słodkie - 12682 przepisów (strona:359/846)

Tortellini 203

Dziś na obiad coś prostego, szybkiego i pysznego, czyli tortellini w naszym wydaniu. Niewiele nam potrzeba, bo tylko: -2 opakowania tortellini -1 groszek konserwowy -1 śmietana słodka 500 ml -20 dkg chudej wędliny -1 opakowanie tartego twardego sera żółtego -warzywko    Do gotującej się wody wsypujemy warzywko i suche tortellini. Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Zlewamy

Maminek kulinarny
Barbecue 216

Nasza przyprawa barbecue: -papryka słodka -gorczyca -cebula mielona -czosnek mielony -pieprz ziołowy -bazylia -tymianek -oregano -goździki (ok. 7 szt.) -gałka muszkatołowa mielona -pieprz czarny mielony -imbir mielony -kminek mielony -kolendra -ziele angielskie -pieprz cytrynowy -sól morska (2 łyżki) -cukier (łyżka) -przyprawa warzywko (2 duże łyżki)     Przyprawy, które już są zmielone wsypujemy do miski a ziarniste mielimy bądź rozbijamy

Maminek kulinarny
Grzybki faszerowane grzybkami 181

napełnione farszem będą imitowały nóżkę grzyba a większe, też wypełnione farszem będą "udawały" kapelusze.    Uformowane grzybki smarujemy roztrzepanym jajkiem: nóżki samym jajkiem a kapelusze jajkiem z dodatkiem słodkiej papryki. Grzybki wstawiamy do pieca na 15 minut w temp. 180 st. C.     Gotowe.    Możemy je wykorzystać na wigilijnym stole-zastą pią nam popularne paszteciki podawane

Maminek kulinarny
Jabłka w płaszczykach 189

Korzystamy z tego, że jabłka obrodziły, więc zrobimy je tym razem w płaszczykach. Wybieramy 15-20 średnich jabłek, najlepiej słodkich i twardych.    Obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.    Aby jabłka zachowały jędrność i nie puszczały soku, w trakcie pieczenia musimy je ugotować w syropie: -gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru -kiedy syrop zacznie wrzeć wsypujemy

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie koperkowym 206

różne sposoby. Przeważnie kurczak jest pieczony,  z rusztu,  lub grilla. My przygotowaliśmy pierś z kurczaka w sosie koperkowym. -1 filet z kurczaka -3 pieczarki -250 ml śmietany słodkiej 12% -łyżka kopru posiekanego -olej -warzywko -pieprz    Fileta kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki. Oprószamy warzywkiem.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy paseczki fileta i zdejmujemy

Maminek kulinarny
Gołąbki z włoskiej kapusty tradycyjne 297

smaku. Mieszamy dokładnie składniki.    U nasady rozłożonego liścia układamy porcję farszu i zawijamy jak poniżej.    Gotowe gołąbki układamy na tacy posypanej przyprawą do bigosu i słodką papryką. Tym samym posypujemy po wierzchu.    Układamy na patelni na rozgrzanym oleju i obsmażamy z obu stron.    Marchewkę kroimy w plasterki i po podsmażeniu gołąbków

Maminek kulinarny
Kopytka 229

kopytka, ale my troszkę pofantazjujemy.    Z przygotowanego ciasta odbieramy do osobnej miseczki 1/5. Dodajemy zmieloną marchewkę, po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej oraz pół łyżeczki słodkiej papryki. Zagniatamy i uzyskujemy piękny, pomarańczowy kolor. Uwaga: Stolnicę posypujemy mąką ziemniaczaną, co bardzo ułatwia formowanie. Na białe ciasto nakładamy wałeczek ciasta marchewkowego, zwijamy w rulon i kroimy

Maminek kulinarny
Schab w śmietanie 204

Dzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa. Zrobimy to ciszej. Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %, przyprawa barbecue, delikat do mięs, warzywko i olej. Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią.    Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju. Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku.    Na tak przygotowany półmisek

Maminek kulinarny
Żeberka pieczone 307

godzin.    W plastry kroimy 3 duże marchewki. Dużą cebulę kroimy w półplasterki.    Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i posypujemy słodką papryką.    Obsmażamy żeberka na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.    Na olej wykładamy marchewkę z cebulką i szklimy przez ok. 5 minut.    Przykrywamy żeberka

Maminek kulinarny
Zupa pomidorowa z ziemniakami i ryżem 266

warzywko lub sól do smaku. Kiedy żeberka są miękkie, dodajemy ziemniaki i marchewkę. Gotujemy do miękkości i wsypujemy ryż.    Słoiczek koncentratu pomidorowego mieszamy z 200 ml słodkiej śmietanki. Dolewamy do tego trochę naszej zupy, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka. Zagotowujemy, dosmaczamy, dodajemy pokrojona natkę pietruszki i gotowa zupa pachnie w całym domu. Smacznego

Maminek kulinarny
Babka ziemniaczana 222

godzinę babka będzie się nad nami znęcała swoim zapachem. A oto efekt:    Podsmażona babka ziemniaczana jest równie dobra, jak ta prosto z blaszki. Można też dodać słodką śmietankę. Smacznego

Maminek kulinarny
Krupnik z grzybami 231

ciepłego i smacznego. Zupa nie jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity. Wystarczy: - 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu - kilka ziemniaków -10 dkg kaszy jęczmiennej -0,5 szklanki słodkiej śmietany -10-15 dkg mielonego mięsa -marchewka -natka pietruszki -garść suszonych grzybów -pieprz    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z mięsa formujemy małe kuleczki.    Do gotującego

Maminek kulinarny
Jajka w sosie musztardowym 198

minut. Kilka jajek gotujemy na twardo i obieramy. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy 2 duże łyżki musztardy.  Mieszamy i podgrzewamy. Do 0,5 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej, dokładnie mieszamy i dolewamy do sosu musztardowego.    Dwa średnie ogórki kiszone i pół cebulki kroimy w drobną kostkę. Kiedy nasz sos zgęstnieje dodajemy

Maminek kulinarny
Serowe słoneczniki 180

Poprawimy sobie nastrój. Wrócimy choć na chwilę do lata i zrobimy słodkie, serowe słoneczniki. Ciasto przygotowujemy jak na sakiewki. Zagniatamy 3 szklanki mąki z 10 dkg margaryny, 2 żółtkami i 1 jajkiem, 2 łyżkami śmietany, szczyptą soli i 1 dkg drożdży wymieszanych z łyżką ciepłej wody.    Masa twarogowa do wypełnienia to: -0,5 kg twarogu -0,5 szklanki

Maminek kulinarny
Babeczki z mięsem 189

Dziś trochę pofantazjujemy z ciastem na sakiewki (ciasto jest na naszym blogu-sakiewki z kaszanką). Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań   z mięsem   czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka

Maminek kulinarny