naszym blogu zagościł wreszcie sernik . Piekłam już ich sporo według różnych przepisów, ale ten zebrany został z kilku moich faworytów i wyszedł doskonały. Być może sekret tkwi w użyciu wiejskiego sera i jajek oraz przygotowywania go w nastroju radosnego oczekiwania na Rodzinkę. Wpływu tego ostatniego nie sprawdzę, choć uważam, że w kuchni(...)powinny panować pozytywne emocje, które przenoszą się na to, co robimy. Wracając jednak do ciasta, to dodatkiem do niego były świeże brzoskwinie, które zerwaliśmy w sadzie, ale sernik równie dobry będzie bez nich lub z brzoskwiniami z puszki. Już teraz wiem, że tak przygotowany sernik z brzoskwiniami zagości na naszym stole podczas każdych świąt i nieskromnie mówiąc
niecodziennikparyPieprz do sernika na słodko? Tak! Spróbuj, bez obaw, a na pewno miło się zaskoczysz! :) Sernik z wiśniami jest doskonały, a pieprz podkręca smak, nadaje wyrazistości i genialnie komponuje się z całością! :) dodatkowo dodałam cukier o smaku cytrynowym (pasuje też waniliowy-ten dałam w pierwszej wersji), dzięki czemu całość nabrała głębi smaku, obłędnego smaku! :) jestem tym sernikiem zachwycona
Kolorowy Przepisownikwtedy godzinę, możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub posmarować owocami. Ale beza i owoce dodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd. Przepis na Ciasto sernikowe z bezą: Bazą ciasta to sernik z 3 składników tym razem przygotowany z 200 g twarogu naturalnego President, 200 g białej czekolady i 3 jajek, tym razem zrobiłam go bezą, którą nałożyłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś przepis na sernik z kokosem, który często gości na moim stole. Sernik należy do moich ulubionych, jest delikatny, rozpływający się w ustach, a wierzch ciasta uzupełnia beza kokosowa, która jest lekko chrupiąca . Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki 100 g masła 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 żółtka szczypta soli masa(...)minut. Pod koniec czasu pieczenia sernika ubijamy białka na sztywną pianę, następnie ciągle miksując, stopniowo wsypujemy cukier. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Bezę kokosową wykładamy na gorący sernik i pieczemy jeszcze przez 12-15 minut. Po wystudzeni zrobić kratkę, albo esy-floresy roztopioną na parze czekoladę z masłem
magiczna kuchnia Kasiciast świątecznych w jedno to spełnienie marzeń wewnętrznego łasucha i wewnętrznego lenia - zamiast sernika i piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód: 220 g pierniczków (bez nadzienia) pół kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika + masa cukrowa do dekoracji(...)spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy. Składniki na sernik wyjmujemy chwilę wcześniej, żeby odrobinę się ogrzały. Pomarańczę myjemy dokładnie, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy dokładnie, wylewamy
sama złodyczlata. Jest lekki, puszysty, o wspaniałym, orzeźwiającym smaku cytryny i limonki. Ma w sobie delikatna ricottę, a udekorowany bezą i owocami sprawia, że przez nasze podniebienie przebijają się cudowne walory smakowe. Całkiem niedawno pewna grupa osób nazwała mnie „panią sernik”… W pierwszym momencie roześmiałam się szczerze, bo określenie zwyczajnie mnie rozbawiło! Ale po chwili zdałam sobie(...)przez pierwsze 15 min, nastepnie zmniejszamy temp do 150-160 C i pieczemy przez ok. 45 – 55 min. z opcją grzania góra-dół. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku. Dekorujemy pokruszoną bezą, owocami, obsypujemy otartą skórką z limonki. Schładzamy przez ok. 6h przed podaniem. Smacznego! Artykuł Sernik cytrynowo – limonkowy pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaPo sukcesie sernika z malinami postanowiłam maliny zamienić na morele. Wyszedł tak samo pyszny jak pierwowzór, czyli rozpływający się w ustach, mięciutki i
To co kochamsłuch nie oddziałuje :) Sernik jagodowy na zimno jest prosty, ale gwarantuje efekt „wow”. Składniki, łącznie ze świeżymi jagodami, są w sezonie dostępne bez problemu. Biorąc jednak pod uwagę, że sernik jagodowy na zimno musi stężeć warto przygotować go dzień wcześniej, a przynajmniej rano, jeśli chcecie się nim cieszyć wieczorem. Składniki: 1 kg twarogu, 3x przemielonego(...)rzepakowego lub słonecznikowego (nie dawać oliwy z oliwek) Wykonanie: Ciasteczka drobno pokruszyć (można zmielić w malakserze) i dobrze wymieszać z masłem. Tak przygotowany spód wyłożyć w tortownicy (sam spód, bez brzegów) i włożyć do lodówki. Jagody umyć i osuszyć. 350g z nich zmiksować na gładko z cukrem. W dużym naczyniu delikatnie zmiksować ser z jagodami. Osobno lekko (nie trzeba
Pociąg Do Kuchnidodatkowych składników zdecydowałam się sernik upiec. Na sernik pistacjowy w wersji "bez pieczenia" będzie jeszcze pora, ale pomysłu na razie Wam nie zdradzę, ale za to napiszę jak zrobić wyjątkowy, kremowy i lekko egzotyczny sernikiem pistacjowy. SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU (pistachio & lime cheesecake) Składniki: spód: 100 g herbatników 4 łyżki wiórków(...)bez znaczenia) i miksujemy do połączenia wszystkich składników, ale niezbyt długo, aby nie napowietrzyć za bardzo masy. Masę serowa przelewamy na spód z ciastek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie przykręcamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut (najlepiej sprawdzić metodą patyczka czy już można skończyć pieczenie) Sernik
Bon appetit mon amieWymyśliłam sobie na tegoroczne święta korzenny sernik, piernikowy inaczej mówiąc, a że to eksperyment to zrobiłam próbę w małej tortownicy. Nie bez powodu nazywam go sernikiem a nie tofurnikiem, bo absolutnie żaden niewegus nie pozna, że to to cudo jest z tofu- przysięgam. Jest kremowy, aromatyczny, no co tu dużo mówić- c u d o w n y. Składniki(...)zblenduj na piasek z dodatkiem oleju kokosowego. Wysmaruj formę do pieczenia i wyłóż ciasteczka na dno formy. Przełóż masę „serową” na ciasteczkowy spód. Najlepiej będzie eżeli ubieczesz sernik w kapieli wodnej, czyli włożysz formę do większego naczynia i nalejesz do niego wody, to spowoduje że sernik nie popęka, nie opadnie, będzie kremowy i w ogóle idealny
greenscarfJest na pokładzie ktoś kto nie lubi serników? Ja osobiście mogę się nazwać sernikoholiczką. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że sernik. Przepis na ten sernik jest w mojej rodzinie od kiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda
Krakowskie smaki AniPrzepyszne ciasto dla wszystkich smakoszy serników. To również propozycja dla tych, którzy z różnych przyczyn boją się piec serniki. Ciasto jest dosyć wysokie i słodkie
Smakołyki AsiOd dawna miałam ochotę na mój ulubiony sernik czyli gotowany, jednak nie chciało mi się piec 3 kruchych placków zamiast tego dałam herbatniki dodatkowo były
Pychotkaaaserowego smaku. Idealny jako przekąska, czy dodatek do ulubionej kawy, kiedy goście u progu. Owoce dodajemy według uznania, mogą być także mrożone, a można obejść się także bez nich. Łatwy fit sernik pieczony z białego sera. Puszysty, wilgotny i niczym od babci. Składniki na tortownicę 26 cm: 1 kg białego sera (może być niskotłuszczowy) zmielonego trzy razy(...)mleka 2 - 3,2 % 2 proszki budyniowe o smaku waniliowym bez cukru 5 jaj słodzik rozkruszony, stevia itp. zamiast cukru (cukier też można użyć ;)) szklanka ulubionych owoców, np. borówka amerykańska, maliny. *można użyć serka z wiaderka, musi to być jednak ser bardzo dobrej jakości np. Mój Ulubiony. Wykonanie: W misie miksera umieścić ser, mleko, żółtka, proszki budyniowe i zmiksować
Poezja Smaków - blog kulinarnykojarzą mi się głównie z zimą i tym magicznym czasem w roku. Nie wiem jak u Was ale w mojej rodzinie na każde święta piecze się sernik. Uwielbiany przez wszystkich i ...koniecznie bez rodzynek ;) Na Wielkanoc zawsze ten lekki, waniliowy ze złocistymi, cukrowymi kropelkami na puchatej piance- sernik rosa. Na Boże Narodzenie na stole ląduje zimowa, cieplejsza
Kuchnia w Słońcu Skąpana