Filety pokroić w paseczki, ziemniaki, cebulę i ogórki w kostkę. Buraki i jajka zetrzeć na tarce. W naczyniu, najlepiej przezroczystym, układać warstwami: ziemniaki, cebulę, śledzie, majonez, posypać pieprzem, i ułożyć następne warstwy: ogórki, cebulę, buraki i majonez. Wierzch posypać startym jajkiem. Odstawić na noc do lodówki. Wierzch sałatki można posypać pokrojonym szczypiorkiem. Zdjęcie jeszcze
Radość kipiąca uśmiechem.śledziami. Jeżeli ktoś jeszcze takiej sałatki nie robił, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej ze śledziami będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a’la matias 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach pęczek szczypiorku 150 g kiszonych ogórków 2 jajka ugotowane na twardo 2 jabłka (około 300 g) około 4 łyżek majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link(...)odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie śledzie osączam z wody i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Śledzie kroję w cienkie paseczki i przekładam do miski. Szczypiorek drobno kroję, ogórki kroję w drobną kostkę, jajka drobno kroję, obrane ziemniaki kroję w kostkę. Jabłka obieram usuwam gniazda nasienne
Uwaga Babcia GotujeHej! Dziś przygotowałam pyszne śledzie w sosie tatarskim. I kiedy tak stałam nad tymi śledziami to przyszło mi do głowy, że już niedługo będą święta, a
Tylko pyszniezmniejszamy czas przygotowania o dobre dwie godziny, które poświęcilibyśmy na smażenie ryb.RYBA PO JAPOŃSKU/tradycyjnie; wersja uproszczona;/na 6-8 osób 2-3 słoiki śledzi smażonych w zalewie 1 słoik papryki konserwowej1 słoik ogórków konserwowych4 białe cebule1-2 szklanki octu zalewa od śledzi1/2 szklanki wody 5 ziaren pieprzu 4 ziela angielskie2 liście laurowe2 łyżki koncentratu pomidorowego Śledzie
W kuchni Karmel-itkiImpreza ze znajomymi? A może obiad rodzinny, na którym podajecie przystawki? W obu przypadkach tatar ze śledzia idealnie się nadaje. Przygotowałam go na Gwizdkę, dodając to co najbardziej mi odpowiadało. Niby nie jest zbyt popularny, a smak ma wyjątkowy, lekko kwaśny, z dodatkami staję się idealny jako zagryzka. Choć na blogu nie mam wielu wytrawnych przepisów, uznałam, że w czasie(...)Składniki:4 filety śledziowe solone (mogą być z oleju)4 ogórki w occie (konserwowe)1 cytryna1 cebulka cukrowapieprz do smakupikantne krakersySposób przygotowania:Śledzie odsączamy i drobno kroimy - nie mielimy. Przekładamy do miseczki. Następnie kroimy ogórki i cebulkę, również na małe kawałki.Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy na kwadraciki i dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy, dodajemy pieprz
Słodkie Przyjemnościniedawno omijałam je szerokim łukiem ). No cóż gusta się zmieniają i całe szczęście, bo życie było by nudne :) Dziś zapraszam na niesamowicie smaczne śledzie po cygańsku. Śledzie z tego przepisu dzięki dodaniu ogórków z chili są pikantne w smaku, doskonale pasują na zakrapiane imprezy i cieszą się dużym "wzięciem" zwłaszcza u Panów, co nie znaczy, że Paniom nie smakują(...)Polecam :) Składniki ( na słój o poj. 1 litra ) - 6 dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas - 1 duża cebula - 4-5 malutkich ogórków konserwowych z chili - 1 duży ząbek czosnku - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 szklanka oleju - 3/4 szklanki keczupu - 1 łyżka musztardy - 1 płaska łyżeczka cukru - pieprz do smaku ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie
Kuchnia z widokiem na ogródprostych i smacznych potraw ze śledzi. Dlatego dziś proponuje przyrządzenie tych smacznych ryb, w jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów. składniki 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z olejowej zalewy 1 niewielka cebula 1/3 pęczka szczypioru 2 niewielkie kiszone ogórki 2-3 kapelusze marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików(...)jogurtu) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu dwie gałązki koperku sok z ćwiartki cytryny szczypta pieprzu i soli sposób przygotowania Śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz cebulę i wkładamy do miski. Następnie do miski dodajemy majonez, kwaśną śmietanę ( lub jogurt naturalny
Miód i pieprzNigdy nie byłam fanką tradycyjnych śledzi z cebulką, ale za to uwielbiam wszelkie inne sposoby ich podania, a najbardziej sałatki i dziś Wam proponuję bardzo prostą i jeszcze pyszniejszą sałatkę. Może zagości na Waszych wigilijnych stołach jako "Jedna z dwunastu"? Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 jabłko 1 cebula 250 g filetów śledziowych (ja użyłam Matjasów(...)Seko) 2 jajka na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Śledzie kroimy w kostkę, podobnie jajko, jabłko i ogórki, cebulę i ugotowane ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Polewamy całość majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym i musztardą
Cynamonowe szczęścieMatyjasy w oleju – 4 0 dag ogórki konserwowe – 3 szt papryka żółta – 1 szt papryka czerwona – 1 szt cebula czerwona – 1 szt cytryna -1/2 szt Oliwa – 4 łyżeczki gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki sól pieprz kolorowy Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na kawałki(...)Cebule obrać i pokroić w talarki, następnie przelać ją wrzątkiem i odsączyć. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki, a ogórki k onserwowe w półplasterki. Wszystkie składniki połączyć ze śledziami. Sok z cytryny wymieszać z gałka muszkatołową, odrobina soli i pieprzu, dodać oliwę, dobrze wymieszać i polać nią sałatkę, delikatnie przemieszać wszystko razem
Camilla w kuchniSkładniki: 400 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżka majeranku 1 garść rodzynek 3 ogórki kiszone 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ketchupu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie około 2 h i pokroić w skośne paseczki. Na patelni rozgrzać połowę porcji oleju i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka po czym posypać(...)solą,pieprzem i majerankiem. Dalej smażyć dodając rodzynki i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Dodać pozostałą część oleju, przecier pomidorowy i ketchup. Chwilę jeszcze smażyć, a następnie zalewę wystudzić. W słoiku układamy warstwami. Warstwa śledzi , warstwa zalewy i powtarzamy. Kończymy zalewą. Smacznego
O kuchni z uczuciemKolejne danie wigilijne z mojego rodzinnego domu. Winegret to popularny rodzaj sałatki w kuchni rosyjskiej 300 g śledzia z oleju, 200 g ugotowanych ziemniaków – 1 spory ziemniak, 160 g ogórków kiszonych – 2 szt., 130 g cebuli – 1 cebula, 250 g ugotowanych buraków – 1 duży burak(...)grzybków z octu, sos: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, cukier, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, 90 ml oleju Ziemniaki, ogórki, buraki pokroić w niezbyt małą kostkę. Cebulę i grzybki posiekać. Śledzie osączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Żółtko (z jajka przed rozbiciem sparzonego) utrzeć z musztardą, szczyptą soli i cukru, dalej ucierając
królestwo garówidealne nie tylko na Boże Narodzenie ale i na Sylwestra czy każdą inną imprezę. Zajmują wspólnie pierwsze miejsce razem z Śledziami w sosie musztardowym . Składniki : 8 filetów śledziowych (ok. 500 g) 5 ogórków korniszonów (konserwowych) ok. 3/4 szkl. grzybków marynowanych + cebula 1 łyżka majonezu (najlepiej light) 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
CzarnawisienkaPrzepis na tę sałatkę dostałam od rodziców mojego męża. I muszę przyznać, że jest to moja ulubiona sałatka śledziowa. Przepis: dwa opakowania śledzi po 220g , 2 x por, jabłko, pieczarki konserwowe - puszka, ogórki konserwowe - 2/3 słoika, majonez, śmietana 18%, pieprz. Składniki pokroić w drobną kostkę - oprócz śledzi, które pokroić należy w większe kawałki. Gdy składniki są już
W kuchni u Monikipotraw na wigilijnym stole powinno być 12. W zależności od regionu będzie to kapusta z grochem, kutia czy barszcz z uszkami oraz wszelkie wersje śledzi (np. po kaszubsku z pomidorami, ogórkiem, cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim; pod pierzynką, na ostro, w oleju lub po myśliwsku z grzybami marynowanymi w occie) i oczywiście główny gwóźdź wieczoru – karp. Ponadto(...)dużo wcześniej, aby ich smak był doskonały. Mam tu na myśli przede wszystkim staropolski piernik , który im wcześniej przyrządzimy, tym lepiej smakuje (nawet miesiąc przed Wigilią). Oprócz tego słone śledzie – jeżeli chcemy, by przeszły smakami przypraw (goździków, śliwki wędzonej), muszą poleżakować. Podobnie ryba po grecku, jeżeli poleży w zalewie przez 3 dni, będzie bardziej delikatna. Polecam też wcześniejsze przyrządzenie pasztetów
Cztery Fajery