skrzydełka - 2643 przepisów (strona:140/177)

Kaczka w korzennej marynacie, pieczona w miodzie pitnym 180

posmaku, za który nie lubię drobiu innego, niż kurczak. Moja wersja nie zawiera jabłek, pomarańczy, ni nadzienia, czego sobie gratuluję, bo wyszło to mięsu (na mój gust) na dobre. Skrzydełka nieco się przypiekły, ale to wina mojego zabiegania i dezorientacji. ;) Serdecznie polecam na główne danie przy specjalnych okazjach. 1 kaczka pekin (ok. 2kg) 1 szklanka miodu pitnego dwójniaka marynata

Kuchenna Kontrrewolucya
Ekspresowy torcik na Dzień Dziecka 158

warstwą kremu i nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki pokroić w plasterki i poukładać na torciku tak, aby warstwy nachodziły na siebie, na wzór skrzydełek. Z cukierków zrobić oczy i usta biedronki. Boki tortu obsypać pokruszonymi słodkościami

My simple kitchen
Ozory wołowe w sosie chrzanowym 137

prosta sprawa. Jeden, drugi, trzeci sklep rzeźnicki i nic, dopiero w czwartym udało się zamówić wołowy ozór. Gdy go odebrałam mina mi zrzedła. To nie kawał mięsa, wątróbka, czy skrzydełka, tylko długie i dziwne coś. Instrukcja obróbki nakazywała wycięcie ślinianek, ni jak nie wiedziałam gdzie one są,  nawet niezawodne google nie podpowiedziało mi co takiego mam wyciąć. Ostatecznie

Jadło i czytadło
Przepiórka smażona 138

łyżeczka soli, 100 g mąki migdałowej, tłuszcz do smażenia (u mnie masło z olejem), Ząbek czosnku posiekać, wymieszać z tymiankiem i solą. Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup), a następnie na ćwiartki. Umyć, osuszyć. Natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę. Oprószyć mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach

królestwo garów
Rolada z kurczaka 8224

położyć na stolnicy, odciąć szyję, naciąć skórę wzdłuż grzbietu kurczaka, odłożyć nóż i dalej rękoma zdejmować skórę z kurczaka posuwając się w bok, po jednej i drugiej stronie, na skrzydełkach i nogach - na końcówkach można dookoła naciąć skórę wokół kości i wyjąć przez powstały otwór, chodzi o to aby skóra się nie uszkodziła, na piersiach zakończyć zdejmowanie skóry. Powstanie duży

kgwjanczewo
Zupa krem ze szparagów białych i zielonych 195

dwukolorową, która ślicznie się prezentuje i doskonale smakuje;)   Podałam ją na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice , prawda że to zgrany duet ? :) udko z kurczaka lub 4 skrzydełka marchewka 2 pietruszki połowa selera 3 ząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy  3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska

Takie tam pichcenie
Przepiórka z jałowcem i sosną, smażona 111

sosnowej, 6 jagód jałowca, 1 łyżeczka soli, 4 przepiórki, tłuszcz do głębokiego smażenia, Ząbek czosnku posiekać. Jałowiec rozgnieść. Wymieszać przyprawy z nalewką. Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup), a następnie na ćwiartki. Umyć, osuszyć. Natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę. Rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso i smażyć

królestwo garów
Kurczak z 40 ząbkami czosnku 411

ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka tymianku 2 łyżki masła 600g niezbyt dużych ziemniaków Instrukcje Kurczaka dokładnie opłukujemy zimną wodą i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wycinamy gruczoł kuprowy, skrzydełka zaginamy pod spód. Ziarna pieprzu ubijamy częściowo w moździerzu tak, aby każde z nich rozpadło się na kilka kawałków, jednak nie na proszek. Tak przygotowanym pieprzem oraz solą nacieramy

Kulinarna Pokusa
Kurczak po andaluzyjsku 263

soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż Instrukcje Kurczaka dzielimy na 6 porcji: nogi, piersi oraz skrzydełka. Nacieramy ze wszystkich stron pieprzem oraz połową soli. Pomidory kroimy w ćwiartki. Pozostawiamy skórkę, ale wycinamy nadmiar łykowatych części. Papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne, po czym tniemy w paski

Kulinarna Pokusa
Przepiórki cytrynowe 125

skórka otarta z 1 cytryny, sól, tłuszcz do podsmażenia przepiórek**, 200 ml białego półwytrawnego wina, 200 ml bulionu drobiowego, łyżka zimnego masła, Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup).  Umyć, osuszyć. Trawę cytrynową i czosnek posiekać, wymieszać z pozostałymi ziołami, skórką cytrynową i solą. Przepiórki natrzeć

królestwo garów
Schabowe plastry na kapuście kiszonej 117

Doskonały pomysł na obiad - surówka robi się z mięsem. Propozycja nie tylko na schab, ale i drób - np. udka i skrzydełka z kurczaka. Polecam na pyszny obiad :)   Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angieskiego do smaku: przyprawa uniwersalna gałka muszkatołowa sól

Kolorowy Przepisownik
Pałki po cygańsku 422

słodka od miodu, odpowiednio słona od soli i sosu sojowego a także pachnąca od zmielonych przypraw. Pałki bardzo smakowały wszystkim biesiadnikom więc wstawiam przepis na życzenie. Zobacz przepis na Skrzydełka po diabelsku - słodkie i ostre jednocześnie ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Czekoladowe sówki z owocami 165

smażymy jeszcze chwilę.   Układamy placuszki w wieżyczkę. Wierzch smarujemy serkiem np. kanapkowym lub jogurtem i układamy dekoracją.    Oczka = kiwi + banan + winogrono Piórka = płatki migdałowe Uszka = migdały Skrzydełka = kawałki anansa Łapki = kawałki banana   Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Wędzony sos Barbecue. 163

blogu jest już przepis na standardowy sos Barbecue , o którym pisałam, że pasuje do   żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem lub po, jak kto woli). Tym razem przygotowałam go ze słodką papryką wędzoną, która dodała mu dodatkowego posmaku, co moim zdaniem idealnie do niego pasuje. Do jego przyrządzenia

MamaOskarka
Czernina 150

tylko pod zamówienie bliskich, którzy ją uwielbiają, minie nikt nie przekona do jej zjedzenia, ale może Wy się skusicie ;-)         Porcja dla 4 osób: 2 kacze skrzydełka, 1 szyjka, wątróbka, serce - czyli "odpady" z jednej kaczki 300 ml kaczej krwi 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora - ok. 10 cm garść suszonych śliwek węgierek 3 liście

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania