śledzie po - 4528 przepisów (strona:161/302)

Terrina ze śledzi 209

Czasami aby uzyskać spektakularny efekt nie potrzeba kilku godzin spędzonych w kuchni. Świetnym przykładem jest tutaj terrina ze śledzi z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem i cebulą w pysznym sosie na bazie śmietany z dodatkami, podana z kiełkami słonecznika. Potrawę można podać jako przekąskę lub na kolację jako samodzielną potrawę. Terrinę można pokroić na malutkie kwadraty lub, tak jak u mnie

Passions hobbies life
Zupa rybna z klopsikami 170

ponownie umieszczamy w lodówce . Jeśli użyliście całej ryby , to po jej filetowaniu , kręgosłup i łeb bez skrzeli i oczu zalewamy około 2 l wody . Jeśli używacie płotek lub śledzi jako bazy to je także traktujecie 2 l wody Do garnka z resztkami ryby lub rybami , dodajecie obraną i opieczoną nad palnikiem cebulę , korzeń pietruszki , także opieczony . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie

Ogrodnik w podróży
Śledż w sosie słodko kwaśnym 131

Bardzo dobry śledzik, polecam. Płaty śledziowe umyć i obsuszyć. Delikatnie osolić rybkę. Na talerz wysypać trochę mąki i obtoczyć w niej płaty śledziowe. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć śledzie z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone ryby zdjąć z patelni i pokroić na małe kawałki. Ułożyć rybkę na dnie naczynia. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut

Kuchnia Pokoleń
Śledzie gajowego 146

oraz grzyby, wymieszać, chwilę smażyć. Wlać ocet i 1/2 szklanki wody pozostałej po namaczaniu grzybów, dodać koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru. Smażyć 5 minut. Doprawić pieprzem, odstawić do wystygnięcia. Śledzie pokroić na paski, wymieszać je z grzybami i cebulą. Przełożyć do słoika, zakręcić, odstawić w zimne miejsce. Przysmak gajowego najlepiej smakuje na drugi ,trzeci dzień

KUCHNIA POLSKA
TRADYCYJNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA 218

się, że to  taka którą robimy od zawsze a przecież kiedyś nie było dostępnych luksusowych produktów tylko to, co nam w ogródku urosło. W moim domniemaniu będą to śledzie połączone z gotowanymi warzywami, konserwową papryką, ogórkami  z delikatną nutą majonezu. Na bank w każdej kuchni znajdą się te produkty i kiedy  lada moment będą goście

pieprzny smaczek
Sałatka śledziowa „do wódki” 203

Składniki na sałatkę śledziową „do wódki”: 5 płatów śledziowych matiasów słoik około 200 ml grzybów leśnych marynowanych w occie 3 duże ogórki konserwowe 2 średnie cebule olej pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy przez kilka godzin w wodzie, aby usunąć nadmiar soli. Następnie osuszamy je i kroimy na kawałki. Cebule drobno siekamy, grzyby jeśli są większe przekrawamy na pół, ogórki kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Śledzie sułtańskie 143

danie łączy ze sobą wyrazisty smak słonego śledzia oraz słodkawej cebuli i rodzynek. Całość skąpana jest w pikantnym sosie pomidorowym, a dodatek octu sprawia że ryba jest bardzo delikatna i krucha. Wspaniałe danie wigilijne! Składniki: 4-5 filetów śledziowych (około 400 g) 3 łyżki octu 10% 80 g rodzynek 2 cebule 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 listki laurowe

Pyry na Gaz
Rolmopsy - koreczki śledziowe 222

śledziowych. Zwijamy w roladkę, przekłuwamy w dwóch miejscach wykałaczką, aby się dobrze trzynały, kroimy na pół. Jogurt mieszamy z chrzanem i koperkiem. Przekładamy do małej miseczki. Przed podaniem posypujemy śledzie świeżo mielonym kolorowym pieprzem

Lena Gotuje
Sałatka śledziowa z warzywami 487

czerwonej cebuli 3-4 kawałki marynowanej papryki 2 małe ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Warzywa odsączyć z zalew. 2. Śledzie pokroić w większe kawałki. 3. Cebulkę drobno posiekać, jajka i ogórki kiszone pokroić w kostkę. 4. Wszystkie składniki wymieszać, dodać musztardę i majonez, ewentualnie doprawić pieprzem do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Śledzie z porem w śmietanie 182

obrane jabłko kroimy w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny.  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, polewamy sosem śmietanowym i doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie odstawiamy do lodówki na kilka godzin do lodówki aby składniki przeszły swoimi smakami

Qchnia po prostu
Tradycyjna kuchnia na Kaszubach 179

kawy. Jako że Kaszuby to region pełen ryb, warto wspomnieć również o tradycyjnej miejscowej przystawce jaką jest śledzik po kaszubsku. Od lat receptura jego przygotowywania pozostaje niezmieniona. Wystarczy trochę śledzi, sos pomidorowy, który przygotować można na bazie ketchupu i przecieru pomidorowego, posiekana cebula, kilka śliwek oraz odpowiednie przyprawy. Gdzie można spróbować lokalnych przysmaków? Jeżeli ktoś chce poczuć faktyczną moc kaszubskiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajka z ziemniakami i śledziem 209

roku. Jajka faszerowane to takie danie, które można przygotować na wiele innych okazji, a nie tylko na Wielkanoc, więc mam nadzieję, że pomysł się przyda. Takie jajeczka ze śledziem i ziemniakami sprawdzą się na prywatce, małym przyjęciu albo po prostu na domowej kolacji. Są pyszne i ciekawe w smaku. Mam nadzieję, że Wy też jesteście w dobrej formie po wielkanocnym

Smaczna Pyza
Śledzie w sosie tatarskim 208

matias 1 szalotka 3 ogórki konserwowe 1/2 słoiczka grzybów marynowanych 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Filety śledziowe zalać wodą i ostawić na noc do … Czytaj dalej Śledzie w sosie tatarskim

czarrna od kuchni
sałatka śledziowa z burakiem i czerwoną fasolą 214

czasie pokroić w kostkę filety śledziowe a'la matjas i posiekać szczypior. W salaterce lub na półmisku ułożyć warstwę buraków z cebulą i fasolą, na wierzch wyłożyć pokrojone śledzie, posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować posiekanym szczypiorem

babka w formie