śledzie - 2725 przepisów (strona:86/182)

Śledź z wędzonym łososiem w śmietanie 133

Dzisiaj kolejny przepis na śledzie na świątecznym stole. Ale to nie będą tylko śledzie bo połączyłam je z wędzonym łososiem. Całość zalana sosem śmietanowym, z dodatkiem ogórków, cebuli i jabłka. Fajny pomysł, całkiem smacznie obie ryby się w tym daniu połączyły. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie w sosie salsa 2778

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Już niedługo na naszym wigilijnym stole zagoszczą dania rybne. Ja mam dziś dla was przepis na śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw, które idealnie sprawdzą się w formie przystawki. Są bardzo smaczne. Jestem pewna, że wam również zasmakują tak jak mi.   Post Śledzie w sosie salsa pojawił się

Marta Gotuje
Śledź w musztardzie 137

Składniki: 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć na 3-4 godziny w zimnej wodzie. Majonez mieszamy z jogurtem dodajemy obie musztardy, przyprawiamy do smaku, mieszamy. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Filet pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki(...)dodać cebulę polać sosem, wszystko dokładnie wymieszać.  Tak przygotowanego śledzia, przykrywamy i odkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie z selerem 144

Śledzie z selerem, jakoś nie bardzo mi pasowało to połączenie ale jak zapewniała osoba od której jest przepis że są znakomite i warte spróbowania i że nie wytrzymają do świąt to nie do końca wierzyłam ale spróbowałam. Wiecie co? są wyśmienite i godne spróbowania, znikają szybko, za szybko, na święta zrobię drugie. Spróbujcie i powiedzcie jak Wam smakowało(...)dzieła, zachęcam. Śledzie z selerem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka Śledziowa z Pomidorami 165

łyżek oleju 6 łyżeczek musztardy francuskiej do smaku : sól ,pieprz Link do filmu z przygotowania : Sałatka śledziowa z pomidorami  https://www.youtube.com/watch?v=67RNcx-UelM Przygotowanie : Przed przygotowaniem sałatki przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc je najpierw wymoczę w wodzie aby nie były słone . Płuczę je w zimnej wodzie , zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny

Uwaga Babcia Gotuje
Krajanka śledziowa z czosnkiem 246

Święta nie mogą odbyć się bez śledzi. Ja uwielbiam je wtedy jeść i co roku przygotowuje inne, nowe. W tym roku wypróbuje przepis na krajankę w occie i oleju. Są to śledzie najpierw zakwaszone cytryną i octem, a potem marynowane w oleju z ziołami i całymi ząbkami czosnku. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ŚLEDŹ PO TATARSKU 193

Kolejne danie ze śledzia:).Pyszna przekąska z matiasów drobno posiekana w kosteczkę , wymieszana z przyprawami , musztardą i koncentratem pomidorowym.Świetna w smaku , bardzo estetyczna w podaniu.Świetnie się sprawdza na przyjęciach , spotkaniach .Polecam ten przepis ogromnie. 60 dag.matiasów 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy mielona papryka ostra 1 jajko na twardo natka pietruszki(...)sól i pieprz *************************************  Śledzie moczymy, kroimy w drobną kosteczkę .Tak samo kroimy cebulę.Łączymy z koncentratem pomidorowym , musztardą ,przyprawić solą i pieprzem oraz ostrą papryką.Dodajemy po troszku oleju ,stale mieszając , aby utworzyła się konsystencja przypominająca " tatara ".Posypujemy posiekanym w kostkę ugotowanym jajkiem i drobno posiekaną matką pietruszki.Podajemy z pieczywem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka śledziowa w buraku 137

niewielkich buraków, marynata: 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, farsz: 4 filety śledzia w oleju, 1/2 cebuli, 175 g fasoli białej cannellini*, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka do kawy musztardy dijon, 3 łyżki kaszy gryczanej, olej do głębokiego smażenia. Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można(...)kostkę. Olej do głębokiego smażenia rozgrzać w niewielkim garnuszku. Wsypać do niego kaszę, smażyć kilka sekund – kasza wypłynie do góry. Przelać przez sitko i wyłożyć na ręcznik papierowy. Śledzia wymieszać z cebulą, fasolą, musztardą dijon, kaszą gryczaną i olejem. (Sałatka jest bardzo śledziowa, ale pamiętajmy, że wkładamy ją do buraka, to zdecydowanie zmieni jej smak.) Marynatę wylać z buraków. Wypełnić

królestwo garów
Sałatka śledziowa z grzybami, tak zwany przysmak gajowego 440

podsmażonej cebuli dodać grzyby z wodą, w której były gotowane. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy, rodzynki , ocet i chwilę razem poddusić. Ściągnąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ostygniętej cebuli i grzybów. Wymieszać.  Przed dodaniem śledzi można wyjąć ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Odłożyć sałatkę na kilka godzin do przegryzienia

W kuchni u Moniki
śledzie a la tatar 134

śledź a la tatar składniki  1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki maggi 3 ogórki konserwowe 3 papryki konserwowe 5-6 filetów śledziowych matiasów sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych i czarnych pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, wkładamy  do misy. Do śledzi dodajemy pokrojone w kostkę :  cebulę, ogórki konserwowe, oraz

Miód i pieprz
śledź w pomidorze z miodem 151

śledź w zalewie składniki  1 por 2 łyżki oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu spirytusowego 1/2 szklanki wody 5-6 filetów śledziowych ( u mnie matiasów z olejowej zalewy) sól, pieprz sposób przygotowania W niewielkim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekanego w krążki pora ( tylko białą część), smażąc go  na niewielkim ogniu przez(...)Następnie do garnka dodajemy miód, koncentrat pomidorowy, wodę, oraz ocet, delikatnie solimy i pieprzymy. Kiedy całość się zagotuje, od razu, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość. Dzisiaj używamy śledzi z delikatnej olejowej zalewy , więc nie musimy  wcześniej ich moczyć. Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w trzy centymetrowe kawałki, wkładamy  do misy i dodajemy przestudzoną marynatę. Całość

Miód i pieprz
Sałatka śledziowa z burakami 446

Smaczne i proste połączenie śledzi i buraków. Idealnie nada się na spotkanie rodzinne lub z przyjaciółmi. Składniki 4 średniej wielkości ziemniaki 4 średniej wielkości buraki 2 duże cebule 400 g matiasów 5 kopiastych łyżek majonezu 2 jajka 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz czarny mielony Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem i pokroiłem w kostkę. Buraki(...)ugotowałem na twardo, białka drobno posiekałem, żółtka rozkruszyłem. Filety śledziowe opłukałem i pokroiłem w większą kostkę, wymieszałem z tymiankiem, oprószyłem pieprzem. Majonez wymieszałem z bazylią. Warstwami układałem ziemniaki, buraki, śledzie, cebulę i majonez. Wierzch sałatki udekorowałem białkiem, żółtkiem i burakami

R'n'G Kitchen
Śledzik z porem i serkiem wiejskim 161

śledzia marynowanego w zalewie octowej 2 serki wiejskie 1 por (biała część) garść usiekanego szczypiorku 4 rzodkiewki sól pieprz Śledzie obrać ze skórki. Pora posiekać , dodać posiekany szczypiorek i pokrojone na plasterki rzodkiewki, przyprawić do smaku solą i pieprzem . Sledzia ułożyć w wymieszanej sałatce z pora. Udekorować krążkami pora i rzodkiewką. Podawać jako przystawkę lub na obiad z ziemniakami posypanymi

Gotowanie jest łatwe
Śledzie z fetą i żurawiną 158

filetów śledzia marynowanego 100 g sera feta 2 łyżki oliwy garść suszonej żurawiny 1 łyżka kaparów cebula pieprz pomarańczowy ewent czarny Śledzie pokroić w kostkę, cebulę i ser feta również w kostkę. dodać żurawinę i kapary, doprawić pieprzem i oliwą

Gotowanie jest łatwe
Śledziki w dipie z powideł śliwkowych 183

śledzie (marynowane) 5-6 filetów 4 łyżki śmietany 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz do dekoracji papryczka powidła Śmietanę wymieszać z powidłami, doprawić do smaku octem, oliwą, solą i pieprzem. Rozłożyć dip w miseczce. Śledzie zwinąć w rolmopsy , można w nie włożyć cebulkę, spiąć wykałaczką. Ustawić rolmopsy w dipie, udekorować powidłami i papryczką

Gotowanie jest łatwe