jagody, jagodowy sernik zagościł na naszym stole. Nie przepadam za sernikami na zimno ale ten jeden jedyny podbił moje serce. Jest bajecznie pyszny, powiem tylko tyle :) Sernik jagodowy na zimno, na kruchym spodzie masa serowa: 140 g mrożonych jagód 500 g mielonego sera twarogowego 250 g mascarpone niepełna szklanka śmietany kremówki 120 g cukru pudru(...)wody, ok 1-2 Składniki ciasta zagniatamy i chłodzimy w lodówce ok 30 minut a następnie wylepiamy nim nasmarowana masłem tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok 12-15 minut. Studzimy. Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach wody i odstawiamy na 10 minut. 140 g jagód blendujemy z cukrem i cynamonem
Dzieje kuchennej WiewióryProsty oraz szybki w przygotowaniu, przepyszny, nie za słodki, idealny… Nie chwalę swojego przepisu, po prostu kocham serniki Sernik czekoladowy z kajmakiem i orzechami Składniki: Około 100 sztuk herbatników 1 kg sera mielonego z wiaderka 2 jajka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 kostka (250) masła, lub ewentualnie margaryny 3 budynie (2 czekoladowe, 1 śmietankowy(...)mleka w puszcze Jeżeli nie masz gotowego kajmaku należy gotować mleko w puszcze w kąpieli wodnej przez około 4 godziny. Na początek przygotowuję blachę. Wykładam ją dokładnie papierem do pieczenia, na papier układam dość ściśle herbatniki. Na początek na wolnym ogniu rozpuszczamy kostkę masła. Po rozpuszczeniu dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru
Kocham Czekoladęmieszając. Kiedy w masie zaczną ukazywać się pierwsze bąbelki (takie jak przy gotowaniu budyniu), garnek odstawić z ognia i masę wystudzić. Formę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z wystudzoną masą serową. Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać powierzchnię. Formę wstawić do lodówki. W małym rondelku(...)żelatynę i powolutku podgrzewać cały czas mieszając, aż polewa stanie się gładka. Odstawić z palnika i nadal mieszać, aż masa zacznie stygnąć i lekko gęstnieć. Polewę wylać na schłodzony sernik, wierzch posypać orzechami i migdałami. Formę ponownie wstawić do lodówki aby ciasto całkowicie stężało. Sernik sprawdził się jako deser na grillowej imprezie. Przygotowany tuż przed nią, wprawdzie
Kuchenne zapiski Edytymojprzepisna.pl | Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) Najlepsze na świecie wegańskie pierniczki, cieniutkie, chrupiące, pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku tygodniach od pieczenia
moj przepis naJesień... dynie są po prostu wszędzie, więc pora puszczać je w dzieło. Puree z dyni to nic innego jak mus z dyni, albo przecier z
Kuchnia ŁukaszaKażde śniadanie powinno zaczynać się od takich placuszków. Składniki: 1 jajko 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki mąki z płatków
Kuchnia ŁukaszaUwielbiam piec ciasteczka. Nie ma nic przyjemniejszego niż własnoręcznie przygotowane słodkości do pysznej kawy lub herbaty. Ale dziś postanowiłam połączyć te dwie wspaniałe przyjemnością – herbatę i słodki wypiek w jednym. Zapraszam Was na wiosenne herbaciane ciasteczka . Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil z najprostszych składników, które każdy powinien znaleźć w swojej kuchni. Cały sekret smaku ciasteczek tkwi w dodatku(...)Ciasteczka dzięki dodatkowi tak dobrej herbaty wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Polecam Wam spróbować moich wiosennych herbacianych ciasteczek. A jeśli wśród Was są wielbiciele kawy, to zapraszam na pyszny kawowy sernik z amaretto . Składniki: (na 10-12 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła / margaryny 1/3 szklanki cukru 3 łyżki zaparzonej herbaty ziołowej Lapacho Pomarańcza/Wanilia Tommy Cafe mała
Słodkie okruszkisernika, tortu i deseru : tym właśnie jest upichcony przez mnie Ponczowy pląs 😊 Bardzo delikatna serowa pianka na szczycie mocnonasączonego ciasta biszkoptowego przełożonego ajerkoniakowym kremem. Mmmmm …. Brzmi niebiańsko? Więc jeszcze dodam , że ciacho, ze względu na dodatek dżemu porzeczkowego wcale nie jest przesłodzone 😊 Spróbujcie… Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Domowe ciasta11-12.08 poprowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy I stopnia. Jakie smakołyki tym razem przygotowaliśmy? Zobaczcie! I moja cudowna grupa! Dziękuję za te fajne 3 dni!
Ostra na Słodkobędzie wtedy niski. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Do dekoracji możemy użyć np. polewy czekoladowej (gorzka czekolada min. 70%, odrobina masła, mleko, kakao) - polewamy lekko przestudzoną na sernik. Dodatkowo możemy udekorować go prażonymi migdałami (lekko podprażone na patelni mają niesamowity smak). Jak miksować masę i nie zabrudzić całej kuchni? Dowiecie się z tego filmiku! ( link ) 😍 Składniki(...)okrągłą blaszkę 24cm: Ciasto: 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 1/3 szkl. cukru trzcinowego lub ksylitolu ok. 100 g masła 1 jajko 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto i włożyć do zamrażarki na min. 30 min lub całą noc. Masa serowa: 1 kg białego mielonego sera (najlepiej półtłusty) 1/2 szkl. cukru trzcinowego
Czarnawisienkasernik to prawdziwa rozkosz :) Do składników należało dodać sermixu , jak go nie mogłam nigdzie dostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do mleka dodałam i wymieszałam z mlekiem cały budyń waniliowy. Może nie wyszło do końca tak jak miało wyjść , mianowicie powinny być 2 oddzielne paski z warstwą białą i kajmakową ;) Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia
Różne smaki w kuchnimożemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas(...)minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej 100 g borówki amerykańskiej 200 g czerwonej porzeczki 100 g czarnej porzeczki opcjonalnie cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy
Kulinarne przygody Gatitynastępnie wyłóż na ser wcześniej odsączone na sitku mandarynki. Teraz wylej drugą część masy serowej i wyrównaj łyżką. Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 C i piec około 50 minut, a następnie wystudź przy uchylonych dźwiczkach piekarnika. P olewa : C zekoladę połam na mniejsze kawałeczki, wsyp do rondelka lub miseczki, wlej mleko, dodaj masło(...)stop na małym ogniu ciągle mieszając lub w kąpieli wodnej. Następnie naczynie z rozpuszczoną czekoladą postaw na blacie stołu, dodaj cukier puder i całość zmiksuj na jednolitą masę. Wystudzony sernik oblej polewą i posyp płatkami migdałowymi. Gotowy sernik schłodź w lodówce, pokrój na trójkąty, każdy trójkąt sernika możesz udekorować jedną lub dwoma kawałeczkami mandarynek z puszki
Przepisy i porady kulinarnesernik jak najbardziej świąteczny, a dziś przekąska zdecydowanie przedświąteczna :-) Babeczki lub jak ktoś woli muffinki w tej wersji są ideale zarówno na podwieczorek jak i na śniadanie :-) delikatnie wilgotne ciasto i wspaniały migdałowo - jabłkowy aromat... Po prostu pyszne... SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czary - gary w kuchnisię przyda. Tym razem znalazłam stary przepis mojej babci i pomyślałam, że się nim podzielę z wami. Najbardziej smakuje mi wersja z sernikiem ale niestety tego składniku nie mam. Sernik z truskawkami mmm.. toby było połączenie, muszę pomyśleć nad tym jak przyjadę do Polski. Tym czasem zapraszam na ucierane fale, trochę taki spokojny u mnie Dunaj wyszedł(...)bardzo smaczny, polecam:) Składniki na blachę 32 cm na 35 cm 6 jajek 250 g cukru 250 g masła 400 g mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy 250 g masła polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji
ciastkarnia na kruchym spodzie