Sernik w Dniu Wszystkich Świętych jest wypiekiem oczywistym w moim rodzinnym domu. Upraszcza to mą rolę, gdyż dylemat dotyczy tylko tego, który z przepisów, tym razem. Wybór rodzaju ciasta - odpada. Zdarza się, że obok sernika w tym dniu pojawia się jeszcze słodki sąsiad, najczęściej w formie piszingera lub kruchych ciastek. W tym roku zabrakło czasu. Na stole jednak nieśmiało(...)jest ale. To przepis wyłącznie dla miłośników serników kremowych. Nie dla wielbicieli tych sypkich, z mielonego twarogu, pięknych klasycznych rodzynkowych, z polewami czekoladowymi na grzbiecie. Składniki: spód ciasteczkowy: 300 gram herbatników - petitków 80 gram rozpuszczonego masła szczypta soli masa serowa: 1 kg sera wiaderkowego do serników 250 gram mascarpone 1 szklanka cukru pudru 5 jajek L 2 łyżki budyniu śmietankowego
Kronika Piekarnikacytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową Składniki: Spód: 220g herbatników (lub innych ciastek, najlepiej pełnoziarnistych) 50g masła – roztopionego Masa serowa: 450-500g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 300g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru 2 płaskie łyżki mąki pszennej skórka(...)bardzo krótko wymieszać ( patrz FILM ). 4. Około 2/3 masy serowej wylać na przygotowany spód w blaszce, do pozostałej dodać 200g borówek, wymieszać i wylać do blaszki, wyrównać. 5. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 150C na funkcji góra – dół przez około 70-75 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez około 40 minut
Mała Cukierenkaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik kawowy z czekoladą Składniki: Spód: 200g ciastek z czekoladą (użyłam pełnoziarnistych ciastek digestive) 50g masła – roztopionego Masa serowa: 400g gotowego sera na sernik 500g serka mascarpone 170-180g jasnego brązowego cukru (cukier trzcinowy nierafinowany) 1 kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 2 żółtka(...)temperaturze 220C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150C i piec jeszcze przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika na funkcji góra-dół. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia. Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin. Polewa: 5. Sernik ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Do rondelka
Mała Cukierenkabudyń śmietankowy z białą czekoladą (linia premium od Delecty) 1 cukier smak migdałowy od Delecty 1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 250g serka mascarpone 250g serka ricotta 4 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków 1 jajko Krem: Smak krówka od Delecty około 300ml zimnego mleka Dekoracja: posypki z linii(...)spalił na wierzchu. Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy. Ostudzony biszkopt odrywamy powoli od papieru do pieczenia i kroimy na 2 blaty. Sernik: Oba serki i śmietanę przekładamy do miski i miksujemy z cukrem do połączenia, następnie dodajemy jajko i 2 łyżki mąki, razem miksujemy i masę przekładamy do tortownicy (24cm) wyłożonej
Kolorowy Przepisownikpolecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową Składniki: Ciasto: 1kg gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 220g cukru 4 łyżki kakao bez cukru 1 Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami(...)nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturze do 130°C i piec jeszcze przez około 65 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik na koło 20 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (uwaga: sernik opadnie). Ostygnięty sernik zebra wstawić do lodówki. Polewa
Mała CukierenkaIdą już idą! Zbliżają się wielkimi krokami. Tak, tak – o świętach mówię! Na krakowskim rynku błyszczy przystrojona choinka, w głośnikach słychać świąteczne piosenki, w galeriach
Ostra na Słodkowyszło ciasto. A raczej wyszło, z piekarnika wyszło i za szybko. Dopiec się nie udało. Z pozostałej masy twarogowej zrobiłam sernik. Wyszedł delikatny, trochę puszysty i bardzo pomarańczowy. Gorzka czekolada bardzo pasowała do tego towarzystwa. 500 g mascarpone 250 g chudego sera twarogowego 250 g serka typu włoskiego (capri) 100 ml soku z pomarańczy kilka kropel esencji pomarańczowej
Kucharzycabrzoskwiń pięknie pachnie a smakuje jeszcze lepiej , jest delikatny i lekko kwaskowaty przełamuje słodki smak sernika. Składniki : Masa serowa ( składniki wyjąć z lodówki na godzinę dwie przed robieniem ) - 450 g sera białego u mnie " Mój Ulubiony " z Wielunia - 250 g serka Mascarpone - 200 g cukru pudru ( jak ktoś woli mniej słodki dać 150 g) - 3 jajka - kilka kropel olejku waniliowego(...)cukier,wymieszać , dodawać po jednym jajku cały czas mieszając aż połączą się składniki , gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Na dużą blaszkę wylewamy wrzącą wodę ,stawiamy w niej sernik ,woda powinna sięgać do ok 1/3 tortownicy ,ja nie miałam mniejszej blaszki więc wodę wlałam na blaszkę z piekarnika . Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130 stopni,pieczemy
Wypieki Renekolejna majowa okazja na sernik :) jagód jeszcze nie ma ale kupiłam mrożone i zrobiłam frużelinę ,serniczek wyszedł rewelacyjnie ,wilgotny ,rozpływający się w ustach a kwaskowaty smak jagód przełamuje świetnie słodycz sera ....pyszny .... Składniki na blaszkę 26 cm Masa serowa : - 450 g twarogu u mnie z Wielunia "Mój Ulubiony" - 250 g mascarpone - szklanka cukru pudru(...)łyżką na ser zagłębiając łyżkę tak aby w środku też było trochę jagód ,robimy wzorki np. wykałaczką albo drugą stroną łyżki , na dużą blaszkę wylewamy wrzątek , ustawiamy w wodzie sernik i wstawiamy do piekarnika ,zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy ok 85 minut . Po tym czasie wyciągamy blaszkę z wody ale zostawiamy jeszcze w piekarniku z uchylonymi
Wypieki ReneSernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy. Sernik zrobiłam bez spodu, ale jeśli chcecie aby sernik miał podstawę, wystarczy pokruszyć na pył dowolne ciasteczka (maślane, owsiane, digestive czy herbatniki), połączyć je z rozpuszczonym masłem i wylepić dno okruchami(...)owoców. Użyłam mrożonych owoców leśnych, ale super będą też karmelizowane śliwki czy gruszki. Latem zaś przetarte truskawki lub maliny. Sernik z jogurtów greckich (składniki w temp. pokojowej): 800 g jogurtu greckiego / bałkańskiego (2 duże opakowania) 250 g serka mascarpone (1 opakowanie) 6 dużych jajek 1,5 szklanki cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 1 płaska łyżeczka
Poezja smakuSzczypta soli Opcjonalnie- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- jeśli chcemy by nasze brownie nie było ciężkie, zbite (jak u mnie- ale ja takie właśnie lubię) Sernik: 250g twarogu sernikowego President z mascarpone 2 jajka ½ szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 pełna łyżka (z „kopką”) mąki ziemniaczanej+ łyżeczka do obtoczenia owoców Garść świeżych malin Garść świeżych borówek Pianka(...)delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy na blaszkę, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sernik. Sernik: Żółtka, cukier, ser oraz esencję waniliową miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy ją z masą twarogową
Kuchnia w czekoladzieDzień dobry :-) Dzisiaj kochani pyszny, rozpływający się w ustach sernik z ricotty i mascarpone. Delikatny z dodatkiem owoców. Przepis na niego znalazłam tutaj ( klik ) lekko zmodyfikowałam pod siebie. Mój mąż serników nie lubi, ale stwierdził, że taki jak najbardziej. Polecam, naprawdę pyszny, a łatwy w przygotowaniu :-) Miłego piątku :-) tortownica 26 cm Składniki ciasto: 125 g ziemnego masła(...)cukru 200 g maki pszennej typ 450 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g serka ricotta 500 g serka mascarpone 100 g cukru 4 jajka M 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40) Dodatkowo: borówka amerykańska maliny 4 łyżki dżemu z owoców leśnych Ciasto: 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy
kruche babeczkiOrzechowy serniczek z Nutellą Cytrynowy sernik z bitą śmietaną Kakaowo śmietanowe ciasto z wafelkami Orzechowy łom z czekoladą Czekoladowe ciasto a’la tiramisu Mleczne Oreo na kakaowym spodzie Malinowe ciasto z kwaśną śmietaną Tarta z truskawkową pianką Śmietankowo kawowe – czyli ciasto caffe latte Kokosowe ciasto z białą czekoladą Miętowy wafel z cukierkami Brzoskwiniowy sernik gotowany Giotto – czyli ciasto(...)masę układamy pokrojone truskawki, a na nie połowę pozostałej masy. Wierzch ciasta możemy ozdobić dodając owoce lub posypując kakao. Sernik czekoladowy z musem malinowym To wspaniałe połączenie smaków, które z pewnością zachwyci nasze podniebienia. Do sernika potrzebujemy serka mascarpone, mleka skondensowanego, masła, kakao i herbatników. Na spód foremki układamy pokruszone herbatniki, a na nie wylewamy masę serową. Na wierzch
Via GustoSernik z dodatkiem mascarpone na spodzie makowym. Na wierzchu frużelina wiśniowa. Białka do masy makowej ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do nich żółtka i ubijać przez kolejne 2 minuty
Bulliosernik dotrwał do końca spotkania, relacjonowanie wydarzeń minionych czterech tygodni, wykluczało możliwość synchronicznego z resztą zebranych jedzenia. Pozostali, pełniący wygodną rolę słuchaczy, mieli szansę zakończenia degustacji już w okolicach streszczenia upływu tygodnia pierwszego. Dobrze witać, dobrze wracać, gdy ktoś czeka z powitaniem. A ten powitalny przepis zaspokoi potrzeby zasiadających przy wspólnym stole miłośników zarówno serników(...)śmietanki 30 % szczypta soli 1/4 kostki masła w temperaturze pokojowej 5 - 6 niewielkich jabłuszek - u mnie papierówek Masa: składniki w temperaturze pokojowej! 500 gram sera wiaderkowego na serniki 250 gram mascarpone 3 jaja rozmiar L 100 ml śmietanki 30% 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego Wykonanie: Ciasto: Mąki przesiewamy do dużej miski
Kronika Piekarnika