śledzie - 2725 przepisów (strona:12/182)

Bratheringi czyli zielone śledzie w zalewie octowej 288

Śledź na dawnym Śląsku to długa tradycja, kiedyś należał do najtańszych ryb i można było go kupić przez cały rok, stąd taka jego popularność, nie tylko w postny piątek. A że Śląsk jak sami wiecie przez wiele lat był ściśle związany z kulturą niemiecką przejął bardzo dużo z kuchni niemieckiej, m in. opiekane śledzie, czyli bratheringi. Przez długi czas były

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tatar ze śledzia z grzybkami marynowanymi i suszonymi pomidorami 249

coś zmienić. I powiem Wam, że smakuje chyba jeszcze lepiej. Jest idealny jako np. pasta na kanapkę lub po prostu sam. Myślę, że może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śledzi na wigilijnym stole.Składniki (na małą miseczkę):4 małe filety śledziowe (np. z oleju)8-10 grzybków marynowanych3 suszone pomidory z oliwypół małej cebuli1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku z cytryny1(...)łyżeczki pasty z papryczek chilli lub 1 posiekana świeża papryczka chilli pół łyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki.Do naszego tatara dodajemy przyprawy: musztardę, sok z cytryny, pastę chilli lub papryczkę

Zakręcony Widelec
Śledzie w pomidorach 272

Śledzie jak co roku królują na naszym świątecznym stole. Oprócz nieśmiertelnych w oleju i śmietanie ostatnio pojawiają się wersje pomidorowe. Dzisiaj właśnie taka wersja, prosta klasyczna, lekko ostra, lekko słodka, lekko kwaśna. Nasz repertuar śledzie z roku na rok się coraz bardziej powiększa.Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Yako tako czyli śledź po japońsku 344

Śledź po japońsku to jedna z szybszych w przygotowaniu przystawek. 3 przenikające przez siebie smaki - słony, słodki, ostry tworzą świetną kompozycję smakową a wielkość "na jeden kęs" pozwalają się nimi delektować jednocześnie.Składniki (proporcje) : 3 filety śledziowe ala matias pół średniej cebuli 1 średnie słodkie jabłko 1 łyżka majonezu 1 duże jajko koperek kapary pieprz Przygotowanie :Śledzia płuczę z zalewy

Mechanik w kuchni
Śledź w buraczkowej pierzynce 197

podawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Robię go nie tylko z okazji świąt, ale także ns Sylwestra czy na karnawałowy bal. Śledź w buraczkowej pierzynce Składniki: ok 400 g filetów śledziowych a la matjas Lisnera duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem 4 jaja ugotowane na twardo 4 ziemniaki ugotowane(...)mundurkach na parze 4 buraki upieczone w folii w piekarniku śmietana 18% 2-3 łyżki majonezusok z cytryny koperek sól, pieprz Wykonanie: Śledzie kroimy  w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce. W dużym kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie

Kulinarne przygody Gatity
Śledź w oleju 197

Składniki: 4 słone płaty śledziowe szklanka oleju słonecznikowego 3-5 ziaren ziela angielskiego liście laurowe, sok z cytryny Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w wodzie do momentu, aż stracą w smaku słoność ( najczęściej wymieniamy 2-3 razy wodę, a moczą się w niej w sumie około dwóch godzin) Wyjąć je i osączyć na sicie Polać sokiem z cytryny i ponownie osaczyć(...)sicie, podzielić na dzwonka Ułożyć w słoju i zalać olejem słonecznikowym, dołożyć przyprawy pomiędzy śledzie .Najlepsze po 24 godz. Podane ze świeżą cebulką, pyszne

Proste Potrawy
Śledzie ze śliwkami 161

już wspominałem – z deserów najbardziej lubię śledzie:) Szczególną sympatią darzę śledzie w occie, w przeróżnych odsłonach. Tym razem proponuję je w zestawieniu z suszonymi śliwkami. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Śledzie z jabłkami 145

Kolejna odsłona śledzi – tym razem z jabłkami. Jest to patent mojej Mamy. Takie śledzie zawsze pojawiają się na naszym stole na Wigilię. Dobrze sprawdzają się też jako przystawka na domową imprezę. Ładnie prezentują się na półmisku, a w smaku – sprawdźcie sami :) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Śledź z cebula i cytryną w oleju 290

Moja propozycja na wigilijnego śledzia. Jeśli śledź króluje na waszym wigilijnym stole tak ja u mnie to będzie to pyszna odmiana bo z cytryna w oleju, zamarynowany po kilku godzinach rozpływa się w ustach. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie w śmietanie 291

moim stole królują śledziki, szczególnie te w śmietanie są moimi ulubionymi. Wystarczy trochę śmietany, majonez, jogurt i nie ma nic lepszego. Na blogu możecie znaleźć także inne  śledzie w oleju, z kawiorem, po kaszubsku, rolmopsy. Do wyboru do koloru:) A wy jakie śledzie lubicie?  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledź expresowy 895

Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami 😍 Na pewno zastanawiacie się co by tu przyrządzić ze śledzia. Dziś podpowiem Wam prosty przepis mojej mamy. Za nim przejdę do przepisu chcę przedstawić trochę historii na temat śledzia. Przez całe stulecia śledzie stanowiły podstawowe pożywienie ludzi ubogich. Dostarczały bowiem dużo białka. Biedacy nadawali tej rybie, która chroniła ich od głodu(...)przydomek król śledź  lub święty śledź.   Pod koniec XVII w. na śledziach bogacili się Holendrzy i Anglicy. Około 1700 r. żył z nich już co trzeci Holender. Legenda głosi, że Amsterdam zbudowano na ościach ze śledzi. Holendrzy wyspecjalizowali się w połowach i soleniu najlepszych gatunków tych ryb. To od holenderskiego słowa meisje , czyli dziewczyna, pochodzi

Kulinarne przemyslenia
Śledzie z papryką, cebulą i ziarnami 199

Uwielbiam śledzie w każdej postaci. Dziś mam dla Was propozycję na śledzie z papryką, cebulą i pysznymi ziarnami. Takie śledziki najlepiej smakują jak się przegryzą czyli na trzeci dzień od przygotowania. Niby zwykłe ale jednak inne. Na Wigilię czy Sylwestra jak znalazł. Ale możecie też je zrobić bez okazji, bo takie łasuchy jak ja zawsze się skuszą.rozwiń i czytaj

Ewa w kuchni
Śledź w oleju tradycyjny 227

Najbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko.Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapustyjest smacznym daniem obiadowym.   Składniki:-solone filety śledziowe-czerwona i biała cebula-olej-pieprz-słodka papryka-można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek i ogórek konserwowy   Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, odsączamy(...)niej pokrojone filety.   Na każdym układamy plaster czerwonej cebuli, na środek i brzegi wysypujemy resztę cebuli białej, posypujemy pieprzem i papryką i zalewamy olejem.   Śledzie dekorujemy i gotowe do podania na stół.Smacznego

Maminek kulinarny
Śledź w śmietanie. 191

śledź  matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz grubo mielony Jabłko starte na tarce i chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać ze śmietaną. Polać pokrojone w paski śledzie, posypać  świeżo zmielonym pieprzem

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania