przesycie nie tak łatwo czymś zabłysnąć. 😏 Postanowiłam zrobić coś innego, stanęło na gotowanym serniku. I wszystko fajnie, ale nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała i to nie z potrzeby, ale z czystego lenistwa. 😔 Moim skromnym zdaniem, są w niektórych przepisach zabiegi, które są zbyteczne. 😊 kg twarogu ( u mnie Ulubiony) 5 jajek duży kubek śmietany ( 400) 18% 400-450 g herbatników
Dieta moja pasjapasuje tu idealnie. Całość tworzy słodko-wytrawny deser, który na stałe wpisuję w moje wrześniowe menu. Choć przyznam, że jest tak dobry, iż mogę go jeść przez okrągły rok. SERNIK Z GORGONZOLI Z GRUSZKAMI W SOSIE PIGWOWYM 75 g pokruszonych krakersów - użyłam domowych z tego przepisu (klik) 350 g twarożku - użyłam serka President 150 g gorgonzoli 100 ml śmietany(...)śmietany z gorgonzolą i energicznie wymieszać tak, by dokładnie się rozpuściła. Całość przelać do miski z twarogiem i wymieszać, by całość idealnie się połączyła. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wylać na spód z krakersów. Chłodzić w lodówce do momentu, aż sernik stężeje - u mnie nie trwało to dłużej niż 30 minut. Gdy sernik się chłodzi
KUCHARNIAtrochę go zmodyfikowałam - zawsze wychodzi! Przepis na galaretkę z bloga Kwestia Smaku. Sernik z rabarbarem - naprawdę niesamowity smak i do tego taki łatwy w wykonaniu. Warto! Naprawdę! SPÓD: Upiec biszkopt z 2 jajek. (szukaj w kategorii "biszkopty") MASA SEROWA: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego dwukrotnie, ja wrzucam ser do malaksera i miksuję) 1 łyżka soku(...)lekko zmiękł, ale pozostał jędrny. Następnie wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy. Garnek zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny galaretki. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na sernik. Prostokątna forma o wymiarach minimum 20 x 30 cm lub około 21 x 33 cm, ewentualnie okrągła tortownica o średnicy około 26 - 27 cm. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSernik Wiedeński był specjalnością mojej mamy, która nie wiem skąd ma ten przepis, w każdym razie jest on w mojej rodzinie słodką tradycją na Wielkanocnym stole od bardzo wielu lat :) Składniki: 1 kostka margaryny 2 szklanki cukru 10 jajek 1kg twarogu (tłustego bądź półtłustego) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ½ aromatu cytrynowego 3/4 szklanki rodzynek + 1 łyżka mąki Do dekoracji(...)wszystkich żółtek, dodajemy stopniowo twaróg, a na koniec mąkę ziemniaczaną i aromat. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą łączymy z masą twarożkową, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy przepłukane wodą, osuszone i oprószone mąką rodzynki. Jeszcze raz delikatnie mieszamy i gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy 26-28cm. Tortownica jest praktycznie pełna. Sernik wkładamy do nagrzanego
Smakowy Rajwszystko co z sezamem ten sernik rozkocha was w sobie bez pamięci. Zapraszam. Składniki: Na spód: 80 g masła 150 g mąki 50g cukru pudru 1 żółtko Na sernik: 750 g sera twarogowego z wiaderka 530 ml mleka skondensowanego 3 jaja 1 łyżka miodu 1 łyżka tahini 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 opakowania sezamków(...)Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami i sokiem z cytryny. Uwaga miksujemy tylko do połączenia składników, żeby masa nie nabrała puszystości ( to bardzo ważne, żeby sernik był delikatny, wilgotny i nie popękał). Masę serową wylewamy na upieczony spód
Wielki apetytTreściwy, niezbyt słodki sernik z dodatkiem dużej ilości jagód na spodzie z granoli. Delikatności z pewnością nadaje mu mus jagodowy, którym postanowiłam uwieńczyć ciasto oraz świeże owoce. Maksymalnie jagodowe ciasto, które koniecznie musisz wykonać w sezonie. Z dedykacją dla A. bo to były jego jagody. Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm): Spód: 3/4 szklanki gotowej granoli, np. z tego(...)spodu ciasta obniżam temperaturę piekarnika do 160 stopni. W tym czasie miksuję zmielony twaróg, serek homogenizowany oraz mascarpone z jajkami i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodaję cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec miksowania dodaję mus z jagód. Tak przygotowaną masę serową przekładam na podpieczony spód. Sernik umieszczam w piekarniku i piekę przez 75 minut, następnie studzę przy uchylonym
Mango PapajaCzas na odrobinę słodkości. Oto mój pierwszy sernik z aromatem limonki i polewą czekoladową. Przygotowania i stres zawładnęły moimi myślami. Gdyż w dziedzinie "kulinarne wypieki" jestem nowicjuszem. Na szczęście wszystko się udało. Zachwyciło i smakowało. Przepis zdał egzamin, więc mogę polecić Wam jego przygotowanie. Czas przygotowania: 90 minPorcja na tortownicę (foremkę silikonową) 23-25 cmKoszt przygotowania(...)sernikową:(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)5 jajek1 szklanka białego cukru500 g twarogu sernikowego400 ml śmietany 18%1 łyżeczka cukru waniliowego40 g budyniu (waniliowego)1 limonka3 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczyPOLEWA:1/2 ciemnej czekolady (70% cocoa)opcjonalnie 1/3 białej czekolady dla akcentuPRZYGOTOWANIE spodu sernika:Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub tłuczka do mięsa i woreczka foliowego. Margarynę roztapiamy
kulinarnyJailością rodzynek :). Ważne jest wybór sera jakiego użyjecie do jego wypieku, wszędobylski gotowy w wiaderku nie nadaje się zupełnie na dobre ciasto, jest tylko marnym zamiennikiem, który dobrego sernika Wam nie zrobi. Ser wiejski znajdziecie na rynkach maślanych, tylko próbujcie przy zakupie żeby nie kupić bardzo kwaśnego czy gorzkiego. Forma do pieczenia 25x25 cm. Ciasto kruche: - 20 dag mąki(...)następnie odcedzić. Masło połączyć z cukrem pudrem, żółtkami i wanilią, zmiksować na gładką masę, partiami dodawać twaróg i miksować, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. 3. Schłodzonym ciastem wyłożyć spód foremki i po nakłuwać widelcem, mniejszą część ciasta zostawić na zrobienie kratki na wierzchu sernika. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 C na ok. 15-20 minut żeby ciasto się
Apetyczna babeczkaSkładniki: herbatniki 30 dag, masło lub margaryna 15 dag, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, budyń śmietankowy 1 opakowanie, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, czarna porzeczka 3 szklanki ciastka kruche kupione na wagę w rozdrabniaczu zmiksować na drobno, wymieszać ze stopionym masłem i dać na dno blaszki 24x29 cm przyklepując po wierzchu żółtka, cukier w robocie utrzeć z 5 minut(...)wiaderka i tylko składniki połączyć na średnich obrotach bez długiego mieszania misę wyjąć z robota, wsypać czarną porzeczkę i łyżką wyymieszać ubitą na sztywno pianę łyżką delikatnie wmieszać w sernik sernik wyłożyć na ciastka w blaszce i piec w 180 C około 60 minut, sernik zostawić do wystudzenia i schować do lodówki na kilka godzin przed krojeniem
W Mojej Kuchni Lubięjego przygotowania zainspirował mnie przepis ze strony Kulinarny Szał . Z podanych składników przygotujecie sernik o średnicy 24 cm . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 200 g herbatników 100 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na masę serową: 1 kg twarogu z wiaderka dobrej jakości 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka 3 łyżki miodu 100 g cukru ziarenka(...)Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Przelewamy na ciasteczkowy spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy 60-70 minut. Po tym czasie sernik szybko wyciągamy, smarujemy wierzch śmietaną wymieszaną z cukrem i ponownie umieszczamy w piekarniku na 15 minut. 4. Sernik studzimy przez 30 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi
My Culinary Artdłużej niż w oryginale, ale o dziwo te biszkopty na wierzchu nawet się nie zarumieniły ( o co się obawiałam). Polecam wszystkim wielbicielom serników i/lub tiramisu i nie tylko im, ponieważ jest to świetna alternatywa dla klasycznych serników Składniki na tortownicę 26 cm ( piekarnik góra-dół) SPÓD: – 70 g gorzkiej czekolady – 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( proszek ) – 2 łyżki(...)serową. W kremówce rozpuszczamy mąkę. Do miski wrzucamy twaróg i mascarpone. Powoli miksując dodajemy po jednym jajku. Ma końcu dodajemy cukier, mąkę ze śmietanką i Amaretto. Jeszcze raz, krótko miksujemy. Przelewamy na spód i pieczemy najpierw 15 min w 170 stopniach a następnie 90 minut w 120 stopniach. Pod sernik wkładamy naczynie z wodą, żeby nasz sernik piekł
Relaxtimeziarenkami z wanilii na spodzie z ciasteczek Oreo. Mniam <3 Sernik inspirowany jest przepisem ze strony Art Kulinaria . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 200 g ciasteczek Oreo 60 g roztopionego masła Składniki na masę serową: 5 suszonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki 1 kg tłustego twarogu 200 g śmietany 36% 100 g powideł śliwkowych 4 jajka(...)dokładnie spód formy, pomagamy sobie łyżką. Wkładamy do zamrażarki na czas pozostałych przygotowań. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Twaróg mielimy w maszynce do mięsa, przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub miksujemy blenderem. W dużej misce umieszczamy przygotowany twaróg, śmietanę, powidła, jajka, cukier, mąkę i ziarenka z laski wanilii. Miksujemy do połączenia składników. Wrzucamy pokrojone śliwki i mieszamy łyżką
My Culinary ArtPrzepis pochodzi z bloga Słodkie fantazje Scroll down for recipe in English Sernik marmurkowy z Nutellą (12 porcji, tortownica o śr. 21 cm) Składniki na spód: 120 g ciasteczek digestive lub herbatników 3 łyżki k akao 100 g miękkiego masła Składniki na masę serową: 800 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie 5 jajek ½ szklanki cukru pudru (lub więcej, wg upodobań(...)blenderze, dodaj miękkie masło, kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy. W misce miksera ubij jajka z cukrem pudrem, do uzyskania jasnej masy, po czym wmieszaj twaróg wraz z mascarpone i budyniem. Miksuj, aż masa stanie się jednolita bez grudek. Teraz podziel masę na pół, do jednej połowy wmieszaj ekstrakt waniliowy, do drugiej Nutellę. Masę serową wykładaj
karmelowyłyżeczek żelatyny (latem nawet 10) 1 szklanka mleka 1 kg twarogu półtłustego cukier waniliowy 2 galaretki dowolnego koloru owoce dowolne 1 opakowanie biszkoptów Wykonanie: Biszkoptami wykładamy dno tortownicy (średnica 26-28 cm). Twaróg mielimy lub miksujemy, żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym następnie dodajemy twaróg i dalej miksujemy. Żelatynę namoczyć w w kilku łyżkach mleka do spęcznienia(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową. Wykładamy na ciastka, wyrównujemy, układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Przepyszny sernik na zimno przygotowała Elżbieta Smacznego
kgwjanczewoWiosenny sernik, lekki, dietetyczny i pyszny. Wykończony plasterkami kiwi w subtelnym, zielonym, wiosennym kolorze. Dodatek jogurtu w poprzednim serniku zachęcił mnie do dalszych eksperymentów i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!