się na naszym stole lub w świątecznym koszyczku. Przepis ten jakiś czas temu znalazłam w gazecie, a do jego wykonania "zmusiły" mnie zdjęcia, które same w sobie były "smaczne". Sernik jest puszysty, bardzo serowy i rozpływa się w ustach. Na pewno znajdzie u mnie miejsca na stole w tegoroczne Święta Wielkanocne, szkoda tylko, że zamiast kiełkujących krokusów mamy(...)Masa serowa: -1kg sera -100ml kremówki -120g ksylitolu(może być cukier) -3 jajka -40g mąki kukurydzianej Do miski wsypać mąkę, ksylitol, cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło i mleko. Zagnieść kruche ciasto. Ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Ser wymieszać ze śmietaną, mąką kukurydzianą i ksylitolem. Oddzielić białka
Smaczne ZdrowePyszny sernik na czekoladowym cieście . Przepis mam dzięki Ewie z bloga : revolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała
Różne smaki w kuchnikremu pistacjowego dodatkowo: 4-6 łyżeczek cukru trzcinowego niesolone pistacje bez łupinek Kremówkę z mlekiem zagotować. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Na koniec dodać krem pistacjowy, połączyć. Miksując na najniższych obrotach miksera, powoli wlewać mleko ze śmietaną. Przelać masę do garnka, podgrzewać do temperatury 82 st. C. Masę przelać do kokilek. Ustawić(...)desery cukrem, skarmelizować za pomocą palnika. Posypać posiekanymi pistacjami. Podawać natychmiast. Smacznego! W tym tygodniu postaram się poprawić. W końcu Wielkanoc za pasem, a przepisy na baby, mazurki i serniki czekają na wypróbowanie i publikację
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami Tort gotowy w 15 min O ile wcześniej upieczecie biszkopty. Na szczęście upieczony biszkopt pięknie się mrozi, więc jak goście
moj przepis naPyszna warstwa kremu Cappuccino między dwoma biszkoptami, nieco przypominającymi Brownie i wszystko to przykryte warstwą bitej śmietany posypanej startą czekoladą. Pycha! Nigdy nie myślałem
Kuchnia ŁukaszaPascha to wielkanocny tradycyjny sernik na zimno, wywodzący się ze Wschodu, z Rosji i Ukrainy. Przygotowany jest z białego sera ucieranego z cukrem i żółtkami. Według klasycznego przepisu paschę przygotowywało się mleka, które gotowało się ze śmietaną, tak powstawał ser, który był bazą paschy. Ja poszłam trochę na skróty i przygotowałam paschę z gotowego sera. Pascha wielkanocna Czas przygotowania(...)rodzynek 2 garści suszonej żurawiny 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biały ser mielimy. Żółtka z ziarenkami wanilii ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli kremówkę, cały czas ubijając. Następnie miskę z utartymi żółtkami wkładamy do większego garnka z gorącą wodą, garnek ustawiamy na kuchence na średnim ogniu. Masę mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Uważamy
Kulinarne przygody Gatitypodeszłam po prostu jako sernika na zimno i sprytnie przygotowałam ją jakiś czas temu do degustacji Na pewno muszą ją powtórzyć, choćby ze względu na niezbyt reprezentacyjne zdjęcie Ogólnie paschę możemy robić z gotowego, zmielonego sera białego lub też z jajek i śmietany oraz mleka, które poddane obróbce termicznej utworzą nam ser. Trochę jak w serniku na zimno. Ja sięgnęłam(...)nasza pascha ładniej się prezentuje szczególnie w przekroju. Drukuj Wielkanocna Pascha Składniki 1 kg tłustego sera białego 2 szklanki bakalii (morele, orzechy, rodzynki, daktyle, żurawina) 200 ml kremówki 2 łyżki cukru waniliowego 200 g cukru kostka masła 5 żółtek Sposób przygotowania Ser biały mielimy. Na parze ubijamy żółtka z cukrem i cukrem pudrem na gęstą masę. Dodajemy kremówkę trzymając
Mieszam w GarnkuSoczyste czereśnie to prawdziwe zwiastuny lata, ich smak przywodzi o pokuszenie użycia ich w różnych ciastach, tak powstał ten przepyszny w smaku serowy torcik z nutą
Wanilia i Kardamon25cm. Składniki: Spód: - 120g kruchych ciastek (dałam domowe maślane, orkiszowe) - 20g stopionego masła klarowanego Masa: - 400g gęstego sera twarogowego (u mnie "Mój ulubiony" Wieluń) - 250ml słodkiej kremówki - 40g żelatyny - 1/3 szklanki* wrzątku - 220g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka soku z cytryny - 3 szklanki* umytych, odsączonych jagód Dodatkowo: - 250g jagód (zmiksowanych) - 1 galaretka (na 500ml wody), rozpuszczona w 250ml wrzątku(...)dokładnie wymieszałam. Na końcu dołożyłam ubitą śmietanę i delikatnie przemieszałam. Masę serowo-jagodową wylałam na schłodzony spód i umieściłam tortownicę z powrotem w lodówce. Schłodzoną, lekko tężejącą galaretkę wymieszałam ze szklanką zmiksowanych wcześniej jagód. Gdy zaczęła lekko ściągać, wyłożyłam ją na schłodzoną masę serową i ponownie wstawiłam tortownicę do lodówki. Sernik proponuję przygotować dzień wcześniej, tak by zdążył się
Smaczne ZdroweTort przygotowany z okazji urodzin mojego męża. Mój ukochany bardzo lubi śliwki w każdej postaci, więc wiedziałam że i ten tort przypadnie mu do gustu. Kakaowe
moj przepis namiękkie i napęczniałe rodzynki. Składniki: 700g sera śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 200g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 75g rodzynek ( użyłam od Helio ) 200ml wrzątku 200g śmietany 36% 100g czekolady gorzkiej Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut. Napęczniałe odsączamy, układamy na ręczniku papierowym by swobodnie wyschły. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę – około(...)trzy raz foremką o blat. Ciasto ładnie się wyrówna i ułoży. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie przez 75 minut w temperaturze 120*C. Sernik studzimy w piekarniku. Kremówkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej. Ostudzony sernik oblewamy z każdej strony czekoladą
Gotowanie i blogowanieOstatnio coraz trudniej znaleźć mi czas na gotowanie:( maleństwo, które trzy miesiące temu pojawiło się w naszym domu, zdominowało nasze życie. Jednak bardzo chciałam sprawić słodką
Ania i Marcin gotująwłaściwości zdrowotnych oraz charakterystyczny orzechowy zapach i smak. Na słodko - idealnie komponuje się z lodami waniliowymi/śmietankowymi, bądź z sernikiem. Warto polewać nim różne desery lub w wersji wytrawnej - dodawać do zup i sałatek. Wracając do poniższego przepisu... Tak przygotowana śmietana jest obłędnie pyszna! Wypróbujcie przepis i przekonajcie się, że olej z pestek dyni jest nie tylko zdrowy(...)przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Chłodzić do momentu, aż uznamy, że śmietanka - według nas jest już gotowa. Może to potrwać 30 minut lub kilka godzin. (Jeśli kremówka dość mocno zamarzła - przed spożyciem należy ją przetrzymać z 10 minut w temperaturze pokojowej. Jeżeli chcemy otrzymać deser lodowy - przed chłodzeniem do ubitej śmietanki warto dodać 1 łyżkę dowolnego alkoholu
Di gotujePyszny biszkopt kokosowy przykryty cienką warstwą bitej śmietany, a u góry gruba warstwa truskawek z galaretką. Pycha! Ciasto jest mega smaczne, dlatego warto trochę ,,pobawić
Kuchnia Łukaszadoświadczeniem, spisałam listę przedświątecznych smakołyków na przyszły rok. Przez długie miesiące nie będę do niej zaglądać, ale pod koniec listopada (mam nadzieję) zmotywuje mnie do podjęcia odpowiednich działań. Upiekę sernik i muffiny z choinkami, zrobię piernikowe makaroniki i nastawię ciasto na piernik staropolski, w domu będzie pachnieć cynamonem przez cały grudzień. I nie, nie zwariowałam - myśli o przyszłych Świętach(...)nich innym razem), i obie wersje miały swoich zwolenników. Ciężko mi powiedzieć, która lepsza. Spróbujcie sami.Karmelki z czerwonego winaSkładniki:(na 15 cukierków)275 ml czerwonego wina70 g cukru35 g śmietany kremówki (38%)45 g masłaWino wlać do garnuszka z grubym dnem, zredukować do 65 ml - około 10-15 minut na średnim ogniu. Odrobinę wina wlać do śmietanki, żeby ją zahartować
Pożeraczka, czyli raz adobrze