śledzie po - 4528 przepisów (strona:78/302)

Śledzie w sosie musztardowym 180

Klasyka gatunku na Święta - śledzie. W tym wydaniu w sosie musztardowym z jogurtem. Składniki: 2 duże płaty śledzia matjas, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, łyżeczka majonezu, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez około 2-3 godziny wymieniając dwa razy wodę. Jogurt mieszamy z kurkumą, musztardami i majonezem, mieszamy. Śledzia kroimy

Lena Gotuje
Śledzie z pieczarkami 157

Śledzie z pieczarkami – to pyszna propozycja na wigilijne śledzie, ale nie tylko. Taka przekąska świetnie się sprawdzi również na Sylwestra i inne imprezy. Śledzie z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym zapewne zasmakują każdemu! Gorąco zac The post Śledzie z pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka śledziowa z pieczarkami. Przepis, który przyda się podczas świąt 3859

Śledzie w oleju z cebulką czy śmietanie są pyszne, ale warto też zaskoczyć gości czymś nowym. Mamy przepis na świetną sałatkę z pieczarkami. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Przepis na sałatkę śledziową z pieczarkami Składniki: około 400 granów solonych płatów śledziowych, 200 gramów pieczarek (najlepiej brązowych), 2 cebule, 2 łyżki octu (najlepszy będzie jabłkowy), 2 łyżeczki gładkiej musztardy, ziele(...)angielskie, liść laurowy, pieprz, natka pietruszki. Zrób tak: śledzie wymocz – najlepiej zostawić je w wodzie na noc. Na głębokiej patelni rozgrzej około pół szklanki oleju, wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i pieczarki pokrojone w plasterki, a także liście i ziele, dopraw również pieprzem. Smaż jednocześnie dusząc – na małym ogniu pod przekryciem przez około 15-20 minut co jakiś

Kulinarna Polska
Śledzie po kaszubsku 139

marchewką, doprawione majerankiem, przecierem pomidorowym to świetna propozycja na zbliżające się Święta, ale także na imprezy - filet można przekroić na pół i powstają małe koreczki. Składniki: 4 filety śledzia matjas, 2 czerwone cebule, mała marchewka, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, szczypta cukru, pieprz czarny mielony, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki oleju 4 małe wykałaczki Przygotowanie: Śledzia moczymy w wodzie, aby pozbyć(...)oleju aż się zeszkli, dodajemy marchew, szczyptę cukru, pieprz oraz łyżkę majeranku. Smażymy aż cebula będzie miękka, Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie odsączamy śledzia, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski dodajemy łyżkę oleju oraz majeranek, obtaczamy z każdej strony - zostawiamy na kilka minut. Na każdy filet nakładamy po łyżeczce cebuli, zawijamy i przekłuwamy wykałaczką

Lena Gotuje
Śledzie pod pierzynką. Szuba. Sałatka śledziowa. 161

Śledzie pod pierzynką to popularna na kresach wschodnich sałatka śledziowa. Znana jest tam również pod nazwą `Szuba`. Kolorowa i prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna! Polecam ją wszystkim miłośnikom śledzi ;-) Ta sałatka śledziowa idealnie s The post Śledzie pod pierzynką. Szuba. Sałatka śledziowa. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Śledzie po sułtańsku 221

Wielkanoc. Na Boże Narodzenie. Na Sylwestra. Na rodzinne przyjęcie czy tzw domówkę. Nawet na postny posiłek… Śledzie mają miejsce na naszym stole przy okazji każdej większej, czy mniejszej uroczystości. Tym razem przygotowałam „śledzie po sułtańsku”, czyli śledzie z dodatkiem cebuli, słodkich rodzynek i koncentratu pomidorowego. Wyszło pysznie! Kto jeszcze nie próbował, zachęcam do przygotowania. 6-7 filetów(...)dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy niewielką ilością wody mieszamy. Dodajemy rodzynki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru. Smażymy około 2-3 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli są bardzo słone można je wcześniej wymoczyć w wodzie lub mleku). Układamy w słoiku naprzemiennie z przygotowaną zalewą. Odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin

Smaki Na Talerzu
Śledzie korzenne rodem z PRL - u 182

pyszne śledzie królowały na stole u mojej babci bardzo często a ja je uwielbiałam. Teraz robię je na wigilię czy na Wielkanoc, są wyśmienite i przypominają mi moje młode lata. Lubicie śledzie? jadacie śledzie często czy tylko na święta? Na wielkanocny, świąteczny stół będą jak znalazł. Inne przepisy na śledzie znajdziecie pod linkiem . Korzenne śledziki mojej babci. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Kartoffelsalat ze śledziem. Przepis na niemiecką sałatkę 173

Słynna niemiecka sałaka ziemniaczana kartoffelsalat w wersji ze śledziem. Świetnie sprawdza się na co dzień, jak i na świątecznym stole. Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 4 średnie ziemniaki, cebula, 2 ogórki konserwowe, ocet jabłkowy, kopiasta łyżka majonezu, pieprz, świeży koperek. Zrób tak: ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz, pokrój w dużą kostkę, cebulę drobniutko posiekaj, wszystko przełóż do miski, obficie(...)skrop octem i ostaw na minimum pół godziny, aby składniki się przegryzły. Śledzie pokrój w większe kawałki, ogórki w półplasterki, dodaj do reszty, dopraw pieprzem (sól nie jest potrzebna, nawet wymoczone śledzie są dość słone), dorzuć też posiekaną natkę, delikatnie wymieszaj z majonezem, odstaw do schłodzenia. Artykuł Kartoffelsalat ze śledziem. Przepis na niemiecką sałatkę pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie

Kulinarna Polska
Sałatka śledziowa-dla 2 osób 240

każdy lubi śledzie więc przepis jest na 2 osoby . wystarczy male opakowanie śledzi wiejskich z cebulką w oleju, olej zlać cebulkę zostawić a śledzie drobno pokroić i dać do salaterki. 3 ugotowane jajka pokroić w kostkę ,dołożyć do śledzi . 1/2 słoika pieczarek marynowanych pokroić i dodać do miseczki. 1 pęczek rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce ,to już wedle uznania

Moje Wyroby
Bałkańska kanapka ze śledziem i szpinakiem 131

Bałkańska kanapka ze śledziem i szpinakiem Bałkańska kanapka to kolejna wariacja , na temat .. kanapek . Tak , myślałam że nie ma czegoś takiego jak przepis na kanapkę , a jednak . Po statystykach widzę , że dobry pomysł ma wzięcie Dobra kanapka warta jest zapamiętania . Fakt , uwielbiam kanapki , szczególnie wieczorem zamiast kolacji lub na kolację . Jestem nocnym markiem , więc czasami o 3 nad ranem burczy(...)bezszelestnie składam sobie kanapeczkę , żeby jeszcze z godzinkę popracować w sieci Docencie kanapki .. one potrafią o Was zadbać Składniki : 2 kromki chleba żytniego , zwykły codzienny 1 filet śledzia z zalewy korzennej , matias kilka listków szpinaku cebula masło papryka konserwowa pieprz do smaku dodatkowo : wykałaczki papryczki do zabezpieczenia końców wykałaczek Chleb smarujemy masłem , układamy na nim szpinak pokrojonego matiasa . Całość zasypujemy

Ogrodnik w podróży
śledzie z porem i jabłkiem 163

Sprawdzona propozycja na pyszną przekąskę. Śledzie z porem, z dodatkiem jabłka i majonezu. składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias  200 g białej części pora 1 winne jabłko (np. szara reneta) 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany świeżo zmielony pieprz wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam(...)smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Por kroję na cieniutkie krążki, jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z majonezem i śmietaną. Całość łącze ze śledziami, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny

babka w formie
Śledzie w sosie tatarskim 205

Śledzie w sosie tatarskim na pewno będą urozmaiceniem świątecznego stołu. Pasują nie tylko na Wigilię, ale również na inne uroczystości. Wyjątkowo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Do sosu dodałam kapary, jeśli ich nie lubicie, zastąpcie je drobno posiekanymi marynowanymi pieczarkami. Polecam! Składniki: 3 duże filety śledziowe (matiasy) 100 g korniszonów 2 łyżki kaparów 5 łyżek majonezu 1 łyżka gęstej(...)mniej więcej 2 cm kawałki. Korniszony drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Następnie dokładnie mieszamy z pokrojonymi śledziami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sos tatarski z kaparami → Śledzie korzenne → Sałatka z buraków i śledzi

Oryginalny smak
Warstwowa sałatka śledziowa z mozzarellą 213

tarce 4 jajka ugotowane na twardo, starte na tarce 4 ogórki kiszone, starte na tarce sól, pieprz szczypiorek do dekoracji   Przygotowanie:   Śledzia oprósz świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z pokrojoną w kostkę cebulą. Majonez wymieszaj z musztardą francuską, dopraw do smaku solą i pieprzem(...)Składniki sałatki przekładaj warstwowo w szklanej misce lub w mniejszych słoikach. Zacznij od śledzia, następnie nałóż porcję sosu. Potem ziemniaki oprószone solą, znów sos. Po czym warstwa buraków, jaj i ogórków kiszonych.   Na sam koniec starta mozzarella. Jako dekorację kapka sosu i posiekany szczypiorek.     Z grany duet   Inspiracją

kuron.com.pl
Śledzie po cygańsku 171

Śledzie po cygańsku - idealne na święta i wszelkie imprezki. Składniki: 250 g śledzi w oleju 3 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej 100 ml ketchupu pikantnego pieprz Wykonanie: Śledzie odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki i lekko pieprzymy. Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy ogórki(...)cebulę, czosnek, musztardę i keczup. Mieszamy. W słoiczku układamy naprzemiennie warstwami śledzie i sos. Wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego

Smak mojego domu
Śledzie z żurawiną 162

Wigilii zostały nam 4 dni a to o oznacza ostatnią prostą przed Świętami. Najbliższe dni to odpowiedni czas aby przygotować różnego rodzaju śledzie. Dla mnie wszelkiego rodzaju śledzie to doskonałe propozycje na imprezy, ponieważ spokojnie możemy przygotować je nawet 3 dni wcześniej, dzięki czemu nie musimy im poświęcać czasu przed przyjściem gości. Wystarczy wyłożyć je na półmisek i gotowe(...)mnie jednym z wyjątkowo świątecznych dodatków jest suszona żurawina, która w połączaniu ze śledziami sprawia, ze święta nabierają niepowtarzalnego smaku. Składniki: 6 filetów śledziowych, namoczonych przez ok 30 minut w wodzie lub mleku 100g suszonej żurawiny 1 mała cebulka drobno posiekana sól pieprz, cukier olej Przygotowanie: Śledzie kroimy w mniejsze kawałeczki i przekładamy do miski, dodajemy cebulkę, żurawinę oraz szczyptę

Życie ze smakiem

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję