sledzie z cebula - 520 przepisów (strona:22/35)

Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 193

skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy

Taste Of My Day
Tatar ze śledzia 413

400 g solonych filetów śledziowych a'la Matjas1 cebula100 g marynowanych grzybków1 jabłko1 ogórek konserwowy1 mały strąk papryki marynowanejDodatkowo:3 łyżki olejusok wyciśnięty z 1 cytrynysólpieprzKiedy

Świat Domowej Kuchni
Śledzie w pomidorach 495

moja druga śledziowa propozycja na Wigilię. Jednak polecam te śledzie również na różne imprezy, w tym na zbliżającego się wielkimi krokami Sylwestra. Składniki: 6 płatów śledziowych w oleju 1 cebula 1 puszka pomidorów bazylia suszona lub świeża sól, pieprz  olej do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pomidory z puszki, bazylię i przyprawy. Doprowadzić

Pasja Smaku
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 177

smaku... po prostu warto. ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ /własny;/ na 4 porcje 8 tuszek świeżych śledzi (bez głów i wnętrzności)  sok z 1/2 cytryny suszony tymianek sól, pieprz do natarcia ryb ok. 800-900g kapusty kwaszonej 100g cebuli białej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)wytrawnego wina Tuszki śledzi dokładnie myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, w środku i na zewnątrz. Posypuję tymiankiem, skrapiam sokiem z cytryny, odstawiam na czas przyrządzania kapusty. Kapustę mocno odciskam z wody, kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie, suszone zioła, pieprz. Podsmażam lekko, około 2 minuty, po czym dodaję posiekaną drobno cebulę. Smażę

W kuchni Karmel-itki
Śledzie Kresowe na Wigilię w koncentracie pomidorowym- do słoików 126

Pyszne śledzie -idealne na nadchodzącą kolację wigilijną! Składniki: ½ kg filetów śledziowych ½ kg cebuli ½  szklanka oleju 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 10 dag suszonej żurawiny 4 goździki ziele angielskie kilka ziaren pieprz ziarnisty – kilka ziaren sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat

Tradycyjna Kuchnia
Śledzik w oleju 268

laurowekilka ziarenek angielskiego zielaolejPłaty śledziowe wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Następnie pokroić na małe kawałki, ja kroję takie na jeden kęs. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku ułożyć kawałki śledzia na przemian z pokrojoną cebulką. Dodać listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela. Wszystko zalać olejem. Odstawić na 1-2 dni do lodówki aby wszystko

Monia miesza i gotuje
Janssons Frestelse - szwedzka zapiekanka bożonarodzeniowa 261

Wigilijnym stole królują ryby i śledzie, tak samo żaden szanujący się Szwed nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Janssons Frestelse, czyli Pokusa Janssona to klasyczna kremowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i sardeli (anchois), przyprawiona białym pieprzem i obficie posypana tartą bułką. Pamiętam moje zdziwienie, jak po raz pierwszy moi szwedzcy znajomi mi ją zaserwowali

Food Square
Najprostsza sałatka śledziowa. 318

sałatki? chętnie poznam Wasze przepisy!  Składniki; 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 filety śledziowe lekko solone 1 czerwona cebula 3 ogórki kiszone sól, pieprz 2 łyzki majonezu 1 łyzka musztardy   Ziemniaki obrac i pokroić w wieksza kostke, sledzie opłukać i pokroić w cienkie paski.(jeśli używacie mocno solonych śledzi wtedy warto je namoczyć na około pół godz. wszystko

Radość kipiąca uśmiechem.
Śledzie z oliwkami i kaparami 159

przed Świętami, ponieważ muszą się porządnie zamarynować w lodówce. Spróbujecie - może Wam zasmakują i zaserwujecie je swoim Gościom w noc sylwestrową? 'śledzie z oliwkami i kaparami' Składniki: - 8 filetów matiasów z zalewy solnej, wymoczone - 2 małe cebule czerwone - 2 łyżki kaparów - czarne oliwki (wg. smaku - ja dodałam 15 szt) - 8 łyżek koncentratu pomidorowego - olej - 1,5 łyżki miodu (wg. smaku(...)łyżeczek) - S&P Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać oregano, pieprz i sól. Przesmażyć. Dodać oliwki i kapary. Przesmażyć 1 minutę. Następnie dodać przecier pomidorowy i dokładnie wszystko przesmażyć, aż składniki i smaki się połączą. Jeżeli sos będzie się rozwarstwiał, dodać kilka łyżek wody. Na sam koniec dodać miód.  Przestudzić. Śledzie pokroić w paski i wymieszać

CookYourself
Śledzie po kaszubsku 1253

listki laurowekilka ziarenek angielskiego ziela1 garść rodzynekCebulę obrać i pokroić w półplastry. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już szklista i miękka dodać koncentrat pomidorowy, keczup, rodzynki i przyprawy. Wszystko wymieszać, odstawić do wystudzenia. Śledzie wymoczyć wcześniej we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Pokroić na kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs. Pokrojone śledzie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Śledzie z żurawiną 241

żurawiną w smaku są delikatne z nutką słodyczy. Nie wymagają za dużego leżakowania, dlatego zdążycie jeszcze zrobić je na dzisiejszą Wigilię.   'śledzie z żurawiną' Składniki: - 4 filety matiasów z zalewy solnej (wymoczone) - 3 cebule - 0,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonych goździków (lub 3-4 całe) - 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru - 2 ziarna ziela angielskiego - pieprz

CookYourself
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 411

teraz z rozrzewnieniem wracam do smaków z dzieciństwa, przenosząc je do swojej dorosłej kuchni...Śledzie podane w ten sposób są u mnie również obowiązkowym daniem na wigilijnym stole ...Składniki:6 grubych matiasów1 cebulaliść laurowyziele angielskieśmietana 18% ukwaszonajabłkokoperekWykonanie:Zaczynam od pokrojenia w drobną kostkę cebuli, którą wraz z zielem angielskim i liściem laurowym zalewam niewielką ilością wody w małym rondelku

Walijskie Pichcenie
Śledzie w oleju i pomidorach 204

rodzynek, po wymoczeniu powinny być bardzo miękkie 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Cebulę smażymy na oleju, aż stanie się szklista, dodajemy cukier, sok, koncentrat - mieszamy dokładnie i studzimy Dokładamy rodzynki - mieszamy całość dokładnie W słoju układamy pokrojone w dzwonka śledzie, przekładamy tak by były dokładanie zanurzone w przygotowanej zalewie pomidorowo- cebulowej. Przepis dostałam od Renatki

Proste Potrawy
Śledzie w powidłach śliwkowych 173

marynaty" otrzymałam dokładnie ten smak, o którym marzyłam. Jeśli lubicie takie kulinarne eksperymenty, spróbujcie koniecznie :) Składniki na duży półmisek: 400 g śledzi marynowanych (ja użyłam "Wiejskich" pewnej znanej firmy ;) ) 1 słoik powideł śliwkowych, najlepiej własnej produkcji 1 duża cebula Duża garść suszonych śliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego płaska łyżeczka cynamonu sól, pieprz, chili Cebulę obieramy i kroimy w jak najcieńsze(...)cebula i śliwki fajnie zmiękły. Wszystko razem smażymy przez kilka minut na dużym ogniu często mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i chili. Nie powinno być zbyt słone, ma być raczej słodkie. Moje powidła były dość kwaskowe, ale nie dodawałam cukru, bo suszone śliwki oddały sporo słodyczy. Do dużego naczynia wlewamy część marynaty. Układamy na niej jedną warstwę pokrojonych śledzi. Zalewamy

Zawsze głodna!
Sałatka śledziowo - buraczana 196

kojarzy mi się ze świętami .   śledzie marynowane w occie 4   sztuki jabłko twarde - 1   sztuka ziemniaki -  3   sztuki ogórki z zalewy octowej - 3    sztuki majonez - 3 łyżki buraczki - 5 sztuk ocet jabłkowy   -  4   łyżki fasolka czerwona z puszki  - 1   sztuka cebula  - 2   sztuki pieprz, sól, cukier(...)skórki. Ziemniaki pokroić w kostkę a buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do buraczków dodajemy poszatkowaną cebulę i przelaną zimną wodą fasolkę. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Jabłko, i ogórka kroimy w kostkę, śledzie również, ale w większą kostkę. Dodajemy ziemniaki, majonez, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy. Sałatkę układamy na przemian buraczki z masą

Jadło i czytadło