się ostatnio darły... ŚLEDZIE. Ale nie byle jakie! Nie jakieś tam koreczki czy inne filety w sałatce. Nie, nie. Nam się zamarzyły niezwykłe-zwykłe śledzie w cebulce, solone, podawane w prymitywnym słoiku (który zresztą stłukłyśmy na koniec zwalając winę na mężczyzn). Takie, które im dłużej postoją, tym są lepsze. O ile postoją... A do nich nic nadzwyczajnego a jednak wspaniałego(...)ostatni rzecz jasna), otwierają i łowią śledzika. Śledzików brak. Sama cebulka. Cebulkę obie kochamy, więc obyło się bez szczękościsku. Cóż, na głupotę facetów (bo tylko facet zje ostatniego śledzia i schowa słoik do lodówki nie komunikując przy tym, że rozegrał z rybką ostateczne starcie) nie ma mocnych. Tu tylko śmiechem można reagować. :) I tak się teraz zastanawiamy, czy może być
Wypisz Wymalujprawie każdą postacią. Rzecz jasna śledzie w musztardzie to nie nowość i każdy z Was zapewne ma swój najlepszy sposób ich przygotowanie i podanie. Nasza propozycja wyróżnia się bardzo aromatycznym, aksamitnym sosem, który bez wątpienia nadaje śledziom wyjątkowości. Dwa zdania jeszcze o tym jakie śledzie wybrać. Warto kupić dobrej jakości śledzie w słoiku. Są o niebo lepsze od tych(...)dodają do nich substancji konserwujących. My najczęściej wybieramy śledzie LISNER . Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych propozycji na dania rybne. Min. pysznych śledzi z cebulką i żurawiną , aromatycznych śledzi w sosie słodko – kwaśnym , czy też doskonałej pasty kanapkowej z makreli i 3 ziaren . Śledzie marynowane w musztardzie Składniki: słoik śledzi z cebulką w oleju 600 g Sos: musztarda Dijon
Kuchnia Na Wypasiegodzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Śliwki pokrój w paseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę i suszone śliwki. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej(...)jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Pomidorki pokrój w paseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę, suszone pomidory, łyżkę z zalewy z suszonych pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem
Moja pasja smakuLisnera - 220g) * jedna średnia cebula * 3/4 szklanki ZIMNEJ wody * 1/4 szklanka octu Śledzie kroimy na trójkąty lub po prostu mniejsze kawałki. Cebulę siekamy dość drobno. W słoiku wykładamy po kolei śledzie a potem cebulę, i tak na przemian, aż zapełnimy cały słoik(...)szklance mieszamy 1/4 szklanki octu oraz 3/4 zimnej wody. Taką mieszankę wlewamy delikatnie do słoika ze śledziami. Na sam wierzch możemy wlać dosłownie pół łyżeczki oleju w którym były śledzie. Słoik szczelnie zakręcamy i trzymamy w lodówce minimum 24 godziny. Śledzie po otwarciu będą dobre tylko przez kilka dni, a to ze względu na to, że cebula dość szybko
Klasyka Gotowaniadodatek szalotek daje jeszcze lepszy efekt smakowy. Śledzie z cebulą (szalotkami) są idealne, gdy śledzie są słone i cebulowe, ale smak cebuli nie zagłusza smaku ryby. Słoik śledzi z cebulą można przygotować już teraz i może czekać w lodówce do Świąt. Śledzie według tego przepisu doskonale smakują jako dodatek do schłodzonej, czystej wódki. Składniki: 50 dkg płatów(...)posiekanej cebuli, na niej ułożyć warstwę śledzi, posypać je pieprzem i cebulą. Układać śledzie i cebulę, aż do wyczerpania składników i dodać taką ilość oleju aby zakrył cebulę. Słoik ze śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do jedzenia po kilku godzinach. Smacznego Moje inne przepisy ze śledziami: Śledzie w miodzie Sałatka śledziowa z burakami Sałatka lwowska Śledzie z cebulą
Codziennik KuchennySmażone rolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest(...)łyżki koncentratu pomidorowego – gęstego ( cały mały słoiczek i 1/2 drugiego ) 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej Liść laurowy i ziele angielskie ( po dwie trzy sztuki na słoik ) dodatkowo wykałaczki do spięcia Śledzie płukamy , patroszymy , oczyszczamy , a następnie usuwamy z nich kręgosłup , tak żeby jednocześnie płaty pozostały połączone ( jak na zdjęciu ) . Cebulę kroimy w paski i podsmażamy na oleju , jak już
Ogrodnik w podróżymleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nową. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą, odkładamy na noc do lodówki. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Następnego dnia płuczemy śledzie pod bieżącą wodą, osuszamy na papierowych ręcznikach i kroimy filety wzdłuż, na wąskie paski. Paski śledzi rolujemy i spinamy drewnianymi wykałaczkami. Cebulki obieramy i kroimy w piórka(...)wstawiamy do lodówki albo w inne chłodne miejsce. Te śledzie zdecydowanie najlepiej smakują po 4-5 dniach, podane z ciemnym, razowym pieczywem. UWAGA! Śledzi nigdy nie zalewamy ciepłą, ani tym bardziej gorącą zalewą octową! Filety się zwyczajnie zaparzą, zmiękną, sflaczeją i nie będą ani trochę jędrne. SKŁADNIKI na 1 słoik pojemności 500ml 4 filety śledziowe ala matjas mleko
Karo in the KitchenNigdy nie zrobiłam śledzia pod pierzynką z innego przepisu. Ten towarzyszy mi od 12 lat i tak pozostanie :) Składniki: 1/2 słoika śledzi wiejskich (ok. 330 gramów) 3 buraki 1 duża cebula lub cebulka, która znajduje się w słoiku wraz ze śledziami - osobiście wolą właśnie tę ze słoika majonez, najlepiej kielecki, ponieważ jest świetnie przyprawiony sam w sobie 4 łyżki startego(...)Buraki gotujemy w wodzie doprawionej listkami laurowymi, solą i pieprzem, a po wystudzeniu należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach Jeśli używamy cebulę taką nie ze słoika to należy pokroić ją w kostkę Śledzie również kroimy w kostkę W szklanym naczyniu (wówczas ładnie widać układane warstwy) wykładamy składniki w następującej kolejności: śledzie, cebulka, buraki, majonez, aż do wyczerpania wszystkich składników
Szczęśliwa kuchniaNigdy nie zrobiłam śledzia pod pierzynką z innego przepisu. Ten towarzyszy mi od 12 lat i tak pozostanie :) Składniki: 1/2 słoika śledzi wiejskich (ok. 330 gramów) 3 buraki 1 duża cebula lub cebulka, która znajduje się w słoiku wraz ze śledziami - osobiście wolą właśnie tę ze słoika majonez, najlepiej kielecki, ponieważ jest świetnie przyprawiony sam w sobie 4 łyżki startego(...)Buraki gotujemy w wodzie doprawionej listkami laurowymi, solą i pieprzem, a po wystudzeniu należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach Jeśli używamy cebulę taką nie ze słoika to należy pokroić ją w kostkę Śledzie również kroimy w kostkę W szklanym naczyniu (wówczas ładnie widać układane warstwy) wykładamy składniki w następującej kolejności: śledzie, cebulka, buraki, majonez, aż do wyczerpania wszystkich składników
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcremé fraiche Śledzie namocz w zimnej wodzie. Mocz tak długo, zmieniając wodę, aż śledzie będą wystarczająco słone.Pokrój cebulę i por w krążki, a ryby w plasterki. Ułóż w słoiku śledzie na przemian z cebulą. Ugotuj zalewę octową i ostudzoną zalej śledzie. Zamknij słoik i wstaw do lodówki. Śledzie muszą się przegryść ale już po dwóch dniach smakują wyśmienicie
codojedzeniaŚledzie to dla mnie najsmaczniejsza ryba zaraz po łososiu. Można je przygotować na wiele sposobów. Moja ulubiona wersja to śledzie w musztardzie , lecz w tym roku ich nie będzie...za to będą śledzie curry! Lekko orientalne, niesamowicie aromatyczne i pyszne. Składniki 1 słoik śledzi w occie 1/3 szkl. oleju lnianego SemCo 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu(...)zimnej wodzie, a następnie kroimy w kostkę. Kroimy drobno szczypiorek i cebulę ze słoika po śledziach. Do 1/3 szkl. oleju lnianego dodajemy curry, kumin, cukier i wszystko mieszamy. Zalewamy śledzie i wsypujemy szczypiorek. Zostawiamy w misce pod przykryciem lub w słoiku
CzarnawisienkaŚledzie z porem i żurawiną , to wspaniała propozycja na każda okazję. Szyba do przygotowania i naprawdę pyszna. Tak przygotowywane śledzie można jeść od razu po zrobieniu. Jednak śledzie z porem i żurawiną najlepiej smakują po kilku godzinach chłodzenia w lodówce. Żurawina mięknie i wręcz rozpływa się w ustach, zaś por i śledź nadają całości charakteru. Taką sałatkę śledziową można(...)trzymać w słoiku, w lodówce nawet do tygodnia czasu. Spróbujcie. Składniki: 6 śledzi z zalewy octowej około 3 cm pora (biała część) 2-3 łyżki żurawiny – użyłam suszonej żurawiny Helio olej do zalania śledzi czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy ze słoika, lekko suszymy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Można też użyć śledzi solonych
Słodkie okruszkiponiżej w przepisie, jednak czas moczenia śledzi ma bardzo wielkie znaczenie w całym tym procesie,tworzenia tych pyszności. Wszystko byłoby nawet dobrze, gdyby nie to, że moje śledzie po tygodniu stania w słoiku i przechowywania w lodówce, zamieniły się w bombę biologiczną i tylko patrzyłam kiedy wieczko od tego słoika, po otwarciu lodówki mnie zabije, bo eksploduje heheh :) Oczywiście(...)Następnie kroimy śledzie w kawałki np. jeden płat na 3 części oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Na koniec układamy śledzie i cebulę warstwami na przemian w słoiku, cebula, śledzie i tak do napełnienia słoika. Na koniec zalewamy wszystko olejem, ale uwaga, żeby olej rozprowadził się równomiernie należy przy samej ściance słoika wsadzić nóż i odepchnąć śledzie
Zainspiruj się kuchniąprzepisie używam niewielkiej ilości cebuli i dla usunięcia jej intensywnego smaku solę ja i przelewam wodą. Cebula ma nadać śledziom jedynie posmak. Bazą smaku śledzi jest olej lniany. Śledzie w oleju lnianym podaję jako przystawkę lub dodatek do ugotowanych, gorących ziemniaków, posypanych szczypiorkiem z dymki lub koperkiem. Składniki: 40 dkg płatów śledziowych (lekko solonych) 1 duża, biała cebula(...)warstwę śledzi, oprószyć je pieprzem, dodać liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Układać śledzie i cebulę, aż do wyczerpania składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył cebulę i śledzie. Słoik ze śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do zjedzenia po kilku godzinach, a najlepsze po 2 dniach. Smacznego
Codziennik Kuchenny