wyśmienity. Składniki (na 1 formę, "keksówkę", o bokach 10 x 20 cm): 200 gram wątróbki drobiowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 gram gotowanego mięsa z indyka (z udek, skrzydełek) 1 gotowana pietruszka 1/2 gotowanego selera 2 jajka 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 3 łyżki oleju rzepakowego z pomidorów suszonych przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, czarny pieprz(...)niej połowę przygotowanej masy. Następnie układam na środku pokrojone suszone pomidory i posiekane orzechy. Nakładam pozostałą masę, wyrównuję wierzch i dekoruję płatkami chili oraz pozostałymi orzechami. Pasztet piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 75 minut, po upieczeniu studzę w formie do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez całą noc. Podaję mocno schłodzony, na przykład z konfiturą cebulową
Mango PapajaObserwuję gołębie za oknem, siedzące na antenie sąsiadów. Czyszczą swoje wilgotne piórka, trzepią skrzydełkami, kręcą się wokół własnej osi, aż w końcu siadają spokojnie i patrzą na siebie wzajemnie. On też kiedyś tak na nią patrzył. Wtem jeden z nich podrywa się do lotu, wzbija do góry i rozprostowawszy skrzydła, znika za kominem. Drugi został sam. Rozgląda się, nie wiedząc(...)pietruszki drobno siekam. Ugotowany makaron, cebulę z szynką, sos i natkę pietruszki mieszam razem, przekładam do naczynia do zapiekania. Na wierzchu układam ser typu brie. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę w 180 stopniach około 25-30 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkibędzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych(...)właśnie aby powstało pękniecie a nadzienie wydostało się na zewnątrz. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Kaczkę posmarować tłuszczem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 stopni i piec 1,5 godziny. zastawa
królestwo garówłatwe w jedzeniu, takie na jedno ugryzienie. Grillowane czy pieczone są najlepsze. Często je przygotowuję jako przekąskę na ciepło ale i jako przystawkę do mięsa, na przykład do grillowanych skrzydełek . Nadziewane czy nie są smaczne, lekko gorzkawe. Choć uważane za słodkie może się trafić kilka papryczek o ostrzejszym smaku. Nadzienie do papryczek zrobiłam z włoskiego sera zwanego quartirolo lombardo(...)papryczkę i wypatrosz z pestek jeśli jest ich bardzo dużo. Napełnij papryczki serem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika nastawionego na funkcję grilla. Piecz papryczki przez 10 minut. Podawaj na ciepło lub zimno. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniałatwe w jedzeniu, takie na jedno ugryzienie. Grillowane czy pieczone są najlepsze. Często je przygotowuję jako przekąskę na ciepło ale i jako przystawkę do mięsa, na przykład do grillowanych skrzydełek . Nadziewane czy nie są smaczne, lekko gorzkawe. Choć uważane za słodkie może się trafić kilka papryczek o ostrzejszym smaku. Nadzienie do papryczek zrobiłam z włoskiego sera zwanego quartirolo lombardo(...)papryczkę i wypatrosz z pestek jeśli jest ich bardzo dużo. Napełnij papryczki serem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika nastawionego na funkcję grilla. Piecz papryczki przez 10 minut. Podawaj na ciepło lub zimno. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniaupieczenia kurczaka, w całości, w dodatku na piwie dotychczas nigdy nie miałam ochoty. Zawsze wolałam obrabiać pojedyncze części drobiu takie jak filet, skrzydełka, itd. i nadal tak jest. Niemniej postanowiłam spróbować swoich sił z całym ptakiem, a skłonił mnie do tego kanał "Food Emperor" na Youtube, gdzie swoje filmiki dokumentujące przyrządzane potrawy zamieszcza anonimowy mieszkaniec Szwecji i w bardzo zabawny(...)połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami.Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka i wkładamy pod nią dwa kawałki wielkości 1/3 kostki każdy oraz spora ilość świeżych gałązek tymianku.Skórę na udkach nacinamy u samego dołu
Taste Of My Daykolejnym przepisem. A jest to rosół, w wielu domach niedzielny obiad to właśnie między innymi rosół, pyszna, delikatna zupa, która praktycznie każdy lubi :). Składniki: 1-2 udka lub skrzydełka (w zależności co wolicie, ja osobiście robię na udku i wychodzi fajny, delikatny i pyszny) 3 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera kawałek pora (najlepiej taki, żeby było trochę zielonej(...)etapem jest spalenie cebuli, która nada smak i kolor w zupie. Jeśli macie płytkę gazową, może bezpośrednio przy płomieniu na palnik poukładać pokrojoną na plastry cebulę, lub ułożyć w piekarniku na papierze do pieczenia tuż pod grzałką i na maksymalnej temperaturze przypalamy cebulę. :) Taką przypaloną cebule dodajemy do rosołu. Całość gotujemy ok 2-3h na bardzo wolnym ogniu
Gotuj z Mąkąmożna zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Jeśli będziecie zainteresowani tematem, to chętnie pokażemy Wam więcej pomysłów, bo przez rok ekonomicznego gotowania zebraliśmy ponad setkę przepisów na twórcze wykorzystywanie piekarnika. Jesteśmy też bardzo ciekawi Waszych opinii. Czy podobają Wam się nasze pomysły? Czy i jak radzicie sobie z resztkami? A może nie macie problemu z wyrzucaniem jedzenia? Resztki czy nowe dania(...)Oczywiście nie chodzi nam o resztki z talerzy. Cały patent polega na tym by wcześniej odpowiednio podzielić kurczaka i dzięki temu wykorzystać go w pełni (np. w niedzielę jemy skrzydełka i udka, potem piersi, okrajamy z mięsa korpus, itd.) Dzięki takiemu podejściu nie marnujemy jedzenia, a tym samym oszczędzamy pieniądze i żyjemy w zgodzie z naszą filozofią, która każe
Niedzielny kucharzPieczone mięso, pieczone udka, pieczone skrzydełka, pieczone ćwiartki, czasami pieczone żeberka...🍗🍖 To wszystko dominowało u mnie zanim pojawiła się Agnieszka.😍 Na górnym ruszcie w kombiwarze kładłem to co miało być upieczone🍗, a na dolnym talerz, na który skapywał tłuszcz... Nie przeszkadzało to by i tak cały kombiwar był uwalony tłuszczem😬. Mycie było proste❕ Co jakiś czas szklana misa dołu kombiwara(...)duże to kroimy na połówki lub ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, obrany czosnek i przekładamy pieczarkami. Podlewamy ze 2-3 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - pieczemy 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy 15-20 minut na jedną stronę, obracamy mięsko i tyle samo
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemoim zdaniem niezbędny, idealnie przełamuje smak wątróbki i kaczki. Kochani, co tu dużo mówić, polecam! Składniki: 400 gram mięsa z kaczki, najlepiej po ugotowanym rosole, lub kilka ugotowanych skrzydełek i nóżek- około 700 gram (mięso to jest najbardziej soczyste) 250 gram wątróbki drobiowej szklanka mleka 2 cebule 50 gram masła 1/2 gruszki 2 jaja sól pieprz(...)przekładamy do keksówki ( o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw 2/3 przygotowanej masy, następnie w rządku układamy suszone śliwki, które przykrywamy resztą masy. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut. Po tym czasie pozwalamy by pasztet spokojnie ostygł
Mango Papajabędzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych(...)zasznurować wokół wykałaczek. Całą kaczkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej kształt. Posmarować ją tłuszczem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem. Obłożyć tymiankiem i czosnkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 140 stopni i piec 1,5 - 2 godziny. Podawać na ciepło lub zimno. zastawa
królestwo garówDodałam dużą ilość szpinaku i podałam z ulubionymi dodatkami. Jest to bardzo odmieniony "ramen", inny niż wszystkie dotąd ale zapewniam, że jest bardzo smaczny. Składniki: 0,5 kg udek, skrzydełek i kości perliczki włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej(...)umieszczam w niej warzywa oraz mięso i kości. Całość dokładnie mieszam tak by każda część była pokryta marynatą. Warzywa i mięso przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i karmelizuję w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie całość przekładam do dużego garnka, dodaję trawę cytrynową, anyż, cynamon, imbir i zalewam wodą. Bulion gotuję przez 3- 4 godziny
Mango Papajamożna wyluzować , ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych(...)napełnić farszem ziemniaczanym. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Jeżeli luzowaliśmy kaczkę, można lekko obwiązać ją sznurkiem, aby nadać jej kształt. Posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni – nie otwierać piekarnika dopóki temperatura nie zmaleje do 140 stopni. Piec perliczkę około 1,5 – 2 godzin
królestwo garówmożna wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych(...)żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Całość delikatnie wymieszać. Kaczkę napełnić farszem. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni – nie otwierać piekarnika dopóki temperatura nie zmaleje do 140 stopni. Piec kaczkę około 1,5 – 2 godzin. zastawa
królestwo garówbardzo miękkie. Doskonały przepis do wypróbowania , polecam gorąco :) SKŁADNIKI: na 4 porcje przygotujcie więcej - zostanie Wam na następny dzień i obiad z głowy ;) 4 porcje kurczaka (udka, skrzydełka i/ lub piersi) 4 duże jędrne pmid ory gałązka pomidorków koktajlowych do dekoracji oliwa do smażenia 2 duże ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru - startego papryczka chilli - posiekana łyżeczka octu winnego(...)Gotowym sosem polewamy obsmażone wcześniej kawałki kurczaka, obkładamy dymką oraz szcz ypiorkiem, wkładamy gałązkę rozmarynu, możemy wrzucić kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych - całe naczynie szczelnie przykrywamy - dus imy w piekarniku przez około 60 minut w 170 -180 stopniach. Po tym czasie mięso można odkryć, ustawić np. grill z nawiewem i tak potraktować kurczaka przez kilka minut, aby skórka ponownie stała
Moja Książka Kucharska