Śledzia w śmietanie chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Dziś serwuję go w mojej wersji- z papryką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym. Takie lubię najbardziej. Składniki: 200 g filetów śledziowych a'la matias 1 biała cebula 1 jabłko 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki octu jabłkowego(...)szklanki śmietany kwaśnej sól pieprz cukier Filety wymoczyć, aby nie były zbyt słone. Pokroić na niezbyt wielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Jabłko, paprykę i ogórka pokroić w większe cząstki. Śmietanę wymieszać z octem i przyprawami. Dodać do śledzi i warzyw. Wszystko razem wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaspotkania promującego ziemniaka ! Oczywiście bohaterem każdego dania był ziemniak, różne odmiany ziemniaków. Ziemniak pieczony w ceramicznym grillu, chłodnik postny – ocet, woda, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, szczypiorek. Pieczony był ziemniak odmiany Regina - ziemniak sałatkowy. Śledzie i sałatka ziemniaczana – ziemniak odmiany Belana. Belana to oczywiście odmiana sałatkowa, ze zwięzłym miąższem, przez co nie rozpada się w sałatce. Delikatnie wędzony
królestwo garówrazem na wspaniałą sałatkę śledziową. Wielu z Was prosiło mnie o tego typu przepisy, zatem spełniam Wasze życzenia. :) Może niektórych zaskoczy jednoczesne użycie takich składników jak buraki i śledzie a'la Matjas, jednak skuście się na jej zrobienie i spróbowanie - smak Was zaskoczy. Dodatkowo mam nadzieję że zaintryguje Was mój sposób podania "brzydkiej" sałatki z majonezem - niech(...)słoik (około 350 gramów) buraczków wiórków 2 duże ziemniaki 4 ogórki konserwowe 1 średnia cebula 1 duże słodko – kwaśne jabłko 1 słoik majonezu (ilość według upodobań) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 2 zielone jabłka kiełki rzodkiewki Wykonanie: Jeśli lubimy mniej słone śledzie, należy je odmoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin przed wykonaniem sałatki. Następnie należy je pokroić
Garniec Magaliekojarzy mi się ze świętami . śledzie marynowane w occie 4 sztuki jabłko twarde - 1 sztuka ziemniaki - 3 sztuki ogórki z zalewy octowej - 3 sztuki majonez - 3 łyżki buraczki - 5 sztuk ocet jabłkowy - 4 łyżki fasolka czerwona z puszki - 1 sztuka cebula - 2 sztuki pieprz, sól, cukier(...)skórki. Ziemniaki pokroić w kostkę a buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do buraczków dodajemy poszatkowaną cebulę i przelaną zimną wodą fasolkę. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Jabłko, i ogórka kroimy w kostkę, śledzie również, ale w większą kostkę. Dodajemy ziemniaki, majonez, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy. Sałatkę układamy na przemian buraczki z masą
Jadło i czytadłoROKU :-* ŚLEDZIE PO SKANDYNAWSKU 5 filetów śledziowych matjasów moczonych przez kilka godzin w zimnej wodzie (zawsze do wody dodaję odrobinę octu - robią się wtedy ładne białe i szybciej tracą słony smak) 300 ml octu winnego białego 250 ml wody 50 ml whisky (można zastąpić wodą) łyżeczka soli 120 g cukru - dałam stanowczo mniej - tak 80 g 2 cebule pokrojone(...)pieprzu - pominęłam Do dzieła!!! Gotujemy wodę, ocet, cukier i whisky aż cukier się rozpuści. Odstawiamy. Odsączone śledzie kroimy w nieduże kawałki (2-3 cm) wrzucamy do miski i mieszamy je ze wszystkimi przyprawami i koperkiem. Następnie układamy je w słoiku na przemian z cebula i zalewamy zalewą. Odstawiamy na minimum 5 dni w chłodne miejsce. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniwybrednych osób. Ryba w tej formie doskonale nadaje się również jako przystawka lub przekąska na wigilijny stół, jako znakomita alternatywa dla śledzi. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości wędzony dorsz, ewentualnie makrela lub pstrąg 1 mała czerwona cebula 8 oliwek z anchois lub oliwki bez pestek i jeden filecik anchois duża łyżka kiełków (u nas z jarmużu) 2 łyżki oliwy
Kuchnia od dwojgapiernikiem. Postanowiłam zrobić podobnego śledzia w domu. Pamiętajcie tylko, żeby słodycz miodu i pierników dobrze przełamać octem balsamicznym. Piernikowy śledź Czas przygotowania: 30 minut + czas macerowania Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 4 goździki 2 nasionka kardamonu 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy 2 łyżki
Kulinarne przygody Gatityokazję będzie śledź w zalewie octowej z cebulką. A z racji, iż cebulkę lubię równie mocno jak śledzie dodałam ją w podwójnych ilościach. Składniki: 1 kg filetów śledziowych a'la matias (takie zwykłe ze słonej wody) 5 dużych cebul ok 0,75 litra octu 1/2 szklanki cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie oliwa z oliwek(...)szklanki wody Cebulę kroimy w piórka, szklimy na patelni z oliwą z oliwek. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, wlewamy ocet - gotujemy. Dodajemy cukier oraz wodę, czekamy aż ostygnie - zalewamy pokrojone płaty śledziowe - odstawiamy na co najmniej kilka godzin . Podajemy z polskimi dodatkami do śledzia :) Smacznego
dlaSmaQjajko i parę rzeczy w słoikach. Genialny pomysł! Pasta na kanapki ;) Moja ulubiona, smak dzieciństwa! :) Potrzebujemy: puszkę rybną, u mnie śledź w sosie pomidorowym od Łosoś Ustka 3 ugotowane jaka 1 kiszony ogórek pół czerwonej cebuli łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka, cebulę i ogórka kroimy w kosteczkę. Do miski wrzucamy rybę z sosem
MamaOskarkaSledzik" przetrwal wiele stuleci i wszystkie kulinarne mody.W sredniowiecznej Polsce sledzie nalezaly do potraw tanich i pospolitych.Pozniej mawiano,ze gdyby sledz byl drozszy-nalezalby niewatpliwie do najbardziej cenionych przekasek swiata.Moze byc podawany na wiele sposobow i zawsze swietnie smakuje.Sledzie powinnismy spozywac nie tylko w piatki i w czasie Wielkiego Postu ,ale powinny pojawiac sie w naszej diecie(...)osuszyc i srodkowa,czyli wewnetrzna strone sledzia posmarowac musztarda.Pokroic na 2-3 cm kawalki.ukladac warstwami w sloju.Kazda warstwe sledzi przedzielac cebula,kaparami,pieprzem,zielem angielskim i listkiem laurowym.Ukladac warstwami i kazda warstwe sukcesywnie zalewac olejem jednoczesnie delikatnie uciskajac.Kazdy sledz powinien byc otoczony w olejuzakrecic sloik i przechowywac w lodowce.Sledzie najlepiej smakuja po 2-3 dniach,gdy sie przemaceruja.Podawac jako
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skórki z pomarańczy. Pamiętajcie tylko, żeby przedtem bardzo dokładnie ją wyszorować, żeby pozbyć się z niej chemicznych konserwantów. Korzenny śledź z rodzynkami Czas przygotowania: 30 minut + czas macerowania Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 6 goździków 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy
Kulinarne przygody Gatityczasie ugotować ryż na sypko. Tuńczyka odcedzić na sitku. Cebulę i pomidory. pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ryż z cebulą,kukurydzą, pomidorami i tuńczykiem, a następnie zalać zalewą i wymieszać . Posypać szczypiorkiem i ponownie wymieszać. śledź po cygańsku
O kuchni z uczuciemśledzi przekonywałam się powoli, choć sukcesywnie. Obecnie nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni, tym bardziej moja Mama, która wręcz je uwielbia pod każdą postacią. Dzisiaj proponuję wersje w sumie klasyczną, choć lekko wzbogaconą smakami korzennych przypraw. Serdecznie polecam... Składniki: 0,5 kg matiasów 1 duża cebula sok z jednej cytryny 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka miodu(...)przegotowana Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2-3 godziny.Po tym czasie osuszamy i kroimy na ok 2 cm kawałeczki.Wrzucamy do miski, dodajemy grubo zmielone w młynku lub utłuczone w moździerzu pzyprawy ( za wyjątkiem kolorowego pieprzu,który dodajemy w całości), sok z cytryny, miód, olej i drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy, szczelnie owijamy
Gosia gotujekawałki.Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.Do zeszklonej cebuli dodać przecier pomidorowy, cukier, przyprawy, ocet i olej. Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty.Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami na przemian w misce lub słoiku.Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki
wyzwania kuchenne