małe co nieco. Dziś wykończyłam zapas świeżych drożdży, więc przez jakiś czas odpoczniecie od czasochłonnych, ale jakże pysznych ciast drożdżowych. Na pożegnanie, to co tygryski lubią najbardziej, czyli sernik, tym razem przybrał formę strucli. Jest miękki w środku, wilgotny, z chrupiącą skórką, aż ciężko uwierzyć, że to drożdżak. Składniki: ciasto: 450 g mąki może być sama pszenna, ja użyłam(...)przełóż do formy. Piszę to z własnego doświadczenia, bo sama zapaskudziłam pół kuchni masą serową przekładając ciasto. Możesz dodatkowo posypać wierzch mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu oraz odrobiną posiekanych orzechów, będzie jeszcze lepsze i zrobi się ta cudowna, chrupiąca skórka. Odstaw ciasto jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia, po czym piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce
greenscarfmojprzepisna.pl | Piernik staropolski Wiem, wiem powinnam ten przepis podać przed świętami, bo zwykle pierniki piecze się parę/paręnaście dni przed świętami. Ale nie chciałam podać
moj przepis narodzynek sułtańskich, 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej, 50 g orzechów włoskich, 50 g płatków migdałowych) Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Orzechy włoskie bardzo drobno okroić. Migdały w płatkach pokruszyć, natomiast rodzynki sparzyć. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i kakao, przesiać. Ubić całe jajka(...)Nałożyć pozostałą masę serową , wierzch wygładzić i rozłożyć pozostałe mandarynki. Na rozłożone mandarynki zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopnia C. 28. Sernik na czekoladowym spodzie Składniki: Ciasto kakaowe: 125 g margaryny 1 / 2 szklanki cukru 3 łyżki wody 1 - 2 łyżek kakao 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka
Ciastka - domowe słodkościdodatkiem miodu i suszonych owoców. Labneh może być także bazą dla różnych sosów i dipów, np. sosu tzatziki . Z labneh odcedzanego przez 1-2 dni można przygotować sernik. Z labneh odcedzanego przez 3 dni możesz utoczyć kulki i zamarynować je w oliwie z przyprawami (przepis poniżej). To moje ulubione zastosowanie labneh - dzięki przyprawom uzyskuje on bardziej wyrazisty smak(...)lubię najbardziej! 1. Do przygotowania kulek z serka labneh potrzebujesz serka, który odcedzał się przez 3 lub więcej dni. Posmaruj dłonie oliwą i tocz z kawałków labneh kulki wielkości orzecha włoskiego. Raz na jakiś czas umyj ręce i od nowa posmaruj oliwą. Kuleczki ułożone na talerzyku możesz wstawić na dzień lub dwa do lodówki, aby obeschły (będą się dzięki temu
Chilli Czosnek i OliwaLeśne mini serniczki? Leśne, bo z jagodami? Przecież nie muszą być z jagodami. Jeśli nie macie jagód użyjcie innych owoców. Kremowe mini serniczki, o ta nazwa
Blondynka GotujeChłodne, zimowe wieczory uwielbiam spędzać w domu, pod ciepłym kocykiem oglądając ulubiony ( najchętniej komedie romantyczne! ) film i popijając ulubione wino. A jak jest wino – to
Ostra na SłodkoJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kokos (sł), szczyptę imbiru (o), łyżkę zimnej wody (sn), kilka kropli soku z cytryny (k), kakao i szczyptę kurkumy (g) i po zmiksowaniu całości dodałam jeszcze posiekane drobno orzechy włoskie (g). Wyszła mi z tego porcja w postaci szklaneczki dość gęstego kremu; można dodać więcej wody, będzie wtedy luźniejszy. Można zamiast wody dać oliwę, ale ja wolałam lżejszą wersję. Zjadłam(...)suszonymi . To dla tych co sa na MM I faza -:) sowa_nie_sowa 2012/05/02 09:06:00 Basia , kiedyś, nie tak dawno, raz w tygodniu piekłam ciasto czekoladowe albo sernik albo coś tam innego do kawy. A teraz słodkie mnie mało kusi, a jeśli, to takie właśnie mniej typowe;) Dzięki za pilnowanie MM i uwagi do I fazy:) Gość
Zdrowa Kuchnia SowyJuż starożytni Egipcjanie zachwycali się bogactwem właściwości odżywczych i unikalnym smakiem rodzynków. Suszone winogrona, szczególnie te, pochodzące ze słonecznej Turcji, to pełnowartościowy produkt, który świetnie sprawdza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania w brzydki plastikowy pojemnik i nosić(...)osoba, która nie umie gotować. Każde śniadanie ma podobną strukturę: owoc lub warzywo w dużych ilościach drugi owoc i drugie warzywo zboża np. płatki, nasiona konopii, ryż białka np. orzechy, ser, mięso posypki np jagody goji, mak dressingi np. jogurt, pure z banana Od razu widać, że autor jest psychofanem sałatek, bo każde danie jest taką prawie sałatką. Nawet kanapki
Ugotowane pozamiatanechyba każda dziewczyna kiedyś marzyła o mieszkaniu na paryskim poddaszu; a Barceloną, bo wydaje mi się tajemnicza i urzekająca. 2. Twoja popisowa potrawa to...? Tak ja napisałam wyżej - sernik. Zdecydowanie. 3. Dlaczego zaczęłaś gotować i interesować się kuchnią i kulinariami? Bo się nudziłam. Nie mając pracy przez kilka chwil, nie wiedziałam, co ze sobą robić. A że jeść trzeba(...)postanawiasz poprawy. Podjadam, i to o najróżniejszych porach. Pory posiłków są dla mnie bardzo umowne - jak tylko robię się głodna, jem. 5. Miałaś czasem ochotę podjeść pistacje w dziale orzechów na wagę? Nie, jakoś o tym specjalnie nie myślałam... Co innego czereśnie - często mnie korci, żeby sprawdzić, czy są wystarczająco słodkie. 6. Jaka jest Twoja najdziwniejsza fobia? Bo ja wiem
Pożeraczka, czyli raz adobrze