raczej nie mrożone, żeby nie puściły za dużo soku). Zapiekanka nie jest słodka, można podać z ulubionym dżemem, miodem. Upiekę ją ponownie, gdy znów najdzie mnie ochota na kawałek sernika;) Zapiekanka twarogowa z jabłkami Składniki: 300g twarogu półtłustego 100ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy(...)obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Do żaroodpornej formy (u mnie 18x25cm) wlać masę serową, na wierzchu ułożyć kawałki jabłek, posypać płatkami migdałowymi. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC (termoobieg), masa serowa na środku musi być ścięta. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok 20 minut. Podawać na ciepło. Smacznego
Obiad gotowyZapraszam na pyszny kremowy sernik Składniki 1 kg dobrego białego sera najlepiej swojskiego 6 jajek 250 g miękkiego masła 2 szklanki cukru pudru 2 budynie waniliowe 1 bita śmietana śnieżka 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 4 łyżki bułki tartej sok z 1/2 cytryny starta skórka z cytryny masło(...)miksować, dodawać partiami ser i mleko potem dodać budyń cytrynę i tartą bułkę.Na koniec połączyć delikatnie powstałą masę z ubitymi białkami wylać na przygotowaną blachę 35/25 cm piec w piekarniku ustawionym na 180 stopni ok 1 godziny Polać dowolną polewą
W królestwie smaków Beatykocham Święta dziękuję mojej Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego. Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem chałwowy: 500 ml śmietany(...)pszenną, ziemniaczana i kakao przesiewamy przez sitko. Partiami dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gotową przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160*C do tzw. suchego patyczka (około 25-30 minut). Po upieczeniu tortownicę upuszczamy na podłogę z wysokości około
VioletoweKucharzenieCiasto, które łączy w sobie smak sernika i piernika jednocześnie, wilgotne, nie za słodkie a do tego smak brzoskwiń. Mimo, że gościło na moim świątecznym stole uważam że doskonale nadaje się do upieczenia także już po świętach. Jest dość szybkie w wykonaniu i myślę że każdego zachwyci ten smak. Przepis znalazłam tutaj. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki(...)łyżeczka przyprawy do piernika Wszystkie składniki zagniatamy razem do chwili połączenia się składników. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą cienko rozwałkowujemy i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C przez ok 20 minut( na złoty kolor). Masa serowa: 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu lub tak jak u mnie gotowy ser "z wiaderka
Słodka Kraina WypiekówO tym cudownym przepisie przypomniałam sobie w weekend, kiedyś bardzoooo często robiłam takie ciasto, opublikowałam przepis dawno temu o TUTAJ , jednak wczoraj go zmodyfikowałam zwiększając ilość
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćChyba nikt nie ma wątpliwości, że kocham omlety :D Jestem raczej znudzona zwykłym ''plackiem'' z patelni, więc wymyślam różne inne opcje. Tak było z naleśnikami
fitolarun.blogspot.compieczenia. Na wierzch wykładamy czerwone porzeczki obrane z szypułek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 30 minut. Pod koniec pieczenia ubijamy pozostałe dwa białka. Gdy będą sztywne, dosypujemy pół szklanki cukru i miksujemy przez ok. 3 minuty. Wyłączamy mikser i dodajemy mielone migdały (lub np. orzechy laskowe, ja po prostu mielę(...)chyb... Czekoladowy ganache z wiśniami Czekoladowy ganache z wiśniami to elegancki deser, który prz... Babka piaskowa - najlepsza, bardzo wilgotna Babka piaskowa to ciasto idealne do kawy czy herbaty. Często... Sernik z sosem malinowym Sernik z sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delika... Post Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukrótkimi spodenkami, nie nadążamy… Gorące dni i parne noce sprawiają, że jemy już prawie tylko surowe owoce i warzywa. Wszystkie nasze zimowe hasztagi #glutenfull #obiadrobotnika czy ukochany #sernik spadły mocno w ratingach. Leżymy, przeglądamy zdjęcia jedzenia i nic. Lato. Boskość. Sezonowość. W tym roku lipiec upływa nam pod znakiem czereśni i polskich moreli. Żeby zupełnie nie umrzeć(...)oliwek Soczewicę płuczecie i gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzacie, studzicie i blendujecie. Dodajecie pieprz, gałkę muszkatołową, 2 jajka, mieszacie i przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wyjmujecie po 45-50 minutach. Studzicie, kroicie na plastry i podajecie z sałatą wymieszaną z połówkami czereśni, pokrojonymi w kostkę morelami, listkami mięty
GRUBY WAŁEKPyszna, soczysta, mięciutka pierś z kurczaka owinięta w chrupiące ciasto francuskie, to idealnie danie na kolację lub obiad. Z całą rodziną bardzo polubiliśmy to danie
Kuchnia ŁukaszaCiasto japońskie to delikatny kakaowo-kawowy biszkopt przykryty masą serowo-śmietanową i frużelina wiśniową. Ciasto jest lekkie i delikatne. Jest świetnym pomysłem aby przygotować je
Kuchnia w oparachskładniki: 1000 g sera białego, zmielonego 200 g cukru 15 g cukru z wanilią 4 jajka 100 g masła, miękkiego 1 budyń waniliowy 3 łyżki mleka
Domowy Smak Jedzeniaswojej diecie, ale nie martwcie się, nie będzie nagle wszystkiego bez glutenu, no bo jakże to tak bez drożdżówki. Ciastka z tego przepisu są idealne jako spód do np. serników, gdzie wykorzystuje się już upieczone wcześniej ciastka, lub też jako idealna baza do wszelkich kruchych tart i to bez zbędnego wałkowania i chłodzenia. Jest to idealny przepis- baza dla wszystkich(...)około 30 sztuk: 200 g płatków owsianych 150 g mąki gryczanej 80 g cukru 100 ml oleju roślinnego 100 ml mleka roślinnego szczypta soli pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (ja pominiecie, to nic się nie stanie) Przygotowanie: Zblenduj płatki owsiane (ale nie na mąkę), umieść wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, odmierzaj porcje
greenscarfprzepis z tymi pysznymi owocami. Ciasto łatwe i szybkie do zrobienia, idealne na upalne dni. Dzisiejszy deser zrobiłam z serków mascarpone, dzięki czemu jest lekki i bardziej puszysty niż sernik na zimno wykonany z serków homogenizowanych. Polecam. CHARLOTTE TRUSKAWKOWA Składniki: (forma 17 cm) 1 opakowanie podłużnych biszkoptów masa z serka: 500 g serka mascarpone(...)dodajemy do pozostałej rozpuszczonej galaretki. Końcówki biszkoptów z jednej strony odcinamy aby łatwiej było je ustawić w formie. Dno małej tortownicy (17 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na bokach ustawiamy biszkopty. Następnie wlewamy połowę masy z serka mascarpone i odstawiamy do lodówki na kilka minut, aby masa zaczęła tężeć. Potem kilka biszkoptów maczamy w galaretce i układamy
Bon appetit mon amiebardziej wilgotny dzięki soczystym gruszkom. Niteczki szafranu napotykane w kęsie są miłym i niecodziennym zaskoczeniem. Ja udekorowałam go kwiatuszkami wyciętymi z ciasta. Na sernik: 1 kg sera President 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 i 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki budyniu waniliowego lub skrobi 4-5 jaja pół łyżeczki szafranu(...)wymieszaj. Na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem blachę rozłóż ciasto. Posmaruj białkiem ciasto cienką warstwą.Obierz gruszki i przetnij na połówki. Rozłóż symetrycznie na cieście. Zalej masą serową. Piecz w 190 stopniach ok 60 - 70 minut. W zależności od piekarnika
AZgotuj!