sam raz do deserów, ja lubie pojadać samą

Monia miesza i gotuje
Przetwory - sałatka z grzybów 171

koncentrat dajemy ten większy słoiczek ok 180 g. Wszystko razem gotujemy ok 10 minut i często mieszamy aby się nie przypaliło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystygnęcia

Monia miesza i gotuje
Sałatka z awokado i suszonymi pomidorami 251

prostą sałatkę z awokado i moimi ulubionymi suszonymi pomidorkami. Może tak ładnie się nie prezentuje ale na pewno bardzo dobrze smakuje. składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 awokado 1/2 słoika pomidorków suszonych z oleju 4-5 łyżek słonecznika Kreto 100 g fety Sałatę porwać na małe kawałki. Dodać obrane i pokrojone na małe kawałki awokado oraz pokrojone w paski suszone

Monia miesza i gotuje
Sałatka śledziowa 634

mamy nieco inną sałatkę na świąteczny stół. składniki: 5-6 płatów śledziowych 3 kwaskowe jabłka  6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka zielonego groszku 6 ogórków kiszonych 1 słoik marynowanych prawdziwków lub podgrzybków 1 cebula   5-6 łyżek majonezu Śledzie wcześniej wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Ja całą sałatkę kroję

Monia miesza i gotuje
Woda śledziowa 153

śmietany 18 % Śledzia wymoczyć i oczyścić, mlecz pozostawić. Oczyszczonego śledzia pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojonego śledzia, mlecz i cebulę przełożyć do naczynia, ja używam słoika. Zalać wodą, dodać przyprawy i ocet. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Śledzik zmięknie i będzie ładnie odchodził od ości a woda nabierze śledziowego posmaku. Po tym czasie

Monia miesza i gotuje
Zakwas na żurek 149

mnie stoi w kuchni na stole). Raz na 24 godziny przemieszać drewnianą łyżką. Po ukiszeniu przecedzić przez sito. Następnie przygotowujemy żurek lub przelewamy do butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce

Monia miesza i gotuje