polecam , super się nadaję do kawki z mleczkiem :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady orzechy włoskie do posypania 100 g kremówki 2 łyżeczki przyprawy do piernika Jajka wbijamy do miski
Słodkości i nie tylkosmaku kawowym ( wzięłam gorzką czekoladę i dodałam 2 łyżki kawy rozpuszczonej ) 125 g cukru 125 mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 słoik wiśni w syropie ( mogą być z kompotu ) 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) 3 łyżeczki żęlatyny 300 g śmietany kremówki cukier puder do posypania Sposób wykonania: W rondelku podgrzewamy
Słodkości i nie tylkomąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 4 jajka + 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych 200 g masła 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 80 g mąki ziemniaczanej 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 duża paczka biszkoptów
Słodkości i nie tylkoszkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie odłożyć ) wymieszać z proszkiem
Słodkości i nie tylkodrożdży 70 g cukru 500 g mąki sól skórka starta z cytryny 3 żółtka łyżka rumu 80 g masła olej do smażenia 200 g bitej śmietany słoik powideł śliwkowych Sposób wykonania: Szklankę mleka podgrzewamy. W miseczce rozkruszamy drożdże z odrobiną cukru , połową szklanki mleka i 4 łyżkami mąki. Wszystkie składniki dobrze mieszamy , aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy
Słodkości i nie tylkomieso nie bedzie miekkie, czyli ok 45 min Kiedy juz mieso jest ugotowane wyciagamy je Do miseczki wlewamy wywar i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy caly sloik Mieszmy to co jest w misce i wlewamy do wywaru Mieszamy i chwilke gotujemy Wylaczamy palnik i znow odlewamy zupe do miski i dodajemy
Klaudynkowa kuchniaChwilowo trwa u mnie faza na drożdżowe. Mam zapas mąki, drożdży a dodatki zawsze jakieś się znajdą więc rano zagniotłam kolejną porcję ciasta. Gdy ze spiżarki wyciągałam słoik ogórków kiszonych i natrafiłam na stojącą nieopodal konfiturę różaną już wiedziałam . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCiekawa jestem czy kupujecie gotowe sosy w słoikach ? Jest ich na rynku sporo - różnych firm i różnie przyprawiane. Ale jak wybrać spomiędzy nich te dobre jakościowo i smaczne ? Otóż trzeba czytać etykiety na opakowaniach, dotyczy to zresztą także innych produktów spożywczych. W sosach pomidorowych najważniejsze jest ile świeżych, dojrzałych i pysznych pomidorów zużyto do wyprodukowania sosu a ile jego masy
Smaczna Pyzataki wypiek resztkowy. Powinny się nazywać "muffinki sprzątaczki" i tak właśnie opisałam je po namyśle. Powstały gdy robiłam przegląd szafki i lodówki - tu resztka powideł z słoiku, w drugim troszkę duszonych jabłek, w pojemniczku kilka łyżeczek mielonych orzechów, napoczęta śmietana . . . Wyciągnęłam wszystko na blat kuchenny i po chwili już mieszałam ciasto :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTruskawki w słoiku czyli moje lato na zimę. Będą schowane, razem z innymi przetworami, aż przyjdą ponure dni. To one osłodzą ciemne i chłodne wieczory, oczywiście jeśli wcześniej nie zjedzą ich moje łakomczuchy :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabardziej pachnące i intensywne w smaku. Będąc na Podlasiu udało mi się nazbierać trochę tych leśnych skarbów. Część po prostu zjedliśmy, ale chciałam też trochę tego lata zamknąć w słoikach. Miałam mniej więcej 1,5 litra mieszanki leśnych malin, jagód i poziomek więc nie specjalnie dużo. Kiedy od znajomej dostałam morele z jej przydomowego sadu wymyśliłam sobie, że połączę wszystko
Smaczna Pyzawyjaśnię czym się różnią żebyście mogli je sobie sami porównać i zastanowić się, które z nich zbieracie. Moje dania z opieńkami : - Krupnik z opieńkami - Sałatka z opieniek do słoików - Krokiety z opieńkami i jajkiem - Grzyby marynowane ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagustu i już piszę o co chodzi. Tematem będą grzyby leśne a właściwie dania z nimi przygotowane. Jakie to już tylko Wasza sprawa, ale na talerzu, w garnku czy słoiku musi znaleźć się grzybowy skarb prosto z lasu, w formie świeżej, suszonej albo wcześniej jakoś przetworzonej. Grzyby hodowlane czyli pieczarki, boczniaki i inne na razie zostawmy w spokoju. Możecie opisać
Smaczna Pyzalesie to odżywają miłe wspomnienia. Babcia też gotowała z nimi zupę, może niedokładnie taką jak ja, ale podobną i bardzo pyszną. Maślaki pstre można także marynować albo pasteryzować w słoikach lekko przesmażone - zimą będą wspaniałym wspomnieniem leśnych wędrówek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamichę z zaczynem stawiam zawsze na wadze i notuje kolejne wskazania :D Inaczej pogubiłabym się szybko. Czasami trafia do niej coś co jest smętną resztką na dnie słoika i tak właśnie było w tym przypadku z mąką gryczaną - niewielka ilość stała już jakiś czas i trzeba było ją zużyć. No to zużyłam. A otręby gryczane kupiłam kilka dni temu
Smaczna Pyza