To ciasto, mające wyglądem przypominać sadzone jajko, gdzie masa serowa to „białko”, a „żółtko” imituje zatopiona w niej morela, widziałam już na
Smaki Na Talerzutort wziął, ale że słodycze ze świeczkami piekli już Grecy i Egipcjanie, dla bogów oczywiście. Wtykali tam świeczki i wierzyli, że dym zaniesie prośby do bogów. Germanie także piekli ciasta na... Święto Bożego Narodzenia - dla Dzieciątka Jezus, przy czym trzeba tutaj dodać, że nie zawsze to były torty takie jakie znamy teraz, przypominały raczej zwykłe ciasta, niektórzy używają stwierdzenia "bread(...)jednak dzisiaj pójdzie spać. No ale nie zapominajmy o upieczonym już leśnym mchu i gościach. Co prawda świeczki były, Artemis zadowolona, ale coś dobrego by zjedli. Dla gości upiekliśmy sernik z jagodami i przełożyliśmy ciasto kremem i owocami. Niestety nie udało mi się uchwycić zdjęcia na stole, bo zostało mi już tylko to... Także tego - goście syci
Przepysznik - BLW i nie tylkoSerniczki w wersji odchudzonej, z energetycznym spodem i kleksem ulubionej konfitury. Przygotowuje się je bardzo ekspresowo jeśli posiadasz malakser i kupisz zmielony już twaróg. I takie
Mój pomysł namojprzepisna.pl | Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Bezglutenowe Bez mleka zwięrzęcego Bez jajek Bez cukru Bez kakao Bez orzechów Macie ochotę na małe co nie co na poniedziałkowe
moj przepis naŚliwki. Konkretnie renklody - moje ulubione śliwki z mojego ulubionego drzewa. Drzewa, które stoi w ogródku rodziców w małym domu, w niedużym mieście na Śląsku. Wyjeżdżając do
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mojprzepisna.pl | Tort ombre jogurtowo-truskawkowy Tort został upieczony z okazji 2 urodzin Antosia, synka naszych przyjaciół. Tort w 100% jadalny i przeznaczony jak najbardziej dla dzieci
moj przepis nakonsystencję i jest lekko słodkie, dlatego też Japończycy używają go do deserów, ale nie tylko :) Dobrze zagęszcza. Według mnie najlepsze do kremowych zup i sosów, ale też... budyniu i sernika! * Płatki miso z kwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem Miso jest także używane jako alternatywa dla soi. Tutaj w formie płatków z dodatkiem kwiatu soli morskiej, kurkumy i imbiru. Razem(...)wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też
Poranek na słodkoprób i błędów uważam, że wreszcie jest takie jak zawsze chciałam- idealnie kruche i maślane. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Bazę na kruche ciasto możecie potem wykorzystać do ciasteczek, serników czy innych ciast. Najlepsze kruche ciasto z owocami Składniki: 300 g mąki krupczatki 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 200 g ziemnego masła 3 duże(...)szybko ciasto. Formujemy wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę lub blachę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto lekko rozwałkowujemy i dokładnie wylepiamy nim dno blaszki. Podpiekamy w piekarniku, przez około 15 minut aż będzie lekko złociste. Podpieczony spód posypujemy odrobiną bułki tartej. Na cieście układamy
Mania Gotowaniamojprzepisna.pl | Szarlotka z budyniem i pianką Dość nietypowa szarlotka, podstawa to ciasto kruche, następnie kwaśne jabłka, zapieczone w budyniu, a na to pianka bezowa. Szarlotka ta
moj przepis najest pełna chili. Podobno są trzy rodzaje pikantności- zwykła, tzw "hot"- którą rozumie się przez to, że robi Wam się gorąco jak jecie danie oraz taka supermega, że jedząc piecze nie tylko w środku buziaka ale też usta na zewnątrz i nie wiem ile wody spróbowalibyście wypić i tak nadal jest pikantnie. W restauracjach można pytać o stopień pikantności(...)Drink był pyszny! :) Mąż próbował piwa Chang, ale jakoś nie podpasowało :) 11) Z deserów koniecznie spróbujcie mango sticky rice- deser obłędny, który pokochałam całym sercem. Niech się schowają serniki, torty i najlepsze czekolady- nie wierze, że to napisałam! :D Ale tak jest, zjadłabym znowu! :) Woda kokosowa- naturalny izotonik :) Zielona herbata z mlekiem :) Mai Thai Herbata czarna z mlekiem
Czerwona Porzeczkamojprzepisna.pl | Tarta z botwinką i koperkiem Jakoś ostatnio naszło mnie na tarty, zarówno na te na słodko, ale i na słono, była już tarta ze szpinakiem
moj przepis naDziś przepis dla miłośników kuchni Koreańskiej, czyli ,,buldak" - pikantny kurczak zapiekany z serem. Mięciutki kurczak w bardzo pikantnym sosie z dużą ilością suszonego chilli i
Kuchnia ŁukaszaTen dzień, tak, to właśnie tego dnia dwa lata temu założyłem ,,Kuchnię Łukasza"! Drugie urodziny bloga!!! Nawet nie wyobrażacie jaki szczęśliwy jestem! Zakładając bloga
Kuchnia Łukaszapasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl mojprzepisna.pl | Pasztet szlachecki Specjalność mojego męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z
moj przepis naobowiązkowo dynia bo ją lubię i wiedziałam, że będzie ładni się prezentowała po przekrojeniu, cukinia – bo miałam:) a poza tym chciałam mieć warstwę w stylu tego wytrawnego sernika z cukinią , oraz papryka bo chciałam mieć akcent kolorystyczny. Całość spaja masa z jajek, śmietany i fety, ale myślę, że świetnie sprawdzi się tu też ser kozi. No i upiekłam(...)odstawić na sitku do odcieknięcia. Dynię obrać i pokroić na cienkie plasterki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze do piecznie, nagrzać piekarnik do 210 stopni (górna grzałka) i piec aż skórka sczernieje - przełożyć do torby foliowej, odłożyć. Ser feta pokruszyć, dodać jajka i śmietanę, sól, pieprz i wymieszać dobrze. Cebulkę posiekać, usmażyć na oliwie na brązowo. Cukinię dobrze odsączyć
Cooking for Emilyspód jest wyłożony, ale z sezamem, masłem i migdałami połączony, dzięki temu z bardzo delikatną masą serową, smakowo kontrastuje, a po dodaniu arbuzowo - truskawkowej galaretki rewelacyjnie smakuje. Taki sernik po rozkrojeniu znika w oka mgnieniu. Cukier... budzi skrajne emocje, choć każdy z nas jego smak zna… lubi go, delektuje się nim, pociesza, uspokaja, wspomina, marzy, a czasem nawet(...)spód kruchy: Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, sezam i całość miksujemy. Na koniec dokładamy płatki i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy zmiksowaną masę i wyrównujemy ją na całym dnie. Przekładamy do lodówki. masa serowa: Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml wody przegotowanej, gorącej wodzie
Moniki Smakołykiniesamowita. rzadko używała przepisów, potrafiła otworzyć lodówkę i się zaczynało. Dania, szybkie i wykwintne, desery , torty, ciasta, nie stanowiły dla niej problemu. Stało się dla mnie oczywiste, że ciasta piecze się w domu, jada się w domu, wtedy wiadomo co jemy. Bardzo brakuje mi jej. O tyle rzeczy chciałabym ją zapytać. Chciałabym się przytulić kiedy jest mi ciężko. Chciałabym(...)skrzywdzić, nie urazić. Od zawsze zaglądam na Moje Wypieki, Kwestia Smaku, Bistro Mama, piękne blogi. Korzystam z ich przepisów bardzo często, zastanawiałam się jak więc pokazać swój sernik według przepisu na przykład Doroty Świątkowskiej. Jak pokazać, Wam przekazać przepis, a nie urazić Doroty, nie zostać posądzona o kradzież o plagiat. Jak czegoś nie wiem, pytam. Napisałam do autorek
Blondynka Gotuje