sernik na tradycyjnym kruchym cieście z dodatkiem soczystych brzoskwiń i delikatnej bezy. Składniki na kruchy spód: 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła (schłodzonego) lub margaryny Kasi 3 żółtka Masa serowa: 500 g mielonego białego sera 125 g masła (miękkiego) 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy
Świat Ciastaserniku stanowi idealne połączenie. Moja tarta ma jeszcze nutę pomarańczy za sprawą skórki. spód tarty: 200 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 2 żółtka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 1 łyżka cukru pudru 150 g masła zimnego 2 łyżki zimnej wody ser: 350 g sera twarogowego 125 ml śmietany kremówki 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka
wesoła kuchniaSernik na 1 kęs w formie babeczek, doskonała ozdoba wielkanocnego stołu oraz idealnie nadają się do wielkanocnego koszyczka. SKŁADNIKI 10 babeczek 1 szkl. mąki, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 100 g margaryny, szczypta soli, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowa: 1/5 kostki margaryny, 1 jajko, 2 łyżki cukru(...)szkl. mleka, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 200 g sera białego mielonego Dodatkowo: wiórki kokosowe, olej i bułka tarta do posmarowania foremek WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z , cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe
słodki brateksernik z rosą, puszysty ale i taki, który może poleżeć i ciągle się będzie rozpływał w ustach! Składniki: Na ciasto 300 g mąki typ 500 Młyn Kopytowa 120 g masła 2 duże żółtka 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody 5 łyżek cukru pudru Na ser 1 kg sera w wiaderku- waniliowe 1 budyń waniliowy
Z Kuchni Do Kuchnipierwszy rzut oka ciasto przypomina sernik:) Jednak nic bardziej mylnego! Ciasto nie ma w sobie ani odrobiny sera;) Kruche czekoladowe ciasto przełożone masą ze śmietany i kaszy manny oraz kwaśnymi porzeczkami. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców, jednak kwaśne porzeczki wspaniale tutaj pasują:) Ciasto: 5 żółtek, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki(...)cukru, 200g masła lub margaryny, 2 budynie czekoladowe (po 40g każdy), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soku z cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodać cukier, żółtka oraz masło i sok z cytryny. Zagnieść gładkie, kruche ciasto. 2/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Resztę
Z miłości do słodkościSernik tradycyjny, na kruchym cieście. Obowiązkowo z rodzynkami i skórką pomarańczową. Dodatkowo truskawki i galaretka, co dodaje mu lekkości. Nam będzie smakował na pewno, a S uwielbia truskawki! Składniki : Ciasto : * 100 g masła * 100 g cukru pudru * 225 g mąki pszennej * 1 jajko Masa : * kg sera wiaderkowego * 150 g masła * 1,5 szklanki cukru * 7 jajek * budyń waniliowy * szczypta
Magiczne Życie MartyLatem zawsze nie chętnie sięgamy po przepisy z wykorzystaniem piekarnika, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na ciasto bez pieczenia! Jest to niesamowicie pyszne ciasto z wykorzystaniem
Kuchnia Łukaszasernik zagości na moim stolę Świątecznym. Spod i wierzch z ciasta piernikowego.Pięknie wygląda, wspaniale smakuje i ten zapach korzenny .Czuć zbliżające się Święta. Zapraszam kochani. Ciasto piernikowe: mąka pszenna 3 szklanki typ 500 Kłos-Pol błonnik kakaowy 3 łyżki Kłos-Pol ksylitol( cukier) 1/2 szklanki Kłos-Pol soda 1/2 łyżeczki śmietana 12% 4 łyżki masło 1 kostka(...)miód pół szklanki jajka 2 szt cynamon 2 łyżeczki imbir mielony 1 łyżeczka kardamon mielony 1/2 łyżeczki Masa serowa: jaja 5 szt ser 1 wiaderko ksylitol 1/2 szklanki budyń waniliowy 2 x40 g żurawina suszona 1 szklanka Kłos-Pol mąka 2 łyżki typ 500 Kłos-Pol Ciasto piernikowe: Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą,dodajemy błonnik
Różowa kuchniapotrafiłam się zdecydować co zrobić: tartę czy sernik? Więc ostatecznie zdecydowałam się, na połączenie obu w jedno ciasto. I tak też powstała tarta ala sernik z całym mnóstwem truskawek. Polecam ten przepis, bo ciasto jest przepyszne. U mnie z półpłynną polewą czekoladową mleczną i truskawkami, ale z powodzeniem można ciasto udekorować jedynie cukrem pudrem i truskawkami. SKŁADNIKI Kruchy(...)zimnego masła 1 jajko Nadzienie serowo-truskawkowe: 500 g truskawek 2 jajka szczypta soli 60 g cukru pudru 250 g twarogu półtłustego 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 50 g mąki ziemniaczanej Dekoracja: kilka truskawek polewa czekoladowa lub cukier puder WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sól, jajko i posiekane nożem
Passions hobbies lifeprzepyszny wilgotny sernik nadziany soczystymi wiśniami w kisielu osadzony w kruchym cieście, był inspiracją stworzoną specjalnie dla mojego brata, który jest wielbicielem serników w każdej postaci. Wsad wiśniowy, jak i dodatek dżemu truskawkowego na wierzchu obrazuje zbliżające się lato, dzięki czemu od samego patrzenia można przenieść się do słodkiej krainy leniuchowania w ciepłych promieniach letniego słońca(...)nadzienie: 1 słoik wiśni w kompocie (około 700 ml) 25 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek 1 kg sera sernikowego 1 budyń waniliowy/śmietankowy (40 g) 75 g masła roztopionego rodzynki (opcjonalnie) dodatkowo: 1 żółtko 1/2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki konfitury truskawkowej Składniki na ciasto posiekać na stolnicy i zagnieść ciasto
Kulinarna (nie)codziennośćlaktozy, więc myślę, że spodoba się również osobom mającym nietolerancję laktozy. Jestem bardzo ciekawa, czy próbowaliście połączyć sernik z brownie i jak wam smakowało – chętnie poczytam Delikatny sernik z malinami na spodzie brownie (bez laktozy) tortownica 26 cm Spód daktylowy a’la brownie: 100 g daktyli bez pestek 0,5 szklanki wody 15 g oleju kokosowego(...)twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita 360 g serka Wiejskiego Polskiego bez laktozy Mlekovita 0,5 szklanki mleka bez laktozy Mlekovita 1/2 szklanki ksylitolu 4 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego dodatkowo: około 250 g świeżych lub mrożonych malin Daktyle umieścić w niewielkim garnuszku, zalać wodą i gotować około 10 minut do lekkiego odparowania wody. Przestudzić, a następnie zblendować na gładką masę
Fitkotjesteśmy takimi łasuchami. Uwielbiamy desery owocowe, z alkoholem, ciasta z kremem, zwykłe kruche ciastka, szarlotki, serniki, murzynki, pierniki... I poniekąd dlatego nie trzymam w mieszkaniu wagi! SERNIK GOTOWANY PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM (tortownica 28 cm) kruche ciasto: 200 g zimnego masła 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru(...)spody zostawiam do wystudzenia. masa serowa: 1 kg twarogu (u mnie wiejski, od gospodarza) 200 g masła 1 pełna szklanka cukru kryształu 3 duże jajka (temperatura pokojowa) 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 2/3 szklanki mleka (temperatura pokojowa) 200 g świeżych, umytych malin Sposób przygotowania: Ser mielę w maszynce / miksuję dokładnie blenderem, aby otrzymać gładką masę. W dużym garnku
W kuchni Karmel-itkiMiałam przyjemność wziąć udział we wspólnym pieczeniu sernika z innymi blogerkami. Mój sernik jest z wiśniami polany polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi. Jest niezwykle kremowy, polecam wypróbować. Tortownica : średnica 27 cm Czas pieczenia : spód ok. 25 minut , całość ok. 1 godziny Temp. pieczenia : spód 190 C , całość 180 C Składniki: Spód 200 g mąki pszennej(...)sera tłustego ( użyłam 4 kostek sera po 250 g ) 500 g wiśni bez pestek 200 g cukru 100 g masła 8 jaj 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu waniliowego 3 łyżki śmietany 12 % Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa Sposób wykonania : Spód: Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać żółtka, śmietanę i masło. Razem wszystko posiekać. Zagnieść ciasto , uformować kulę
Słodkości i nie tylkozależności od preferencji można darować sobie spód lub zrobić go w wersji glutenowej. Ja wykonałam wersję bezglutenową a glutenowcy oczywiście nie zorientowali się co jedzą...:-) Sernik jest aromatyczny i sprężysty i, chyba, nie może się nie udać:-) Składniki na spód: 200-300 g biszkoptów bezglutenowych 1 łyżka miodu 100 g margaryny lub masła mały słoiczek dżemu pomarańczowego (można(...)budyń waniliowy lub śmietankowy 6 jaj otarta skórka z jednej dużej pomarańczy kandyzowana skórka pomarańczowa - opakowanie 1-0,5 szkl rodzynek Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Ja ucieram ręcznie, wydaje mi się, że mikserem nie do końca otrzymuję dobry efekt. Po utarciu tłuszczu dodawać po jednym żółtku oraz sporej łyżce mielonego twarogu - cały czas ucierając. Dodać budyń
Ze smakiem bez glutenuupiec? Czy coś co już znamy, czy iść w kierunku nowości? Zaczęłam kombinować ze składnikami jakie miałam w lodówce. Przypomniało mi się, że kiedyś jadłam u koleżanki ciasto niby sernik, niby pianka zrobiona z jogurtów. W lodówce zawsze mam jogurty typu greckiego, w zamrażarce mam zamrożone białka, wzięłam więc te w ilości 5 sztuk, a resztę składników dodawałam(...)białko odłożyć Składniki na masę jogurtową: 6 sztuk białek szczypta soli 200 g cukru (ok. 1 szklanka) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek po 40 g) 3 opakowania jogurtu typu greckiego po 400 g 8 sztuk dużych dojrzałych brzoskwiń Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto (mąka, proszek do pieczenia
Kuchnia u Krysi