śledzie na 3 sposoby - 500 przepisów (strona:11/34)

Śledzie w ziołach, czosnku i suszonych pomidorach 223

Czas świąt sprzyja różnorodnym pomysłom. Śledzie przerabiałam na rożne sposoby, jednak te , które proponuję, są doskonałą odmianą tych tradycyjnych w cebulce. Złamane smakiem majeranku, czosnku i suszonych pomidorów stanowią inny niespotykany smak. Mogą oczywiście postać dłużej i tym samym nabierają swojej mocy. Polecam.SKŁADNIKI1/2 kg śledzi1 cebula3 ząbki czosnkupół słoiczka suszonych pomidorów1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymianku1 cytryna1/2 szklanki octu winnego(...)miski. Pokroić na małe kawałki, posypać ziołami, dodać pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystko  wymieszać Śledzie ułożyć  w słoiku. Ocet połączyć z olejem. zalać śledzie. Najlepiej smakują po dwóch trzech dniach.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ 206

Śledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie. Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na naszych stołach. Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź,  fosfor

potrawyregionalne
PASTA ŚLEDZIOWA 227

PASTA ŚLEDZIOWASkładniki:- 170g śledzia w sosie pomidorowym (konserwa)- 4 łyżeczki musztardy delikatesowej- 3 łyżki Delmy z masłem- pieprz czarny- cukier- przyprawa "Kucharek"Sposób przygotowania:Do miseczki wkładamy śledzia (bez ości) z całym sosem pomidorowym z konserwy. DOdajemy musztardę oraz Delme z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Doprawiamy pieprzem, cukrem oraz "Kucharkiem" do smaku i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Śledzie po cygańsku 288

Tłustym Czwartku czas na święto Śledzika. Na ten dzień proponuję śledzie po cygańsku. Przygotowuję je często, bo są niezwykle smaczne. Lubię śledzie i robię je na różne sposoby. Każde smakują inaczej. Na ten dzień, na „śledzika” robię kilka rodzajów:  śledzie po wiejsku , po kaszubsku ,  z jajkiem w   śmietanie , z jabłkiem ... Te i inne przepisy

Kuchnia u Krysi
śledzik 162

Śledzik, znana ryba:)  podawana na sto sposobów. U nas klasyczny śledź w śmietanie, z ziemniakami.  Wymoczone płaty kroimy na kawałki , gotujemy ziemniaki, kroimy w kostkę cebulę i jabłko. Ugotowane ziemniaki obieramy i wykładamy .... ...na talerz, posypując koperkiem, obok układamy cebulę, jabłko, śledzie i polewamy kwaśną śmietaną. Gotowe :)  Bardzo smaczne danie dla każdego !  Dla później wracających

chleba naszego
pasta z wędzonej ryby 192

pracy wystarczy by na kanapkach poczuć wyborny smak własnoręcznie przygotowanej pasty z wędzonej ryby. Dziś pastę wykonam z piklinga ( zawsze zdumiewa mnie pomysłowość handlowców, którzy nawet zwykłego śledzia nazwą w egzotyczny sposób), ale równie dobrze możemy ją wykonać z każdej ryby o tłustym mięsie, takiej jak makrela, czy też pstrąg.   składniki  1 wędzona ryba 2 łyżki majonezu

Miód i pieprz
śledzie po kaszubsku 174

śledzie po kaszubsku Śledzie przyrządzone w ten sposób, należą do moich ulubionych potraw. Nie może ich więc zabraknąć i teraz na świątecznym stole. składniki  500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 2 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej pomarańczy sok z  jednej cytryny 6 łyżek oleju garść rodzynek sól, pieprz zalewa

Miód i pieprz
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 306

czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki

Karo in the Kitchen
Śledzie po skandynawsku 3075

przepisów znajdziesz poradę, iż śledzie z solanki należy dokładnie odmoczyć w wodzie czy mleku, najlepiej przez całą noc. Moim zdaniem jednak nie do końca jest to dobry sposób na zrobienie naprawdę pysznych śledzi. Tak długo moczone stają się miękkie i tracą swoją naturalną sprężystość i twardość, dodatkowo tracą również swoje walory smakowe i są mdłe. Jeśli zgadzasz się z moją

Garniec Magalie
Śledzie po skandynawsku 204

przepisów znajdziecie poradę, iż śledzie z solanki należy dokładnie odmoczyć w wodzie czy mleku, najlepiej przez całą noc. Moim zdaniem jednak nie do końca jest to dobry sposób na zrobienie naprawdę pysznych śledzi. Tak długo moczone stają się miękkie i tracą swoją naturalną sprężystość i twardość, dodatkowo tracą również swoje walory smakowe i są mdłe.  Jeśli zgadzasz się

Garniec Magalie
SPOSOBY NA WIGILIJNEGO ŚLEDZIA 214

Karp w galarecie, ryba po grecku,śledzie, łosoś w orzechowej panierce, ryby pieczone, smażone...Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez ryb. Wśród nich wszystkich najpopularniejszy jest śledź i to jemu poświęcam dzisiejszego posta. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, zawsze inaczej, zawsze smacznie.. Kupując śledzie, które potem podam mojej rodzinie, sięgam po śledzie SEKO . Mięciutkie, bielutkie, bez skóry..Idealne Zobaczcie moje propozycje

Z Majeczką w kuchni
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 203

domowy śledź w zalewie octowej. Wyszedł pyszny, mniej octowy niż sklepowy, a już na pewno dużo zdrowszy. Tamte ryby są panierowane w bułce tartej, moje śledzie obtoczyłam tylko w mące kukurydzianej (w ten sposób smażę wszystkie ryby). Składniki: - 1000-1200g surowych śledzi zielonych, atlantyckich - sól, - mąka kukurydziana - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) Ryby dokładnie wymyć, namoczyć

Smaczne Zdrowe
Śledzie marynowane 157

akurat mają za sobą długą tradycję na naszych stołach i pojawiają się przy każdych świętach. Można je przygotować na wiele sposobów: w śmietanie, w oliwie, kwaśne albo ostatnio coraz częściej spotykane na słodko.  Zauważyłam nawet,że trend robienia śledzi na słodko rozwija się w kierunku(...)połączeń z owocami egzotycznymi,co jest dla mnie lekko zaskakujące. U mnie w domu od lat robi się je jednak w ten sam, tradycyjny sposób: w śmietanie lub marynowane - przyznam,że takie lubię najbardziej :) ŚLEDZIE MARYNOWANE Składniki: kilka filetów śledziowych solonych 1 szklanka mleka 1/2 szklanki octu 10% 2 szklanki wody 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 cebula

Bon appetit mon amie
Śledzie curry z rodzynkami 168

duża cebula 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 2 łyżeczki curry sok z 1 pomarańczy 2 łyżeczki brązowego cukru 1-2 garście rodzynek sól, pieprz natka pietruszki Sposób przygotowania: Rodzynki sparzamy wrzątkiem. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jajka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przyprawę curry, cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy cebulkę, mieszamy

Pobite gary Barbary
Tatar śledziowy z marynowanymi pieczarkami na krakersowej kruszonce 180

Śledzia możemy przygotować na wiele sposobów, także w postaci tatara. Nie do końca mi pasuje to określenie, bo tatar (czyli befsztyk tatarski) to potrawa z wołowiny. Nikt chyba jednak nie wymyślił innej nazwy, wiec niech już zostanie ten tatar ze śledzia. Przygotowanie go jest bardzo proste i dość szybkie. Wygląda efektownie i na pewno nadaje się na świąteczny stół. Może

Codzienna kuchnia niecodzienna