Przepis pochodzi z super książki "Domowe wypieki" autorstwa Joanny Niedobeckiej. Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy. A jeśli jesteś wielbicielem pralinek, koniecznie przestudiuj ostatni rozdział. Piecz, smakuj(...)mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi 2 łyżki wody 1 szklanka cukru 100 g czekolady gorzkiej Składniki na krem 500 g serka mascarpone 250 g twarogu z wiaderka (naturalnego) 2 łyżeczki cukru waniliowego 80 g cukru 4 łyżki zimnego mocnego naparu z herbaty ( niecałe pół szklanki i 2 torebki) u mnie Teekanne 300 g słodkiej śmietany
Z Kuchni Do KuchniMocno czekoladowe wilgotne ciasto i masa serowa, a do tego wiśnie... czy może być coś lepszego? Czekoladowy spód: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła
Słodka Kraina Wypiekówmargaryna 250 g Mąka 2 szklanki Cukier 1/2 szklanki Żółtka 3 Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki Cukier z wanilią łyżeczka Masa serowa: Twaróg z wiaderka 1 kg Cukier szklanka Żółtka 4 Jajka 2 Mleko 2 szklanki Budyń śmietankowy 2 Olej 1/2 szklanki Pianka: Białka 7 Cukier 1/2 szklanki 170 - 45 min 150 - 10-15 minut(...)stopni. W tym czasie białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Po każdym dodaniu miksujemy ok. 20-30 sekund i dopiero dodajmy kolejną porcję cukru. Sernik po upływnie 45 minut wyciągamy na chwilę z piekarnika i wykładamy delikatnie ubite białka. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut w temperaturze 150 stopni. Smacznego! Zapraszam was również
Kulinarne przygodyPyszny chrupiący spód na bazie sucharów i nutelli, delikatna jak mgiełka masa śmietanowa z mascarpone oraz kwaskowe maliny zalane galaretką, wszystko razem stworzyło genialną całość
Smaczne Zdrowewiększego planu na nie i w ogóle... zebrałam zamówienia od najbliższych kto i co chciałby zjeść przy świątecznym stole i - o dziwo - zachcianki jakieś spójne tym razem :-) Na pewno sernik i szarlotka, na pewno szynka i pasztet, na pewno sałatka jarzynowa i jeszcze jakaś z fetą, na pewno jak dołożę jeszcze swoje chcenia, to z kuchni nie wyjdę(...)szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej aromat pomarańczowy Masa serowa: 1/2 kg sera białego (może być z wiaderka) 3/4 szklanki cukru 100 g masła 1/4 szklanki mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 jajko aromat pomarańczowy Masa budyniowa: 600 ml soku Kubuś z pomarańczą
Czary - gary w kuchniPewnie wszyscy pamiętają to ciasto z dawnych a nawet bardzo dawnych lat ,ja ostatni raz robiłam je ponad 30 lat temu :) na zajęciach praktycznych w podstawówce
Wypieki Renesmaku 6 g żelatyny ( 1,5 łyżeczki ) 2 łyżeczki soku z cytryny Masa serowo-czekoladowa: 280 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielone przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka 180 g gorzkiej czekolady 6 g żelatyny ( 1,5 łyżeczki ) 60 ml mleka 80 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej Mus ajerkoniakowy(...)Masę odstawić do przestudzenia. Pozostałą śmietankę ubić, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Dodać ją w kilku turach do masy ajerkoniakowej, delikatnie mieszając szpatułką. Masę wylać na sernik z żelką i wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Gotowy deser uwolnić z obręczy tortownicy i dowolnie udekorować. U mnie dekoracja z wiórków czekoladowych
Opowieści z piekarnikaciemnej czekolady 2 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki likieru Amaretto Masa serowa: 500 g śmietanowego sera twarogowego zmielonego 3 razy ( użyła ser z wiaderka Włoszczowa ) ziarna z 1 laski wanilii 100 g miałkiego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Sposób przygotowania: Masa makowa: Masę makową wymieszać ze zmielonymi migdałami ( zmieliłam blenderem). Dodać(...)tortownicę folią aluminiową. W przepisie jest napisane , że w ten sposób piec 40 minut. Ja po takim czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze jakieś 20 minut. Nie należy wyjmować sernika z piekarnika dopóki nie ostygnie. ( przy otwartych drzwiczkach ) Smacznego
Różne smaki w kuchniwtedy wejdzie ich więcej. Ja tradycyjnie używam sera kanapkowo-sernikowego. Jeśli używacie wiaderkowy, pamiętajcie o odcedzeniu. Jeśli wybraliście zwykł ser biały, zmielcie go wcześniej. Postępujemy identycznie jak w wypadku sernika. Porcja na dużą blachę. Drukuj Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Kruszonka 200g mąki 75 g brązowego cukru 100 g masła Ciasto(...)lepi mimo wyrabiania, dodać trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5h Masa serowa Żółtka ubić z cukrem. Dodawać po łyżce ser biały, jeśli nie był mielony lub z wiaderka, wcześniej ser zmielić. Dodać proszek budyniowy. Ubijać. 4 białka ubić z odrobioną soli na pianę. Dodać do masy serowej i wymieszać. Kruszonka Podane składniki rozetrzeć na kruszonkę. Blachę wyłożyć
Mieszam w Garnkułeżeczka proszku do pieczynia łeżka śmiytōnki 17 15 dkg masła 0,5 szklōnki cukru Syrnik: 1 kg syra (joł żech doł taki presowany, ale mogecie dać i taki ze wiaderka- chyba, że wolicie ze ajmra 18 ) 1 szklōnka cukru 0,5 szklōnki ôleju 2 szklōnki mlyka 1 kisiel wiśniowy 4 żōłtka 2 jajca 2 paczki kandyzowanych wiśni(...)należy 27 trudźcie 28 bardzo 29 przecież 30 później 31 wlejcie 32 razem 33 piekarnik 34 uważajcie 35 niektóre 36 przypalać 37 przypiecze 38 ostudźcie Artykuł Syrnik koko-wiśnia (Sernik kokosowo- wiśniowy) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Oprócz łatwości w przygotowaniu deser charakteryzuje się walorami smakowymi, które
Di gotujeDelikatne, rozpływające się w ustach i na cieniutkim kruchym spodzie z herbatników. Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : 15 szt. herbatników maślanych 1/3 kostki masła 1 kg twarogu sernikowego mielonego (wiaderko) 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 opakowania galaretki krystalicznej 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki żelatyny spożywczej 1 op. cukru waniliowego 3/4 szkl. cukru pudru Przygotowanie: Dno tortownicy wyłóż papierem(...)znów wymieszaj. Tak przygotowaną żelatynę przelej do miski z masą sernikową - całość wymieszaj za pomocą różdżki i wylej na biszkopty. Brzoskwinie pokrój na małe kawałki i powciskaj w sernik - wstaw do lodówki. (2 brzoskwinie, czyli 4 połówki zostaw na później). Gdy galaretka jest gotowa (tzn, gdy już lekko stężała, ale jest jeszcze płynna ... trzeba wyczuć ten moment :) ... wyjmujemy ciasto
Alutka-GotujePrzepyszne czekoladowe ciasto w połączeniu z serem jak z doskonałego sernika to świetny pomysł na zbliżający się weekend! :) Jak zwykle, do ciasta proponuję moim gościom kieliszeczek czegoś mocniejszego. Tym razem w ruch poszła wódka Stanislav Cotton Candy . Już sama nazwa wskazuje na to, że smak będzie niecodzienny, zaskakujący i bez spróbowania, naprawdę ciężko było mi określić jak może smakować(...)mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao 180 g cukru 5 jaj 125 ml mleka 125 ml oleju roślinnego Masa serowa: 500 g serka z wiaderka 100 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego Ser ucieramy z cukrem i proszkiem budyniowym. Przekładamy do woreczka. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich
MamaOskarkaCiasto Rajski ptak Bajeczny w wyglądzie i przepyszny w smaku serniczek na zimno udekorowany ptasim mleczkiem. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie gotujmy.pl i od
Blog z Apetytemmagicznych mocy, nie naprawi dzisiejszej szkody, pozwoli każdemu z Was zatrzymać się na chwilę i spojrzeć na wszystko z innej perspektywy. Składniki: 0,6 kg sera mielonego President (w wiaderku) lub innego wielokrotnie mielonego, niesłodzonego 200 g serka naturalnego, np. Twój Smak 7 jajek 3/4 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki skórka otarta z jednej cytryny(...)piekarniku rozgrzanym do 170 - 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy z piekarnika, uchylamy drzwiczki i chłodzimy go w piecyku minimum przez godzinę. Po wyjęciu sernik studzimy jeszcze w temperaturze pokojowej. Jemy dopiero po upływie kilku godzin, jednak tak długi czas wart jest swojej ceny. Smak, delikatna konsystencja ciasta rekompensuje oczekiwania :) Podajemy sam lub posypany
Taste Of My Day