razem sernik zrobiłam z serka mascarpone i aromatycznych malin w galaretce. Kremowa postać mascarpone świetnie połączyła się z lekko chrupiącym czekoladowym spodem i galaretką z malinami. Zamiast mascarpone można użyć zwykłego sera kremowego z wiaderka, ale smak będzie już nieco inny, chociaż również bardzo smaczny. To samo, jeśli chodzi o maliny, można je zastąpić innymi ulubionymi owocami, polecam(...)porze roku. Uwielbiam je za ten cudowny aromat, smak i kolor, szkoda, że sezon na nie jest taki krótki. Składniki: (foremka o średnicy 28 cm) Spód do sernika: 150 g herbatników kakaowych 100 g masła 100 g czekolady deserowej z co najmniej 50% kakao Masa serowa: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% (schłodzić
Kuchcik gotujeMleczny, słodki.. bajeczny! Można się w nim zakochać ;-) To sernik niewymagający a smakuje jak królewski deser. Składniki mogą być prosto z lodówki. Nie ma potrzeby pieczenia go w "kąpieli wodnej". I ten zapach - borówki po upieczeniu pachną, jak świeżo wyciśnięte owoce leśne polane białą czekoladą ❤️ ? ? - szykujesz go w 5 minut! - bez miksera - bez glutenu - tylko
AniaGotuje.plwręcz, dlatego aby dostarczyć mu wapnia produkty mleczne wplatam we wszystko w co możliwe, tak by nie wyczuł ich smaku. I w tym przypadku udaje się to w 100%! Sernik nie jest zbyt słodki – takie ciasta lubię najbardziej. Najlepiej smakuje schłodzony. Czego potrzebujesz? Do wykonania ciasta (kruchego): 3 szklanek mąki pszennej szczypty soli 2 łyżeczek proszku do pieczenia(...)pół szklanki cukru 6 żółtek 250 g margaryny Do wykonania masy jogurtowej: 6 białek szczypty soli szklanki cukru 3 dużych kubków jogurtu greckiego 2 budynie waniliowe (80 g) dowolnych owoców pokrojonych w kostkę (np. brzoskwiń, mogą być z puszki) Jeśli ciasto kruche robisz pierwszy raz może wydawać Ci się że „mokrych” składników jest zbyt mało w stosunku
ArbuziakiPrzygotowując ten sernik skorzystałam ze świetnego przepisu Jadłonomii na wegański sernik. Moje zmiany: spód to wegańskie kruche ciasto , niepieczona masa sernikowa na bazie orzechów włoskich zamiast nerkowców (podwojona ilość składników, pominęłam wanilię, dodałam 1 szklankę borówki amerykańskiej), na wierzchu kakao i owoce. Smakuje rewelacyjnie! Lady M. (2016, William Oldroyd): Katherine żyje w świecie mężczyzn, którzy traktują
Qlinarnie i Qlinarniekuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem
Kulinarne przygody Gatitynaszych babć. A ja tylko dostaję ślinotoku na myśl o tych wszystkich sernikach, drożdżówkach i babeczkach, i zadowalam się borówkami. Które owszem, są dobre, ale ze smakiem leśnych jagód niewiele mają wspólnego. Postanowiłam przetestować przepis na krem, który przygotowywałam wielokrotnie, z dodatkiem najróżniejszych owoców - od tradycyjnych cytryn, przez inne cytrusy, aż po rabarbar czy żurawinę, a nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyło uruchamiać piekarnika. Łączyłam różne smaki i kolory, dodawałam bakalie, bitą śmietanę, owoce... W wysokich szklankach powstawały słodkie kompozycje. Czasami podpatrywałam w ówczesnych kawiarniach co dodają do deserów. Dziś w sumie rzadko przygotowuję desery z galaretek, a jeśli już to dodaję je do serników na zimno. Ale postanowiłam na chwilę powrócić do słodkich dziecięcych wspomnień i przygotować
Kulinarne przygody Gatityniespostrzeżenie. Chyba jedynym objawem były obfitujące truskawki i pojawiającesię owoce sezonowe. Właśnie nieprzyjazna i smucąca aura - taka pogoda zdecydowanie działa na mnieprzytłaczająco - sprzyja całym pochodom owych Duszków. Podłużne kolejki zataczająkoła w mojej głowie, nucąc zabawne mruczanki i przywołując obrazy różnych smakołyków.Tiramisu, Rafaello, ciasteczka, placek drożdżowy, słodkie bułeczki...Sernik. Padło na sernik.Duszki nie dawały za wygraną. Podsuwają
W kuchni Karmel-itkiBiszkopt z bezą i masą budyniową to kolejna odsłona świątecznego ciasta. Tym razem naszpikowanego bakaliami i orzechami. Czas przełamać trochę schemat pierników, makowców i serników (na te dwa ostatnie już niedługo pojawi się przepis). Jeśli chcecie jakiegoś urozmaicenia to koniecznie wybierzcie to ciacho! Biszkopt z bezą i masą budyniową Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego(...)proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100 g orzechów (u mnie firmy Helio ) około 300 g suszonych owoców (u mnie mieszanka firmy Helio : jabłka, gruszki, śliwki, daktyle, morele) Masa budyniowa: 500 ml mleka 16 g cukru wanilinowego 5 żółtek 125 g cukru 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
PatiGotujeCzas czytania: 3 min Sernik truskawkowy na zimno Sernik na zimno to wspaniała propozycja na letnie dni, pracy jest niewiele przy takim deserze. Jest
SprawdzonaKuchnia.plW Święta Bożego Narodzenia obok sernika nie może zabraknąć także ciasta z makiem. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Niestety, u mnie
Kuchnia MagdaLenyTradycyjny sernik na kruchym spodzie to propozycja deseru, chyba każdy choć raz jadł w życiu. Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo puszyste. Wielu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przekonana, że zajadają sernik owocowy. Po uświadomieniu im, że głównym składnikiem nie jest ser, byli bardzo pozytywnie zaskoczeni. Także jeśli chcecie przemycić zdrowe ciasto, to ten przepis będzie do tej misji idealnie pasował. :) Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 200 g pokruszonych ciastek 120 g rozpuszczonego masła 400 ml śmietanki 36% 300 g owoców (ja użyłam mieszanki
zdrowo i aktywnieprzekonana, że zajadają sernik owocowy. Po uświadomieniu im, że głównym składnikiem nie jest ser, byli bardzo pozytywnie zaskoczeni. Także jeśli chcecie przemycić zdrowe ciasto, to ten przepis będzie do tej misji idealnie pasował. :) Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 200 g pokruszonych ciastek 120 g rozpuszczonego masła 400 ml śmietanki 36% 300 g owoców (ja użyłam mieszanki
Zdrowie i pysznie na talerzu