Chłodnik ze śledziem, buraczkiem oraz ogórkiem małosolnym Danie, które zadowoli podniebienie w upalne dni. Zapraszam. Składniki: 4 filety śledziowe 4 ugotowane buraki 4 ogórki małosolne (domowe ;)) 2 cebule 600 g jogurtu naturalnego 2 szczypty pieprzu 2 szczypty czarnuszki Wykonanie: Filety umyte, osuszone pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać pokrojone w kostkę buraki, ogórki
Wino Francja Kuchniafilmiku z przepisem na: Śledzie po węgiersku Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie śledzie osączam z wody i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Śledzie przekrawam wzdłuż na pół i kroję(...)doprawiam delikatnie solą, pieprzem i całość jeszcze smażę około 3 minut. Następnie sos przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie śledzi: Do miski z sosem dodaję śledzie, natkę pietruszki, ogórki, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Tak przygotowane śledzie odstawiam na kilka godzin do lodówki, żeby śledzie przeszły smakiem. Śledzie
Uwaga Babcia Gotujewielkopolski lniany SemCo) pół łyżki mielonej kawy 2 łyżki octu jabłkowego łyżka płynnego miodu świeżo zmielony pieprz Pełny przepis tutaj. ŚLEDZIE NA CIEPŁO Z MIGDAŁAMI I ŻURAWINĄ Składniki: ok 14 filetów śledziowych w oleju – u mnie 2 beczki śledzi z olejem wiejskim Seko 100 g mąki z ciecierzycy np. panier z ciecierzycy lub zwykłej bułki tartej 3 ząbki czosnku przetarte(...)tutaj. ŚLEDZIE Z FASOLĄ I ŚLIWKAMI Składniki: 100 g suchej fasoli Jaś 5 filetów śledziowych z oleju (np. matiasy) – ja wykorzystałam połowę beczki śledzi z olejem wiejskim SEKO 550 g sok z całej cytryny czerwona cebula drobno pokrojona połowa zawartości małego słoika śliwek w occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek) 3 ogórki kiszone
Ugotowane pozamiatanegotowe studzimy je, obieramy a następnie kroimy w cienkie plasterki i dodajemy miód i ocet winny (jabłkowy) i doprawiamy do smaku Śledzie odmaczamy w zimnej wodzie przez 3-4 godziny (kilkukrotnie zmieniając wodę) a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym Ogórki(...)kroimy na pół i potem jeszcze raz na pół i usuwamy miąż pozostawiająć twardą część. Nastepnie kroimy w kostkę. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę. Mieszamy śledzie, jabłka, cebulę i ogórek. Dodajemy olej, chran i pieprz. Mieszamy i wstawiamy do lodówki dla przegryzienia się smaków Podajemy tatar na plastrach buraka a na wierzch dodajemy łyżkę śmietany. Pycha
Snejkusiowe Przepisyzagryzienia mocniejszego trunku. Niezwykle prosta rzecz, wyrazista i bardzo świeża równocześnie, a przy okazji pięknie się prezentująca . Spróbujcie koniecznie! :) Ogórkowe kubeczki śledziowe Potrzebujesz 1 długi zielony ogórek 2 płaty śledzia z oleju 1/2 średniej cebuli Sos 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki śmietany 18% Do tego: 1 łyżka posiekanego koperku czarny pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Ogórka umyj i pokrój(...)plastry grubości ok. 1,5 cm. 2. Z każdego z plastrów ogórka wydrąż łyżeczką pestki tak, aby nie przebić się na wylot- po prostu zrób wgłębienie na wzór miseczki lub kubeczka. 3. Śledzie pokrój w drobną kosteczkę i wypełnij nim ogórkowe kubeczki. 4. Cebulę bardzo drobno posiekaj i posyp na śledzie. Sos: 1. Wymieszaj ze sobą dokładnie składniki. Całość
Kuchnia w Słońcu Skąpanaserkiem Parówki w cieście francuskim Tortilla z łososiem i serkiem Śliwki w boczku Mini kanapeczki z szynką, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi Camembert z żurawiną, czyli koreczki na imprezę Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Oliwki w cieście francuskim Kabanosy w cieście francuskim Śledzie w miodzie Krokiety ziemniaczane z brokułami Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami Krokiety z chleba tostowego z szynką(...)żółtym serem Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Oryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetą Sałatka z makaronem mini kolanka, kurczakiem gyros, papryką, kukurydzą i ogórkiem konserwowym Śledzie pod pierzynką. Szuba. Sałatka śledziowa. Sałatka meksykańska z kurczakiem i pomidorami Sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem CIASTA, CIASTKA, BABECZKI, MUFFINY, SŁODKOŚCI: Czy istnieje udana impreza w sylwestra
Kulinarne Przebojestół... Składniki: 6 filetów śledziowych solonych 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe 2 cebule Sos: 4 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 500 ml mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem(...)słoiku (lub dwóch mniejszych) na dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe, a na nich paprykę i ogórki konserwowe. Całość polewamy sosem i układamy kolejną warstwę cebuli, śledzi, papryki i ogórków konserwowych oraz sosu, do momentu, aż zapełnimy cały słoik. Następnie słoik zakręcamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na 2-3 dni. Przechowujemy
Kuchnia MagdaLenystół... Składniki: 6 filetów śledziowych solonych 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe 2 cebule Sos: 4 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 500 ml mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem(...)słoiku (lub dwóch mniejszych) na dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe, a na nich paprykę i ogórki konserwowe. Całość polewamy sosem i układamy kolejną warstwę cebuli, śledzi, papryki i ogórków konserwowych oraz sosu, do momentu, aż zapełnimy cały słoik. Następnie słoik zakręcamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na 2-3 dni. Przechowujemy
Kuchnia MagdaLenywięcej siedzą w lodówce , tym smaczniejsze są . Polecam , szczególnie na sylwestra " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 słoik marynowanych ,płatów śledzi – duży 2 ogórki kiszone 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka -płaska pieprzu 1 szklanka oleju 1 płaska łyżeczka gorczycy Śledzie odcedzamy z zalewy , zdejmujemy z nich skórę ( jak na zdjęciu(...)kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach , przekładamy do miski . Cebulkę siekamy naprawdę możliwie jak najdrobniej , dodajemy do ogórków . Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki , także dokładamy do pozostałych składników . Dodajemy pieprz , gorczycę i wlewamy olej oraz pokrojone śledzie , mieszamy delikatnie łyżką . Przekładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki . Gotowe , teraz już tylko
Ogrodnik w podróżyHEKERLE , tak nazywana jest na Śląsku popularna sałatka lub pasta z solonych śledzi. Ma ona różne odmiany, w przepisie podstawowym są solone śledzie, ugotowane na twardo jajka, kiszone ogórki, cebula i musztarda. Hekele może być sałatką (jak w moim przepisie) lub pastą. W pierwszym przypadku składniki kroi się w niewielką kostkę, a w drugim trzeba(...)łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego
Codziennik KuchennyKujawskiego tłoczonego na zimno kilka kropli octu ogórek kiszony* jabłko* cebula* * ilość tych składników uzależniona jest od upodobań Wykonanie: Jeśli filety śledziowe są zbyt słone należy je namoczyć w wodzie przez godzinę, a potem osuszyć. W przeciwnym wypadku rezygnujemy z tej czynności. Następnie śledzie kroimy na kawałeczki (około 3-4cm). Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, jabłko(...)obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w plasterki. Wszystkie składniki układamy warstwami w słoiku. Zaczynamy od śledzi, następnie kładziemy ogórki, jabłka, cebulę. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania wszystkich składników. W połowie słoika na warstwę cebuli wlewamy 2 łyżki oleju Kujawskiego. Kolejne 2 łyżki oleju Kujawskiego oraz odrobinę octu wlewamy na sam koniec, gdy napełnimy
Przysmaki KarolkiProponujemy sałatkę z wielu świeżych warzyw i śledzia. Świetnie smakuje podana na ugotowanych ziemniakach, pokrojonych w kostkę i ugotowanym jajkiem. Składniki: -4 filety matias w oleju -kawałek białej rzodkwi -1/2 małego selera -ok. 10 cm pora -marchew -jabłko -1/3 długiego świeżego ogórka lub 2 tzw. gruntowe -majonez -sól, pieprz -kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach(...)osolonej wodzie Warzywa i jabłko, z wyjątkiem ogórka obieramy. Białą rzodkiew, selera, marchew i jabłko ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy na drobno. W drobną kostkę kroimy też ogórka. Płaty śledzia kroimy w paseczki. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy majonez, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Wystudzone ziemniaki obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Sałatkę możemy
Maminek kulinarnyBardzo lubię mieszać ze sobą różne smaki. Czasami miewam na kilka rzeczy do jedzenia jednocześnie. Tym razem były to śledzie ale i również kiszone ogórki. Więc postanowiłam troszkę poeksperymentować i stworzyć swoją własną przystawkę tudzież po prostu misz masz śledziowo-ogórkowy. Składniki: duży słoik ogórki kiszone - ja miałam jakoś z 8 takich średnich(...)cukrem. Zamykamy słoik i mieszamy ogórki z dodatkiem pieprzu i cukru. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Po upływie tego czasu, do słoika z ogórkami dolewamy troszkę oleju ze śledzi. Śledzie kroimy na kawałki ( mogą to być kostki ) i przekładamy do słoika Cebulę możemy pokroić w piórka, krążki lub posiekać. Również
ClauditteMissCookingzbyt słone, należy je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie. Ogórka i marchewkę kroimy w słupki, cebulę w piórka. Układamy na filtach śledziowych. Zwijamy w roladkę, przekłuwamy w dwóch miejscach wykałaczką, aby się dobrze trzynały, kroimy na pół. Jogurt mieszamy z chrzanem i koperkiem. Przekładamy do małej miseczki. Przed podaniem posypujemy śledzie świeżo mielonym kolorowym pieprzem
Lena Gotuje