słodkie - 12682 przepisów (strona:163/846)

Ciasteczka ze szpinakiem z ciasta francuskiego. 148

Witajcie :) Lubicie ciasto francuskie ? My bardzo i wszelkie różne pomysły z nim związane. Dzisiaj pomyśleliśmy, że ciasteczka nie na słodko, tylko z innym nadzieniem, będą na pewno wyśmienite. Wiadomo przecież, że ciasto francuskie pasuje do wszystkiego. Tak też zrobiliśmy i wyszły przepyszne wspaniałe roladki. Przepis bardzo prosty, zobaczcie sami :)   Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy(...)Ciasto powinno być przypieczone na złoto-brązowy kolor. Po upieczeniu wyciągamy i podajemy gorące z dodatkiem sosu imbirowego z kalarepą. Sos: 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1/2 kalarepy średniej wielkości 1/2 serka topionego śmietankowego 2 łyżeczki sypkiego imbiru Kalarepę kroimy w słupki i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy śmietankę, zagotowujemy i dodajemy serek topiony. Rozpuszczamy go i dosypujemy imbir

vegetanie
Zielone fusilli z pomidorami i papryką. 150

stir fry 250 ml passaty 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 średnia papryka czerwona 2 łyżki kukurydzy 10 żółtych pomidorków koktajlowych szczypior oliwa z oliwek estragon, pieprz, ostra papryka, słodka papryka Makaron gotujemy al dente, po czym odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotuje się makaron my robimy sos. Zaczynamy od papryki, którą kroimy w grubszą kostkę(...)Teraz dodajemy cebulę, paprykę i przesmażamy, aż staną się kruche. Następnie dodajemy passtę i czosnek oraz przyprawy. Sporą ilość estragonu rozcieramy w dłoniach, pieprz oczywiście świeżo mielony, do tego słodka papryka i odrobinę ostrej. Wszystko dusimy jeszcze chwilę, a w tym czasie kroimy pomidorki na czworo i drobno kroimy szczypiorek, po czym dodajemy do sosu z dwoma łyżkami kukurydzy. Dusimy

vegetanie
Brokułowy placek :) Wyśmienity :) 176

dodatek proponujemy, jak na zdjęciach, zapiekane ziemniaczki obsypane ostrą papryką oraz tartą marchewkę z białą rzepą. Możecie również jako dodatek uzupełniający zrobić sos selerowo - śmietanowy ze słodkiej śmietanki. Robimy go następująco : 1 słodka śmietanka 18%, 1/4 selera startego na małych oczkach, pieprz, imbir, sól. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy startego selera oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje :) Gotowe

vegetanie
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem 238

Codziennie rano przygotowuję  córce drugie śniadanie do szkoły. Oprócz kanapki zawsze muszę jej wkładać coś słodkiego czyli jakiś batonik, cukierki. Dlaczego muszę? Ponieważ wszystkie dzieci noszą jakieś słodycze (dziwne przyzwyczajenie) i to byłby wstyd nie mieć nic słodkiego. Dlatego często piekę jakieś ciasteczka, bułeczki czy inne domowe słodkości, które można zapakować do chlebaka. Wolę dawać jej domowe np. ciasteczka

Amatorka kuchenna
Zupa krem z ziemniaków z boczkiem 175

średnich ziemniaków 1 średnia marchewka 1/2 średniego selera 1 duża pietruszka 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1,5 l wywaru mięsnego gałka muszkatołowa sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie: Ziemniaki,marchewkę,seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło i dodać pokrojone warzywa. Delikatnie zeszklić na maśle, a następnie zalać(...)gorącym wywarem mięsnym. Gotować do miękkości warzyw. Blenderem zmiksować zupę na gładki krem, doprawić solą,pieprzem, papryką ostrą i słodką, gałką muszkatołową i chwilę pogotować. Na patelni podsmażyć cebulkę i boczek pokrojony w drobną kostkę. Na talerz wlać krem ziemniaczany posypać podsmażonym boczkiem z cebulą. Ja dodatkowo posypałam szczypiorkiem Smacznego

O kuchni z uczuciem
Cytrynowa beza 228

Dzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. A to za sprawą moje starszej córki i pysznej bezy z cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka beza idealnie kontrastuje z kwaskowym kremem cytrynowym. Bezę najlepiej przełożyć kremem tuż przed podaniem, będzie wtedy chrupiąca.  Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki".  Cytrynowa beza Proporcje na tortownicę o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 476

posiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki kolendry Szczypta soli Olej do smażenia Sos: 400 ml kremówki 200g śmietany 18 % 2 łyżki curry 2 łyżeczki kurkumy Opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki Sól Pieprz Surówka: 2-3 marchewki 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Dodać do mięsa wraz(...)patelni rozgrzać trochę oleju. Wrzucić do niego pulpeciki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wlać oba rodzaje śmietany, dodać paprykę słodką i ostrą, kurkumę i curry oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość gotować chwilę. Do sosu dodać wcześniej podsmażone pulpeciki. Gotować je ok. 10-15 minut.  Podawać z ugotowanym ryżem

Fabryka pomysłów
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 152

duże pomidory obrane ze skóry i pozbawione miąższu lub 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 6 plastrów sera (ja użyłam puławski-ego) sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka KROK 1 cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką miąższ posolić i pozostawić na ok 15-20 minut, aby cukinia oddała nadmiar goryczy przepłukać pod wodą i dokładnie osuszyć KROK(...)mielone i smażyć dopóki mięso nie zmieni koloru na szary dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dopóki pomidory uzyskają jednolitą konsystencję i odparują nadmiar wody posolić, popieprzyć przyprawić słodką oraz ostrą papryką KROK 4 nafaszerować wcześniej przygotowanym mięsem cukinię i wstawić do piekarnika, dopóki cukinia nie stanie się miękka wyjąć, obłożyć cukinię serem i ponownie wstawić do piekarnika, dopóki

smacznieinatemat
Lamb koftas - kofty jagnięce 226

porcje potrzebne nam będą: 400 g mielonego mięsa jagnięcego 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól i pieprz garść pistacji bez skorupek 2 łyżki sosu słodkiego chili 4 tortille liście młodej sałaty rzodkiewka hummus jogurt naturalny liście kolendry skórka z cytryny Kruszymy pistacje w moździerzu. Mięso łączymy z przyprawami i formujemy 4 kiełbaski. Można je zrobić(...)patyczkach ale niekoniecznie. Kofty smażymy na rozgrzanej patelni grilowej aż będą ładnie brązowe. Gdy już będą gotowe, smarujemy sosem słodkim chili i obtaczamy w pokruszonych pistacjach. Toritlle podrzewamy w mikrofalówce lub na patelni, na środek wykładamy koftę, sałatę i rzodkiewki, dodajemy hummus i jogurt. Posypujemy liśćmi kolendry i skórka z cytryny. Rolujemy i zajadamy:-) Smacznego

Kulinarna rozmowa
Tortilla z kurczakiem 369

homogenizowanego, 1 cytryny, 1 bakłażana, 4 placków tortilli, 200 gram płatków kukurydzianych, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki mielonej suszonej papryki słodkiej, 1 łyżki octu winnego białego, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Piersi z kurczaka pokroiłem w dość spore kawałki, co ważne nie mogą być one zbyt grube, aby mięso należycie(...)się przepiekło, dlatego też przy grubszym końcu przekroiłem piersi na pół. W moździerzu roztarłem 1 łyżeczkę suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczkę suszonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę mielonej suszonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę kurkumy, do uzyskania jednolitego proszku. Do przypraw dodałem łyżkę oliwy, łyżkę białego octu winnego i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie

Wyprawy kulinarne
szynkowar-z płatkami suszonego czosnku pyszna łopatka z boczkiem... 209

Składniki: łopatka bez kości 70 dag, boczek surowy 30 dag, sól peklowa 2 łyżeczki płaskie, sól ziołowa 1/2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, żelatyna 3 łyżeczki, woda 250 ml, czosnek suszony płatki Royal Brand 1 opakowanie/60 gram łopatkę i świeży boczek pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmiksować(...)pulsacyjnie - przełożyć mięso do miski dodać żelatynę, pieprz ziołowy, sól peklową, ziołową, majeranek, paprykę słodką, wodę i wszystko ręką wyrobić na kleistą masę na koniec wsypać płatki suszonego czosnku, rozkruszyć suszone ostre papryczki i wszystko wymieszać - do szynkowara włożyć woreczek i nałożyć ciasno mięso, w trakcie zawiązywania woreczka usunąć nadmiar powietrza nałożyć krążek, sprężynę i zamknąć, do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z granatem i serem pleśniowym z sosem miodowo-imbirowym 617

Trwa sezon na granaty. Co roku czekam z niecierpliwością na te pyszne i zdrowe owoce.  Smak granatu jest na tyle uniwersalny, ze można go wykorzystać zarówno do słodkich deserów, jak i do wytrawnych dań takich, jak mięsiwa czy sałatki. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do śniadaniowej owsianki czy granoli. Dziś zaproponuję Wam sałatkę, która powstała dosyć przypadkowo(...)ręką, ponieważ chciałam zrobić szybką i lekką przekąskę do wieczornego oglądania filmu. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, smaki i konsystencja składników fajnie się tu dopełniają. Jeśli lubicie ciekawe połączenia smaków słodkich i słonych, składników miękkich z chrupiącymi, a przy okzazji chcecie zrobić coś pysznego na szybko, koniecznie spróbujcie tej sałatki. Sałatka z granatem i serem pleśniowym Składniki na 2 porcje: Mieszanka

Zawsze głodna!
Ciasto marchewkowe dla gości i nie tylko 162

Ciasto marchewkowe to moje ulubione. Słodkie, aromatyczne, z lekko korzennym aromatem. Wypróbowałam wiele przepisów, zanim znalazłam ten idealny. Okazało sie, że najlepsze ciasto marchwiowe robi...moja mama. Puszyste, wilgotne, słodkie, koniecznie z kremową, kwaskową polewą przełamującą słodycz ciasta. Po prostu idealne. Przekonali się o tym również moi znajomi. Od jakiegoś czasu to ciasto to obowiązkowy punkt każdego spotkania towarzyskiego. Ponieważ

Zawsze głodna!
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 345

się nie sklejały. Farsz: 1 pojedyńczy filet z kurczaka mały bakłażan 5-6 suszonych pomidorów 2 opakowania kremowego serka Arla Apetina o smaku czosnkowo-ziołowym garść świeżego tymianku papryka słodka, sól morska, świeżo mielony pieprz Kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy sola, pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy kurczaka. Smażymy

Zawsze głodna!
Burrito 180

papryka czerwona, żółta lub zielona (może byc po trochu każdej) 2 puszki krojonych pomidorow Puszka czerwonej fasoli Puszka kukurydzy Garść świeżej kolendry Sól, pieprz  Papryka ostra i słodka w proszku,  Kmin rzymski, ew. przyprawa „chili con carne”  Szczypta cynamonu Na rozgrzaną patelnię (polecam naprawdę dużą patelnię lub od razu garnek)wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy(...)papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec dorzucamy odsączoną fasolkę i kukurydzę i mieszamy do połączenia składników. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Szykujemy placki tortilli-najlepiej każdy z nich zwilżyć

Zawsze głodna!