sledz z cebula - 502 przepisów (strona:23/34)

śledzik w śmietanie 191

Śledzia w śmietanie chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Dziś serwuję go w mojej wersji- z papryką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym. Takie lubię najbardziej.  Składniki: 200 g filetów śledziowych a'la matias 1 biała cebula 1 jabłko 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki octu jabłkowego(...)szklanki śmietany kwaśnej sól pieprz cukier Filety wymoczyć, aby nie były zbyt słone. Pokroić na niezbyt wielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Jabłko, paprykę i ogórka pokroić w większe cząstki. Śmietanę wymieszać z octem i przyprawami. Dodać do śledzi i warzyw. Wszystko razem wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kluski z tartych ziemniaków 261

spotkania promującego ziemniaka ! Oczywiście bohaterem każdego dania był ziemniak, różne odmiany ziemniaków.    Ziemniak pieczony w ceramicznym grillu, chłodnik postny – ocet, woda, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, szczypiorek. Pieczony był ziemniak odmiany Regina - ziemniak sałatkowy. Śledzie i sałatka ziemniaczana – ziemniak odmiany Belana. Belana to oczywiście odmiana sałatkowa, ze zwięzłym miąższem, przez co nie rozpada się w sałatce. Delikatnie wędzony

królestwo garów
Różowa sałatka śledziowa 214

razem na wspaniałą sałatkę śledziową.  Wielu z Was prosiło mnie o tego typu przepisy, zatem spełniam Wasze życzenia. :) Może niektórych zaskoczy jednoczesne użycie takich składników jak buraki i śledzie a'la Matjas, jednak skuście się na jej zrobienie i spróbowanie - smak Was zaskoczy.  Dodatkowo mam nadzieję że zaintryguje Was mój sposób podania "brzydkiej" sałatki z majonezem - niech(...)słoik (około 350 gramów) buraczków wiórków  2 duże ziemniaki 4 ogórki konserwowe 1 średnia cebula 1 duże słodko – kwaśne jabłko 1 słoik majonezu (ilość według upodobań) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 2 zielone jabłka kiełki rzodkiewki Wykonanie: Jeśli lubimy mniej słone śledzie, należy je odmoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin przed wykonaniem sałatki. Następnie należy je pokroić

Garniec Magalie
Sałatka śledziowo - buraczana 201

kojarzy mi się ze świętami .   śledzie marynowane w occie 4   sztuki jabłko twarde - 1   sztuka ziemniaki -  3   sztuki ogórki z zalewy octowej - 3    sztuki majonez - 3 łyżki buraczki - 5 sztuk ocet jabłkowy   -  4   łyżki fasolka czerwona z puszki  - 1   sztuka cebula  - 2   sztuki pieprz, sól, cukier(...)skórki. Ziemniaki pokroić w kostkę a buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do buraczków dodajemy poszatkowaną cebulę i przelaną zimną wodą fasolkę. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Jabłko, i ogórka kroimy w kostkę, śledzie również, ale w większą kostkę. Dodajemy ziemniaki, majonez, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy. Sałatkę układamy na przemian buraczki z masą

Jadło i czytadło
Śledzie w nowej, pysznej odsłonie 276

ROKU :-* ŚLEDZIE PO SKANDYNAWSKU 5 filetów śledziowych matjasów moczonych przez kilka godzin w zimnej wodzie (zawsze do wody dodaję odrobinę octu - robią się wtedy ładne białe i szybciej tracą słony smak) 300 ml octu winnego białego 250 ml wody 50 ml whisky (można zastąpić wodą) łyżeczka soli 120 g cukru - dałam stanowczo mniej - tak 80 g 2 cebule pokrojone(...)pieprzu - pominęłam Do dzieła!!! Gotujemy wodę, ocet, cukier i whisky aż cukier się rozpuści. Odstawiamy. Odsączone śledzie kroimy w nieduże kawałki (2-3 cm) wrzucamy do miski i mieszamy je ze wszystkimi przyprawami i koperkiem. Następnie układamy je w słoiku na przemian z cebula i zalewamy zalewą. Odstawiamy na minimum 5 dni w chłodne miejsce. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Tatar w wedzonej ryby 134

wybrednych osób.  Ryba w tej formie doskonale nadaje się również jako przystawka lub przekąska na wigilijny stół, jako znakomita alternatywa dla śledzi. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości wędzony dorsz, ewentualnie makrela lub pstrąg 1 mała czerwona cebula 8 oliwek z anchois lub oliwki bez pestek i jeden filecik anchois duża łyżka kiełków (u nas z jarmużu) 2 łyżki oliwy

Kuchnia od dwojga
Piernikowy śledź 182

piernikiem. Postanowiłam zrobić podobnego śledzia w domu. Pamiętajcie tylko, żeby słodycz miodu i pierników dobrze przełamać octem balsamicznym. Piernikowy  śledź Czas przygotowania: 30 minut + czas macerowania Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 4 goździki 2 nasionka kardamonu 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Slodko-kwasny sledzik 134

okazję będzie śledź w zalewie octowej z cebulką. A z racji, iż cebulkę lubię równie mocno jak śledzie dodałam ją  w podwójnych ilościach. Składniki:  1 kg filetów śledziowych a'la matias (takie zwykłe ze słonej wody) 5 dużych cebul ok 0,75  litra octu 1/2 szklanki cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie oliwa z oliwek(...)szklanki wody Cebulę kroimy w piórka, szklimy na patelni z oliwą z oliwek. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, wlewamy ocet - gotujemy. Dodajemy cukier oraz wodę, czekamy aż ostygnie  - zalewamy pokrojone płaty śledziowe - odstawiamy na co najmniej kilka godzin . Podajemy z polskimi dodatkami do śledzia :) Smacznego

dlaSmaQ
Pasta rybno jajeczna. Śledzie w pomidorach Łosoś Ustka. 227

jajko i parę rzeczy w słoikach. Genialny pomysł! Pasta na kanapki ;) Moja ulubiona, smak dzieciństwa! :) Potrzebujemy: puszkę rybną, u mnie śledź w sosie pomidorowym od Łosoś Ustka  3 ugotowane jaka 1 kiszony ogórek  pół czerwonej cebuli łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka, cebulę i ogórka kroimy w kosteczkę. Do miski wrzucamy rybę z sosem

MamaOskarka
Śledź w oleju z musztardą francuska i kaparami 146

Sledzik" przetrwal wiele stuleci i wszystkie kulinarne mody.W sredniowiecznej Polsce sledzie nalezaly do potraw tanich i pospolitych.Pozniej mawiano,ze gdyby sledz byl drozszy-nalezalby niewatpliwie do najbardziej cenionych przekasek swiata.Moze byc podawany na wiele sposobow i zawsze swietnie smakuje.Sledzie powinnismy spozywac nie tylko w piatki i w czasie Wielkiego Postu ,ale   powinny pojawiac sie w naszej diecie(...)osuszyc i srodkowa,czyli wewnetrzna strone sledzia posmarowac musztarda.Pokroic na 2-3 cm kawalki.ukladac warstwami w sloju.Kazda warstwe sledzi przedzielac cebula,kaparami,pieprzem,zielem angielskim i listkiem laurowym.Ukladac warstwami i kazda warstwe sukcesywnie zalewac olejem  jednoczesnie delikatnie uciskajac.Kazdy sledz powinien byc otoczony w olejuzakrecic sloik i przechowywac w lodowce.Sledzie najlepiej smakuja po 2-3 dniach,gdy sie przemaceruja.Podawac jako

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Korzenny śledź z rodzynkami 163

skórki z pomarańczy. Pamiętajcie tylko, żeby przedtem bardzo dokładnie ją wyszorować, żeby pozbyć się z niej chemicznych konserwantów. Korzenny  śledź z rodzynkami Czas przygotowania:  30 minut + czas macerowania Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 6 goździków 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 508

czasie ugotować ryż na sypko. Tuńczyka odcedzić na sitku. Cebulę i pomidory. pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ryż z cebulą,kukurydzą, pomidorami i tuńczykiem, a następnie zalać zalewą i wymieszać . Posypać szczypiorkiem i ponownie wymieszać. śledź po cygańsku

O kuchni z uczuciem
Domowe śledziki z korzenną nutą 170

śledzi przekonywałam się powoli, choć sukcesywnie. Obecnie nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni, tym bardziej moja Mama, która wręcz je uwielbia pod każdą postacią. Dzisiaj proponuję wersje w sumie klasyczną, choć lekko wzbogaconą smakami korzennych przypraw. Serdecznie polecam... Składniki: 0,5 kg  matiasów 1 duża cebula sok z jednej cytryny 1/2 szklanki oleju 1  łyżeczka miodu(...)przegotowana Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2-3 godziny.Po tym czasie osuszamy i  kroimy na ok 2 cm kawałeczki.Wrzucamy do miski, dodajemy  grubo zmielone w młynku lub utłuczone w moździerzu pzyprawy ( za wyjątkiem kolorowego pieprzu,który dodajemy w całości), sok z cytryny, miód, olej i drobno pokrojoną cebulę.  Mieszamy, szczelnie owijamy

Gosia gotuje
Śledzie po kaszubsku 352

kawałki.Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.Do zeszklonej cebuli dodać przecier pomidorowy, cukier, przyprawy, ocet i olej. Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty.Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami na przemian w misce lub słoiku.Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki

wyzwania kuchenne