śledź w zalewie - 749 przepisów (strona:4/50)

Śledzie Marynowane w Winie z Cytryną i Migdałami 184

kroję na paseczki o szerokości około 3 cm . Przygotowanie zalewy : Do garnka wlewam wodę , wino dodaję przyprawy : goździki , pieprz , cukier , ziele angielskie . Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję 3 minuty na wolnym ogniu pod przykryciem- . Gotową zalewę odstawiam do wystudzenia – śledzie będę zalewała zimną zalewą . Przygotowanie pozostałych składników : Cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie(...)wystudzenia . Dokładnie wyszorowaną cytrynę kroję w kostkę i usuwam pestki . Końcowe przygotowanie śledzi : Do słoika układam warstwami składniki sałatki , delikatnie ugniatając : na dno daję trochę cebuli następnie śledzie , rodzynki , migdały , cytrynę . I znowu cebula , śledzie , rodzynki , migały , cytryna – robię tak 3 – 4 warstwy . Całość zalewam zimną zalewą (razem z przyprawami ) - śledzie powinny być przykryte zalewą . Słoik zakręcam wieczkiem

Uwaga Babcia Gotuje
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 187

Śledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej  do tej pory kupowałam. Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam, że dlaczego nie zrobić ich samemu. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. Wyszły rewelacyjne! Naprawdę. Od dziś koniec z kupowaniem(...)powinny poleżeć i się przegryźć. Składniki: 1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów śledzi. mąka do obtoczenia olej lub oliwa do smażenia sól i świeżo mielony czarny pieprz Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka 10% octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie bardzo octowej zalewy) 0,5 szklanki cukru 2-3 łyżeczki soli 2 łyżeczki gorczycy białej

potrawyregionalne
Śledzie na obiad. 179

Dzisiaj Wielki Piątek! Domowe śledzie, to dobra propozycja na obiad. Płaty śledziowe dobrze płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Przygotowujemy zalewę octową, studzimy ja i wkładamy  śledzie. Zalewa: 2 litry wody, 1 szkl. octu,  1 szkl. cukru, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela, cebula. Wszystko należy zagotować razem i wystudzonym zalewamy śledzie na minimum 5h. Potem śledziki

chleba naszego
Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie 196

ogniu przez kilka minut. Następnie zalewę odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Śledzie wyjmujemy z wody, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śledzie mieszamy z podsmażoną cebulą, ogórkami i zimnym sosem pomidorowym. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Następnie śledzie(...)odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się "przegryzły". [caption id="attachment_7724" align="aligncenter" width="685"] Śledzie po cygańsku[/caption]   Zobacz inne przepisy na przekąski śledziowe: Śledzie W Sosie Tatarskim Najlepsze Śledzie W Śmietanie Śledzie W Zalewie Ketchupowej Śledzie Z Rodzynkami Śledzie W Sosie Śmietanowo-Ogórkowym Śledzie Po Sułtańsku Artykuł Śledzie po cygańsku – przepis

e-PrzepisyKulinarne
Śledzie w occie 2931

push({}); Śledzie zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin, aż będą dostatecznie słone. Następnie pokroić w niezbyt małe kawałki, najlepiej takie, jak lubimy. Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Śledzie włożyć do wystudzonej zalewy i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po dobie w lodówce (nie polecam dłużej, bo śledzie będą bez smaku) śledzie wyjąć z zalewy. Cebule(...)pokroić w piórka. Śledzie układać warstwami w wysokim słoiku na przemian z cebulą, na końcu zalać olejem. Zostawić na kolejne 24 godziny w lodówce. Po tym czasie można już jeść, smaki się przegryzą i śledzie są pyszne. *do śledzi w occie świetnie nadają się tego typu słoiki jak na zdjęciu. Podobne można zleźć tutaj  KLIK , cena

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 177

zalewy. Tak więc dotychczas dla nich przygotowywałam kawałki ryb w domowej zalewie octowej, sama zaś zadowalałam się śledziem sklepowym. Do czasu, w tym roku postanowiłam to zmienić. Tak oto jest mój pierwszy domowy śledź w zalewie octowej. Wyszedł pyszny, mniej octowy niż sklepowy, a już na pewno dużo zdrowszy. Tamte ryby są panierowane(...)bułce tartej, moje śledzie obtoczyłam tylko w mące kukurydzianej (w ten sposób smażę wszystkie ryby). Składniki: - 1000-1200g surowych śledzi zielonych, atlantyckich - sól, - mąka kukurydziana - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) Ryby dokładnie wymyć, namoczyć na kilka minut w zimnej wodzie. Odsączyć, delikatnie przetrzeć ręcznikiem papierowym. Ja swoje śledzie pokroiłam na mniesze kawałki, ale nie jest

Smaczne Zdrowe
RYBA PO JAPOŃSKU 365

zalewę octową sprawdzą się świetnie.W tym roku postanowiła zrobić wersję dla zabieganych, bo sama miałam zbyt wiele na głowie. Szybsza, prostsza, ale cały czas smakowita. Stosując gotowe śledzie smażone, zmniejszamy czas przygotowania o dobre dwie godziny, które poświęcilibyśmy na smażenie ryb.RYBA PO JAPOŃSKU/tradycyjnie; wersja uproszczona;/na 6-8 osób 2-3 słoiki śledzi smażonych w zalewie 1 słoik papryki konserwowej1 słoik ogórków konserwowych4 białe cebule1-2 szklanki octu zalewa od śledzi1/2 szklanki wody 5 ziaren pieprzu 4 ziela angielskie2 liście laurowe2 łyżki koncentratu pomidorowego Śledzie osączam z zalewy, odstawiam na bok. Pozostały płyn wlewam do dużegogarnka, dodaję ocet, wodę i przyprawy. Obieram i kroję w półplastry cebule,wrzucam do garnka

W kuchni Karmel-itki
Śledź z cebulą w śmietanie 191

Śledź w słodkiej zalewie z cebulą. Połączenie smaku słonego śledzie, słodkiej zalewy i lekko chrupiącej cebuli. Czas wykonania: 30 min (+ 2 h 30 min oczekiwania) Ilość porcji: 6 – 8 Składniki: 600 g śledzi a’la Matias 3 cebule 1 mała śmietana (200 g) Zalewa: 150 ml wody(...)szklanki) 2 sztuki liści laurowych 3 sztuki ziela angielskiego 1 płaska […] Artykuł Śledź z cebulą w śmietanie pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Śledzie z jabłkami 133

śledzi 3 duże cebule 3 jabłka Zalewa: 1 szklanka octu 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1-2 łyżki cukru liść laurowy ziele angielskie  pieprz ziarnisty Wykonanie: Śledzie namaczam w wodzie z dodatkiem octu (na litr wody biorę 1/4 szklanki octu) przez ok 3-4 godziny. Wyjmuję, osączam i kroję w dzwonka. Składniki zalewy gotuję(...)odstawiam do wystygnięcia. Cebulę kroję w piórka, jabłka najpierw w ćwiartki, a następnie w plasterki. W słoiku układam na przemian cebulę, jabłka i dzwonka śledzi, aż do wyczerpania składników. Zalewam zimną zalewą i odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 dni. Potem na półmisek, polewam śmietaną doprawioną solą i cukrem i gotowe. SMACZNEGO! Zdjęcie gotowej potrawy dodam w późniejszym

Bea(u)ty kitchen
Śledzie gotowane w pomidorowym sosie 196

taki sposób zrobić śledzie. A jak je posmakowałam wręcz zabrakło mi słów. Jeżeli lubicie śledzie to ten przepis jest dla Was, bo są rewelacyjne. Składniki: 1 kg świeżych śledzi Zalewa: 1 szkl. wody 100 ml oleju ½ szkl. octu 4 cebule 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka cukru 2 łyżeczki vegety ½ łyżeczki soli(...)ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Mały słoiczek ketchupu pikantnego lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Śledzie kroimy w dzwonka i lekko solimy. Z wszystkich podanych składników gotujemy zalewę, łącznie z pokrojoną cebulą. Całość gotujemy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy śledzie. Układamy je skórą do góry. Ponownie gotujemy, przez 8 minut. Pozostawiamy do schłodzenia i gotowe. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
ŚLEDZIE W POMIDOROWEJ ZALEWIE 409

Pyszne śledziki w pomidorowej zalewie, takiej ani za słodkiej, ani za kwaśnej - bo taką właśnie lubię najbardziej.  Przepis na zalewę jest u mnie taki "żelazny", korzystam z niego zarówno do zalewania śledzi jak i różnego gatunku usmażonych ryb. Składniki: 800g matiasów 3 cebule 200g pieczarek 4 ogórki konserwowe łyżka oleju Zalewa: 1 szkl. wody(...)minut po czym dodajemy pokrojone w paseczki ogórki konserwowe. Wszystkie składniki zalewy dodajemy kolejno do zawartości naszej patelni mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. W wysokim słoiku układamy śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa śledzi i znowu zalewa, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do lodówki. Mogą tam spokojnie stać nawet kilkanaście

Walijskie Pichcenie
Śledzie w sosie musztardowym 135

orginalnym trochę kurkumy kilkanaście ziarenek 1/2 łyżki octu spirytusowego 10% Sposób: Obrane i wyfiletowane śledzie namoczyć w zimnej wodzie, ok. 1 - 3 godziny. Jeśli kupiliśmy słone płaty śledziowe.Jeśli w zalewie troszkę krócej. wodę wymienić musimy kilka krotnie,ponieważ musimy wypłukać ze śledzi zalewę. Co pół godziny możemy spróbować czy nie są słone Rybę pokroić

Viola cooks with passion
Prosty sposób na śledzia Matiasa ze śmietaną lub bez 141

poniższego przepisu (tzw. ślepe śledzie :) i podaje razem ze śmietaną, ale również nie może zabraknąć kulek rybnych , rolmopsów i śledzi opiekanych . Składniki: ½ kg śledzi Matiasów (słonych) Zalewa do śledzia Matiasa: 1 ½ szklanki wody ½ szklanki octu spirytusowego ½ łyżki cukru ¼ łyżki soli 3 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 2 – 3 średnie cebule Dodatkowo: Słodka śmietana(...)plastry cebuli, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie Matiasy płuczemy zimną wodą. Jeśli śledzie są bardzo słone, można je pozostawić w zimnej wodzie na około 30 minut, by sól częściowo z nich wyszła. Śledzie kroimy w nieduże kawałki około 2 – 3cm. Do słoja dajemy na przemiennie warstwę śledzi, warstwę cebuli (z zalewy) i tak aż słój będzie pełny

Smakowy Raj
Śledzie w mleczu 183

cebulę gotować ok 5 minut zostawić zalewę do ostygnięcia 3. • Z wymoczonych śledzi wyciągnąć mlecz odłożyć do lodówki  Z tuszek wykroić filety dokładnie wypłukać wyciągnąć ości i pokroić  na mniejsze kawałki 4. • Pokrojone śledzie włożyć do zimnej zalewy zostawić  w zalewie na dobę można więcej 5. • Śledzie odsączyć z zalewy przełożyć(...)miski wraz z cebulą i przyprawami  • Z mleczu ściągając błonkę dać do śmietany zmiksować blenderem  aby powstał jednolity krem Śmietanę wymieszać z śledziami

W królestwie smaków Beaty
śledź w pomidorowej zalewie 171

śledź w pomidorowej zalewie Jest to moja ulubiona potrawa, wykonana ze śledzi.  Połączenie smaku, lekko wytrawnej pomidorowej zalewy z osoloną  rybą, daje efekt powodujący, że przyrządzam to danie nie tylko z okazji świąt. składniki  1 cebula 2 łyżki cukru 4 licie laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 150 g koncentratu pomidorowego(...)cebulę, oraz olej, gotujemy jeszcze minutę,  zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość. Do  zalewy dodam młode filety śledziowe ( matiasy ) z delikatnej solonej zalewy, więc  wcześniej nie moczę filetów ( płuczę je tylko z zalewy). Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do zalewy, wpierw je płuczemy, pod bieżącą wodą a następnie

Miód i pieprz