śledzie - 2725 przepisów (strona:119/182)

“Smaki Izraela”-recenzja 125

pyszna. Pierwsze przepisy z tej książki wyglądają jakbym czytała książkę “1000 potraw z bakłażana”, a ja nie jestem bardzo bakłażanowa. Na szczęście potem jest cała żelazna klasyka, czyli hummus, śledzie i siekane wątróbki, które uwielbiam. Jest też sporo nowych dla mnie dań wywodzących się z tradycji żydowskiej kuchni z Hiszpanii i Portugalii, oraz sporo zupełnie współczesnych dań, bo autorka uczyła

Ugotowane pozamiatane
Pasta ze szprotek i zielonego groszku 134

zielony groszek, którego torebkę zawsze mam w zamrażarce.   Do tej pasty najbardziej pasują znane wszystkim szprotki w prostokątnej puszce Winter sprats . Czasem zamieniam te szprotki na np. puszkę śledzi w sosie pomidorowym i pasta też jest wyśmienita :) Pasta ze szprotek i zielonego groszku 200 g wędzonych szprotek 2 jajka ugotowane na twardo 3 płaskie łyżki majonezu 4 łyżki mrożonego

Posadzone i zjedzone
Kalarepka z marchewką - do obiadu 141

takich okolicznościach przyrody z przyjemnością robię zakupy. Choć mam do wyboru świetnie zaopatrzoną halę targową w centrum Gdyni i rynek niedaleko domu, o którym pisałam przy okazji pieczonych śledzi w sosie pomidorowym , często wybieram sobotni targ w Kolibkach. Stajnia przylega do rozległego parku z trawnikami, ścieżkami i starymi drzewami, gdzie można pospacerować, pojeździć na rowerze i odpocząć. Dziś zapraszam

Posadzone i zjedzone
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 198

pyry ze śledziowym gzikiem . Duży ziemniak gotowany w mundurk u , nadziany b ył śledzikiem zatopionym z cebulk ą w śmietanie . Dobre to było! Jestem ogromn ą amatork ą śledzia, więc delektowałam się tym daniem z rozkoszą :) 2015: Podumowując: wizyt ę w Tawernie uważam za wielce udaną! S wojskie klimaty, treściwe jedzenie, brzuch rado ś nie pełny p o sytym obiedzie

Grunt to przepis!
Ziemniaki pieczone "jak z ogniska" 610

pieczenia i piec w 200`C około 45 minut. Oczywiście, przy większych ziemniakach czas pieczenia odpowiednio się wydłuży. Można sprawdzić wykałaczką, czy są miękkie w środku. Podałam ze śledziem z zalewy octowej. Było pysznie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marynowana papryka 169

słoikach jest wiele koloru, który przyciąga by szybko go otworzyć i smakować. Fajnie jest też otworzyć taki kolorowy słoiczek z marynowaną papryką i dodać go zimowej sałatki lub śledzia. Od razu każda sałatka nabiera kolorów i smaku oczywiście. Składniki: 3 kg kolorowej papryki (lub jednego koloru, jak wolicie) 8-10 szklanek wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% - jeśli lubicie ostrzejszą

Zasmakuj Kuchni
"Dziecięce menu dla całej rodziny" - recenzja książki i KONKURS 203

makaronowe, słodkie papki. Fuj. W ciąży i krótko po miałam takie epizody, że mogłam jeść codziennie makaron z serem i cukrem, ale jak wiadomo ciąża to stan, w którym śledzie można zagryzać czekoladą, więc to się nie liczy :) Ale wracając do tematu - w moje ręce trafiła najnowsza książka Wydawnictwa Jedność - "Dziecięce menu dla całej rodziny" i wiem

Kraina Tysiąca Smaków
Ziemniaki z sosem śledziowym 100

minut w temperaturze 190 stopni C. Śmietanę wymieszałem dokładnie z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i jabłkiem oraz posiekanym koperkiem. Dodałem pokrojone w paseczki śledzie. Sos doprawiłem pieprzem i szczyptą soli. Sos śledziowy rozłożyłem na upieczonych ziemniakach. Od razu podałem

R'n'G Kitchen
„Dziecięce menu dla całej rodziny”-recenzja 103

ogródku, bo zwykle biorę się za ten temat w lipcu, kiedy jest zbyt późno na sadzenie. Uwaga konkurs: Jeśli chcesz wygrać egzemplarz „Dziecięce menu dla całej rodziny” śledź mój profil na Facebooku po długim weekendzie!   Dziecięce menu dla całej rodziny 160 przepisów na zdrowe i smaczne dania nie tylko dla dzieci Autorka: Dagmar Cramm Wydawca: Jedność Liczba

Ugotowane pozamiatane
Błyskawiczny piątek - podsumowanie wpisów z 5. sierpnia 192

ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie po kaszubsku

Codzienna kuchnia niecodzienna
SAŁATKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z OLIWKAMI 178

Myślałam ,że ta sałatka to będzie nie wypał,pomyliłam się...znów. Oliwki dodały jej walorów i podkreśliły jej nietypowe połączenie smaków. Możemy dodać też do niej np.śledzie marynowane w oleju, co da jej ostrzejszy smak,świetna do podania z daniami z ryb .   30dag.kapusty kiszonej 1 jabłko 1 cebula 1 marchewka 5 oliwek faszerowanych papryką 1 łyżeczka natki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
pasta z wędzonej ryby 162

parę minut pracy wystarczy by na kanapkach poczuć wyborny smak własnoręcznie przygotowanej pasty z wędzonej ryby. Dziś pastę wykonam z piklinga ( zawsze zdumiewa mnie pomysłowość handlowców, którzy nawet zwykłego śledzia nazwą w egzotyczny sposób), ale równie dobrze możemy ją wykonać z każdej ryby o tłustym mięsie, takiej jak makrela, czy też pstrąg.   składniki  1 wędzona ryba 2 łyżki

Miód i pieprz
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 210

następnie doprawić ulubionymi przyprawami. Jeżeli chcesz, aby smak dressingu był wyrazisty, nie doprawiaj zbyt intensywnie sałatki. W połączeniu z majonezem musztarda może być dodawana do np. świątecznych sałatek ze śledziem i jabłkiem, sałatek warstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny tworzyć smaczną marynatę także do ryb (np. łososia czy pstrąga). Z kolei w musztardzie z dodatkiem chrzanu

Codogara
Lekka sałatka z olejem rydzowym 139

aromatyczny i ma charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy (z delikatną nutką goryczy). Znakomicie nadaje się do sałatek (stosuje się go na zimno) i doskonale komponuje się ze śledziami ( klik ). Wracając do sałatki... Może być ona dodatkiem do obiadu oraz rewelacyjną przekąską w wersji solo. Idealnie, a jednocześnie prosto skomponowane składniki - wybornie smakują z charakterystycznym posmakiem oleju rydzowego. Sami

Di gotuje
Koreczki 182

szybkie wykonanie i ładny smakowity wygląd kuszą. Tym bardziej, że są szybką przekąską zaspokajającą pierwszy głód. Na wykałaczki można nadziewać różności pyszności. Od sera, kiełbasek, oliwek, po jajka, śledzie, kawałki kurczaka, itp. Dziś zaprezentuję Wam koreczki serowo - oliwkowe z dodatkiem malutkich wieprzowych kabanosów i mozzarelli. Składniki: 100 g sera żółtego w kawałku szklanka czarnych oliwek szklanka zielonych oliwek cienkie kabanosy

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania