śledzie po - 4528 przepisów (strona:15/302)

Śledź w 'śmietanie' 178

Śledź w śmietanie (u mnie w jogurcie), to tradycyjna wigilijna potrawa, która dopiero w tym roku pojawiła się u nas w domu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :)~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~Składniki:350g matiasów400g gęstego jogurtu naturalnegojabłko

Kuchenny Skrawek Nieba
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM 255

Rybka lubi pływać, a śledź już w szczególności. I nie chodzi tu o trunki, wbrew ogólnej wyniosłości.Ryby - nie, nie jedzą ich wegetarianie. Problem w tym, że nigdy nie potrafiłam z nich zrezygnować, pomimo, że jadam raz na "ruski rok". Tak, jak mięsa nie ruszę (choć nie mam żadnych oporów przed jego przyrządzaniem), z rybami bywa różnie. Czasem mnie odrzucają(...)Trzeba zaspokajać jego potrzeby.Jednak wtedy... do jakiej grupy się zaliczam? Aktualnie szukam swojego miejsca w świecie kulinarnym, a nic innego nie pasowało lepiej niż "wegetarianizm". Taki niezupełny, jak widać.ŚLEDZIE W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM./własny;/dla 3-4 osób 4-5 pojedynczych płatów matjasów1 duża cebula 1 słoiczek musztardy sarepskiej (170g)3-4 łyżki płynnego miodu, najlepiej akacja

W kuchni Karmel-itki
Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną) 186

wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy(...)ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :)śledzie pod pierzyną

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie po kaszubsku 1230

pokroić w półplastry. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już szklista i miękka dodać koncentrat pomidorowy, keczup, rodzynki i przyprawy. Wszystko wymieszać, odstawić do wystudzenia. Śledzie wymoczyć wcześniej we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Pokroić na kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs. Pokrojone śledzie wymieszać z wystudzonym sosem. Gdyby sos zrobił się za gęsty(...)dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Śledzie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na 1-2 doby aby się przegryzły

Monia miesza i gotuje
Śledzie w oleju z cebulką 242

Jedno z podstawowych dań na świątecznym  stole...Składniki na 2 l. słoik800 gram śledzi al a matias4 duże cebule1 szkl. olejupieprz ziarnisty,sólŚledzie moczymy w wodzie z niewielką ilością octu min 4 godzNastępnie kroimy w paseczki.Cebulę w piórka lekko solimy i ugniatamy dłonią by lekko ją zmiękczyć. Dodajemy pieprz.W słoiku układamy warstwę śledzi, następnie cebulę powtarzamy

NaKońcuJęzyka
Śledzie w oleju z cebulką 13130

Śledzie w oleju to jedno z moich ulubionych dań i goszczą u mnie nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Z resztą kocham wszystkie rybki już od maleńkości :) Z reguły jest tak, że dzieciom ciężko przemycić rybę i jedynie jedzą je w formie paluszków rybnych i to najlepiej w formie zabawnych kształtów ;-) Ja jednak już jako(...)małe dziecko uwielbiałam wszelkie szprotki i śledzie, zwłaszcza w pomidorowym sosie ;) Już nie wspomnąć o moich ulubionych pastach z rybkami, takich jak pasta jajeczna z tuńczykiem, czy pasta jajczna z makrelą. Jako nastolatka byłam zakochana w śledziach firmy Seko, które mama kupowała na każde Święta Bożego Narodzenia  i w związku tym postanowiłam odtworzyć ten smak w zaciszu domowym

Kulinarne Przeboje
Śledzie z karmelizowaną cebulą 207

Karmelizowaną cebulę można podać miedzy innymi do śledzi. Jej słodko-kwaśny, korzenny smak idealnie komponuje się z rybą. W tej wersji użyłam suszonych czereśni, bo brakło mi żurawiny. Cebula dzięki tym owocom jest nieco kwaśniejsza. Polecam na Wigilię i Boże Narodzenie. Składniki: kilka marynowanych płatów śledzia w oleju lub przygotowanych z tego przepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule(...)Dodać ocet, cukier, miód i odsączoną żurawinę. Jeszcze chwilę smażyć, mieszając aż płyn odparuje. Pod koniec dodać do smaku cynamonu i przyprawy korzennej, wymieszać i ostudzić. Następnie schłodzić. Schłodzone śledzie odsączyć z nadmiaru oleju lub marynaty, pokroić na prostokąty, ułożyć na półmisku, a na nie wyłożyć karmelizowaną cebulę

Czerwień i błękit
Śledzie w śmietanie 570

Śledzie jak wiadomo muszą pojawić się na Wigilijnym stole.  Moje ulubione to te po kaszubsku, oraz z burakami.  W tym roku jednak pojawią się też takie, w śmietanie.  Skorzystałam z pomysłu Lo na zasypanie cebuli cukrem.  Tak zmiękczona cebula okazała się rewelacyjnym dodatkiem.  Polecam z całego serca.   Składniki: 3 płaty matjasów 1 cebula(...)cukrowa 1 łyżeczka cukru 250 g śmietany 18 % 2 - 3 łyżki majonezu pieprz natka pietruszki  Wykonanie:  Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin.  Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki i zasypać cukrem.  Odstawić na minimum kwadrans, żeby puściła sok.  W międzyczasie wymieszać śmietanę  z majonezem

Sto kolorów kuchni
Śledzie po kaszubsku 331

Śledzie ze smażoną cebulką w czerwonym słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Najlepiej smakują na drugi dzień, gdy są już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym... Składniki:300 g śledzi matiasów3 cebule90 g przecieru pomidorowego2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka cukru3 łyżki octu winnego1/2 szklanki oleju rzepakowego + 2 łyżkiszczypta pieprzu i/lub chilliMatiasy namoczyć(...)cebuli dodać przecier pomidorowy, cukier, przyprawy, ocet i olej. Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty.Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami na przemian w misce lub słoiku.Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Śledzie w śmietanie 476

lekko solonych śledzi Matjas1 duża cebula1 duże kwaskowe jabłkocukierbiały pieprzocet1 kubek śmietany 18%3 łyżki majonezu Śledzie dobrze umyć, osączyć i pokroić w niewielkie kawałki. Obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić na minimum 1 godzinę.Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem oraz śmietaną. Doprawić cukrem do smaku. Śledzie wymieszać

Świat Domowej Kuchni
Tatar ze śledzia 387

solonych filetów śledziowych a'la Matjas1 cebula100 g marynowanych grzybków1 jabłko1 ogórek konserwowy1 mały strąk papryki marynowanejDodatkowo:3 łyżki olejusok wyciśnięty z 1 cytrynysólpieprzKiedy już myślałam, że ze śledzia nie można wymyślić żadnego nowego przepisu natknęłam się na gazetkę Biedronki z przepisami... a tam - tatar ze śledzia :) Hmmm... brzmiało ciekawie! Pokusiłam się - zrobiłam - i naprawdę polecam wszystkim. Bardzo interesująca alternatywa(...)podania śledzia w innej odsłonie.Wszystkie składniki drobno posiekać. Dodać sok z cytryny i olej. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.Do dekoracji można użyć kawioru

Świat Domowej Kuchni
Śledzie korzenne 441

Śledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała cebulka1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżeczka miodu1 łyżka soku z cytryny1 liść laurowy1 łyżeczka mielonego imbiru3 kulki ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówpieprzPrzygotowanie:Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę, dwukrotnie(...)kawałki.W miseczce mieszamy musztardę, sok z cytryny, miód i olej. Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Składniki muszą się przegryźć.Smacznego

Oryginalny smak
Sałatka owinięta śledziem 201

Święta…..śledzie…..sałatka….. :)Składniki:4 filety śledziowe np. korzenne,4 jajka,2 ogórki kiszone,2 łyżki groszku konserwowego,1 łyżka majonezu,2 łyżki śmietany jogurtowej,1 łyżeczka musztardy francuskiej,sól do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,kiełki rzodkiewki do dekoracji,świeża rukola,ziarna kapary.Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę. Jedno jajko(...)zostawiamy niepokrojone. Ogórek i śledzie kroimy w kostkę. Dwa filety zostawiamy w całości. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, dodajemy sos śmietanowo - majonezowy i całość ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się

Moniki Smakołyki
Śledź po grecku 385

Rybę po grecku wszyscy znają, a ja proponuję Wam śledzia po grecku. Może to być ciekawa propozycja na jedno z dań wigilijnych.  Przygotujcie ją przynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały.Składniki: 220 g płatów śledziowych w oleju,250 g marchwi,2 cebule czerwone,1 mała puszka przecieru pomidorowego,60 g rodzynek,1/3 szklanki oleju ryżowego(...)pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie:Śledzie przełóż na sito do odcedzenia z nadmiaru oleju. Marchewki ugotuj w całości (powinny być lekko twarde). Ostudź, obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój na osiem części. Wrzuć je na patelnię, na zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew

Moniki Smakołyki
Śledź w pomidorach z cebulą 336

Bardzo prosta propozycja podania śledzia solonego. Przepis trudno zepsuć, więc każdy z pewnością potrafi go przygotować. Śledzia warto podać z pajdą domowego chleba z masłem.Składniki:60 dag solonych płatów śledziowych 1 szklanka przecieru pomidorowego, ok 1 i 1/2 małego słoiczka, jeśli macie domowy przecier to będzie idealnie7 - 8 średniej wielkości cebul3 pełne łyżki dobrej jakości majonezuoliwa lub olejsólpieprz2(...)łyżkami wody. Smażymy razem ok. 3-4 minuty, dodajemy maggi i przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.3. Wystudzoną masę pomidorowo - cebulową łączymy z majonezem. Tak przygotowaną masą przykrywamy śledzie i odstawiamy do lodówki

Apetyczna babeczka